Samsung QE49Q70R – specificaties
- Wat: Ultra HD Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (4×10 segmenten)
- Schermformaat: 49 inch (125 cm), vlak
- Aansluitingen: 4x HDMI (v2.0, ARC, ALLM), 2x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne, netwerkaansluiting, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, 1x CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole, Ambient Mode
- Afmetingen: 1.095 x 708 x 248 mm (incl. voet)
- Gewicht: 14,1 kg (incl. voet)
- Verbruik: 116 / 0,5 watt (Energielabel B)
- Adviesprijs: 1.599 euro
Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Samsung  lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.
Samsung QE49Q70R – design
De Q70R-serie heeft een donker, geborsteld metaalkleurig kader. Het kader is ongeveer 5 mm breed, en oogt sober. Ondanks het gebruik van een Full Array achtergrondverlichting is hij in profiel redelijk smal (6 cm) en de gewelfde rug verbergt dat nog gedeeltelijk.
De matzwarte voeten zijn slank en elegant, maar hebben achteraan een nogal opvallend aanhangsel. Die kleine cilinders zijn bedoeld om je kabels in weg te leiden. We vonden het persoonlijk niet de mooiste oplossing, maar bij een typische opstelling op een meubel springt het nauwelijks in het oog.
Aansluitingen
Alle aansluitingen staan op het toestel, de Q70R-reeks is niet uitgerust met een One Connect box. Alle aansluitingen staan bovendien aan de zijkant, zodat ze zelfs bij wandmontage allemaal bereikbaar zijn, en de rug er verder mooi afgewerkt uit ziet.
Het toestel is uitgerust met vier HDMI aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD HDR. Ze ondersteunen ALLM (Auto Low Latency Mode), en ARC. De grotere schermformaten uit deze reeks bieden ook VRR (Variable Refresh Rate) en HFR 2K (High Frame Rate). Twee USB-aansluitingen, een digitaal optische audio-uitgang, de bedrade netwerkaansluiting en drie antenneaansluitingen maken de lijst volledig. Er is WiFi voorzien en Bluetooth is beschikbaar voor wie een draadloze hoofdtelefoon wenst te gebruiken.
Samsung QE49Q70R – gebruiksgemak
Samsung biedt je de keuze om het toestel te installeren via de Smart Hub app op je smartphone of op de klassieke manier met behulp van de remote. De meerwaarde van de app is beperkt, maar het maakt registreren iets eenvoudiger. Installeer de app als je hem later ook als remote wenst te gebruiken.
Werken in de Smart Hub of in de menu’s met instellingen gaat erg vlot. De interface reageert prompt, en dat is een grote troef voor gebruiksgemak. De meeste instellingen zijn verborgen achter een hoofding ‘expertinstellingen’ in elk menu (beeld en geluid). Voor sommige instellingen moet je ook in het ‘Algemeen’ menu zijn, dat is bijvoorbeeld het geval voor alle game-gerelateerde instellingen.
Afstandsbediening
De bijgeleverde Smart Controller is klein en smal, uitgevoerd in zwart plastiek en is licht gebogen zodat hij lekker in je hand ligt. Maar afgezien van de cosmetische verschillen, is hij in functionaliteit en aangeboden toetsen volledig identiek aan de premium remote van de Q90R.
De toetsen zijn gemakkelijk in te drukken en je vindt ze op de tast. Vermits het er bovendien erg weinig zijn leer je snel welke toets waarvoor dient. De integratie met de Smart Hub is prima, en het gebrek aan toetsen is zelden een probleem, tenzij je vaak manueel zendernummers ingeeft. Onderaan zijn sneltoetsen geplaatst voor Netflix, Amazon Prime Video en Rakuten TV.
Ook deze Smart Controller is bruikbaar als universele remote voor je randapparaten. Open de Smart Hub, ga naar Bronnen en scroll naar rechts, naar ‘Instellen universele Afstandsbediening’. Je voert per apparaat een eenvoudige installatieprocedure uit en je bent klaar.
Samsung QE49Q70R – features
Smart tv-platform
De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.
Smart functies
Bij de apps is een van de belangrijkste toevoegingen de Apple TV app, en ondersteuning voor Airplay 2. Beide functies zijn sinds kort beschikbaar (firmware 1065).
De QE49Q70R (Q70R-serie) is uitgerust met een dubbele tuner voor alle digitale tv mogelijkheden (ether, kabel, en satelliet) maar geen dubbele CI+-slot. Je kunt opnemen naar USB harde schijf en tegelijk kijken naar een ander kanaal maar enkel als een van beide kanalen niet geëncrypteerd is.
Vorig jaar werd de ondersteuning voor de oudere formaten Divx en xVid verwijderd uit de mediaspeler. Ook DTS-soundtracks speelt de Samsung niet af. Dat is jammer, want op die twee gebreken na is de mediaspeler van Samsung erg volledig (HEVC, HDR, én ondertitels). De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.
De Smart remote van de Q70R-serie is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken. Voorlopig is er helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands, al kan je Bixby wel in het Engels gebruiken, maar dat had slechts matig succes. Bixby werd tijdens onze testen ook ongewild geactiveerd terwijl we film keken. Om da taf te zetten klik je op de microfoon, selecteer ‘Explore Bixby’. In het volgende scherm selecteer je rechts bovenaan de instellingen, kies ‘Voice Wake up’ en zet dit af.
Ambient Mode
Ambient Mode, de modus die je kunt activeren als je geen tv kijkt, kreeg dit jaar een flinke uitbreiding. Samsungs slimme manier om het zwarte vlak in je woonkamer om te toveren naar een deel van je interieur wordt zo nog aantrekkelijker.
Zo zijn er meer verschillende patronen die je kunt tonen, en kan je de kleuren van een aantal patronen afstemmen op je woonkamer. Gebruik de tv als een fantastisch fotokader, infokader of kunstinstallatie, mogelijkheden genoeg. De SmartThings app is een handige manier om te experimenteren met de verschillende mogelijkheden.
Samsung QE49Q70R – Beeldkwaliteit
Zoals alle QLED modellen is de QE49Q70R (Q70R-serie) uitgerust met een VA-paneel en quantum dot technologie. De Q70R reeks is echter de goedkoopste reeks in de QLED line-up die ook uitgerust is met een Full Array achtergrondverlichting met local dimming. Samsung biedt verschillende ‘niveaus’ local dimming aan, lees: verschillende hoeveelheden segmenten afhankelijk van het model. Zo biedt de Q70R reeks ‘Direct Full Array 4x’ en de Q90R ‘Direct Full Array 16x’. Helaas, je mag uit die cijfers niet afleiden dat de Q70R een kwart van het aantal segmenten van de Q90R gebruikt. In werkelijkheid telden we 4×10 segmenten (40) en dat is maar een twaalfde van de 480 segmenten op de Q90R.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.
Film Mode | Expertinstellingen | Expertinstellingen |
Beeldformaatinstelling: 16:9 standaard Aanpassen aan scherm: Aan |
Achtergrondverlichting:Â 26 Helderheid: 0 Contrast:Â 45 Scherpte: 0 Kleur: 25 Tint(G/R): 0 |
Clean Digital View: Laag* Auto Motion Plus: * Lokaal Dimmen: Standaard Contrastverbetering: Uit Kleurtint: Warm 2 Gamma: BT.1886 / 0 RGB-modus: Uit Kleurruimte: Auto |
Uitleg belangrijkste instellingen;
- De achtergrondverlichting staat in de Film-stand op 26. Die helderheid is prima en je kunt nog veel hoger gaan, al activeer je dan best de lichtsensor, te vinden onder Algemeen, Eco-oplossing, Detectie van omgevingslicht.
- Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt. De ‘Auto’ stand werkt ook kleurbanden goed weg, maar kan verlies van detail veroorzaken.
- Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wil, kiest voor Aangepast en zet trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.
Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking
Net zoals alle modellen uit de 2019 QLED-reeks is deze televisie uitgerust met Samsungs Quantum Processor 4K. Die levert uitstekende beeldverwerking. De belangrijkste opmerking is dat je voorzichtig moet omspringen met ‘Clean Digital View’. Deze instelling beheert alle ruisonderdrukking (willekeurige ruis, compressieruis (blokvorming)) en haalt in de ‘Auto’ stand soms te veel detail weg in donkere scènes. Laat ‘Clean Digital View’ daarom best in de ‘laag’ stand staan, ook al kan het zijn dat je dan hier en daar nog lichte bandvorming kunt zien in donkere kleur gradiënten. Die worden vaak weggewerkt in de ‘auto’ stand, maar dus ten koste van detail. De ‘scherpte’ instelling mag je optrekken naar 5 of zelfs 10 als je iets meer accent in je beeld wenst.
Deze 49 inch versie is, in tegenstelling tot de andere schermformaten in deze reeks, niet uitgerust met een 100 Hz paneel, maar met een 50 Hz paneel. En dat merk je uiteraard in de bewegingsscherpte. Er gaat flink wat detail verloren in actiescènes en snel bewegende voorwerpen hebben een zichtbare dubbele rand. Laat ‘Auto Motion Plus’ in de ‘Auto’ stand voor de vloeiendste beelden, al vinden we de ‘Aangepast’ instelling met ‘Trilvermindering’ tussen 6 en 8 een licht betere keuze. ‘Led Clear Motion’ laat je best uit staan, het flikkerende beeld is een te hoge prijs voor wat extra detail.
Wat mag je verwachten van de local dimming? Met 4×10 segmenten lijkt er voldoende potentieel voor goede resultaten, maar is dat ook zo in de praktijk? Het VA-paneel levert een uitstekend ANSI contrast van 4.051:1. En we zien ook dat de Q70R donkere beelden aanzienlijk donkerder kan maken dan de Q67R (die geen local dimming heeft). Maar anderzijds zien we dimming duidelijk aan het werk. Het beperkt aantal kolommen maakt dat je af en toe een segment ziet activeren of verschuiven. Ondertitels lichten, zoals hierboven te zien, in donkere beelden een derde van het beeld mee op. Samsung probeert die effecten te onderdrukken door zwart zo donker mogelijk te houden, maar daardoor zijn heldere accenten in een donker beeld vaak te donker. In ‘Gravity’ blijkt de sterrenhemel erg donker terwijl Sandra Bullock weg tuimelt, maar wanneer haar lamp in beeld komt, licht een deel van het scherm én de sterren mee op. Kortom, je kunt de achtergrondverlichting aan het werk zien in donker beeldmateriaal.
De ‘Film’ beeldmode is goed gekalibreerd, en toont voldoende zwartdetail. De grijsschaal is over het algemeen een tikje te koel (neigt naar cyaan, maar is nauwelijks merkbaar). In licht gesatureerde kleuren is er een beetje verkleuring zichtbaar, zo trekken oranje, geel en lichte huidskleuren een beetje naar geelgroen.
HDR
Samsung ondersteunt HDR10, HDR10+ en HLG, Dolby Vision ontbreekt. De Q67R liet een ietwat matige maximale helderheid opmeten, maar deze Q70R levert een duidelijke verbetering. De piekhelderheid op een 10% venster bedraagt ongeveer 715 nits, en op een volledig wit scherm ligt het maximum op 416 nits. Dat is ruim voldoende voor een krachtig HDR beeld, maar duidelijk minder dan de Q90R. Het kleurbereik is quasi identiek aan de Q90R-serie, 87% DCI-P3 en 63% Rec 2020. Dat blijft een prima resultaat, maar ligt lichtjes onder de prestaties van vorig jaar.
Het toestel toont netjes alle witdetail, maar onderaan de curve zie je wel het effect van Samsungs voorkeur om dimming effecten te vermijden. Die heeft immers als nadeel dat zwartdetail weggedrukt kan worden.
In tegenstelling tot de andere QLED-schermen die we zagen lijkt de Q70R HDR beelden niet overmatig helder te maken. De kleurprestaties zijn degelijk, maar net zoals in SDR zien we hier en daar lichte afwijkingen. Die zullen je zelden storen tijdens normale kijksessies, maar ook hier zou een goede kalibratie het toestel beter tot zijn recht laten komen.
Reflecties en kijkhoeken
De Q70R-serie is niet uitgerust met de nieuwe Ultra Viewing Angle technologie en dat betekent dat je de vrij beperkte kijkhoek van een typisch VA-paneel moet accepteren. Eens je voorbij een 20° kijkhoek gaat verlies je contrast en is er een lichte kleurverschuiving. De QE49R70R gaat vrij goed overweg met reflecties, maar voor het beste resultaat vermijd je toch best direct invallend licht.
Gaming
In de film beeldmodus meten we een lag van 79,7 ms. Met de game-mode actief zakt de lag naar 11,5 ms, een uitstekend resultaat. De spelmode activeer je in de instellingen, onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus’. Door ‘games verbeteren’ te activeren verlicht de tv zwartdetail in beperkte mate zodat je beter in de schaduwen ziet.
Motion Plus instellingen en ondersteuning voor VRR (Freesync) en HFR (High Frame Rate)vind je enkel op de grotere schermformaten (55, 65 75, 82 inch), dit model biedt dat met zijn 50 Hz paneel niet aan.
Samsung QE49Q70R – Audiokwaliteit
Ten opzichte van de Q67-reeks krijg je met de Q70R-serie een duidelijk beter audiosysteem. De 2x 10 Watt luidsprekers zijn aangevuld met een 20 Watt woofer en dat hoor je. De televisie maakt dialogen helder en duidelijk, en geeft soundtracks en muziek een aangename klank. Zoals steeds: opgelet als je het volume open draait, je kunt dan wel wat vervorming veroorzaken. Een externe oplossing is nog steeds de betere keuze voor echt stevige klank, maar niet noodzakelijk voor iedereen.
De tv kan, met behulp van de Intelligent mode, de klank aanpassen aan de ruimte. Dat vereist een zeer korte test (uit te voeren in het menu van intelligent mode: ‘Capaciteit van tv controleren’). Het resultaat is hoorbaar, maar zal ongetwijfeld afhangen van je opstelling. Probeer het zeker uit, je kunt het indien gewenst ook eenvoudig uitzetten.
De QE49Q70R (Q70R-serie) kan net zoals de Q6x-reeks Dolby Atmos doorgeven aan een soundbar of AV-receiver via de HDMI-ARC aansluiting, op voorwaarde dat de Atmos track in Dolby Digital Plus verpakt zit.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.
Samsung QE49Q70R – Conclusie
De QE49Q70R (Q70R-serie) laat ons achter met licht gemengde gevoelens. De ‘Direct Full Array 4x’ met zijn 40 segmenten creëert zichtbare dimming effecten, en dimt highlights in donkere scènes maar anderzijds verbetert hij wel duidelijk het gevoel van een diep zwarte weergave. De beperkte kijkhoek van het VA-paneel moet je er bij nemen. Maar vooral het feit dat dit schermformaat een 50 Hz paneel gebruikt, terwijl de grotere schermformaten een 100 Hz paneel hebben valt ons tegen. Daardoor ontbreekt ook Freesync en HFR op deze tv.
De Quantum processor 4K levert prima resultaten voor beeldverwerking, en met zijn goede piekhelderheid en kleurbereik kan je rekenen op mooie HDR-beelden. De kalibratie is niet perfect, maar de fouten zijn vaak moeilijk te zien. De Q70R is niet bedoeld voor het echte Home Theatre, maar zal in veel woonkamers prima prestaties leveren, ook op audiovlak overigens. We houden van de Smart Hub die nu met Apple TV en Airplay 2 nog meer mogelijkheden biedt. Tot slot de prijs. Die vinden we goed moest het om een 100 Hz model gaan, meteen ook de reden waarom we deze een half punt afnemen. De 55 inch versie lijkt ons een betere koop (we zouden die probleemloos een 8.0 scoren), zeker als je een kleine korting kunt bemachtigen.
Beoordeling
- Uitstekende contrast en zwartwaarde
- Degelijke kleurweergave
- Prima beeldverwerking
- Heldere HDR-weergave
- Gebruiksvriendelijke Smart Hub
50Hz paneel op dit schermformaat
- Zichtbare dimming effecten
- Geen Dolby Vision
- Minder groot HDR kleurbereik dan vorig jaar
Reacties (6)