Review: Samsung UBD-M9500 Ultra HD Blu-ray-speler

11 oktober 2017 9 Minuten 1 Reacties
samsung-m9500

Ultra HD Blu-ray-spelers zijn nog een vrij jong fenomeen, dus is het redelijk te verwachten dat nieuwe modellen ofwel goedkoper zijn, of iets extra bieden ten opzichte van hun voorgangers. We bekijken de Samsung UBD-M9500, het nieuwe topmodel.

Samsung UBD-M9500 – specificaties

 • Wat: Ultra HD Blu-ray-speler
 • Aansluitingen: 2x HDMI, 1x digitaal optisch audio uit, 1x netwerkaansluiting, 1xUSB, Bluetooth (in en uit)
 • Schijfformaten: Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, BD-R/RE, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD-Audio, CD-R/RW
 • Extra’s: HDR10, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, streamen naar mobiel, 360° video, Bluetooth
 • Afmetingen: 406 x 45 x 226 mm
 • Gewicht: 1,9 kg
 • Verbruik: 22 / 0,3 Watt
 • Adviesprijs: 449 euro

Meer informatie vind je in de Samsung 2017 Blu-ray speler line-up.

Samsung UBD-M9500 – design

Dit nieuw model heeft alvast een ding gemeen met zijn voorganger, de UBD-K8500. Qua uiterlijk zijn de twee machines bijna identiek. Het is een slanke speler, en het zwart geborsteld metalen oppervlak oogt luxueus. De distinctieve curve vooraan met de afgeschuinde rand geeft hem een uniek kenmerk.

De enige nieuwigheid is een piepklein oled-scherm vooraan op de afgeschuinde rand dat je wat extra informatie geeft. Het nut is beperkt vinden we, maar het geeft je op zijn minst wat feedback als je een toets indrukt. Twee tiptoetsen (power en eject) staan aan de rechterzijde, naast een kleine power indicator.

Advertentie

Voor een waar topmodel oogt en voelt hij misschien wat licht, maar het loopwerk is stil en meer verwachten we niet van een schijfspeler.

Aansluitingen

De speler is achteraan voorzien van twee HDMI-uitgangen. Dat geeft alle nodige flexibiliteit om hem aan te sluiten op oudere soundbars of AV-receivers die eventueel geen Ultra HD of HDR ondersteunen. Verder vind je achteraan enkel een optische digitale uitgang en netwerkaansluiting. De USB-aansluiting voor de mediaspeler is verhuisd naar de zijkant van het toestel. Visueel iets mooier, maar afhankelijk van waar je het toestel plaatst, kan die aansluiting lastig te bereiken zijn.

De speler is natuurlijk ook uitgerust met WiFi, de 802.11ac aansluiting moet voor betrouwbare streaming zorgen. Heb je een Bluetooth hoofdtelefoon? Die kan je rechtstreeks met de speler verbinden zodat je van je film of muziek kunt genieten zonder huisgenoten te storen. Maar er is meer, het is ook mogelijk om je smartphone of tablet via Bluetooth met deze speler te verbinden. Zo kan je bijvoorbeeld muziek van je smartphone afspelen en het geluid beluisteren via de tv, of de geluidsinstallatie waarop de speler is aangesloten.

Samsung UBD-M9500 – gebruiksgemak

De speler kreeg dezelfde gebruiksinterface als de televisies. De handige Smart Hub toont alle beschikbare functies in een lint onderaan het scherm. Van links naar rechts: instellingen, ingangen, zoekfunctie, apps, de schijf en iconen van verschillende internettoepassingen. Die laatste kan je naar hartenlust aanpassen, zowel welke je ziet als de volgorde van de iconen.

Net als op de televisie geven sommige functies of bronnen een aantal shortcuts of previews in een tweede lint, zodra je het icoon in kwestie selecteert. De menu’s navigeren snel en ze zijn erg overzichtelijk. De speler is dan ook een plezier om te gebruiken. Wie informatie wilt over welke formaten er nu exact afgespeeld worden, vindt die in de infobalk bovenaan het scherm (even op pauze drukken om hem te zien).

Afstandsbediening

De remote van de voorganger was een onhandig ding. Te klein, met een veel te compacte layout. Deze speler kreeg een nieuwe remote mee, die geïnspireerd is op de remote van de Samsung televisies. De kleine zapper is licht gebogen en ligt perfect in je hand. De afspeeltoetsen staan perfect onder je duim en de cirkelvormige d-pad laat zich moeiteloos bedienen.

Het aantal toetsen is beperkt, maar de functionaliteit van de remote wordt netjes aangevuld door de instellingen die je snel kan vinden in het homescherm van de Smart Hub.

Samsung UBD-M9500 – features

De Smart Hub biedt een uitgebreide selectie apps. Netflix, YouTube en Amazon Video zijn allemaal beschikbaar, naast hele schare minder bekende toepassingen. Ten opzichte van de televisie omgeving ontbraken er wel een paar. Zo vonden we Google Play Movies & TV en Spotify niet terug. Deezer is wel aanwezig. Gamefly en Steam Link ontbreken ook.

De mediaspeler is bijzonder veelzijdig, hij speelde al onze testbestanden, zowel voor video als audio. Van Divx tot HEVC, van SD tot Ultra HD, HDR en allerlei ondertitels, de Samsung speelt ze allemaal af. Zelfs 360° video van de GEAR260 kan je op deze speler bekijken, maar YouTube 360 video niet. Voor audio kan je ook lossless formaten aanbieden zoals FLAC of ALAC. Naast Ultra HD Blu-ray speelt hij ook al je Blu-ray’s, dvd’s en cd’s. Helaas, de speler ondersteunt geen 3D Blu-ray. Ook SACD en DVD-audio ontbreken, zodat we net niet van een universele speler kunnen spreken.

Wie een oudere geluidsoplossing in huis heeft, zal alvast blij zijn met de dubbele HDMI-aansluiting. De speler kan alle bestaande formaten doorsturen als bitstream, inclusief Dolby Atmos en DTS-X, of hij kan ze decoderen en doorsturen als PCM-audio. Maar om maximale compatibiliteit te garanderen kan de UBD-M9500 de audiostromen ook hercoderen naar klassieke DTS of Dolby Digital.

Advertentie

Een unieke feature is de mogelijkheid om de schijfcontent rechtstreeks naar je mobiele telefoon te streamen, zelfs als het gaat over UHD Blu-ray schijven. Helaas werkt dit enkel met een beperkt aantal Samsung modellen (Galaxy S8, Tap S3, S7, Note5, S6 met Nougat OS). Daarmee is deze Samsung de eerste speler die uitgerust is met Digital Bridge functies. Dit onderdeel van de Ultra HD Blu-ray specificatie laat toe om de content van de schijf te kopiëren naar andere media, of te streamen naar andere apparaten. Het is die laatste optie die aanwezig is op deze speler.

Samsung UBD-M9500 – Beeldkwaliteit

De beeldverwerking op deze Samsung is uitstekend. Hij levert prima deinterlacing en detecteert snel de correcte video- of film framerate. Gekartelde randen of moiré-effecten zijn ook dan ook hoogst uitzonderlijk. Enkel in de meest lastige testbeelden kan het nog eens foutlopen, maar in de praktijk is het resultaat prima. De upscaling van Blu-ray levert mooie, scherpe beelden met alle detail. Van dvd mag je natuurlijk geen wonderen verwachten, maar de Samsung zet zelfs dan een uitstekend beeld neer.

In het menu onderaan het Home scherm kan je vier beeldmodes kiezen (dynamisch, standaard, film of gebruiker). In de gebruiker-stand kan je scherpte, ruisonderdrukking en helderheid aanpassen. Zoals steeds raden we af om dit te doen, je past beeldinstellingen beter aan op je televisie. De menu’s tonen niet welke aanpassingen er gebeuren in de verschillende beeldmodes. Wie op veilig wil spelen selecteert daarom best ‘gebruiker’ en zet alle instellingen op nul.

Je laat alle instellingen in het beeldmenu best op ‘auto’ staan om zo de beste beeldkwaliteit te verkrijgen. Dat maakt het gebruik alvast een pak eenvoudiger.

HDR

Met Ultra HD Blu-ray schijven krijg je natuurlijk de meest indrukwekkende beelden. Ook hier levert de Samsung prachtige resultaten. Alle detail is perfect te onderscheiden, en de kleurweergave is uitstekend. De speler kan wel enkel overweg met HDR10, Dolby Vision blijft een afwezige. Het HDR-landschap zit echter nog steeds in volle groei, en de kans dat dit op termijn een gebrek zal blijken is heel moeilijk in te schatten. Vreemd genoeg zal de speler ook geen HDR10+ upgrade krijgen, dat werd ons bevestigd door Samsung. Dat terwijl Samsung de drijvende kracht is achter HDR10+. We vinden het een opvallend en jammer gebrek, maar gezien de snelheid waarmee dingen veranderen in de HDR-wereld niet verrassend.

Wie deze speler combineert met een recente Samsung tv zou verlost moeten zijn van sommige problemen met de instellingen. De speler zet de ‘HDMI Ultra HD Color’ instelling automatisch aan. Althans, dat zou zo moeten zijn volgens de handleiding. In onze testen met een MU6120 bleek dat echter niet het geval te zijn. We wachten in dat verband nog op een antwoord van Samsung. Kijk het dus best zelf even na. Wie een ander merk tv heeft, moet dat sowieso doen.

Samsung UBD-M9500 – Conclusie

De UBD-M9500 heeft een officieel prijskaartje dat hem wat duurder maakt dan de concurrenten, al kan je hem hier en daar al flink goedkoper vinden. De belangrijkste gebreken: geen ondersteuning voor 3D Blu-ray en geen Dolby Vision. De featurelijst is lang, al zijn sommige features zoals streamen naar een mobiel toestel en 360 video enkel mogelijk met Samsung-apparaten. Maar op alle andere vlakken is dit een prima speler. Hij is vlot en aangenaam in gebruik, heeft een goede remote en levert top beeldkwaliteit voor al je schijven. Wie een stapje lager wil kijken naar de UBD-M8500 levert de volgende zaken in: geen OLED-display, WiFi 802.11n in plaats van 802.11ac, 1x HDMI, geen Bluetooth, geen streaming naar mobiel en geen 360 content.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldverwerking
 • Gebruiksinterface
 • Uitgebreide featurelijst

Minpunten
 • Geen Dolby Vision, HDR10+

 • Geen 3D, SACD
 • Mobiel streamen enkel naar Samsung apparaten

Reacties (1)