Review: Samsung PS51E8000 (E8000 serie) 3D plasma TV

23 september 2012 + 10 minuten 4 Reacties
Samsung-E8000-review

Samsung introduceert dit jaar twee nieuwe plasma TV series in Nederland; de E8000 en de E6500 serie. Qua beeld specificaties lijken de modellen aardig overeen te komen, het verschil zit met name in het design en de Smart TV mogelijkheden. In juni hebben we al gekeken naar het middenklasse model, de E6500 plasma TV, en vandaag kijken we naar de high-end E8000.

Samsung E8000 – specificaties

De E8000 serie is in de Samsung line-up het beste plasma model dat je kunt krijgen. Samsung heeft bij deze serie volledig uitgepakt en dit is terug te zien in een grote hoeveelheid features en functies. Eigenlijk is de E8000 serie de directe plasma variant van de ES8000 3D LCD TV serie. Het belangrijkste verschil is natuurlijk de beeldtechniek (plasma vs LCD). Hieronder vind je een overzicht van de verschillen en overeenkomst tussen de E6500 en E8000 plasma TV series.

Samsung E8000 Samsung E6500
 • 3D Plasma TV
 • 600Hz Subfield Motion
 • Real Black Pro filter
 • Smart Touch afstandsbediening
 • Dual-core processor
 • Smart Interaction
 • Ingebouwd Wifi
 • Ingebouwde camera en microfoon
 • Twee 3D brillen
 • Smart Hub / Samsung Apps
 • Smart Evolution Ready
 • 3D Sound
 • Drie HDMI aansluitingen
 • Drie USB poorten
 • 51 inch, 64 inch
 • 3D Plasma TV
 • 600Hz Subfield Motion
 • Real Black Pro filter
 • Ingebouwd Wifi
 • Smart Hub / Samsung Apps
 • Drie HDMI aansluitingen
 • Twee USB poorten
 • Twee 3D brillen
 • 51 inch, 60 inch

De E8000 serie beschikt over meer features en functies, maar qua beeldkwaliteit zouden de modellen niet veel onder moeten doen voor elkaar. Je krijgt onder meer een dual-core processor voor multitasking, Samsung’s Smart Evolution en Smart Interaction technieken, en een eleganter en iets slanker design. Verder beschikken de E8000 modellen over een extra USB poort, MHL ondersteuning, een meegeleverde Smart Touch afstandsbediening, het zogenaamde 3D Sound en Samsung’s Smart View voor connectie met een smartphone of tablet. Beide modellen beschikken over onder meer een Full HD plasma paneel, 600Hz Subfield Motion, 3D weergave en een Real Black Pro filter.

Een compleet overzicht van de 2012 Samsung plasma TV line-up vind je in dit artikel. Voor deze review maak ik gebruik van de 51 inch variant, de PS51E8000.

Samsung E8000 – design

Hoewel de PS51E8000 een indrukwekkende TV is, is deze niet zo indrukwekkend als de LCD varianten. Het frame rondom de TV is weer wat dunner maar nog steeds duidelijk zichtbaar. Ook is de TV in zijn geheel een stuk dunner maar niet te vergelijken met de high-end LCD TV series. Rondom de TV vinden we een zwart/grijze lijst met een geborstelde Metallic afwerking. Om de lijst bevindt zich nog een dunne, transparante rand. De vierpotige voet heeft een zogenaamde swivel functie waardoor je de TV kunt draaien.

Samsung E8000 – gebruiksgemak

In tegenstelling tot de E6500 serie zijn er verschillende manieren om de TV te bedienen en dit moet volgens Samsung het gebruiksgemak vergroten. Zo kun je kiezen voor bediening middels de normale afstandsbediening, middels de Smart Touch afstandsbediening, middels spraak of middels bewegingen. Alsof dat nog niet genoeg is kun je een applicatie voor je smartphone of tablet downloaden waarmee je de TV kunt bedienen.

De standaard afstandsbediening is weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. De lay-out is overzichtelijk en de belangrijkste functies zijn direct toegankelijk. De Smart Touch afstandsbediening krijgt toch mijn voorkeur aangezien de bediening hiermee een stuk intuïtiever en sneller is. Deze manier van de TV bedienen heeft overigens ook mijn voorkeur boven de TV bedienen middels handgebaren of spraak. Deze functies zijn leuk maar nog niet goed genoeg om er echt dagelijks gebruik van te maken.

Smart Touch Remote

Het touchpad van de Smart Touch afstandsbediening reageert snel op de invoer en navigatie binnen menu’s en applicaties gaat ook soepeler en sneller. Dit is zeker een flinke verbetering ten opzichte van de links/rechts/boven/onder knoppen op een normale afstandsbediening. Overigens zit op de Smart Touch afstandsbediening ook een microfoon. Zo hoef je niet richting de TV te lopen wanneer er veel omgevingsgeluid is en je de spraak functie wilt gebruiken.

Handgebaren

De bediening met handbewegingen is één van de leuke functies die je zo nu en dan kunt gebruiken. Het aantal mogelijkheden van deze functie is beperkt en het werkt niet altijd even soepel. Bepaalde bewegingen worden verward met andere bewegingen en soms worden bewegingen helemaal niet herkend. Deze techniek moet simpelweg nog verder ontwikkeld worden voordat deze breed ingezet kan worden en de afstandsbediening (gedeeltelijk) kan vervangen.

Spraakbediening

De spraakbediening is eenzelfde feature. Niet alle woorden worden herkend, bij veel omgevingsgeluid werkt het stroef en de hoeveelheid commands is niet groot. Een groot voordeel is overigens wel dat het spraakbediening gewoon in het Nederlands kan. Zo kun je tegen de TV zeggen “kanaal hoger” en vervolgens wordt het volgende kanaal ingeschakeld. Ook wordt de TV uitgeschakeld wanneer je “TV uit” zegt. Het is een leuke feature om te showen maar er de hele tijd mee werken kan frustrerend zijn. Wel kun je spraak en bewegingen combineren en wordt het geheel al eenvoudiger te bedienen. Met een beetje gewenning kun je een heel eind komen.

Een punt waar Samsung hoge ogen gooit is de gebruiksvriendelijkheid binnen menu’s en binnen het Smart TV platform. De E8000 plasma TV is zeer comfortabel om mee te werken. Wanneer je de TV voor het eerst aanzet krijg je eenvoudige opties om alles naar eigen wens in te stellen, maar ook voor de geavanceerde gebruiker zijn er voldoende opties om bijvoorbeeld de RGB kleurstelling of de witbalans af te stellen. Alle menu’s zijn overzichtelijk opgebouwd en werken soepel en snel.

Samsung E8000 – features

Smart Interaction

Smart Interaction is de samenvattende naam voor het bedienen van je TV middels spraak en bewegingen. Momenteel is het alleen mogelijk menufuncties, TV opties en de Smart Hub te bedienen middels deze functie. In een later stadium zal het ook mogelijk worden de functie binnen applicaties en games te gebruiken, afhankelijk van hoe ontwikkelaars gebruik gaan maken van de technieken. De camera kan ook gebruikt worden voor gezichtsherkenning. Zo kan elk familielid een eigen Smart Hub account aanmaken, welke opgestart wordt wanneer de desbetreffende persoon voor de TV plaatsneemt.

Smart Evolution

Smart Evolution is een interessante techniek die je vooral op een later tijdstip zult gebruiken. Via een speciale gleuf in de 2012 modellen kan een kit geïnstalleerd worden met de nieuwste software, features en functies. Samsung brengt deze ‘Smart Evolution Kit’ elk jaar uit, waarmee je direct over de nieuwste technologie beschikt. Zo kun je volgens Samsung volgend jaar wellicht de dual-core processor upgraden naar een quad-core processor. De Smart Evolution Kit zal vanaf 2013 te koop zijn en kan aangesloten worden op onder meer modellen uit de E8000 en ES8000 serie.

Smart Hub

Het Smart TV platform van Samsung heb ik al vele malen besproken en ik zal het hier dan ook kort houden. Samsung is momenteel de beste fabrikant wanneer het aankomt op de inrichting van het Smart TV platform, de Smart Hub, en de invulling van applicaties. Het interface ziet er indrukwekkend uit (met Full HD resolutie) maar blijft overzichtelijk en gedeeltelijk naar eigen wens in te richten.

De navigatie binnen het platform gaat zeer soepel en applicaties starten razendsnel op. Een van de redenen hiervoor is het gebruik van een dual-core processor die niet op de lagere modellen te vinden is. Deze maakt multitasking en geavanceerde toepassingen mogelijk. De Smart Hub is een platform waar je echt leuke en interessante dingen kunt vinden om de verloren uurtjes door te komen. Dit komt voornamelijk omdat Samsung veel aandacht besteedt aan de invulling van de apps bibliotheek. De fabrikant heeft niet alleen het grootste aanbod, maar ook het meest interessante aanbod met applicaties die gericht zijn op de Nederlandse gebruiker. Het is in mijn optiek een van de fijnste platformen om mee te werken en biedt een grote hoeveelheid media en entertainment mogelijkheden. Hierdoor zul je jezelf zelden hoeven te vervelen wanneer er niks op TV is.

Een interessante toevoeging is de ingebouwde webbrowser. Deze is handig voor het snel tonen van een website aan je vrienden of familie maar er zitten beperkingen aan. De rendering van pagina’s is niet altijd wat het zijn moet, de snelheid blijft ver achter ten opzichte van smartphones, tablets en PC’s, en niet alle scripts en plugins worden ondersteund. Mocht je een Galaxy Tab of een Galaxy smartphone hebben dan is het mogelijk om media of een website naar de TV te sturen en vervolgens je smartphone of tablet te gebruiken voor de navigatie. Ook kun je eenvoudig bestanden uitwisselen tussen je mobiele apparaat en de TV, of zelfs content die op TV verschijnt afkijken op je tablet of smartphone.

AllShare

Middels Allshare is het mogelijk content te delen/streamen binnen je thuisnetwerk, mits aangesloten op het internet via de ingebouwde Wifi module of de ethernet poort. Zo kun je eenvoudig een mediabestand dat op je PC, tablet of smartphone staat op de TV weergeven. Met 5 GB aan gratis opslagruimte kun je thuis en onderweg met AllShare Play multimediacontent van verschillende devices – zoals camera’s, smartphones, tablets en notebooks – uploaden naar de AllShare Cloud Server. Zo kun je content delen met familie en vrienden of zelfs andere personen in huis. Het delen van content met je familie gaat middels de Family Story functies. In dit artikel vind je hier een video en meer informatie over.

USB

Sluit je media liever fysiek aan dan is dit mogelijk via een van de drie USB aansluitingen. De USB aansluitingen kunnen overigens ook gebruikt worden om een USB stick of harddisk op aan te sluiten en gebruik te maken van timeshift recording, het opnemen van TV programma’s om ze later terug te kijken.

Samsung E8000 beeldkwaliteit

Kijkend naar de specificaties die Samsung gegeven heeft verwachtte is voordat ik aan deze review begon niet heel veel verschillen in de beeldkwaliteit tussen de E6500 en E8000 serie. Samsung heeft zich voornamelijk gefocust op het onderscheid middels de verschillende Smart TV mogelijkheden en functies. Toch valt er hier en daar voor het getrainde oog wat verschil waar te nemen. Als beeldmodus heb ik de Film/Movie optie gekozen met wat minimale aanpassingen in de geavanceerde instellingen, precies zoals de gemiddelde consument het zou doen.

Om te beginnen met een algemeen punt; de zwartwaarden van de PS51E8000. Deze liggen net wat hoger dan die op de E6500 serie. Toch zal dit verschil niet iedereen opvallen en is het ook niet dermate groot dat dit het prijsverschil zou verantwoorden wanneer je geen interesse hebt in de Smart TV functies. De zwartwaarden zijn absoluut indrukwekkend maar Samsung moet Panasonic nog steeds voor zich dulden op dit gebied. De nieuwe VT50 en GT50 series presteren op dit vlak net wat beter.

Wat betreft de SD weergave lijkt de E8000 ook net wat beter te presteren dan de E6500 modellen. Er treedt minder ruis op bij standaard definitie bronnen en het beeld komt rustiger over. De upscaling naar Full HD resolutie wordt redelijk soepel gedaan, maar het blijft duidelijk dat je met SD materiaal te maken hebt. Deze SD beelden kunnen er daarom soms wat uitgesmeerd uitzien. Al met al is de SD weergave zeker boven gemiddeld, maar met ruimte voor verbeteringen.

Kijkend naar de HD weergave komt de beeldkwaliteit nagenoeg overeen met die van de E6500 plasma TV, met uitzondering van de wat dieper ogende zwartwaarden. De scherpte is indrukwekkend maar vooral het hoge contrast laat zien dat dit model aan de top thuishoort. Kleuren worden natuurlijk weergegeven, grijswaarden zijn duidelijk zichtbaar in donkere gebieden van het scherm en snel bewegende beelden worden zonder moeite vloeiend weergegeven. Zelfs in 2D modus weet deze TV een 3D gevoel mee te geven door de diepte die door kleurweergave, details en scherpte gecreëerd wordt.

Toch zit er een nadeel aan dit model. Dit nadeel is voornamelijk zichtbaar wanneer je in daglicht of in een fel verlichte omgeving TV kijkt. De helderheid van de TV ligt niet hoog genoeg om op te kunnen boksen tegen veel tegenlicht en daarom zul je het licht in de kamer moeten dimmen of de gordijnen moeten sluiten om van een optimale beeldkwaliteit te kunnen genieten. Wel worden reflecties op een betere manier verwerkt dan bij de modellen van vorig jaar en zijn de kijkhoeken boven gemiddeld goed. Vanuit nagenoeg alle hoeken blijft het contrast hoog en zakt de helderheid niet onder een punt dat daadwerkelijk voor een mindere kijk-ervaring zorgt.

3D weergave

Wat betreft de 3D weergave heeft Samsung helaas geen grote stappen gemaakt in afgelopen jaar. De 3D weergave is nog steeds goed te noemen maar de hoeveelheid crosstalk die we vorig jaar zagen is dit jaar nog steeds aanwezig. Het is niet altijd storend en niet altijd zichtbaar maar het is duidelijk dat Samsung niet veel moeite gedaan heeft om dit probleem compleet te verhelpen. Verder komen de kleuren dynamisch en natuurgetrouw over, zijn de zwartwaarden zeer diep en zit er ook een echte ‘pop’ in objecten die naar voren komen in het beeld. Een klein nadeel dat bij bijna elke TV met actief 3D zichtbaar is, is het flikkeren van de 3D brillen op sommige momenten. Dit is voornamelijk zichtbaar wanneer er vel omgevingslicht is.

De 3D brillen zijn wel flink veranderd ten opzichte van vorig jaar. De nieuwe variant is een stuk lichter en dus ook comfortabeler dan de eerdere modellen. Toch zit er een nadeel aan want doordat ze kleiner zijn komt er ook meer licht binnen door de zijkanten. Dit heeft weer tot gevolg dat er meer flikkering voorkomt.

Samsung E8000 – audiokwaliteit

Ook de audioweergave is grotendeels hetzelfde gebleven ten opzichte van de modellen van vorig jaar. Het geluid is zeker noet onaardig maar mist dynamiek en bereik. Veel laag zit er niet in en hoog gaat snel schel klinken. Zoals altijd raad ik dan ook aan een externe speakerset of een home cinema systeem te gebruiken wanneer je optimaal van films en TV series wilt genieten.

Samsung E8000 – conclusie

De Samsung PS51E8000 3D plasma TV is net als zijn kleinere broertje, de PS51E6500, een indrukwekkende TV op het gebied van 2D en 3D weergave. De verschillen in beeldkwaliteit zijn minimaal en wellicht alleen voor het getrainde oog waar te nemen. Is dit het prijsverschil waard? Waarschijnlijk niet. Het prijsverschil zit hem namelijk in alle extra Smart features die je meegeleverd krijgt, de Smart Touch Remote, de extra USB poort en dual-core processor. Als je een volwaardige Smart TV zoekt dan is dit een van de beste modellen die je momenteel kunt vinden. Wil je de best mogelijke beeldkwaliteit en een plasma TV, dan is naar mijn idee de iets duurdere VT50 serie van Panasonic nog steeds de beste optie.

8.5

Beoordeling

Minpunten
 • Gemiddelde SD weergave Niet afgeschermde 3D brillen Crosstalk probleem nog niet verholpen __END__ Meest complete Smart TV op de markt Indrukwekkende HD weergave Beste Smart TV platform

Reacties (4)