Reviews Beeld Beoordeling 8.5

Review: TCL 55C728 (C728-serie) lcd led tv

07 juli 2021 + 10 minuten 6 Reacties
TCL-55C728-Lifestyle

In deze review testen we de betaalbare TCL 55C728 (C728-serie) lcd led tv met Ultra HD-resolutie, quantum dot-filter en HDMI 2.1-poorten.

Middenklassers zijn over de jaren flink wat verbeterd. Recente modellen bieden een fijne gebruikservaring en knap beeld voor een heel redelijke prijs. Dit TCL-model toont heel mooi waar de sterke punten, maar ook de compromissen liggen.

TCL 55C728 – specificaties

WatUltra HD LCD-tv (Direct LED, global Dimming, Quantum Dot)
Schermformaat55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen4x HDMI (2x V2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
Extra'sDolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n) ingebouwd, Android TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen1.227 x 768 x 302 mm (incl. voet)
Gewicht14,7 kg (incl. voet)
VerbruikSDR 98 (G) / HDR 158 watt (G)
Adviesprijs899 euro

TCL 55C728 - Design

We weten dat middenklassers ook prima afgewerkt kunnen zijn, en deze TCL illustreert dat mooi. Het slanke scherm heeft een metalen kader dat vooraan nauwelijks zichtbaar is, maar aan de zijkant een streepje luxe uitstraalt.

De metalen rand onderaan draagt centraal het TCL logo en aan de rechterzijde een Onkyo logo.

De centrale voet is helemaal open, en het scherm steunt op twee stevige armen. De constructie lijkt misschien wat licht, maar schijn bedriegt. Het geheel is niet alleen stabiel, maar ook erg stevig.

TCL 55C728 - Aansluitingen

Alle aansluitingen staan aan de zijkant en zijn identiek aan die van de C825. Dat betekent vier HDMI-aansluitingen waarvan twee gemarkeerd zijn met 4K120, het zijn HDMI 2.1-aansluitingen die over 48Gbps bandbreedte beschikken. Daarmee kunnen ze tot 4K120 aan 12 bit 444 leveren. Ook ALLM, VRR en eARC zijn ondersteund. De andere twee aansluitingen zijn HDMI 2.0 versies.

De opstelling bevat verder één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenneaansluitingen, optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang. Voor aansluiting op je thuisnetwerk is er ethernet en WiFi, en via Bluetooth kan je een muis/toetsenbord, of draadloze hoofdtelefoon aansluiten.

TCL 55C728 - Gebruiksgemak en smart tv

Ook wat gebruiksgemak betreft moet de C728-reeks op geen enkel vlak onderdoen voor zijn groter broer. Hij gebruikt dezelfde quad-core ARM Cortex-A73 en Mali-G52 MP GPU, 3GB RAM en 16GB interne opslag. Deze krachtige chipset levert een prima gebruikservaring in de Android TV-omgeving. Het toestel reageert snel en het is vlot navigeren door menu’s of in apps. De C728 gebruikt Android 11, voorlopig zonder de nieuwe Google TV interface.

Dat vinden we overigens absoluut geen probleem, onze eerste ervaringen met Google TV waren niet zo positief. De Android TV interface laat meer personalisatie toe, en dat lijkt ons nog steeds een belangrijk voordeel. In het najaar zal je via een software update overschakelen naar Google TV, we hopen dat die interface tegen dan iets meer personalisatie toelaat.

TCL heeft ondertussen ook al zijn eigen menu’s geïntegreerd in de Android TV-omgeving. Alle instellingen zijn goed gegroepeerd zodat je ze snel terug vindt. Enkel een woordje uitleg bij elke instelling zou het gebruik nog handiger maken.

 

Afstandsbediening

De klassieke TCL remote is lang en smal. De enige wijziging ten opzichte van de vorige versie is een bijkomende sneltoets voor Amazon Prime Video (naast Netflix). De rubber toetsen werken aangenaam, de layout is behoorlijk, kortom een goede remote, die niet uitblinkt in gebruiksgemak maar ook geen hinderlijke fouten heeft.

TCL levert ook een tweede kleinere remote. Vorig jaar was die nog uitgevoerd in aluminium, dit jaar is hij van plastic, net zoals de grotere versie. Deze remote werkt via Bluetooth, en beschikt over een ingebouwde microfoon voor Google Assistant. Het gebrek aan nummertoetsen kan lastig zijn als je gewend bent zendernummers in te typen. Wie hoofdzakelijk gebruik maakt van streamingdiensten, en zijn live tv via een externe settopbox bekijkt, heeft vermoedelijk wel genoeg aan deze versie.

Functies

De TCL is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Uiteraard beschikt hij over Chromecast, maar geen Airplay (al kan je die functionaliteit gedeeltelijk imiteren met bepaalde apps). Je kunt YouTube HDR-content streamen (HDR10 en HLG) en Netflix (HDR10 en Dolby Vision). Wie zijn smartphone als remote wenst te gebruiken, of eenvoudig media van zijn smartphone naar de tv wil sturen gebruikt TCL’s Magiccast app.

TCL 55C728 - Beeldverwerking

Degelijke beeldverwerking mag je ook in deze categorie verwachten. De C728 presteert in bijna alle opzichten zoals zijn grotere broer, de C825. Puike deinterlacing en vlotte, betrouwbare herkenning van film- en videoframerates vermijdt zo veel mogelijk gekartelde randen. De ruisonderdrukking is prima, je kan opteren voor de laagste stand of zelfs de ‘auto’ stand als je liever wat meer ruis wegwerkt. Compressieruis die zichtbaar is als blokvorming krijgt de processor wat moeilijker weg.

Machinelearning en neural net technieken leveren een fijne, gedetailleerde upscaling. We schuiven de ‘scherpte’ naar 10 voor wat extra fijn detail. Nog een goede tip: activeer ‘lokaal contrast’ in de laagste stand voor wat subtiele veranderingen die het beeld wat extra diepte geven. Het kost je geen zwartdetail, dus nadelen zijn er niet. Blijf daarentegen weg van ‘Dynamisch contrast’, die instelling gaat veel te hard te werk.

Storen kleurbanden in zachte gradiënten je, dan schakel je ‘Superieure gradatie’ in op de laagste stand. Je verliest een minimum aan detail, vooral in donkere beelden, maar het resultaat is prima. Zelfs onze ‘Game of Thrones’ test zag er erg goed uit.

Alhoewel de C728 beschikt over een 100 Hz-paneel merken we toch dat hij iets meer detail verdoezelt in snel bewegende scènes. Laat zeker ‘Bewegingsduidelijkheid’ aan staan en zet ‘Verminder vervagen’ op 10. ‘LED-beweging wissen’ kost enkel helderheid, maar levert geen extra scherpte, dat laat je dus beter uit staan. Uiteindelijk moet je vrede nemen met een lichtjes vervaagde rand rond bewegende voorwerpen. Je kan ‘Verminder trillen’ activeren om motion interpolation aan te zetten en zo schokken uit de sneller bewegende panbeelden te verwijderen. Dat werkt prima zolang de actie niet te snel is. Bij echt harde bewegingen grijpt de processor niet op tijd in, of kan hij niet alle schokken vermijden.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Geavanceerd/HelderheidGeavanceerd KleurGeavanceerd KlaarheidGeavanceerd Beweging
Helderheid: 80
Contrast: 90
Zwart niveau 50
Dynamisch contrast: Uit
Zwart stretch: Hoog
Dynamisch Helderheid: auto
Lokaal Contrast: Uit/laag
Gamma: 2
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Dynamische Kleur: Uit
Kleurtemperatuur: Warm
Scherpte: 0-5
MPEG NR: laag
DNR: laag
Superieure gradatie: uit/laag
Bewegingsduidelijkheid: Aan
LED-beweging wissen: Uit
Verminder vervagen: 10
Verminder trillen: 4-10Scherminstellingen/Overscan: Uit

TCL 55C728 - Beeldkwaliteit

De 55C728 gebruikt een direct led achtergrondverlichting met quantum dots en een VA-paneel. Het scherm heeft een uitstekend contrast van 3.840:1. De achtergrondverlichting gebruikt global dimming, en dus is het effect op ANSI-contrast verwaarloosbaar. Echter ook in onze andere contrast-testen leek het weinig effect te hebben. Dat is geen probleem, het contrast is sowieso erg goed. Het dimming algoritme levert puike prestaties zonder hinderlijke schommelingen in helderheid. Ook ondertitels veroorzaken geen lastige nevenefffecten.

Het beeld verbergt helaas wat zwartdetail, al is het er wel. Wie perfect centraal voor de tv zit, ziet een vrij goede zwartwaarde, maar verliest veel schaduwnuance. Dat is jammer voor donkere scènes die het daardoor toch wat moeilijk hebben.

De uniformiteit in donkere beelden is goed, maar in heldere beelden zagen we een donker kader. De foto toont dat vooral zichtbaar aan de randen, maar het was in mindere maten ook boven en onder zichtbaar. Omdat die donkere kader niet tot aan de beeldrand gaat valt hij soms echt op. Dit kan mogelijk verschillen van toestel tot toestel. Er was ook een licht ‘dirty screen’ effect.

De ‘Film’ beeldmode is vrij goed gekalibreerd, al is er nog wel ruimte voor verbetering. De grijsschaal toont in de helderste tinten wat rood overschot en wat tekort aan blauw, die tinten neigen dus licht naar oranje. De kleurweergave is erg goed. Het eindresultaat voor SDR is, voor deze prijscategorie, prima. Het uitstekende contrast en mooie kleuren zijn een goede combinatie. Enkel in erg donkere beelden laat de TCL wat punten vallen. De 55C728 zal later dit jaar ‘Calman Ready’ zijn, zodat hij automatisch gekalibreerd kan worden.

TCL 55C728 – HDR

Deze TCL kan overweg met HDR10, HLG, HDR10+ en Dolby Vision IQ. Een middenklasser met zeer ruime HDR-ondersteuning, dat zien we graag. Het zijn net deze toestellen met beperkte helderheid die heel wat meerwaarde puren uit de formaten met dynamische metadata.

En dat de TCL goede tonemapping nodig heeft blijkt al snel. Met een maximale helderheid van 350 nits, zowel op een 10% venster als op een volledig wit veld, is er werk aan de winkel voor de tonemapping.

Maar het moet gezegd, de TCL doet dat uitstekend. Laat ‘Dynamic Tonemapping’ geactiveerd. De tv respecteert dan netjes de metadata en behoudt alle witdetail. Zelfs op HDR10-beelden die gemastered zijn op 4000 nits zijn de resultaten dan uitstekend. Hij haalt enorm veel witdetail naar boven, en bewaart bijna perfect het karakter van het beeld. Kleuren krijg je bovendien wel in overvloed. Het kleurbereik klokt af op 71% Rec.2020 en 92% DCI-P3.

Natuurlijk mis je een deel van het karakter van HDR-beelden, dat sprankelend effect ontbreekt. Maar dat is logisch gezien zijn maximale helderheid. Door de global dimming verliezen heldere scènes een beetje contrast, ze voelen een beetje vlakker aan. Zeer donkere scènes kunnen wat worstelen met gebrekkig zwartdetail. Maar over het algemeen bekeken is het resultaat echt uitzonderlijk goed. Met Dolby Vision content is het resultaat werkelijk uitstekend. De Film beeldmode is ook in HDR vrij goed, maar zeker niet perfect gekalibreerd.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het VA-scherm heeft een zeer zwakke kijkhoek voor contrast. Zodra je iets uit het centrum beweegt komt alle zwartdetail prominent in beeld, en zien donkere scènes er aanzienlijk helderder uit. De kleurweergave blijft redelijk goed.

In de game-mode meten we een input-lag van 15.4 ms een zeer goed resultaat. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen 4K120, ALLM en VRR (48-120Hz). VRR moet je wel activeren in de menu’s, en alhoewel het niet vermeld is, verlies je Dolby Vision compatibiliteit als je kiest voor VRR.

TCL 55C728 - Geluidskwaliteit

Een aspect waar je duidelijk moet inleveren: audiokwaliteit. De C728 heeft 2x 10W vermogen, maar dat Onkyo-logo aan de voorzijde deed ons hopen dat het wel zou meevallen. Helaas, dat bleek niet het geval. De audio is goed voor doorsnee tv-kijkvoer, maar schiet toch wat te kort als je muziek of een stevige filmsoundtrack verwacht.

De film geluidspreset biedt, samen met Dolby Atmos, wel flink wat ruimtelijkheid, maar het klinkt vaak nogal scherp en artificieel. Dat is vooral te wijten aan een gebrek aan bas. De ‘muziek’ preset klinkt erg benepen en hard. Voor muziek schakel je daarom Dolby Atmos best uit, en blijf je bij de ‘Standaard’ instelling.

 

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

TCL 55C728 – Conclusie

Heel veel tv voor een redelijke prijs, dat is de conclusie die we op deze TCL kleven. Zijn zwakste punt is de smalle kijkhoek. Wie niet recht voor het scherm zit, ervaart een veel lager contrast, en vreemd genoeg mis je wat zwartdetail als je centraal voor de tv zit. Ook de audioprestaties zijn geen opsteker. Tot slot zien we dat hij in actiescènes iets meer detail verbergt dan verwacht voor een 100 Hz-paneel.

De TCL 55C728 kan wel pronken met zeer robuuste beeldkwaliteit. De beeldverwerking is prima, de kalibratie is goed en het VA-paneel levert uitstekend contrast. Zo geniet je van erg knappe beelden, zowel in SDR als HDR. De lage piekhelderheid is een typische beperking in deze categorie, maar de TCL kan toch erg mooie HDR-resultaten voorleggen dankzij uitstekende tonemapping en het rijke kleurpalet. Dat je bovendien alle HDR-formaten kunt gebruiken is de kers op de taart.  Gamers vinden een lage input-lag en twee HDMI 2.1-aansluitingen met alle gewenste features.  Dit is een prima tv voor veelzijdig gebruik, en met een correcte prijs.

8.5
TCL-55C728-toestel

Beoordeling
TCL 55C728

Pluspunten
  • Uitstekend contrast
  • Goede beeldverwerking
  • Dolby Vision én HDR10+
  • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
  • Uitstekende tone-mapping voor HDR
Minpunten
  • Zeer zwakke kijkhoek
  • Mindere geluidskwaliteit
  • Minder goede bewegingsscherpte
  • Remote kan beter

Beoordeling TCL 55C728

Heel veel tv voor een redelijke prijs, dat is de conclusie die we op deze TCL kleven. Zijn zwakste punt is de smalle kijkhoek. Wie niet recht voor het scherm zit, ervaart een veel lager contrast, en vreemd genoeg mis je wat zwartdetail als je centraal voor de tv zit. Ook de audioprestaties zijn geen opsteker. Tot slot zien we dat hij in actiescènes iets meer detail verbergt dan verwacht voor een 100 Hz-paneel.

De TCL 55C728 kan wel pronken met zeer robuuste beeldkwaliteit. De beeldverwerking is prima, de kalibratie is goed en het VA-paneel levert uitstekend contrast. Zo geniet je van erg knappe beelden, zowel in SDR als HDR. De lage piekhelderheid is een typische beperking in deze categorie, maar de TCL kan toch erg mooie HDR-resultaten voorleggen dankzij uitstekende tonemapping en het rijke kleurpalet. Dat je bovendien alle HDR-formaten kunt gebruiken is de kers op de taart.  Gamers vinden een lage input-lag en twee HDMI 2.1-aansluitingen met alle gewenste features.  Dit is een prima tv voor veelzijdig gebruik, en met een correcte prijs.

Prijsvergelijker TCL 55C728

Reacties (6)