Samsung brengt met Q9S QLED tv eerste 8K Ultra HD tv op de markt

08 januari 2018 2 Minuten 3 Reacties
Samsumg-Q9S-8K-tv

Samsung brengt dit jaar zijn eerste 8K Ultra HD tv op de markt. De Q9S-serie, met een formaat vanaf 65-inch, kan middels '8K artificial intelligence-technologie' beelden in alle resoluties upscalen naar de hoge 8K-resolutie.

Ondanks dat er nog geen native 8K-content is belooft Samsung dankzij deze techniek scherpere en levendigere beelden.

Samsung 8K Ultra HD QLED tv met ai

De Q9S QLED tv komt met een eigen algoritme dat de schermresolutie aanpast aan de hand van de beeldkwaliteit van elke scene. Dankzij de artificiële intelligentie wordt er gekeken naar een database met miljoenen afbeeldingen om lage resolutie content om te zetten naar hoge resolutie content. Als een bron lage resolutie-materiaal bevat wordt de beeldverwerking 64 maal versterkt om hoge resolutie beelden zonder verlies aan kwaliteit weer te geven. De tv is dus continu bezig om de meest optimale beeldkwaliteit te verwezenlijken en kan van elke bron een 8K-beeld weergeven.

De native resolutie van het scherm bedraagt 7.680 bij 4.320 pixels. Samsung heeft het nog niet bevestigd maar waarschijnlijk beschik de tv over een fald-backlight (full array led) met in totaal 10.000 verschillende zones die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedimd. Het paneel zou een maximale helderheid van 4000cd/m² bieden.

Advertentie

Daar stopt de artificiële intelligentie echter niet. Ook aan de audio wordt gedacht. Het algoritme analyseert de audio per scene en de audioweergave van de tv wordt hier continu op aangepast. Zo wordt het gejuich tijdens een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld versterkt om de sfeer te vergroten.

Samsung brengt de Q9S-serie tv’s met 8K-resolutie vanaf de tweede helft van dit jaar op de markt. De schermgrootte is minimaal 65-inch. Over de prijzen is nog niets bekendgemaakt en ook hebben we de tv nog niet gezien.

Update september 2018: Samsung heeft deze serie inmiddels opnieuw gelanceerd onder de naam Q900R.

Reacties (3)