Review: Vergelijking Sony HX900 en LX900 3D TV

18 augustus 2010 5 Minuten 2 Reacties
sony-LX900

Onze collega's van FlatpanelsHD waren een tijdje terug uitgenodigd door Sony om tijdens een perspresentatie de nieuwe HX900 en LX900 eens te testen en te vergelijken. Nu willen we dat onze lezers natuurlijk niet onthouden dus hebben we van de ervaringen een samenvatting gemaakt. Hieronder zie je welk toestel het beste naar voren kwam en wat de eerste indrukken waren.

Sony LX900

Onze collega’s van FlatpanelsHD waren een tijdje terug uitgenodigd door Sony om tijdens een perspresentatie de nieuwe HX900 en LX900 eens te testen en te vergelijken. Nu willen we dat onze lezers natuurlijk niet onthouden dus hebben we van de ervaringen een samenvatting gemaakt. Hieronder zie je welk toestel het beste naar voren kwam en wat de eerste indrukken waren.

Lees hier meer over de complete line-up van Sony voor 2010:
Sony 2010 Bravia 3D TV line-up

Sony 2010 3D TV prijzen

Sony had de LX900, het topmodel uit de Signature serie, en de HX900, het topmodel uit de Cinematic serie, meegebracht. Beide modellen zijn inmiddels leverbaar in Nederland. Voor het afspelen van 3D content gebruikte Sony de PlayStation 3, waarvan de 3D Blu-ray update later dit jaar uitkomt. Nog een kanttekening was dat de LX900 een prototype was en enigszins kon verschillen van het uiteindelijke model. De HX900 zou wel zo in de winkel komen te staan.

 

 

Een van de eerste indrukken was dat het 3D effect bij grotere 3D TV’s wel degelijk intenser is. De HX900 was een 46 inch model en de LX900 een 52 inch model. Als je in 3D kijkt wil je vaak een nog grotere TV aangezien de ervaring hier meer om vraagt. Ook komt dit doordat je vanzelf dichter op een TV gaat zitten om zo diep mogelijk in de 3D beleving te komen en dingen die buiten de TV staan weg te houden uit je belevingswereld. De grootte van de TV verbetert niet alleen het 3D effect, maar verzekert je ook dat je het perspectief daadwerkelijk ervaart en dat je de horizon in bepaalde 3D beelden ook echt ervaart als de daadwerkelijke horizon.

De HX900 heeft een LCD panel met LED achtergrondverlichting (Full LED), gecombineerd met local dimming. Deze local diming techniek zorgt voor zeer diepe zwartwaarden, wat ook een groot effect heeft op de 3D beleving. Zwart creëert diepte in beelden, zelfs bij 2D TV’s, en is daarom ook een belangrijk element op 3D TV’s.

 

Sony HX900

De HX900 gaat zeer goed om met (snelle) bewegingen en is een stuk sneller dan de meeste LCD TV’s op de markt. Ook dit is erg belangrijk om een goede 3D beleving te krijgen (net als bij de 2D ervaring) and veel bioscopen, met oudere projectoren, hebben een langzamere snelheid, wat je simpelweg terug ziet in de 3D ervaring. Het 3D effect van de 3D content ging vooral over 3D diepte in het beeld, maar het beeld zag er ook goed en realistisch uit.

3D werkt erg goed bij games en geanimeerde films. Hier verwachten we dan ook grote diepte. De game WipeoutHD is een indrukwekkend spel om in 3D te spelen en biedt de gebruiker een compleet nieuwe game ervaring. Zelfs games die je al 100 keer in 2D gespeeld hebt kunnen een extra ervaring bieden in 3D.

Na een tijdje gespeeld te hebben met de HX900 was de LX900 aan de beurt. De LX900 maakt gebruik van Edge Lit LED achtergrondverlichting, zonder local dimming. Helaas was dit model een flinke tegenvaller na het zien van de HX900. Aan de ene kant heeft Sony dan wel verteld dat het een prototype betreft, maar de grote hoeveelheid ruis en crosstalk – waarbij beelden voor het linker en het rechter oog elkaar overlappen – gaven geen goede indruk. Dit hield vanzelfsprekend ook in dat de 3D ervaring een stuk minder overtuigend was.

Ook waren de zwartwaarden weer erg belangrijk. Dit model heeft geen local dimming wat dus inhoudt dat de 3D diepte beïnvloed wordt, zeker in donkere filmscènes. De zwart kleuren waren niet zo diep (of laag) als bij de HX900, wat de 3D ervaring ook minder aantrekkelijk maakte.

 

Een extra puntje is dat de 3D effecten beter zijn wanneer je in een donkere kamer kijkt. Teveel licht is irritant en reduceert de 3D diepte. Licht valt ook in de brillen waardoor deze soms kunnen gaan flickeren. Hou lampen in de achtergrond en boven je dus zoveel mogelijk uit. Eigenlijk moet je het gewoon zo donker mogelijk houden.

Een klein nadeel van LCD TV’s tegenover plasma TV’s is dat wanneer je de 3D bril (je hoofd dus) in een hoek van 25-35 graden, of verder, houdt het 3D effect wegvalt. Bij plasma TV’s komt dit niet voor en kun je zelfs liggend op de bank naar een 3D film kijken.

 

De conclusie van deze korte ervaring met beide modellen is dat de HX900 toch een flinke stap verder is dan de LX900, en dan hebben we het niet over design of features maar puur de beeld (zowel 2D als 3D) beleving. We hopen snel een van deze twee modellen aan een complete review te kunnen onderwerpen.

Bron: FlatpanelsHD

Reacties (2)