Met 2015 als ‘jaar van de wearable’ kijken wij natuurlijk ook graag naar de producten die er op de markt zijn. Fitness-trackers winnen al een paar jaar aan populariteit, en hebben ook in mijn eigen leven een belangrijke rol gehad (ik ben wat gezonder gaan leven in 2014). Het nadeel van de producten die we tot nu toe gezien hebben was vaak dat of er zoveel techniek en functionaliteit in een horloge/bandje zat dat het eindproduct iedere dag opgeladen moest worden of dat de uitrusting weer zo spartaans was dat we het eindproduct niet meer dan een dik rubberen armband was. Withings heeft voor een andere balans gekozen, een vrij traditioneel ogend horloge gecombineerd met een paar simple fitness-tracking features.
Withings
Withings is een fabrikant van verschillende gezondheid gerelateerde producten. Ze verkopen onder andere weegschalen, bloeddrukmeters en stappentellers. Natuurlijk allemaal varianten die in de slimme en connected categorie vallen, en dus samenwerken met een smartphone of een tablet. De reputatie van Withings is zonder meer erg positief en de producten worden onder andere verkocht in Apple’s eigen winkels. Dat betekent overigens niet dat dit producten zijn die alleen met iOS werken, want Android wordt ook ondersteund.
Withings Activité vs de Withings Activité Pop
Een paar maanden geleden gooide Withings hoge ogen met een heel mooi, in Zwitserland ontworpen, horloge waar niemand zich voor zou schamen om te dragen. Het horloge was echter niet alleen erg luxe qua uiterlijk, maar ook het prijskaartje viel in die categorie. 450 euro was voor een hoop mensen gewoon een stapje teveel, en dus vond Withings het tijd om een goedkopere variant te introduceren. Edelmetalen en safier-glas hebben plaats gemaakt voor minder luxere varianten en het “made in Swiss” tekstje is ook verdwenen. Toch bleven er een hoop van de aantrekkelijke eigenschappen over, en met 150 euro kreeg het er zelfs eentje bij.
Stappen en Slaap
In principe zijn de fitness functies van dit horloge vrij beperkt. De Activité Pop herkent stappen en slaap, zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen. Dat is op zichzelf relatief bijzonder want de meeste fitness trackers moeten met de hand in een slaapstand gezet worden, iets dat je vanzelf gaat vergeten… Deze automatische detectie is dus heel aardig. Het horloge is voorzien van een normale en grote wijzerplaat die gewoon de tijd weergeeft, een kleiner wijzerplaatje is er om de progressie van je stapeldoel weer te geven. Op dit moment is dat nog altijd standaard 10.000 stappen per dag, en heb je als eindgebruiker geen controle over de hoogte van dit doel. Dat is erg jammer want zelf had ik bijvoorbeeld veel liever 20.000 stappen ingesteld, zodat er nog een uitdaging inzat. Maar het kleine wijzertje begint natuurlijk gewoon opnieuw met tellen dus voor de veel-stappers is twee keer klokkie-rond een prima doel natuurlijk.
Het horloge is verder heel spartaans en heeft niet eens verlichting of verlichte wijzers (en dat kan best onhandig zijn, in het donker). Er zit nog wel een kleine tril-motor in het horloge die je wakker kan maken op een alarmtijd die je kan instellen in de app. Het controleren van je actieve alarmtijd kan ook, door dubbel op het scherm te ‘tappen’ laat het horloge even zien hoe laat het alarm gepland staat.
Het horloge heeft een speciaal, extra dun, bandje van siliconen dat wat mij betreft niet anders dan erg comortabel omschreven kan worden. Gelukkig is er wel voor een standaard formaat gekozen, dus als gebruiker kun je elk 18mm bandje gebruiken in combinatie met de dit horloge.
De Healthmate app
Het horloge is heel mooi basis gehouden qua design en functionaliteit. De app is heel mooi basis qua design maar heeft wel waar (bijna) alle features die je mag verwachten van een moderne fitness tracker-app. Je kunt je stappen natuurlijk zien in grafiek-vorm en natuurlijk worden verschillende sessies ook per keer benoemd. Dus ik kon precies zien hoe vaak ik de hond uitliet, hoeveel stappen ik daarbij gezet had en zelfs de geschatte afstand die ik aflegde (gebaseerd op lengte). Helaas kun je niet je route terugzien in kaartvorm, misschien nog een feature voor in de toekomst.
De app herkent ook intensievere stappen, hardlopen, als zodanig. Op dat moment krijg je een samenvatting met een sport-logootje in plaats van een wandelend mannetje. Natuurlijk is het intensiever bewegen ook van impact op het aantal (wederom geschatte) calorieën die verbrand worden.
Withings verkoopt zoals gezegd ook een hoop andere producten, die allemaal met dezelfde app communiceren. Dus weegschalen en bloeddrukmeters kunnen ook data voeden. Ik ben niet in het bezit van die producten maar handmatig kan ook een hoop informatie ingevoerd worden, en via de LED-flitser/camera kan zelfs opvallend accuraat je hartslag gemeten worden.
Helaas integreert de app alleen maar met de eigen producten van Withings. Er is goede HealthKit-integratie om data te delen maar dat is een write-only implementatie. Dus helaas geen automatisch inlezen van de zaken als bloeddruk en gewicht die via de hardware van een andere fabrikant. Wat ook jammer is dat je geen mogelijkheid hebt om verkeerd geïnterpreteerde data aan te passen. Natuurlijk gaat het doorgaans gewoon goed met meten maar ik heb één keer gehad dat mijn slaap met 4 uur te kort was gemeten. Oplossen is dan toch leuker, zeker als je de gemiddeldes probeert op pijl te houden.
Er is ook een webinterface voor de healthmate-app, daar werkt alles prima naar behoren maar is er niet heel veel extra informatie te vinden. Het enige wat je daar extra kunt zien is de informatie die samenhangt met MyFitnessPal. MFP is één van de apps die wel ondersteund wordt als derde partij, en Withings kan op basis van je activiteiten je calorieverbruik loggen richting de calorie-tel app. De integratie werkt prima in mijn ervaring.
Conclusie
Fitness trackers en wearables zijn best hot op het moment, maar niet iedereen zit te wachten op een rubberen bandje. Dit is een stijlvol, betaalbaar, horloge dat een paar van de simpele variabelen weet bij te houden zonder er als een ‘Nike’ product uit te zien. Er zijn ook voldoende gebruikers die juist wel van de simpele fitnessband houden, of juist veel meer data en mogelijkheden willen. Er zijn wearables in alle soorten en maten. Binnen zijn categorie is deze Withings Activité Pop wat mij betreft een prachtige ogende, en goed werkende optie. Met 150 euro is de prijs ook nog eens best interessant. De luxere variant is te koop voor 450 euro. De Activité Pop is binnenkort in drie verschillende kleuren verkrijgbaar in Nederland; grijs, zand en blauw. De verkooppunten zijn op dit moment nog niet bekend.
Reacties (0)