Review: Samsung UE55KS9000 (KS9000-serie) S-UHD tv

27 april 2016 + 10 minuten 9 Reacties
Samsung-KS9000-review-feature

In deze review kijken we naar de Samsung US55KS9000, een 55-inch SUHD tv met gebogen scherm, 4K Ultra HD-resolutie, HDR-ondersteuning en Tizen-software.

Samsung heeft begin dit jaar een groot aantal nieuwe tv’s voor de Nederlandse markt aangekondigd. In de hogere regionen van de line-up zien we de 9-serie terug, met de KS9000 als één van de topmodellen. In deze review kijken we naar de UE55KS9000, een 55-inch S-UHD tv met onder meer HDR-ondersteuning, de 4K Ultra HD-resolutie, een gebogen scherm en het Tizen smart tv-platform.

Samsung KS9000 – specificaties

De Samsung KS9000-serie zien we terug in de hogere regionen van de 2016 line-up. Het zijn topmodellen met edge lit led-verlichting, een gebogen scherm, ondersteuning voor high dynamic range, quantum dot-kleuren, de PQI 2400 beeldtechniek met Precision Black en Peak Illuminator Pro, twee tuners, een 360 graden-design, het verbeterde Tizen smart tv-platform, de One Connect Box, de nieuwe Smart Remote en 60 Watt speakers. De KS9000-serie modellen beschikken over een gebogen scherm. Wil je een flatscreen tv dan kun je gaan voor de KS8000-serie. Deze modellen beschikken over nagenoeg dezelfde specificaties maar dus een plat scherm.

In deze review kijken we naar de 55-inch US55KS9000. Dit model heeft een adviesprijs van 2.599 euro meegekregen. De serie bestaat verder uit de 49-inch UE49KS9000 (2.199 euro), 65-inch UE65KS9000 (3.699 euro) en de 78-inch UE78KS9000 (6.499 euro). Een compleet overzicht van alle modellen, specificaties en prijzen vind je in de Samsung 2016 lcd led tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, een PlayStation 3 gameconsole en Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K- en HDR-materiaal.

Samsung KS9000 – design

Samsung kiest dit jaar wederom voor een simplistisch en 360 graden-design, maar toch zien we een aantal fraaie verbeteringen en aanpassingen terug. De KS9000-modellen zijn voorzien can een zeer slank design, met een zilveren lijst rondom het scherm en een zwart plastic rand onder het scherm waarop het logo van de fabrikant prijkt. De zilveren afwerking zien we ook in de Chromen voet terug, wat een geval apart is. De montage is wat anders dan we gewend zijn, met een montagepunt in het midden achterop de tv. Dit zorgt ervoor dat je onder geen koppeling tussen tv en de voet ziet, wat de tv weer – soort van – laat zweven voor de standaard. Maar, het zorgt ook voor een tv die vanaf alle kanten fraai vormgegeven is, zelfs vanaf achteren gezien. Het is echter wel een forse standaard die iets minder breed is dan de tv zelf. Daarbij kan het scherm niet draaien op de voet.

De tv heeft een premium afwerking meegekregen, al zien we nog redelijk wat plastic terug, en het minimalistische uiterlijk zorgt voor een strak en chique ogende tv. We hebben het al eerder aangegeven maar bij gebogen schermen vinden we het ophangen aan de muur toch voor een vreemd gezicht zorgen. We prefereren bij dit soort schermen dan ook nog steeds de voet.

Samsung levert de UE55KS9000 met de One Connect Box, een kleine box die je achter of naast je tv kunt plaatsen. Deze wordt middels één kabel met de tv verbonden en krijgt daar vandaan ook zijn stroom. De kabel is voldoende lang om de box in een tv-meubel te zetten maar de kabel van de tv naar het stopcontact is wederom wat kort. Hoewel de One Connect Box meegeleverd wordt beschikt de tv zelf ook over een aantal aansluitingen.

Links achterop het paneel bevindt zich de aansluiting voor de stroom, rechts zit een klepje waarachter zich onder meer een usb 2.0-poort, een CI+-module en een ethernetpoort bevinden. Het is echter aan te raden de aansluitingen op de box te gebruiken. Daarop bevinden zich onder meer vier HDMI 2.0a-poorten, twee usb 2.0-poorten, kabel- en satellietaansluitingen en een optische uitgang.

De Samsung UE55KS9000 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen; de standaard zwarte afstandsbediening met nagenoeg alle knoppen die je nodig hebt en de vernieuwde Smart Remote-afstandsbediening die je met een beperkt aantal knoppen en een cursor-functie toegang geeft tot de belangrijkste functies. De ‘normale’ afstandsbediening voelt wat goedkoop aan en ziet er niet echt premium uit, maar alle belangrijke knoppen zijn aanwezig en de bediening verloopt zonder problemen. Opvallend is dat de door Netflix verplichtte Netflix-knop niet op de afstandsbediening zit.

Ook kun je gaan voor de wat meer premium ogende en aanvoelende Smart Remote-afstandsbediening. Deze beschikt ook over een ingebouwde microfoon voor spraakbediening, maar de bewegingsbediening is verdwenen. Dit was een prima functie maar toch zijn ‘pijltjestoetsen’ wat accurater en sneller. Door zijn gebogen vorm en de structuur (met inkepingen) aan de achterzijde ligt deze goed in de hand. Ook de knoppen voelen solide en hoogwaardig aan. Nieuw is dit jaar de Connect-functie waarmee via HDMI aangesloten apparatuur automatisch herkend wordt en de tv de afstandsbediening zo instelt dat deze apparatuur ermee te bedienen is. Dit is een handige functie, zeker wanneer je van al je apparaten puur de basisfuncties gebruikt en zo min mogelijk afstandsbedieningen in het zicht wilt hebben liggen. Naast deze twee opties kun je de tv ook bedienen middels de Smart View-applicatie voor je smartphone of tablet.

Samsung KS9000 – gebruiksgemak

Qua algemene menu’s en instellingen is er niet heel veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Ja, er zijn een paar opties naar een logischere plek verschoven. Zo kun je de Sport en Spel modi nu direct bij de beeldmodus terugvinden in plaats van in de geavanceerde instellingen. Daarnaast hebben de menu’s een likje verf gekregen en zien we bij meer opties een kleine uitleg staan over waar de optie exact voor dient. Het zijn kleine wijzigingen maar die hebben wel een positief effect op de gebruikservaring.

Wel zijn er voor de beginnende gebruiker wat veel submenu’s te vinden. Je kunt helemaal in de instelling van bijvoorbeeld de beeldweergave duiken om bijvoorbeeld de bewegingscorrectie of geavanceerde kleuropties aan te passen. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt qua instellingen, maar hierover meer onder het kopje over de beeldkwaliteit.

Wanneer je de UE55KS9000 voor het eerst aanzet krijg je de meest belangrijke instellingen en opties te zien zodat je direct van start kunt. Zo moet je het netwerk koppelen om van de internetdiensten gebruik te maken, kun je naar zenders laten zien en moet je een Samsung-account aanmaken om van alle smart tv-mogelijkheden gebruik te maken. De navigatie binnen het smart tv-platform, Tizen genaamd, verloopt ook soepel. We hebben geen last gehad van lags of vertragingen, er zit voldoende snelheid in en ook de navigatie door de smart hub (of eigenlijk balk onderin) is eenvoudig en snel. Ook het schakelen tussen apps gaat lekker vlot, net als het bladeren door app-lijsten en menu’s. Qua gebruikservaring zit het dus wel goed.

Samsung KS9000 – features

Smart tv-platform (Tizen)

Vorig jaar introduceerde Samsung het Tizen smart tv-platform, een zelf ontwikkeld systeem dat een stuk simpeler en overzichtelijker is dan de oude ‘Smart Hub’. Tizen zien we terug in de kleurstelling van verschillende onderdelen maar met name in de balk onderin. Samsung heeft in de tweede versie van Tizen, welke dit jaar gelanceerd is, deze balk/waaier en nog prominentere plek gegeven en de invulling geoptimaliseerd.

De waaier onderin het scherm is eigenlijk het startpunt van alles. Maar, dit jaar komen er suggesties bij zodat je direct de content die voor jou interessant is vindt. Je kunt via de waaier toegang krijgen tot de instellingen, de inputs/bronnen, live tv, videostreamingdiensten, apps, games en de web browser. Voor al deze opties, te zien in het onderste deel van de waaier, verschijnen in het bovenste deel suggesties, snelkoppelingen of recent gebruikte apps of kanalen. Zo zie je wanneer je live tv selecteert de recent gebruikte kanalen en de mogelijkheid om opnamen te starten. Wanneer je Netflix selecteert zie je suggesties voor series en films. Wanneer je de instellingen selecteert zie je een aantal snelkoppelingen naar snelle instellingen. Ook is vanuit deze waaier toegang tot de app-bibliotheek. In deze bibliotheek vind je een compleet nieuw overzicht van alle beschikbare apps, gesorteerd op categorie. wat ons hier echter opviel is dat er veel apps niet (meer) aanwezig zijn. Zo ontbraken onder meer NPO Gemist, Pathé Thuis en Nu.nl. Dit zijn apps die we eerder wel terugzagen en apps die ook gewoon op een Samsung smart tv thuishoren. We hebben Samsung om een reactie gevraagd en zodra we die hebben werken we dit artikel bij.

Tizen ziet er net als vorig jaar zeer gelikt en strak uit, maar Samsung heeft ook het uiterlijk net iets strakker en overzichtelijker weten te krijgen. De belangrijkste verbetering is echter dat nu echt alles in de waaier te vinden is waardoor je direct datgene vindt dat je zoekt. Het is een heel simpel smart tv-platform, zonder toeters en bellen. Dat komt de snelheid en de gebruikservaring ten goede.

Mediaspeler

Naast de Smart View-app kun je ook de ingebouwde mediaspeler gebruiken om foto’s, films en muziek op je tv weer te geven. Hierdoor kun je een usb-stick aansluiten of middels dlna content streamen vanuit je thuisnetwerk. De ondersteuning van bestandsformaten is redelijk breed. Zo zien we ook hevc, onder meer voor 4K-materiaal, terug. Over de werking van de mediaspeler hebben we verder weinig te klagen; de bediening is eenvoudig en content wordt zonder problemen weergegeven.

Samsung KS9000 – beeldkwaliteit

De Samsung KS9000-serie is één van de topseries voor dit jaar en dat moeten we met name terugzien in de beeldkwaliteit. De tv beschikt onder meer over een lcd va-paneel met edge lit led-achtergrondverlichting en local dimming, quantum dot-kleuren, HDR-ondersteuning met een 1000 nits helderheid, een PQI 2400 beeldtechniek, Peak Illuminator Pro en Precision Black. Kortom, alles dat aanwezig moet zijn voor een optimale beeldweergave.

Belangrijkste instellingen

We gaan bijna nooit met een tv aan de slag zonder de instellingen na te lopen en waar nodig aan te passen. Een professionele kalibratie is het niet, dat doe je thuis vaak immers ook niet, maar met wat kleine aanpassingen kun je een optimale beeldkwaliteit verzorgen.

Let wel; het is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door. Hoewel het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit;

Algemeen Geavanceerd Beeldopties
Beeldmodus: Film Digital Clean View: Uit
Dynamisch contrast: Uit
HDMI UHD Color: Aan (HDR)
Kleurtint: Warm2 LED Clear Motion: Uit/Aan

De bovenstaande instellingen zijn een richtlijn die je kunt volgen, en met name voor diegenen die de beste beeldkwaliteit in een donkere omgeving willen hebben halen er hiermee al meer uit. Waarom we bepaalde instellingen gebruikt hebben leggen we zoals altijd even uit. De modus Film is vanuit de doos de beste modus om mee te beginnen. Voor standaard dynamic range content zetten we de achtergrondverlichting niet te hoog, om zo nadelige effecten in donkere delen van het scherm te voorkomen. Digital Clean View zetten we uit, maar dit kun je bij content van mindere kwaliteit altijd activeren. Het vermindert de ruis in het beeld. Samsung noemt local dimming Smart LED en hiermee worden specifieke zones van de achtergrondverlichting onafhankelijk van elkaar in- of uitgeschakeld. We hebben deze optie niet helemaal opengezet aangezien er dan te duidelijk met de verlichting gespeeld wordt en bijvoorbeeld het beeld rondom de ondertiteling te grijs/licht wordt. Bij HDR-content moet deze optie wel vol openstaan om de maximale helderheid uit het paneel te halen. Daarbij hebben we de optie Auto Motion Plus op ‘Aangepast’ gezet om vervolgens LED Clear Motion in te schakelen. Deze optie zorgt voor een iets soepelere en scherpere weergave van snel bewegende beelden en objecten, zonder hiermee negatieve effecten als bijvoorbeeld een homevideo-effect te introduceren. Het enige kleine nadeel is dat sommige mensen door deze optie een flicker-effect waarnemen en dat de helderheid iets achteruit gaat. Het blijft een compromis. Meer over de HDR-instellingen vind je verderop in de review.

Algemeen

In elke review kijken we altijd eerst naar de algemene eigenschappen van de tv, het paneel. Zo kijken we onder meer naar hoe de achtergrondverlichting geplaatst is en invloed heeft op een egaal zwart beeld, wit beeld en een egale kleur. Dit geeft ons een idee over de uniformiteit van het scherm, problemen met clouding en blooming, de diepte van de zwartwaarden en problemen met onder meer halo-effecten. Hoewel de US55KS9000 op een compleet zwart beeld niet helemaal egaal is, we zien hier en daar lichtvlekken, valt dit tijdens het normale tv kijken niet op. Bij een compleet wit en rood beeld is het scherm nagenoeg uniform, zonder duidelijke donkerdere of lichtere delen. Wel is door het gebruik van led-verlichting aan de onderzijde hier en daar sprake van blooming, een witte waas rondom lichte objecten om een donkere achtergrond. Ook dit valt alleen op wanneer er één licht object op een zwarte achtergrond zichtbaar is en is tijdens het normale tv kijken nauwelijks tot niet zichtbaar. Wanneer de optie Smart LED uitstaat en de achtergrondverlichting op maximaal staat dan worden de blooming-issues wat prominenter. De hogere achtergrondverlichting kan in HDR-modus voor een grijzige waas over de zwarte balken onder en boven het scherm zorgen.

Met de bovenstaande punten hebben we eigenlijk alle (kleine) minpunten wel genoemd. Wat de rest betreft gooit de KS9000-serie hoge ogen. Er zijn geen opvallende banding-problemen zichtbaar, welke we vorig jaar bij de HU7500-serie wel zagen tijdens onder meer voetbalwedstrijden, en van andere nadelige effecten of artefacten is geen sprake. De zwartwaarden zijn indrukwekkend diep en zelfs in HDR-modus weet de tv dit zeer goed vast te houden. Qua contrast zit het dus absoluut goed; ook in scenes met bijvoorbeeld veel schaduwen blijven subtiele en donkere details zeer goed zichtbaar. Een donkere jas met veel grijstinten blijft gedetailleerd en valt niet weg tegen de zwarte achtergrond.

Wat betreft het opvangen van snelle bewegingen heeft Samsung vooruitgang geboekt. De KS9000-serie modellen beschikken over de Auto Motion Plus optie maar hiervan zijn we nog altijd niet gecharmeerd. Deze optie introduceert in automatische stand namelijk het zogenaamde soap opera-effect waardoor films een soap-look krijgen, een effect dat we niet willen. Gelukkig is er een ‘aangepast’ instelling waarmee je puur de LED Clear Motion-optie kunt inschakelen. Deze optie zorgt voor een iets soepelere en scherpere weergave van snel bewegende beelden en objecten, zonder hiermee negatieve effecten als bijvoorbeeld een homevideo-effect te introduceren. Het enige kleine nadeel is dat sommige mensen door deze optie een flicker-effect waarnemen en dat de helderheid iets achteruit gaat. Met deze optie ingeschakeld zien we een zeer strakke weergave van snel bewegende objecten of snelle bewegingen van de camera terug.

Ook de kleurweergave is een groot pluspunt van de UE55KS9000. Dankzij het grotere kleurbereik (mits er compatibele content voor is) en de quantum dots wordt er een zeer levendig en dynamisch maar tegelijkertijd natuurlijk plaatje weergegeven. De kleuren spatten van het scherm maar zonder richting het rood, groen of blauw te overdrijven. Huidtinten komen natuurlijk over en de gelige woestijn in Mad Max blijft een natuurlijke gele tint houden, terwijl de lucht diep blauw is. In onze optiek verzorgt de tv een natuurgetrouwe en zeer nauwkeurige kleurweergave.

SD- en HD-content

Mocht je nog content in standaard definitie kijken dan is het goed om te weten dat de UE55KS9000 hier prima mee omgaat. We raden je aan om de Clean Digital View optie voor deze content even in te schakelen om ruis en artefacts te verminderen maar na deze aanpassing levert de tv een schoon en dynamisch plaatje. De upscaling-functie doet prima zijn werk en weet zelfs van een lage resolutie een degelijk beeld dat comfortabel te kijken is te maken.

Maar, HD-content is toch het minimale wat deze tv verdient en met deze content laat de UE55KS9000 dan ook pas zien wat hij echt kan. De Blu-ray van Gravity was onze keuze. Wat vooral opviel was de zeer indrukwekkende diepte van het zwart, zonder noemenswaardige blooming-effecten. De tv verzorgt een levendig plaatje, met een hoog contrast, diepe zwartwaarden en een realistische kleurweergave. De details worden haarscherp weergegeven en de upscaler doet ook hier indrukwekkend goed zijn werk om subtiele details scherp en nauwkeurig weer te geven. In de vele donkere scenes van de film is en blijft zeer veel detail zichtbaar, wat je alleen maar meer in de film trekt.

4K Ultra HD-weergave

4K Ultra HD-content hebben we gekeken via Netflix en via een Ultra HD Blu-ray speler van de concurrentie. Het is voor ons de eerste keer dat we een tv testen met een echte Ultra HD Blu-ray speler en direct wordt duidelijk dat gecomprimeerde content, via diensten als Netflix, het echt nog niet haalt bij een schijfje waarop alles in zijn puurste en beste vorm staat. Met een Ultra HD schijfje, in dit geval Mad Max (in SDR), beleef je alle details in de puurste vorm en krijg je de meest strakke en schone weergave. Combineer dit met een groter kleurbereik en je hebt een filmervaring die we niet eerder gehad hebben, zelfs zonder HDR. Content van Netflix blijft tekenen van compressie vertonen, met iets meer artefacten en ruis. Ook komen subtiele details net wat minder levendig over. Het Ultra HD Blu-ray schijfje krijgt van ons dan ook nog steeds de voorkeur en de Samsung KS9000-modellen halen hier het maximale uit.

HDR-ondersteuning

De Samsung UE55KS9000 beschikt over ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range). Simpel gezegd betekent dit dat de tv een hoger contrast met meer kleurgradaties, diepere zwartwaarden en intensere wittinten heeft. We hebben HDR-content via Netflix, een usb-stick met demomateriaal en een Ultra HD Blu-ray speler bekeken. Helaas herkende de tv HDR-content van Netflix nog niet als zodanig (wellicht moet er nog een update komen) waardoor we deze optie snel links hebben laten liggen. De Ultra HD Blu-ray speler is daarbij van de concurrent (Panasonic) en daarom moet je in de instellingen HDMI UHD Color selecteren en de aangesloten HDMI-input op ‘aan’ zetten. Pas dan wordt HDR ook door de tv herkend. Dat gezegd hebbende kunnen we over naar de kwaliteit van HDR.

We kunnen het beste meteen met de tv in huis vallen; HDR-content is indrukwekkend mooi om te zien, met name wanneer je in het donker (in de avond) naar de content kijkt. Overdag, met veel lichtinval, oogt het verschil met SDR-content te klein en lijkt het beeld zelfs wat gedimd te zijn. Het maximale haal je dus pas uit HDR-content wanneer het omgevingslicht minimaal is. Maar, de film die wij gekeken hebben, Mad Max, spatte daadwerkelijk van het scherm, met intense witte delen en diepe zwartwaarden. Het gaat bij HDR niet om de algemene, standaard helderheid van het scherm maar de pieken die behaald kunnen worden wanneer bijvoorbeeld de zon in beeld verschijnt. Het dynamische contrast schiet omhoog op een dergelijk moment en komt dichter in de buurt bij hoe wij het met onze eigen ogen ervaren. De zon is strak wit en zeer helder, terwijl de rest van het beeld zijn contrast en zwartwaarden behoudt. Wel moet gezegd worden dat door de hogere instellingen van onder meer de achtergrondverlichting, de led’s hard moeten schijnen en iets duidelijker zichtbaar worden in de zwarte balken onderin het scherm. De led’s zitten immers onder het scherm bij dit model. Het valt op als je er naar kijkt maar het is direct ook een nadeel dat meteen wegvalt tegen de indrukwekkende kijkervaring die HDR biedt.

Het is bovendien belangrijk om te weten dat er voor HDR-content een aantal andere beeldinstellingen vereist zijn. De tv herkent HDR-content en geeft dit in een notificatie bovenin het scherm aan. Wanneer je vervolgens de instellingen voor het beeld aanpast worden deze voor specifiek HDR-content onthouden. Wat we veranderd hebben; de achtergrondverlichting op maximaal (20), LED Clear Motion op aan, Contrast op 100, Gamma op 1 en Smart LED op hoog om maximaal van de mogelijkheden van het scherm te profiteren. Dit alles in de Film-modus.

Gaming

Voor de fanatieke gamers onder ons is de input-lag van groot belang en daarom is het goed om te weten dat de Samsung UE55KS9000 uitblinkt op dit vlak. De input-lag bedraagt 21ms en dat is gewoon heel goed goed. Hiervoor moet echter wel de spel-modus, te vinden in het systeem-menu vreemd genoeg, ingeschakeld worden. De lage input-lag zorgt ervoor dat de acties die je uitvoert met een controller sneller op tv weergegeven worden en je dus beter/sneller kunt reageren in spellen waar dit van groot belang is.

Reflecties en kijkhoeken

Samsung maakt dit jaar gebruik van een nieuw filter dat reflecties moet minimaliseren en dankzij de vernieuwde quantum dot-technologie moeten ook de kijkhoeken toenemen. We zien duidelijke verbeteringen terug in vergelijking met de voorgaande generatie. Zolang je binnen een hoek van 90 graden blijft treedt en nauwelijks verval in het contrast en de kleurweergave op. Wel worden de lichte plekke van de led’s iets duidelijker zichtbaar. Gelukkig zijn er maar weinig situaties waarin je in een nog grotere hoek naar de tv kijkt, wanneer de kwaliteit er toe doet althans. Vanuit elke acceptabele hoek valt dus prima naar het scherm te kijken. Ook de reflecties worden goed tegengegaan dankzij het nieuwe moth-eye-filter. Alleen felle lichtbronnen, zoals een lamp achterin de kamer of zonneschijn door het raam, blijven zichtbaar. En het moet toch nog altijd gezegd worden; het gebogen scherm is gevoeliger voor reflecties dan een flatscreen.

Samsung KS9000 – audiokwaliteit

Met een dergelijk slanke tv, waar de speakers in de behuizing verwerkt zijn, mag je niet heel veel van de audiokwaliteit verwachten. Maar, de Samsung UE55KS9000 stelt zeker niet teleur, en presteert zelfs boven verwachting goed. De speakers zitten onderop het scherm en worden door een plastic stuk richting de gebruiker gestuurd. Dit zorgt voor een duidelijke en heldere weergave van dialogen. Ook is er sprake van een redelijk goed stereo-effect en aardig wat laag voor een simpel tv-programma of een simpele serie. De hoge tonen komen niet heel overtuigend over, daar laat Samsung wat steken vallen. Het volume kan aardig hoog gezet worden zonder te gaan vervormen, zelfs als je de tv inzet als muzieksysteem voor een gezellige avond. Houd er dan wel rekening mee dat je qua muziek de lage tonen toch snel gaat missen. Overall is de audiokwaliteit boven gemiddeld goed, zeker als we kijken naar de kleine speakers in het slanke design.

Samsung KS9000 – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan zal het je niet verbazen dat we de Samsung UE55KS9000 één van de beste, zo niet de beste, tv’s van dit moment vinden. Eigenlijk doet Samsung alles goed met dit model, van het design en de smart tv-interface tot de beeldkwaliteit en de geluidskwaliteit. Je betaalt er aardig wat geld voor maar zeker op het gebied van beeldkwaliteit kun je niet veel beter krijgen op dit moment. Wil je voorbereid zijn op wat komen gaat (of er eigenlijk al is) dan zit je met dit model goed. HDR is een echte toegevoegde waarde, met name voor de die hard filmfans die het liefst in de avond van films genieten, en de 4K-resolutie met het grotere kleurbereik verzorgt een kijkervaring waarbij je nog meer in de content getrokken wordt. Zijn er dan helemaal geen verbeterpunten? Jawel. We missen wat belangrijke apps binnen het smart tv-platform, het scherm is niet helemaal uniform en het gebogen scherm heeft nog altijd meer last van reflecties dan een flatscreen. O ja, en 3D-weergave ontbreekt dit jaar.. Maar, dan zijn we wel aan het muggenziften. De Samsung US55KS9000 is gewoon een high-end tv, op nagenoeg elk vlak, en dus een absolute aanrader.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Simplistisch en gebruiksvriendelijk Tizen-platform
  • Strak en premium design
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit; HD, 4K en HDR

Minpunten
  • Kleine issues met uniformiteit scherm

  • Smart tv-platform mist populaire apps
  • Geen 3D-weergave (tja..)

Reacties (9)