Review: Sharp LE820 LCD/LED TV

16 mei 2010 + 10 minuten 0 Reacties
sharp-le820-2

Sharp heeft onlangs haar 2010 line-up bekend gemaakt en één van de nieuwe features van het merk is de Quattron technologie. Sharp voegt een extra gele pixel toe aan de pixel structuur wat een betere kleurweergave tot gevolg zou moeten hebben. De LE820 is een stapje lager dan het LE920 topmodel, maar het model heeft nog steeds vele interessant features zaosl Edge Lit LED achtergrondverlichting, een zeer dun frame, DLNA en Time Shift opnamen. De LE820 serie is verkrijgbaar in 40, 46, 52 en 60 inch scherm formaten.

Sharp wordt de laatste jaren niet echt gezien als een design icoon, maar met de 2010 line-up verandert het merk een hoop dingen. Een van de grootste veranderingen is de design filosofie en of je de nieuwe look nu mooi vind of niet kun je niet zeggen dat Sharp niet geprobeerd heeft om iets geheel anders te creëren.Het nieuwe design is zeer slank en bevat een glazen front die zowel het frame als het panel beslaat. De TV heeft zachte en afgeronde hoeken. Je zou aan een Apple design van een iPod of iPhone kunnen denken. Jammer is alleen dat Sharp niet alle logo’s en teksten van het glazen front verwijderd heeft. De aansluitingen zijn ook goed verwerkt; deze zitten achterop de TV en wijzen naar de zijkanten of naar beneden, in plaats van richting de muur wat ophangen lastiger maakt. Aan de linkerkant van het scherm vind je verschillende inputs als HDMI en USB, aan de rechterkant vind je een aantal aanraak-gevoelige knoppen.

Dit artikel is met toestemming gebaseerd op content van www.flatpanelshd.com

Functionaliteit van de Sharp LE820

Sharp heeft ook de afstandsbediening een update gegeven. De afstandsbediening van de 2009 modellen, van onder andere de LE705, was waarschijnlijk een van de minst bevredigende die we ooit gezien hebben maar het nieuwe model is een grote verbetering. Hij is heel wat eleganter en past goed bij te TV, maar voelt niet echt exclusief aan en zelfs wat goedkoop.

Time Shift opnamen

De LE820 heeft dezelfde Time Shift opnamen functie als de LE920 series. In principe houdt deze functie in dat je live TV uitzendingen kan pauzeren, terugspoelen en vooruitspoelen. Je kunt via de pauze knop op de afstandsbediening deze functie instarten zodat de TV uitzendingen opgenomen wordt op een ingebouwd geheugen van 8GB. Via de play knop kun je een uitzending weer voortzetten. Het is een Time Shift functie en geen DVR (Digital Video Recorder), wat inhoud dat wanneer de TV uitgezet wordt al de Time Shift opnamen verwijderd worden.

DLNA

De DLNA functie kun je bereiken via het Source (Bron) menu gedeelte. Via de Home Network (Thuis netwerk) knop kun je de foto of muziek modus kiezen, maar video is jammer genoeg niet ondersteunt van DLNA. Aan de andere kant wordt video via DLNA door veel fabrikanten niet volledig ondersteunt en vaak mis je nogal een aantal codecs. De navigatie is goed te doen, alleen de laadtijden zouden verminderd moeten worden. Daarnaast moet je de LE820 verbinden met je thuisnetwerk door middel van een ethernet kabel. We missen hier de draadloze Wifi mogelijkheid.

De Sharp Aquos Net internet portal zit helaas ook niet op de LE820, maar zal alleen verkrijgbaar zijn op de LE920. Wanneer je een USB stick aansluit op de LE820 kun je DivX en DivX HD bestanden afspelen. MKV bestanden worden niet ondersteund.

Kalibratie van de Sharp LE820

De Sharp LE820 heeft vanuit de doos een beeld dat de verzadigd is qua kleur. Dit is typisch voor een model in de winkel, maar niet voor de thuissituatie. Ook de kleurtemperatuur is veel te hoog, wat een te blauw en koud plaatje geeft. De helderheid is ook te hoog, maar we hebben wel de Automatic Eco modus uitgezet, welke de helderheid aanpast aan de omgeving van de TV. Allereerst heeft de LE820 dus een kalibratie moeten ondergaan om tot de beste beeldkwaliteit te komen. De Movie (Film) modus is gebruikt om de settings van de TV aan te passen, wat geresulteerd heeft onderstaande gegevens;

Na kalibratie
Picture mode: Movie
Backlight -10
Contrast +30
Brightness: 0
Color: 0
Tint: 0
Sharpness: 0
Color temp Low
Fine Motion advanced Low
Gamma adjustment -1 to -2
Film mode Off
Active contrast Off
DNR Off
R Gain (LO) +1
G Gain (LO) -3
B Gain (LO) 0
R Gain (HI) +4
G Gain (HI) -11
B Gain (HI) +1
OPC Off

Het resultaat is nog steeds niet perfect te noemen. Zo zijn de kleuren nog niet 100% realistisch en de reden hiervan is grotendeels de Quattron technologie. De groen- en geeltinten worden te sterk benadrukt. Het plaatje oogt nog niet geheel natuurlijk, wat vooral te zien is in de meest intense kleuren. De vraag is of dit van groot belang is? Waarschijnlijk niet voor de meeste gebruikers. Andere LCD TV’s hebben ook afwijkingen qua kleur dus de LE820 doet niets wat vreemd is. Maar als je belang hecht aan realistische, natuurlijke en échte kleuren dan zul je wellicht moeten gaan voor een van de THX gecertificeerde plasma TV’s.

Beeldkwaliteit van de Sharp LE820

Het glazen frontpaneel heeft veel last van reflecties. Toch lijkt dit een trend te zijn onder LCD fabrikanten en alhoewel het glazen frontpaneel en de coating van de LE820 verschilt van die op de Sony NX700, beiden hebben veel last van reflecties in het scherm en zijn meer een donkere spiegel in helder daglicht.

De kleurweergave van de LE820 is niet perfect, zoals hierboven al omschreven. We denken dat et toch toe te wijzen valt aan de Quattron technologie. Maar aan de andere kant geeft deze technologie zeer levendige en verzadigde kleuren. Het beeld wat de LE820 geeft is goed en plezierig om naar te kijken en het glazen frontpaneel geeft de LE820 een soort van plasma look. Maar verbetert de Quattron het beeld nu of niet? Het ligt eraan wat je wilt. Het helpt wel om de kleuren levendiger en genuanceerder weer te geven en dat is belangrijk aangezien dit nog steeds een probleem is voor LCD schermen, maar een accurate kleurweergave is niet bereikt.

De weergave van SD materiaal op de LE820 is goed maar niet super. De de-interlacing had beter gekund en het SD plaatjes is niet zo gedetailleerd als op de beste TV’s op de markt. Het beeld is over het algemeen gewoon goed en de diepe zwart waarden en de levendige kleuren laten een intens plaatje zien, maar de details zouden beter kunnen. HD, aan de andere kant, is zeer mooi. De details zijn zeer overtuigend en het beeld is indrukwekkend. De LE820 gaat ook goed om met bewegende HD beelden door de lage response tijd. De diepe zwart waarden zorgen voor een plaatje met diepte en intensiteit.

Het 100Hz systeem werkt ook goed. Soms verschijnen er wat artifacts – wat bij alle 100Hz systemen het geval is – maar die zijn zelden zichtbaar. Gaming is mogelijk op de LE820, maar het 100Hz systeem zorgt voor een kleine input vertraging (input lag). De grootste vijand hier is de Film modus. Zodra je deze uitzet zul je maar weinig last hebben van de vertraging. De lage response tijd zorgt ook voor een goede gaming ervaring.

De zwart waarden van d LE820 vallen in positief oogpunt op. Voor Edge Lit LED model behoort Sharp wat dit betreft bij de betere TV’s op de markt. Gedurende de dag wordt het zwart wat minder door het reflecterende paneel, maar dit valt nog redelijk meer, in vergelijking met andere LCD schermen.

De detaillering van schaduwen is zeer goed en de afwijkingen in kleuren geel en groen hebben geen effect op de donkere schaduwen. Wel is aan te raden om de LE820 te kalibreren (bijvoorbeeld met bovenstaande instellingen). Uit de doos is de weergave van details in schaduw gebieden niet goed. Na de kalibratie zat het beeld in donkere film scenes vol met detail.

Kijkhoeken

De kijkhoeken zijn sterk verbeterd ten opzichte van de oudere Sharp TV’s. De kleur intensiteit wordt nog wel minder naar mate je vanuit verdere hoeken kijkt en sommige kleuren kunnen een kleine tint meekrijgen. Hieronder zie je een beeld van de verschillende kijkhoeken. Ook viel op dat er een kleine vermindering qua contrast was, maar het resultaat was alsnog acceptabel. Ook komt hier weer het reflectie probleem om de hoek kijken. Zeker kamers met grote ramen zullen voor lastige situaties zorgen.

Audio kwaliteit

De audio kwaliteit was toch een positieve verrassing, wat je niet vaak meer krijgt bij flatscreen TV’s. Wanneer je gewend bent aan zeer slechte speakers in de platte LCD of plasma schermen weet je dat je ze zelfs niet voor gewoon TV kijken kunt gebruiken. Dit is niet het geval bij de LE820. De speakers zijn zeker niet fantastisch, maar de audio kwaliteit is best redelijk. De stemmen zijn helder en de middentonen hebben redelijk wat kracht. De bass tonen zijn niet erg diep. Wel moeten we zeggen dat op een bepaald punt in het volume (ongeveer op 50%) het geluid schel begint te worden. Hou het volume dus hier onder.

Conclusie

Met de LE820 heeft Sharp heel wat denkwerk gestoken in het ontwikkelen van een TV en het resultaat is dan ook een zeer complete TV. Het glazen frame voelt mooi aan en de achterkant onthult dat alle inputs slim geplaatst zijn. Ook heeft de afstandsbediening een goede make-over gekregen.

De beeldkwaliteit van de LE820 heeft veel positieve punten. De response tijd is laag, de HD kwaliteit is zeer indrukwekkend en ook heeft de LE820 diepe zwart waarden en een overtuigende weergave van gedetailleerde schaduwen. De standaard (uit de doos) settings zijn helaas erg slecht, dus kalibratie is aan te raden. De kleurweergave en de kleur gradaties zijn ook erg mooi en het glazen frontpaneel zorgt voor intensiteit en diepte, maar ook veel reflecties. De kleurweergave is helaas niet helemaal perfect en de Quattron technologie zorgt voor overdreven geel en groen kleuren om de schaduwen levendiger te maken, maar niet 100% accuraat.

De DLNA feature ondersteunt helaas geen video, maar als je een USB stick gebruikt kun je wel DivX HD files afspelen. De Time Shift opname functie is een mooie nieuwe feature en geeft je wat vrijheid, maar het is natuurlijk geen echte DVR (Digital Video Recorder).

Ondanks de wat overdreven weergave van de kleuren groen en geel is de LE820 absoluut overtuigend. Dit model heeft een aantal van de typische LCD karakteristieken en als je een LCD fan bent dan is de LE820 een interessante keuze. In vergelijking met directe concurrenten heeft sharp een zeer goede en complete TV op de markt gebracht met de LE820. Zowel de beeldkwaliteit en het design laten zien dat Sharp weer bovenaan de lijstjes thuis hoort.

Bron: FlatpanelsHD

Reacties (0)