Review: Samsung UE65MU6120 (MU6100-serie) Ultra HD tv

04 oktober 2017 + 10 minuten 5 Reacties
MU6100_A

Naast beter beeld krijgen we en willen we ook steeds groter beeld. Maar moet je voor een groot scherm ook grof geld neerleggen? Of kan het met een modaal budget ook? We nemen de Samsung UE65MU6120 onder de loep.

Samsung UE65MU6120 – specificaties

 • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: 3x HDMI (1xARC, 3x v2.0a), 1x composiet/component video, 2x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 1x antenne, netwerkaansluiting
 • Extra’s: HDR10+, HLG, WiFi (802.11n) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T/C, CI+-slot
 • Afmetingen: 1.464 x 908 x 369 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 25,7 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 154 / 0,3 watt (Energielabel A)
 • Adviesprijs: 1.499 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Samsung  lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung UE65MU6120 – design

Als je voor een absolute bodemprijs een groot scherm op de kop wil tikken, dan mag je geen indrukwekkende parels van design verwachten. Dat deze Samsung heel elementair is afgewerkt is dan ook geen verrassing. Kader en behuizing zijn uitgevoerd in zwart plastiek.

Achteraan kreeg de rug nog een ruwe textuur mee, en het kader rond het scherm is ongeveer 15 mm breed. Een super slank profiel behoort ook niet tot de uitrusting, maar in verhouding tot het schermformaat valt het nog erg goed mee.

De centrale Y-vormige voet is helaas geen draaivoet en hij is uitgevoerd in plastiek, maar geeft het toestel wel een stevige steun. Kortom, geen luxe-uitvoering, maar een doordeweekse tv die er al bij al nog prima uitziet.

Aansluitingen

De aansluitingen staan allemaal naar de zijkant gericht, zodat je zonder zorgen voor wandmontage kunt kiezen. Ook hier zijn er wat opvallende bezuinigingen gebeurd, maar de essentiële dingen zijn er wel, zoals drie HDMI-aansluitingen en twee maal USB. Op de hogere modellen krijg je er van elk een extra.

Een gedeelde composiet en component video-aansluiting, samen met een stereo cinch audio ingang en optisch digitale audio uitgang maken de lijst af. Opgelet dus, geen hoofdtelefoonaansluiting, en dit model is ook niet uitgerust met Bluetooth. Bedrade en draadloze netwerkaansluitingen zijn uiteraard wel aanwezig.

Samsung UE65MU6120 – gebruiksgemak

De installatieprocedure is een fluitje van een cent, je wordt stap voor stap door alle noodzakelijke handelingen geleid. Na de installatie pas je met enkele klikken zelf de naam en het icoon van de aangesloten bronnen aan.

Je navigeert vlot en handig door de menu’s, Samsung heeft op dat vlak niet bespaard in dit model. We vinden het handig dat heel wat van de gevorderde instellingen een niveau dieper in de menu’s staan. Voor heel wat consumenten zijn die instellingen toch te complex. Helaas zijn sommige instellingen zoals Digital Clear View (dit is de ruisonderdrukking) niet langer in verschillende stappen te activeren, maar is dit nu een eenvoudige aan/uit-knop. Daardoor verlies je wat keuzevrijheid. Sommige instellingen zoals ‘beeldformaat’ mochten wel wat extra informatie tonen. Het is niet evident om uit de naam af te leiden wat de functie juist zal doen.

Afstandsbediening

Dit model moet het zonder de Smart Controller stellen, het wordt geleverd met een standaard afstandsbediening. Dat betekent ook dat je de remote niet kunt gebruiken voor andere apparaten, zoals dat het geval is bij de Smart Remote.

Toch zijn we absoluut tevreden over het gebruiksgemak. De remote heeft grote toetsen, duidelijke labels, en een prima lay-out. Hij ligt goed in de hand, de toetsen hebben een aangename rubber textuur, en laten zich zonder al te veel moeite indrukken. Door slim gebruik van reliëf is de d-pad zelfs op de tast te herkennen.

Samsung UE65MU6120 – features

Smart tv-platform

De televisie is uitgerust met Samsungs Smart Hub. Die toont je alle functies, bronnen en instellingen in een balk onderaan het beeld. Welke iconen er verschijnen en in welke volgorde ze staan kies je volledig zelf. Zodra je een icoon selecteert, verschijnen er extra opties afhankelijk van je selectie. Dat kan ook content zijn die in de app in kwestie beschikbaar is, zoals bijvoorbeeld in Netflix.

Samsung heeft begrepen dat een vlotte gebruikservaring het verschil kan maken. Ook op dit model navigeer je snel en vlot door alle mogelijkheden van de Smart Hub. De interface aarzelt zelden of nooit en apps openen over het algemeen erg snel. Het maakt het gebruik erg aangenaam.

De Smart Hub geeft je een uitgebreide keuze apps. Daarin vind je natuurlijk Netflix, YouTube, Amazon Video, Google Play Movies & TV. Maar ook Deezer en Spotify zijn er, Moviemax, Rakuten TV, Mubi, DailyMotion, enzovoort. Voor gamers is er ook een goed aanbod. Naast een beperkt aantal games is er ook de Gamefly Streaming dienst, en Steam Link. Met die laatste stream je games van je game-pc naar de televisie. Dat opent enorm veel mogelijkheden om op het grote scherm te gamen.

Smart functies

De MU6120 is uitgerust met een digitale tuner voor terrestriële en kabelontvangst, een satelliettuner ontbreekt. Je kunt een externe harde schijf aansluiten om opnames te maken of live tv te pauzeren. De mediaspeler van Samsung is een van de meest volledige in onze testen, en hij leest Full HD, Ultra HD en HDR video, in HEVC, H.264 en VP9 met alle eventuele ondertitelbestanden. De audiospeler speelt niet alleen lossy codecs zoals mp3 en mp4, maar ook ALAC en FLAC.

Installeer zeker ook de Smart View app op je smartphone of tablet. Die geeft je een alternatieve remote op je smartphone, waaronder een virtuele gamepad. Het vervangt de smart remote niet, maar is toch het testen waard.

Samsung UE65MU6120 – Beeldkwaliteit

Dit 65 inch model is voorzien van een VA-paneel. Dat betekent uitstekend contrast, maar een beperkte kijkhoek. Er is ondersteuning voor HDR, maar de basisprestaties van het toestel zijn wat te bescheiden om van echte HDR-weergave te spreken.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de film-mode.

Film Mode
Expertinstellingen
Achtergrondverlichting: 15
Helderheid: 0
Contrast: 95-90
Scherpte: 0 (tot 20)
Kleur: 50
Tint: G50/R50
Clean Digital View: Uit/Aan
Auto Motion Plus: Aangepast*
Contrastverbetering: Uit
HDR+-modus: Uit *
Filmmodus: Auto 2
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt.
 • Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wenst, kiest voor Aangepast en zet trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.
 • HDR+-modus kan je naar smaak activeren. Het maakt het beeld wel veel helderder.
 • Beeldformaat: aangepast met aanpassen aan eht scherm AAN.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Nog een punt waarop de UE65MU6120 uitblinkt, is de beeldverwerking. Het toestel moet nauwelijks terrein prijsgeven ten opzichte van de duurdere topmodellen. Film- en videoframerates detecteert hij foutloos, zodat je zelfs met interlaced bronnen (zoals settopboxen voor digitale tv) geen moiré-effecten of gekartelde lijnen ziet. De ruisonderdrukking ruimt netjes willekeurige én compressieruis weg, zelfs met ouder en/of slechter beeldmateriaal. Voor modern beeldmateriaal laten we ze liever uit staan, kwestie van zo veel mogelijk detail bewaren. Het toestel levert uitstekende upscaling voor al je bronnen, beelden zijn scherp en prima gedetailleerd. Wie wat extra detail wilt, kan de scherpte instelling tot maximum 25 optrekken.

Zoals verwacht is de bewegingsscherpte een van de zwakkere punten van deze televisie, maar het resultaat is minder erg dan we verwacht hadden. Er is een licht wazige, dubbele rand zichtbaar bij snel bewegende voorwerpen. De instelling ‘Auto motion plus’ geeft je de mogelijkheid om panbeelden vloeiend over het scherm te laten lopen. Zelfs de auto-instelling gaf vrij degelijke resultaten zonder overmatige artefacten. Wens je meer controle, selecteer dan ‘handmatig’ en zet ‘trilvermindering’ ergens tussen  zes en acht. Een goede raad, vermijd de ‘Led Clear Motion’ instelling. Het beeld flikkert zichtbaar wanneer je het activeert.

Het VA-scherm legt een uitstekend contrast voor, ook al ontbreekt elke vorm van dimming. In de film-beeldpreset meten we een contrast van meer dan 4.300:1, wat we zonder twijfel uitstekend mogen noemen. Het scherm toont ook uitstekend alle zwartdetail, zodat je bij wat verduistering voluit kan genieten van donkere scènes. Wie iets meer punch wenst, activeert de contrastverbetering, die toont in de laagste stand een mooie verbetering, zonder al te veel wit- of zwartdetail te verbergen.

De kalibratie van de UE65MU6120 is uitstekend. In de helderste tinten neigt de grijsschaal lichtjes naar geel, maar dat zal je vermoedelijk nooit merken, de fout ligt net aan de grens van wat waarneembaar is. Kleurbereik en kleurweergave zijn voorbeeldig, en kunnen moeiteloos de vergelijking met duurdere toestellen doorstaan. Het resultaat laat zich raden: deze Samsung is een waar plezier voor al je content, met zijn levendige kleuren en prima contrast zet hij de beelden levendig op het scherm.

HDR

HDR-ondersteuning is er voor HDR10 en HLG-content. Maar de basisprestaties zijn echt te beperkt om van ware HDR-beelden te kunnen spreken. De piekluminantie ligt op 325 nits en het kleurbereik raakt niet verder dan 78% DCI-P3. Daardoor missen de beelden de krachtige impact van heldere accenten en intense kleuren. Door zijn degelijk eigen contrast en een goede tone-mapping zijn de HDR-beelden wel erg aangenaam. Noch in heldere of donkere delen mis je detail, zodat het resultaat best wel overtuigend is.

In de expertinstellingen van het beeldmenu kan je HDR+ activeren om je SDR-content een HDR-tintje te geven. Die keuze maakt beelden iets helderder, het is een keuze die je kunt overwegen als je bij veel licht kijkt.

Reflecties en kijkhoeken

Het zwakke punt van VA-panelen is algemeen bekend. De kijkhoek is beperkt, en zodra je licht uitwijkt van de beste plaats verlies je contrast. Het toestel gaat degelijk om met reflecties, maar een goede plaatsing of controle van de lichtinval is aan te bevelen.

Gaming

In de film beeldmode meten we een lag van 82,6 ms. Dat is uiteraard veel teveel voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 19,5 ms en dat is dan weer een topresultaat.

Vergeet die mode dus zeker niet te activeren, je vindt hem in de instellingen, onder Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus. Vroeger stond die onder de beeldinstellingen, wat een pak logischer was.

Samsung UE65MU6120 – Audiokwaliteit

Koester geen al te hoge verwachtingen op dit vlak. De klank is prima voor doordeweekse televisie maar schiet de UE65MU6120 toch wat te kort als je de impact van een filmsoundtrack wilt ervaren. Afhankelijk van je smaak kan de ‘geoptimaliseerd’ geluidspreset de klank wat verbeteren. Op dit model vonden we zelf dat de standaard instelling het beste resultaat gaf.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Samsung UE65MU6120 – Conclusie

Deze Samsung UE65MU6120 toont dat je voor een heel redelijke prijs flink wat televisie in huis kunt halen. De matige bewegingsscherpte en geluidskwaliteit zijn de enige zwakke punten. HDR-weergave is goed, maar mist de gewenste impact. Waar het toestel uitstekend werk levert? Al je andere content, van gameconsole tot Blu-ray film. Geniet van de mooie contrasten, scherp beeld, prima upscaling en beeldverwerking, en aangename, natuurlijke kleuren. Ook op vlak van gebruikservaring krijg je waar voor je geld. De Smart Hub biedt heel wat mogelijkheden en is een plezier in gebruik.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldverwerking
 • Kleurweergave
 • Contrast/zwartwaarde
 • Smart Hub

Minpunten
 • Geluidsweergave

 • Bewegingsscherpte
 • Piekluminantie/kleurbereik te bescheiden voor echte HDR-weergave


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (5)

Frans

Frans
05 oktober 2017 om 15:48

hallo,
is er nog altijd geen test van de loewe bild 7 op komst ?
mvg,
frans callebaut

Inloggen
Janine

Janine
24 november 2017 om 14:59

Ik heb mijn 5 jaar oude 75 inch 9000 Samsung weggedaan en deze ue65mu6120 wegens een gunstige aanbieding gekocht. Ondanks dat ik de door jullie geadviseerde beeld instellingen heb geïnstalleerd is de kwaliteit van het beeld echt beroerd. Ik ging er vanuit dat na 5 jaar de technologie dusdanig was verbeterd dat ik nu nog mooier en vooral een scherper beeld zou kopen. De technische ondersteuning van Samsung heeft ingelogd op mijn tv omdat ik echt dacht dat er iets mis was met het toestel. Conclusie er is technisch niets mis, mijn verwachtingen kwamen niet overeen met de kwaliteit…;(

Inloggen
Jan

Jan
04 januari 2018 om 12:52

Bij samsung MU6100 = remote one afstandsbediening

Als ik een wijziging wil doen in bijv. het geluid moet ik de pincode ingeven, maar er verschijnt geen toetsenbord op het scherm ……
Dus hoe krijg ik dan de pincode er in ???

Ik hoor graag ….

Jan

Inloggen
Jan

Jan
05 januari 2018 om 09:02

Opgelost knopje 123

Inloggen
Richard

Richard
25 januari 2018 om 21:56

Kan iemand mij vertellen of de one remote ook werkt op de 6120? Aangezien de 6100 hem wel heeft

Inloggen