Review: Teufel One M multiroom-speaker

24 februari 2018 + 10 minuten 2 Reacties
Teufel-One-M-review-3

In deze review kijken we naar de Teufel One M, een middelgrote multiroom-speaker met een gebruiksvriendelijke app, een strak design en een breed geluidsveld.

Vorige week hebben we uitgebreid gekeken naar de Teufel One S, een compacte multiroom-speaker voor kleine ruimten en bijvoorbeeld de tuin of de badkamer. In deze review kijken we naar een iets groter model uit de line-up; de Teufel One M. Dit model biedt meer vermogen en een bredere spreiding voor wat groter ruimten.

Raumfeld wordt Teufel

Wie Teufel kent weet dat het bedrijf al een tijdje multiroom-systemen in het assortiment heeft. Echter, deze werden onder de naam Raumfeld uitgebracht. De luidsprekertechniek van Teufel, gecombineerd met de streamingtechniek van Raumfeld. Dit jaar pakt het Duitse bedrijf het anders aan en worden de multiroom-oplossingen weer onder de naam van Teufel uitgebracht, maar dan wel ‘powered by Raumfeld’.

De Teufel multiroom-speakers zijn actieve speakers die met elkaar kunnen communiceren via WiFi, aangestuurd worden middels een Teufel controller-app (gratis te downloaden) en in principe alleen middels een stroomkabel met de muur verbonden hoeven te worden. Vanuit de app heb je toegang tot onder meer Spotify (Connect), Tune-in Radio, je eigen opgeslagen muziek, Tidal, Napster, WiMP, Last.FM, SoundCloud en apparatuur die aangesloten is op de line-in aansluiting. Ook is er een usb 2.0-poort en een ethernetpoort voor bekabelde verbinding aanwezig. Helaas is de ondersteuning van Google Cast dit jaar uit de speakers verdwenen en ook zien we Apple Music nog altijd niet terug.

Teufel One M

De vorige week geteste One S is de kleinste speaker uit het assortiment en met name geschikt voor gebruik in de badkamer, keuken of tuin. De One M is een formaatje groter en dus ook voor grotere ruimten geschikt. Deze speaker is met name ontwikkeld voor de slaapkamer, de werkkamer of gewoon de woonkamer. De Teufel One M komt met vier tweeters, twee midrange drivers, woofer en twee passieve basmembranen. Het gecombineerde vermogen is 125 Watt. Twee gekantelde tweeters en Dynamore DSP technologie moeten volgens Teufel een breed geluidsveld creëren.

Verder beschikt de speaker over sneltoetsen voor bediening van de audioweergave en een minijack- en USB-aansluiting voor het fysiek koppelen van een bron. Natuurlijk zijn ook Wifi en bluetooth 4.2 op dit model aanwezig, en bovendien worden hi-res audioformaten als Apple Losless en Flac ondersteund. Teufel heeft de luidspreker voorzien van een nieuw design met touch sensitive toetsen voor volume, play/pauze en presets. De afmetingen bedragen 19 (diepte) bij 42 (breedte) bij 20,5 (hoogte) centimeter. De speaker heeft een adviesprijs van 499,99 euro (momenteel 449,99 euro) en komt in een witte en zwarte afwerking.

De Teufel One M is te koop via de website van Teufel.

Design en installatie

Als we het design van de Teufel One M vergelijken met het design van de vorige generatie (de Raumfeld One M) dan zit het verschil hem vooral in kleine details. Zo is de inkeping aan de onderzijde bijvoorbeeld verdwenen. Daar zat voorheen namelijk de woofer, die nu aan de voorzijde verwerkt zit. De nieuwe speaker is net iets breder en komt met kleinere knoppen die iets meer een premium gevoel geven. Ook het led-lampje aan de voorzijde heeft een make-over gekregen waardoor deze iets moderner oogt. Zowel aan de voorzijde als aan de zijkanten zien we zwarte stoffen bekleding terug. Al met al is het een strak afgewerkte en premium ogende speaker.

De installatie van de Teufel One M is vrij eenvoudig. Eenmaal op de juiste plek gezet is het een kwestie van de stekker in het stopcontact stoppen en wellicht één van je apparaten op de line-in input of usb-input aansluiten. Vervolgens is het een kwestie van de stappen in de Teufel-app volgen om binnen enkele minuten je speaker(s) met het netwerk gekoppeld te hebben. Een kind kan de was doen.

Gebruik

Het gebruik van alle Teufel multiroom-speakers is, afgezien van wellicht wat knoppen op de speaker zelf, hetzelfde. Voor alle modellen, en dus een multiroom-netwerk, heb je de gratis te downloaden Teufel Raumfeld-app nodig op je Android-smartphone of iOS-apparaat. De applicatie is in principe alles dat je nodig hebt om geluid uit je speakers te krijgen. Tijdens de installatie wordt de app al gebruikt om je speakers te koppelen en in te stellen maar ook daarna gebruik je de app om de speaker/zone te kiezen, de input te kiezen en het volume te bepalen.

De meeste bronnen, waaronder Tune-in en de eigen muziek, kunnen vanuit de Teufel Raumfeld-app bediend worden. Er zijn echter diensten die vanuit de eigen applicatie werken, waaronder Spotify. Wanneer je de Spotify-app opent zie je direct de speakers bij de afspeel-apparaten staan en kun je vanuit de Spotify-app de weergave controleren. In de Teufel Raumfeld-app kun je echter wel, nadat de speaker middels Spotify geactiveerd is, een vorige of volgende nummer kiezen en het volume aanpassen. Naast het volume kun je voor alle speakers de equalizer gebruiken om onder meer bass en treble aan te passen.

Het gebruik van de Teufel multiroom-speakers spreekt voor zich.  De knop met het Teufel-logo onderin is een belangrijk onderdeel; hiermee selecteer je namelijk de speaker/zone waarop je wilt beginnen met muziek luisteren, terwijl je de andere speakers niet beïnvloedt. Wanneer je eerst de input kiest, bijvoorbeeld Tune-in, dan wordt die input direct op de actieve of laatst actieve speaker weergegeven, iets waar je rekening mee moet houden. Onder de speaker/zone staat ook ‘zone aanpassen’ waardoor je een extra speaker aan de zone kunt toevoegen, tijdelijk in ieder geval. Wil je bijvoorbeeld muziek in zowel de woonkamer als buiten weergeven dan selecteer je de woonkamer, klik je op ‘zone aanpassen’ en vink je ook de speaker voor buiten aan. Vervolgens selecteer je de input die op die speaker(s) afgespeeld moet worden, bijvoorbeeld Tune-In. Je kunt ook alle speakers selecteren waardoor je door het hele huis dezelfde muziek hoort. Voor Spotify geldt dat je in de Teufel-app de speakers selecteert waarop afgespeeld moet worden, waarna je in de Spotify-app deze groep kunt selecteren en de weergave kunt bedienen. Je kunt immers in de Spotify-app niet meerdere speakers selecteren.

De applicatie biedt verder nog diverse functies en opties. Zo kun je bepaalde radiozenders als favoriet instellen, houdt de app zelf bij wat je vaak draait en wordt daar een lijst van gemaakt, kun je zenders of nummers in de wachtrij zetten en heb je de mogelijkheid om je geschiedenis van afgespeelde bronnen te bekijken. Bij de instellingen kun je extra speakers aan een ruimte/kamer toevoegen, namen van speakers wijzigen, de status-leds in- of uitschakelen en het aantal decibel waarmee de line-input verhoogd moet worden instellen.

Qua gebruik zit het met de Teufel One M zeker goed. De speaker is uitermate geschikt voor het streamen van audio door het hele huis, mede dankzij een goede WiFi-antenne, en een applicatie die redelijk eenvoudig in het gebruik is. Voor het gehele Teufel multiroom-systeem geldt wel dat we graag wat uitbreidingen en verbeteringen zouden zien, waaronder integratie met IFTTT (of andere smarthome-toepassingen), een wekkerfunctie met automatisch afspelen van audio en integratie van spraakbediening middels bijvoorbeeld de Google Assistant. Overigens is er nog een belangrijk puntje dat mist ten opzichte van vorig jaar; Teufel heeft ervoor gekozen Google Cast niet meer te integreren waardoor directe streaming middels de standaard van Google verdwenen is.

Audiokwaliteit

We hebben de vorige generatie One M nog in onze werkkamer staan dus voor de vergelijking hebben we die eerst even aangezet. Toen we vervolgens de nieuwe Teufel One M activeerden was er een wereld van verschil hoorbaar. Er zat zoveel verschil in dat het leek alsof we met twee compleet verschillende luidsprekers te maken hadden.

De ‘oude’ versie van de One M komt in de hogere frequenties beter tot zijn recht. Hier zit meer leven en bereik in, maar doordat er in het middensegment minder focus ligt en de lage tonen hier en daar niet heel overtuigend zijn kan deze speaker wat schel klinken. De nieuwe One M is eigenlijk het tegenovergestelde. Het middengebied is een stuk warmer en gedetailleerder, maar de hoge tonen doen er veel minder toe dan bij de oude versie; we zouden bijna stellen dat ze te ver naar de achtergrond verdwenen zijn. Daarbij is het laag bij sommige nummers ongecontroleerd; Het dramt door, teveel. Als je beide speakers vergelijkt dan is de oude One M wat hard en fel maar wel gedetailleerd en helder, terwijl de nieuwe versie teveel nadruk op het laag en middensegment legt maar daardoor wel wat warmer overkomt. Het zijn dus twee hele verschillende werelden; beiden niet perfect maar beiden ook niet heel slecht. De Teufel One M – daar draait het hier immers om – heeft een warme weergave, met diepe maar soms ongecontroleerde bassen en een breed geluidsveld (breder dan zijn voorganger). Aan de andere kant ontbreekt het aan de rijke hoge tonen, wat één van de redenen is waardoor het soms (voor het getrainde oor) klinkt alsof iemand in een kussen zingt. Dat is natuurlijk overdreven gezegd maar het geeft wel weer waar de focus van de speaker ligt. Al met al is het een prima speaker voor de werkkamer of slaapkamer, maar de echte muziekliefhebber met een getraind oor kan beter hoger in de line-up kijken.

Conclusie

Op het gebied van gebruiksgemak en design heeft Teufel met de One M een prima speaker in huis. Dit model is eenvoudig te installeren, past in nagenoeg elke kamer, is binnen no-time onderdeel van een multiroom-systeem en heeft een premium uiterlijk. Teufel houdt met zijn nieuwe multiroom-speakers vast aan een ‘gesloten’ multiroom-oplossing waardoor integratie met andere smarthome-oplossingen niet mogelijk is. Op dat punt hadden we dan ook graag wat vernieuwingen gezien. De audioweergave van de One M is niet voor iedereen weggelegd. Houd je van een warme weergave, met de nadruk op met name laag en het middensegment, dan is dit een leuke luidspreker voor bijvoorbeeld de werkkamer of de slaapkamer. Verlang je meer van een speaker, met name in de dynamiek in het hoge en de juiste balans, dan zijn er betere luidsprekers te vinden. Sowieso raden we aan deze speaker niet in te zetten als hét audiosysteem waarmee je in de woonkamer rustig naar je favoriete muziek luistert. Dan zijn er echt betere (en duurdere) opties zoals de Stereo L of Stereo M.

De Teufel One M is te koop via de website van Teufel.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijke en uitgebreide app
  • Strak en premium design
  • Prima speaker voor erbij

Minpunten
  • Geen Google Cast of Apple Music

  • Geen smarthome-integratie
  • Audioweergave mist balans

Reacties (2)