Review: Tivoli Audio PAL BT Bluetooth speaker

14 juni 2013 + 10 minuten 0 Reacties
Tivoli-PAL-BT-review

Draadloze speakers met radiofunctie en Bluetooth schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Om je nog te kunnen onderscheiden moet je met iets bijzonders komen en volgens Tivoli Audio is de nieuwe PAL BT speaker een must-have voor iedereen die tijdens de zomermaanden overal van muziek wil genieten.

Niet alleen is het design van de speaker opvallend, ook zijn de mogelijkheden uitgebreid en moet de geluidskwaliteit indrukwekkend zijn. De speaker wordt verkocht voor een prijs van 299 euro.

Tivoli Audio PAL BT – Wat is het?

Zoals gezegd is de PAL BT van Tivoli Audio een draagbare en draadloze luidspreker die je overal mee naartoe kunt nemen. De speaker beschikt over verschillende functies waaronder een AM/FM radio met uitschuifbare antenne, Bluetooth streaming middels de Bluetooth A2DP-standaard, een AUX-ingang voor de koppeling van apparatuur die niet over Bluetooth beschikt en een koptelefoonuitgang voor wanneer je de muziek graag voor jezelf houdt. Alle audio die vanuit deze bronnen wordt verstuurd wordt weergegeven middels een 2,5-inch breedbandluidspreker. Kortom, een uitgebreide speaker waarmee je overal naartoe kunt en van muziek kunt genieten.

Tivoli Audio PAL BT – Design

Het eerste wat opvalt wanneer je de Tivoli PAL BT uit de doos haalt – waar overigens ook een lader inzit – is natuurlijk het aparte design, zeker wanneer je het met de meeste draagbare luidsprekers vergelijkt. De speaker heeft een zeer chique en elegant uiterlijk gekregen dat een beetje retro overkomt. Het geheel is vrij minimalistisch met alleen twee knoppen voor het volume en de keuze van de bron, een grote knop voor het kiezen van de radiofrequenties en een grote witte speakergrill. Aan de achterzijde bevindt zich nog een uitschuifbare zilveren antenne, en daar vind je ook de AUX-ingang en koptelefoonaansluiting.

De luidspreker voelt bijzonder solide aan, met name door het gebruik van hoogwaardige materialen en de subtiele en nauwkeurige werking van de knoppen. Door zijn vorm, afmeting van 15,87 x 9,37 x 9,8 centimeter en een gewicht van 870 gram is de Tivoli PAL BT een compacte en mobiele luidspreker die je eenvoudig met je mee kunt dragen en ook nagenoeg overal kunt plaatsen. Hoewel ik voor deze review een witte variant tot mijn beschikking had komt de speaker ook een Zwart/Wit, Blauw/Wit, Geel/Wit en Rood/Wit design.

Tivoli Audio PAL BT – Hoe werkt het?

Hoewel er behoorlijk wat functies op de PAL BT zitten kun je gelukkig direct aan de slag zodra de knop omgezet wordt. Geen toeters en bellen voor instellingen of afstelling, gewoon direct muziek luisteren. Hiervoor kun je dus eenvoudig een apparaat als een MP3-speler aansluiten op de AUX-ingang, een Bluetooth smartphone of tablet koppelen, of je favoriete radiostation opzoeken.

Het aansluiten van een apparaat via de AUX-ingang spreekt natuurlijk voor zich maar ook het koppelen van een Bluetooth-apparaat gaat zeer snel en zonder problemen. Zet de PAL BT op Bluetooth (via de linkerknop), zet Bluetooth aan op je smartphone (of een ander apparaat) en zoek met je smartphone de PAL BT. Koppel het apparaat en je kunt direct aan de slag door je muziek te selecteren en af te spelen via de speaker. Volgens de specificaties moet de speaker met je smartphone gekoppeld blijven tot een afstand van minimaal 9 meter maar helaas was dit bij mij niet het geval. Wanneer ik richting een andere kamer in huis liep maar de deuren open liet ging het signaal na een meter of 6 verloren. Geen groot nadeel aangezien je deze speaker vaak gebruikt wanneer je in één kamer verblijft of buitenshuis muziek luistert, maar wel iets waar je rekening mee moet houden.

Ook het opzoeken van je favoriete radiostations is kinderspel, niet alleen omdat we allemaal weten hoe het moet maar ook vooral omdat de draaiknop hiervoor zeer fijn is afgesteld. Je draait namelijk op normaal tempo aan de buitenste schijf van de knop, terwijl de binnenzijde om ongeveer de helft van dit tempo langs de zenders gaat. Hierdoor kun je zeer nauwkeurig zenders opzoeken zonder te moeten pielen met een knop. Het is wellicht een klein puntje maar het geeft wel weer net dat beetje extra luxe gevoel. Mocht je overigens niet zelf op zoek willen naar de radiostations via de ether dan kun je de gratis Tivoli Radio app downloaden voor je iOS of Android apparaat. Deze app geeft je toegang tot de 100 meest populaire radiozenders, verdeeld over tien genres. Dit zijn wel zenders van over de hele wereld met een aantal Nederlandse opties. Persoonlijk heb ik deze app amper gebruikt aangezien er maar net iets tussen moet zitten dat je interessant vindt en je altijd je eigen radiostations ook via diverse andere apps kunt beluisteren.

Tivoli Audio PAL BT – Geluidskwaliteit

Eén van de belangrijkste onderdelen is natuurlijk de geluidskwaliteit en hoewel de gemiddelde draadloze Bluetooth speaker geen bijzonder goed geluid geeft waren mijn verwachtingen voor de PAL BT redelijk hoog, met name door de beloften van de fabrikant en de prijs van 299 euro. Gelukkig viel de geluidskwaliteit me niet tegen, al moet ik zeggen dat een gemiddeld hifisysteem je (wellicht vanzelfsprekend) een beter geluid geeft. Maar, een dergelijk systeem kun je natuurlijk niet overal mee naartoe nemen.

Wanneer je de speaker echter naast een aantal andere Bluetooth speakers zet dan springt de PAL BT er toch bovenuit. Zelfs de speakers die beschikken over een ‘stereoweergave’ bieden geen beduidend breder geluidsveld, met name doordat de speakers te dicht op elkaar geplaatst zijn. De Tivoli PAL BT biedt op laag en normaal volume een indrukwekkende audiokwaliteit met een voor een dergelijk compacte speaker overtuigende bas en heldere hoge tonen die in geen enkel geval schel overkomen. Zodra je het volume wat verder opendraait, en dit kan nogal ver zodat ook een grote ruimte eenvoudig te vullen is, dan sluipt er wel wat meer vervorming in de audio, met name in de lage tonen. De hoge en middentonen houden ook dan verrassend genoeg goed stand.

Al met al ben ik zeer tevreden over de geluidskwaliteit van de Tivoli PAL BT, mits je het volume niet helemaal openzet. Zowel binnenshuis als buitenshuis krijg je er ook dan nog voldoende volume uit om in goede kwaliteit van muziek te kunnen genieten.

Tivoli Audio PAL BT – Gebruik

De Tivoli PAL BT is een Bluetooth luidspreker die door zijn formaat eenvoudig overal mee naartoe te nemen is, maar doe je dit ook? Ikzelf heb nooit een draagbare speaker aangeschaft en wanneer ik buitenshuis muziek wilde een smartphone met headset gebruikt. Toch heeft de PAL BT mij kunnen overtuigen van situaties waarin een draagbare speaker voordelen biedt, en niet alleen buitenshuis. In huis was de speaker zeer handig wanneer ik of mijn vriendin onder de douche stond en ondertussen van muziek wilde genieten. Een headset is hier immers behoorlijk lastig. Ook wanneer we op het balkon wat muziek wilden luisteren werd de PAL BT er direct bij gepakt, hoewel we een compleet audiosysteem vlakbij het balkon hebben staan. De speaker is echter in één seconde aan te zetten en binnen drie seconden heb je muziek aanstaan of weer uitstaan, zonder het gebruik van een afstandsbediening. Het is gewoonweg een stuk makkelijker.

Maar, natuurlijk is de PAL BT ook mee naar buiten gegaan toen de zon ging schijnen. En gelukkig schijnt hier in Italië de zon momenteel nagenoeg elke dag. Zo zijn we met een aantal personen naar een meer gegaan voor een korte picknick en wat sporten. De speaker werd achterin de auto tussen de andere spullen gelegd en werd als één van de eerste dingen uit de auto gehaald om meteen wat muziek aan te zetten. Door het volume dat redelijk ver opengedraaid kan worden kon iedereen meegenieten van de muziek. Daarnaast hebben we de speaker een paar uurtjes mee naar het strand genomen en zonder de anderen op het overvolle strand lastig te vallen op laag volume wat muziek geluisterd.

Eén van de belangrijke pluspunten van de PAL BT die we nog niet behandeld hebben is de batterijduur. Volgens de specificaties moet de speaker wanneer volledig opgeladen 16 uur meegaan en wanneer je op normaal volume naar de radio luistert haal je dat zeker. Voor een draadloze speaker is dit behoorlijk indrukwekkend. Wanneer je via Bluetooth naar muziek luistert gaat de batterijduur echter wel wat achteruit en kom je ongeveer op 11 uur uit. Ook het opladen van de batterij gaat snel waardoor je na 3 uur aan de lader alweer vooruit kunt. Mocht het nodig zijn kun je de batterij zelfs zelf vervangen.

Tivoli Audio PAL BT – Conclusie

Waarschijnlijk kun je uit het verhaal hierboven al wel opmaken dat de Tivoli PAL BT in mijn optiek een zeer aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige Bluetooth speaker is die door zijn formaat, gewicht en mogelijkheden een ideale oplossing is wanneer je buitenshuis of zelfs binnenshuis muziek wilt luisteren. De speaker is echter niet perfect want er zijn minpunten zoals vervorming van het geluid bij een hoog volume en het soms matige bereik van de Bluetooth-verbinding. Ook moet de prijs van 299 euro genoemd worden, dit is namelijk niet mis voor een draadloze speaker. Maar, wanneer je op zoek bent naar de ideale mobiele speaker die audio vanaf verschillende bronnen, zowel draadloos als met draad, accepteert dan haal je met de Tivoli PAL BT zeker een goede speaker in huis. Niet alleen is de bouwkwaliteit goed, kun je eenvoudig apparaten koppelen en is het design zeer fraai, ook krijg je een voor een Bluetooth speaker verrassend goed geluid.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkende geluidskwaliteit
  • Solide en strak design
  • Draagbaar en gebruiksvriendelijk

Minpunten
  • Soms matige Bluetooth-verbinding

  • Lichte vervorming bij hoog volume
  • Prijzig


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)