Review: Samsung UE48H6200 (H6200-serie) lcd led tv

19 juli 2014 + 10 minuten 6 Reacties
Samsung-H6200-review-design-2

In deze review kijken we naar de Samsung UE48H6200, een 48-inch smart tv met led-achtergrondverlichting, 3D-weergave en ingebouwd WiFi.

Een aantal weken terug hebben we gekeken naar één van de topmodellen tv’s die Samsung dit jaar gelanceerd heeft, de UHD tv in de HU7500-serie. In deze review doen we een paar stapjes naar beneden en kijken we naar de Samsung UE48H6200, een middenklasse tv in de H6200-serie. Dit model is uitgerust met diverse smart tv-mogelijkheden, ingebouwd WiFi en 3D-weergave.

Samsung H6200 – specificaties

Hoewel we met een model in het middenklasse segment te maken hebben is de Samsung UE48H6200 rijkelijk uitgerust. De tv’s in de H6200-serie beschikken onder meer over een full hd lcd-display met led-achtergrondverlichting, een 100Hz paneel met een 200Hz CMR-techniek, actieve 3D-weergave met 2D-naar-3D-conversie, toegang tot het smart tv-platform van Samsung, een quadcore-processor voor soepele prestaties, vier HDMI-poorten en drie USB-poorten. De tv’s worden geleverd met een standaard afstandsbediening maar kunnen ook bediend worden met de Smart View 2.0-app.

De H6200-serie bestaat uit modellen van 32-inch tot 60-inch, variërend in prijs van 599 euro tot 1.999 euro. Het model uit deze review, de 48-inch UE48H6200, heeft een adviesprijs van 999 euro meegekregen maar kan inmiddels voor ruim 700 euro gekocht worden.

  • UE32H6200 (32-inch, 599 euro)
  • UE40H6200 (40-inch, 799 euro)
  • UE48H6200 (48-inch, 999 euro)
  • UE50H6200 (50-inch, 1.199 euro)
  • UE55H6200 (55-inch, 1.499 euro)
  • UE60H6200 (60-inch, 1.999 euro)

Een overzicht van alle modellen, prijzen en specificaties vind je in de 2014 Samsung lcd led tv line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6008 receiver en een PlayStation 3 gameconsole.

Samsung H6200 – design

De Samsung UE48H6200 is een middenklasse model en dat zien we meteen terug in het design. De tv ziet eruit zoals we inmiddels van Samsung gewend zijn, met een zwart frame rondom het lcd-display, een zilverkleurige strip aan de onderzijde en een vierpotige standaard. Het design is weinig bijzonder te noemen, met name door de relatief dikke bezels rondom het scherm, de glanzend zwarte afwerking en het gebruik van voornamelijk plastic. Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar de vierpotige plastic standaard valt nogal op en geeft de tv niet echt een premium look mee. De voet zorgt er door zijn design echter wel voor dat de tv stevig staat.

Samsung heeft er gelukkig voor gekozen de meest belangrijke aansluitingen naar de zijkant te laten wijzen. Zo zien we aan de rechterzijde drie USB-poorten en twee HDMI-poorten die naar de zijkant gericht zijn. Echter, er zijn ook wat aansluitingen die naar achteren wijzen, wat een probleem kan zijn wanneer je de tv aan de muur wilt monteren. Zo wijzen de SCART-aansluiting, de ethernetpoort en twee extra HDMI-poorten naar achteren.

Wat betreft de bediening hoef je geen wonderen te verwachten. In tegenstelling tot de topmodellen wordt een vrij standaard en grote afstandsbediening meegeleverd. Door zijn forse formaat is het een afstandsbediening die wat onhandig te gebruiken is, maar aan de andere kant zitten er wel knoppen voor alle belangrijke functies op. Zo kun je direct het smart tv-platform opstarten, de voetbalmodus inschakelen en de mediaspeler bedienen. De afstandsbediening is compleet van plastic gemaakt en voelt daardoor ook wat goedkoop aan.

Samsung H6200 – gebruiksgemak

Samsung heeft qua menustructuur, lay-out en vormgeving niet bijzonder veel veranderd, maar what’s not broken doesn’t need to be fixed. De menu’s van de tv zijn eenvoudig te navigeren, reageren snel op input en bij de meeste opties staat kort uitgelegd wat ze inhouden zodat je ook weet wat je doet als je met de instellingen gaat spelen. Wel zijn er voor de beginnende gebruiker wat veel submenu’s te vinden. Je kunt helemaal in de instelling van bijvoorbeeld de beeldweergave duiken om bijvoorbeeld de bewegingscorrectie of geavanceerde kleuropties aan te passen.

Als je de H6200-modellen voor het eerst aanzet wordt je redelijk snel door de belangrijkste instellingen geloodst, waaronder het zoeken van zenders, het instellen van je WiFi-netwerk en het aanmaken van een Samsung-account om volledig gebruik te maken van het smart tv-platform. Dit smart tv-platform, waar we later dieper op ingaan, werkt mede dankzij de Quadcore-processor redelijk snel en soepel. Het schakelen tussen apps levert nauwelijks vertraging op en het scrollen door app-lijsten en menu’s levert weinig problemen op.

Smart View 2.0-app

Samsung heeft voor de 2014 smart tv’s de SmartView 2.0-app ontwikkeld, gratis te downloaden voor zowel Android- als iOS-toestellen. Ik heb de app op een iPhone en iPad geïnstalleerd en kon daarmee verbinding maken met de tv. Deze verbinding is echter nogal van matige kwaliteit. De app ziet de tv vaak niet terwijl de internetverbinding aanwezig is en ook wordt de tv er met regelmaat uitgegooid. Daarnaast is de app niet erg uitgebreid. Het is eenvoudig om media (foto’s, video’s en muziek) naar de tv te ‘gooien’ en ze af te spelen en je kunt de tv bedienen met een zeer basis lay-out van de afstandsbediening op het scherm. Het bedienen van de tv middels de app verloopt echter in veel gevallen traag, en daarmee bedoel ik dat een input op je smartphone soms een seconde of twee later pas op het scherm uitgevoerd wordt. Ook kun je de kanalen van de interne tuner van de tv streamen naar je smartphone. Hoewel de HDMI 1-ingang ook als bron aangegeven kan worden binnen de app is het ons niet gelukt een signaal dat op deze ingang binnenkwam te streamen naar de smartphone. Je kunt met deze app je tv bedienen en wat media van je mobiele toestellen op tv weergeven maar het gebruiksgemak en de implementatie laten te wensen over.

Samsung H6200 – features

Smart tv

Samsung heeft dit jaar het Smart tv-platform, ook wel bekend als de Smart Hub, een make-over gegeven. De Koreaanse fabrikant zet in 2014 in op gebruiksgemak en daarom zijn de verschillende onderdelen van het platform onderverdeeld in eigen homescreens. Zo is er een homescreen voor wat er op tv is, een homescreen met multimedia, een homescreen met films en series, en een homescreen met apps.

 

In het homescreen voor multimedia kun je de tv koppelen aan andere apparaten uit je thuisnetwerk, media vanaf een usb-stick weergeven of verbinding leggen met een clouddienst als Dropbox of OneDrive. Zodra je het Smart tv-platform opstart kom je echter niet direct in deze homescreens maar zie je onderaan het scherm een rij met favoriete apps verschijnen en kun je met de icons die hierboven zweven het homescreen naar keuze selecteren. Het geheel is eenvoudig te navigeren waardoor je snel bij voor jou interessante content komt.

Samsung biedt nog steeds een groot aanbod aan apps die je op je tv kunt installeren, daarin is de afgelopen maanden weinig veranderd. Ten opzichte van de concurrentie biedt Samsung de apps met de beste kwaliteit en de grootste diversiteit, dus voor iedereen zit er wel wat leuks tussen. Zoals eerder in deze review aangegeven werkt het platform vrij soepel en snel, zonder lange wachttijden of vervelende lags. Op dit gebied heeft Samsung alles nog steeds goed voor elkaar.

Web browser

Een andere smart-feature die het benoemen waard is, is de web browser. Samsung heeft op dit vlak flinke sprongen gemaakt want de ingebouwde web browser werkt vrij soepel. Het enige wat nog te wensen overlaat is de snelheid van de browser. Het laden van pagina’s is in vergelijking met de andere apparaten waarop een browser beschikbaar is vrij traag. Dit maakt de browser echter niet onbruikbaar en als je even snel wat wilt opzoeken of laten zien, en je hebt geen tablet bij de hand, dan is het een prima optie. Maar, het probleem bij dit model zit hem in de bediening van de browser. De cursor in de browser kan bediend worden met de app of de afstandsbediening maar dit werkt zo ontzettend traag dat het de goede browser nauwelijks bruikbaar maakt. Ook het invoeren van teksten en adressen duurt zo ontzettend lang dat ik me niet kan voorstellen dat veel mensen hiermee aan de slag gaan. Jammer..

Mediaspeler

De UE48H6200 beschikt over een ingebouwde mediaspeler waarmee content vanuit het thuisnetwerk, vanaf een usb-stick of vanuit een clouddienst weergegeven kan worden. Hoewel alle functies voor de mediaspeler aanwezig zijn laten de prestaties soms te wensen over. Sommige bestanden worden om onbekende reden niet afgespeeld terwijl ze wel ondersteund zouden moeten worden en de ondertiteling ziet er soms veel te groot is.

Samsung H6200 – beeldkwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van een review van een televisie is het onderdeel van de beeldkwaliteit. Op papier zouden de H6200-modellen niet teleur moeten stellen, onder meer dankzij het full hd lcd-paneel met led achtergrondverlichting, Digital Clean View, Wide Color Enhancer, 3D-weergave en een 200Hz CMR-techniek. Maar, hoe pakt dat in de realiteit uit?

Belangrijkste instellingen

Tv’s worden tegenwoordig voorzien van een groot aantal technieken, opties en features waarmee de beeldkwaliteit beïnvloed kan worden. Het wordt dus voor jou als consument steeds lastiger om de beste beeldweergave te vinden maar je kunt wel één uitgangspunt gebruiken. Het is namelijk de bedoeling dat het beeld zo natuurlijk en schoon mogelijk weergegeven wordt, zonder dat de tv hiermee aan het werk moet. In de meeste gevallen schakelen we veel van de features die de beeldkwaliteit beïnvloeden dan ook uit.

Helaas zijn de modellen in de H6200-serie niet uitgerust met een geavanceerde set-up waardoor je als gebruiker zelf aan de slag kunt met voorbeelden en belangrijke instellingen. Het is dus de bedoeling dat je in de beeldmenu’s duikt om de weergave naar eigen wens af te stellen. De UE48H6200 beschikt over drie presets voor de beeldkwaliteit, waarvan de Film-modus het beste vanuit de doos gebruikt kan worden. Deze modus zorgt voor een prima afstelling als je zelf niet teveel aan de knoppen wilt draaien.

Natuurlijk is er dan alsnog een groot aantal opties beschikbaar die je kunt gebruiken. Zoals hierboven aangegeven kiezen wij er in de meeste gevallen voor om de beeldverwerkingsopties uit te schakelen of te minimaliseren. Voor dit model hebben we onder meer gekozen de optie voor Dynamisch Contrast op ‘Laag’ te zetten en de optie voor ‘Zwarttinten’ te deactiveren. Voor een optimale kleurweergave gebruiken we de kleurstelling ‘Warm1’ en de ruisfilter- en Clean Digital View-opties zijn uitgeschakeld om hoge kwaliteit bronmateriaal zo puur mogelijk weer te geven. Ook is Motion Plus uitgeschakeld bij Blu-ray materiaal maar deze optie kan op ‘Helder’ gezet worden wanneer je het idee hebt dat het beeld ‘trekt’ bij snelle bewegingen. Deze instelling laat het beeld iets vloeiender lopen zonder direct een homevideo-effect te introduceren. Als je de menu’s induikt kom je wellicht nog veel meer opties tegen die je weinig zeggen, bijvoorbeeld de opties voor de witbalans. Je kunt hiermee aan de slag gaan als je weet wat je doet of iemand die hier verstand van heeft je beeld optimaal laten afstellen.

SD- en HD-content

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; op het gebied van beeldkwaliteit laat de Samsung UE48H6200 maar weinig steken vallen. Dit model is één van de beste middenklasse tv’s die we tot nu toe gezien hebben, puur kijkend naar de indrukwekkende beeldkwaliteit. Dit begint al met de uniformiteit van het scherm; deze is zeer goed. Er is nauwelijks tot geen sprake van clouding of backlight bleeding waardoor je een strak zwart of wit scherm voorgeschoteld krijgt.

Bij veel lcd led tv’s zijn de zwartwaarden niet echt indrukwekkend maar ook op dit vlak weet Samsung indruk te maken. De H6200-modellen bieden overtuigend diepe zwartwaarden, zeker wanneer we kijken wat je voor deze tv betaalt. Ook over de grijsgradaties valt nauwelijks iets te klagen. In donkere delen van het scherm zijn opvallend veel details nog goed zichtbaar, wat de dynamiek van het beeld absoluut ten goede komt.  Het meest indrukwekkend is echter de kleurweergave. De UE48H6200 biedt een prachtig en natuurlijk plaatje, zonder dat het te verzadigd overkomt. Er zit ontzettend veel dynamiek in het beeld en de kleuren springen van het scherm. Toch blijft alles binnen de grenzen, met natuurlijke huidtinten en strakke wittinten.

Wanneer we kijken naar SD-content, in de vorm van een dvd, weet de UE48H6200 zich goed staande te houden. De upscaler doet prima zijn werk en zet SD-content om naar een HD-resolutie zonder de introductie van bijvoorbeeld ruis of artefacten. De echte details ontbreken en het beeld komt ietwat dof over maar dat mogen we toerekenen aan het bronmateriaal dat immers geen HD-kwaliteit is. Het opvangen van snel bewegende beelden of objecten verloopt redelijk vloeiend, maar bij content van wat lagere kwaliteit raden we aan om de Motion-optie op ‘Helder’ te zetten om een net wat soepeler ogend beeld te krijgen.

HD-content, in de vorm van een Blu-ray disc, is nagenoeg perfect. De H6200-modellen weten een zeer overtuigend en dynamisch plaatje voor te schotelen. Er zit ontzettend veel detail in het beeld en zonder alle beeldverwerkingsopties komt alles zeer natuurlijk en strak over. De tv heeft nauwelijks moeite met snel bewegende beelden of objecten en ook het contrast ligt op prima niveau.

3D-content

Ik had onder dit kopje graag de ervaring met de weergave van 3D-materiaal beschreven maar helaas worden de H6200-modellen niet standaard geleverd met 3D-brillen. De tv ondersteunt actieve 3D-weergave maar de brillen moeten los gekocht worden. We kunnen we algemeen wat zeggen over actief 3D; de techniek die gebruikmaakt van de door batterijen of een accu aangedreven brillen en iets gevoeliger is voor flikkeringen en crosstalk. De brillen zitten vaak iets minder comfortabel dan bij passief 3D en daarbij kan langdurig naar 3D-materiaal kijken soms vermoeiend zijn. Maar, daar tegenover staat wel dat je de best mogelijke kwaliteit voorgeschoteld krijgt.

Gaming

Wanneer je van games houdt, en dan vooral de spellen waarbij de reactiesnelheid van belang is, dan wil je natuurlijk een tv met een input-lag die minimaal is. Dit betekent dat de input die je op een controller invoert zo snel mogelijk op tv verschijnt, dus met minimale vertraging. We hebben de UE48H6200 getest in combinatie met een PlayStation 3 en de game-ervaring op dit model is prima, met name wanneer je de spelmodus (algemeen menu) activeert. De input-lag ligt met 42ms op gemiddeld niveau en spellen als shooters zijn dus redelijk goed te spelen. Als je nog minder input-lag wilt kom je al snel op high-end modellen uit.

Reflecties en kijkhoeken

Over de beeldkwaliteit ben ik dus zeer te spreken maar op het gebied van reflecties en kijkhoeken is er nog ruimte voor verbetering. De H6200-modellen zijn erg gevoelig voor reflecties, het lijkt erop dat Samsung geen filter gebruikt heeft om invallend licht over het scherm te verspreiden en zo directe reflecties te minimaliseren. Een lamp achterin de kamer of een raam zorgt dan ook voor een duidelijke reflecties in het scherm. De kijkhoeken zijn redelijk te noemen. Wanneer je verder uit het midden gaat zitten verlies je iets aan contrast en helderheid maar wat het meest opvalt is dat het scherm een blauwe tint krijgt. Toch valt er vanuit elke comfortabele hoek nog redelijk naar het scherm te kijken.

Samsung H6200 – audiokwaliteit

De Samsung UE48H6200 is uitgerust met stereospeakers maar deze zijn onder het scherm geplaatst en wijzen naar beneden. Hoewel dit al iets beter klinkt dat speakers die naar achteren wijzen zorgt het nog niet voor een overtuigend stereobeeld. Maar, afgezien van dat is de geluidsweergave redelijk goed te noemen. Op hoge volumes houdt de tv zich goed staande, zonder vervormingen, en dialogen komen helder over. Daarbij zorgen audio-effecten in films er niet snel voor dat dialogen ondergesneeuwd worden maar ontbreekt het wat aan lage tonen. Het is dus een redelijk goed gebalanceerd geluid, maar mocht je zelf nog wat aan de knoppen willen draaien dan kun je inde Standaard-modus een equalizer tevoorschijn toveren. Er zit ook een TruSurround-modus op waarmee een virtueel surround-sound geluid weergegeven moet worden maar dit effect is minimaal.

Samsung H6200 – conclusie

Alles bij elkaar genomen moet ik zeggen dat de Samsung UE48H6200 een prima middenklasse tv is, zeker wat betreft de smart tv-mogelijkheden en de beeldkwaliteit. Voor een middenklasse model krijg je een indrukwekkend goede kleurweergave, een uniform scherm en zelfs overtuigende zwarttinten. Ook is de audioweergave boven gemiddeld goed. Aan de andere kant is de SmartView-app nog steeds geen succes, laat de mediaspeler te wensen over, moeten de 3D-brillen los gekocht worden en komt de tv wat goedkoop over qua design en bouwkwaliteit. Maar, de conclusie is toch dat je met dit model erg veel waar voor je geld krijgt, zeker als de beeldkwaliteit en het smart tv-platform belangrijk voor je zijn. Een prima tv met een prima prijs- kwaliteitverhouding.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede prijs- kwaliteitverhouding
  • Prima smart tv-platform
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit

Minpunten
  • Gevoelig voor reflecties

  • SmartView-app is matig
  • Goedkoop design

Reacties (6)