Review: Sony Bravia KDL-40S5500 LCD TV

14 februari 2010 3 Minuten 0 Reacties
Sony-bravia-40s5500

Sony presteert het laatste jaar beter dan ooit op LCD gebied en de kwaliteit van de verschillende producten ligt erg hoog. Desondanks hebben we soms nog wat problemen gezien met een terugkomend inconsistent probleem met de achtergrondverlichting. Maar hoe staat het met die kwaliteit bij de instapmodellen van de S5500 serie? Zal de kwaliteit nog steeds te zien zijn zonder alle toeters en bellen die wel op de hogere modellen zitten?

Esthetisch gezien is de 40S5500 wat verwarrend. Vanuit bepaalde hoeken ziet hij er best aantrekkelijk uit, zeker met de glanzende zwarte afwerking. Aan de andere kant, vanuit andere boeken ziet het design er wat hoekig, rommelig en reflecterend uit.

Wat de aansluitingen betreft doet de 40S5500 wat hij moet doen, zonder echt verder te gaan. Je krijgt drie HDMI aansluitingen, een USB poort voor JPEG en MP3 bestanden, en een D-Sub PC jack voor multimedia gebruik. We vinden er helaas geen Ethernet aansluiting op, welke je wel terug ziet op de hogere V5500 en W5500 modellen. Via de ethernet aansluitingen kun je verbinding maken met DLNA gecertificeerde computers of met de Applicast online service van Sony.

De compromissen die Sony heeft moeten sluiten voor wat betreft de beeld technologieën zijn wat zorgwekkender. Er is geen 100Hz technologie voor het soepeler laten verlopen van snelle beelden en bewegingen, wat misschien nog wel te begrijpen is voor een instapmodel. Wat verrassender is het feit dat de 40S5500 gebruik maakt van de Bravia Engine 2 techniek en niet de Bravia Engine 3 techniek, welke je terug kan vinden op de hogere modellen.

Gezien het feit dat de Bravia Engine 3 veel verbeteringen in beeldkwaliteit heeft doorgevoerd is het logisch dat de beslissing om deze weg te laten op de 40S5500 niet erg goed valt. En dat wordt door het beeld dan ook zeker onderbouwt. Het is meteen duidelijk te zien dat het beeld van de 40S5500 de finesse en scherpte mist, die de andere LCD TV’s van Sony wel hebben.

Het grootste struikelblok van deze TV is de hoeveelheid motion blur die we tegenkomen. Beelden (frames) lijken te worden uitgesmeerd, wat onscherpe en niet vloeiende fragmenten tot gevolg heeft. Het beeld ziet er ook wat rommelig uit, zelfs wanneer we HD materiaal bekijken. Dit laat absoluut zien wat voor verbeteringen de Bravia Engine 3 geeft op dit belangrijke gebied.

Ook moet het gezegd worden dat de 40S5500 tekort komt op het gebied van contrast. Dit kom je tegen in donkere scenes waar zwart toch meer grijs is dan je zou willen. Het achtergrondverlichting probleem wat we hierboven al aangehaald hebben komt ook terug op deze TV. De verlichting is niet continu wat voor irriterende verschillen kan zorgen.

Zelfs het geluid van de 40S5500 is niet echt iets om over naar huis te schrijven. Bij luidruchtige actie scenes worden de speakers al snel overstuurd en het geluid vervormd.

Maar, niet alles is negatief. Op bepaalde punten doet de 40S5500 wat hij moet doen. Het beeld is over het algemeen zeer helder, met levendige en dynamische kleuren. HD beelden zitten ook vol met details, behalve wanneer er motion blur optreedt. SD beelden zien er ook niet slecht uit, vergeleken met de standaarden van de ‘betaalbare’ LCD markt.

Het zijn helaas de negatieve punten die het langst blijven hangen en om deze reden lijkt de prijs van 700 euro (internet) dan ook wat hoog.

Bron: Techradar

Reacties (0)