Review: Samsung UE46C8700 3D LED TV

18 augustus 2010 6 Minuten 13 Reacties
Samsung C8000 Serie

Enige tijd geleden hebben we de 40C7000 (In Nederland de 40C7700) mogen testen en nu is de beurt aan de 46C8700 3D LED TV. Een stapje hoger in de line-up dus de verwachtingen liggen ook wat hoger. Kan Samsung met dit model de gevaarlijke concurrentie van onder andere Panasonic en Sony aan?

Features

De meest dominantie feature is natuurlijk de 3D weergave en de compatibiliteit met alle nieuwe 3D formaten, maar ook bevat de TV Samsung’s zogenaamde 3D HyperReal Engine die betere prestaties zou moeten leveren in vergelijking met andere merken. Sommige aspecten van de Engine zijn te gecompliceerd om hier uit te leggen, maar een element ervan is dat Samsung een scanning backlight techniek heeft toegepast op haar bestaande 200Hz Engine. Hiermee wordt een effect bereikt wat sommige merken zouden omschrijven als 400Hz. De weergave van bewegingen zou op deze manier vloeiender moeten verlopen.

Ook heeft Samsung een nieuwe techniek verzonnen om crosstalk te voorkomen. Frames worden tussen de linker en rechter 3D frames geplaatst om de ghosting te verminderen.

Een andere feature, maar niet onbelangrijk, is de 2D naar 3D conversie techniek. Hiermee kun je standaard 2D content bekijken met een 3D ervaring. Natuurlijk niet perfect weergegeven, maar je kunt in ieder geval vooruit totdat er meer 3D content beschikbaar is.

Het design zelf is ook een feature aangezien de standaard er zeer chique uitziet met de metalen look en ook het frame zelf is ontzettend slank en netjes vormgegeven, wat natuurlijk te danken is aan de Edge Lit LED achtergrondverlichting. Aan de LED techniek heeft Samsung overigens ook local dimming toegevoegd, waarbij bepaalde segmenten van het Edge Lit panel apart van elkaar ingesteld kunnen worden qua helderheid.

Onder de multimedia features vallen onder andere internet toegang, DLNA file streaming en optioneel Wifi via een USB dongel. Daarnaast kun je een USB stick of externe harde schijf aansluiten via USB en je favoriete HD TV programma’s opnemen die je ontvangt via de ingebouwde DVB-C, DVB-T of DVB-S tuner.

Gebruiksgemak

Eigenlijk komt het door het aantal features dat het gebruiksgemak niet helemaal top is. Je kunt uit zoveel mogelijkheden kiezen dat het voor sommige mensen gewoon complext wordt. Tussen belangrijke features als LED Motion Control en de local dimming optie heeft Samsung een of twee onnodige submenu’s gecreëerd zonder deze goed toe te lichten. De menu’s zijn aan de andere kant wel duidelijk en attractief vormgegeven en ook de chique afstandsbediening is net zo makkelijk als dat hij mooi is.

Beeldkwaliteit

De 3D beelden zijn een verbetering ten opzichte van de C7700. Dit kun je vooral zien in scenes waar veel beweging in voorkomt aangezien op die momenten de blur (onscherpte en kartels aan randen) en crosstalk een stuk minder is., alhoewel er jammer genoeg zeker nog wel sprake is van crosstalk. Een ander voordeel van de C8700 boven de C7700 is dat de eerstgenoemde minder last heeft van instabiele achtergrondverlichting. De beelden zijn ontzettend helder en levendig, zelfs met 2D content. Maar ook houdt de verlichting goed stand wanneer we door een 3D bril van Samsung kijken.

Bovenstaande laat wel een belangrijk verschil zien tussen de 3D benadering van Panasonic en Samsung. Samsung wil namelijk extra schaduw details en meer dynamische kleuren neerzetten, terwijl Panasonic minder crosstalk en diepere zwart kleuren verzorgt. (Bekijk de 3D TV vergelijking tussen Panasonic en Samsung)

De 2D naar 3D conversie techniek van de 46C8700 is effectiever dan we verwacht hadden. Er wordt een redelijk goed gevoel van diepte gegenereerd zonder teveel rare effecten. Natuurlijk is het wel nog steeds een ‘nep’ 3D effect en wordt je voor de gek gehouden. De vraag is dan ook of deze functie een must is op een TV.

Niet alleen 3D materiaal wordt zeer goed weergegeven, maar ook 2D materiaal ziet er indrukwekkend uit. De kleuren zijn bijna zeer dynamisch en levendig, de detail weergave in HD is subliem en ook de upscaling van SD naar HD gaat nagenoeg vlekkeloos. Let wel dat je de noise (ruis) reductie en de motion processing (beweging) niet overdreven instelt, want hierdoor kun je wel wat negatieve bijwerkingen krijgen.

Wat nadelen van deze TV zijn de zwart waarden en de local dimming. De zwart waarden zijn niet erg mooi en diep. We hadden hier gewoon meer van verwacht. De local dimming functie zorgt voor duidelijke ‘blokken’ licht, wat zo opvalt dat we de functie maar uit hebben moeten zetten. Voor de rest zijn de beelden erg goed.

Kalibratie instellingen

Voor de optimale beeld (2D en 3D) beleving geven we hieronder de beste instellingen. Natuurlijk is dit persoonlijk, maar op technisch gebied, met objectieve metingen, geven deze instellingen het beste resultaat.

Profiel Movie
Backlight 7
Contrast 95
Helderheid 45
Scherpte 0
Kleur 50
Tint G50/R50
Zwart tint Off
Dynamisch Contrast Off
Gamma 0
Kleur bereik Auto
Huid tinten 0
Edge Enhancement Off
xvYCC Off
LED Motion Plus Off
Kleur tone Warm2
Size Screen Fit
Digital Noise Filter Off
MPEG Noise Filter Off
HDMI Black Level Low
200/240 Hz Motion Plus Standard/Off
R-Offset: 25
G-Offset: 25
B-Offset: 26
R-Gain: 30
G-Gain: 23
B-Gain: 31

Audiokwaliteit

Terwijl de audio capaciteiten van de 46C8700 zeker een verbetering zijn ten opzichte van de voorgaande flatscreen TV’s van het merk mist er nog teveel bass en ook is het geheel wat mager en weet het niet te overtuigen in drukke of spannende scenes. Aan de andere kant klinkt het voor gewone TV uitzendingen prima en de prijs laat eigenlijk wel zien dat hier een apart home cinema systeem aan toegevoegd moet worden wanneer je een film fan bent.

Conclusie

De TV is dan wel relatief duur ten opzichte van standaard 46 inch TV’s, maar hiervoor krijg je wel uitgebreide multimedia ondersteuning, een fraai design en een grote hoeveelheid aan innovatieve 3D technieken. De kwaliteit van de 3D beelden is nog niet dermate hoog dat deze TV zich mag scharen onder de beste TV’s op de markt en dit komt vooral door de crosstalk.

Reacties (13)