Review: Samsung PS51E6500 (E6500 serie) 3D plasma TV

23 juni 2012 + 10 minuten 8 Reacties
Samsung-PS51E6500

We hebben het high-end LCD model van Samsung voor dit jaar al voorbij zien komen en nu is het de beurt aan de plasma TV serie. Het topmodel voor 2012 is de E8000 serie maar net daaronder vinden we de E6500 serie. Deze serie bestaat uit modellen die het moeten doen zonder geavanceerde Smart functies en een elegant design maar de beeldkwaliteit zou hetzelfde als de E8000 serie moeten zijn.

Samsung E6500 – specificaties

Het vlaggenschip plasma model van Samsung is de E8000 en beschikt onder meer over een dual-core processor voor multitasking, Samsung’s Smart Evolution en Smart Interaction, en een elegant design. Wat betreft de beeldtechnieken zijn de E6500 en de E8000 serie nagenoeg gelijk, alleen moet de E6500 serie het doen zonder de hiervoor genoemde features en functies. Beide modellen beschikken over onder meer een Full HD plasma paneel, 600Hz Subfield Motion, 3D weergave en een Real Black Pro filter. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste eigenschappen van beide modellen.

Samsung E8000 Samsung E6500
 • 3D Plasma TV
 • 600Hz Subfield Motion
 • Real Black Pro filter
 • Smart Touch afstandsbediening
 • Dual-core processor
 • Smart Interaction
 • Ingebouwd Wifi
 • Ingebouwde camera en microfoon
 • Twee 3D brillen
 • Smart Hub / Samsung Apps
 • Smart Evolution Ready
 • 3D Sound
 • Drie HDMI aansluitingen
 • Drie USB poorten
 • 51 inch, 64 inch
 • 3D Plasma TV
 • 600Hz Subfield Motion
 • Real Black Pro filter
 • Ingebouwd Wifi
 • Smart Hub / Samsung Apps
 • Drie HDMI aansluitingen
 • Twee USB poorten
 • Twee 3D brillen
 • 51 inch, 60 inch

Een compleet overzicht van de 2012 Samsung plasma TV line-up vind je in dit artikel. Voor deze review maak ik gebruik van de 51 inch variant, de PS51E6500.

Samsung E6500 – design

Wat betreft het design heeft Samsung niet heel veel veranderd ten opzichte van de 2011 modellen. De plasma TV’s zijn minimalistisch vormgegeven, ogen strak en hebben een net wat slanker design. Zo is de PS51E6500 een kleine 5.6 centimeter dik (wat is het eigenlijk nog?) en wordt geleverd met een platte, fraaie voet met glazen pilaar. Om het frame bevindt zich nog een dunne, transparante rand. De E8000 serie is qua design net wat luxueuzer met een Metallic afwerking, maar dat verschil is in mijn optiek minimaal, en is uitgerust met een vierpotige voet.

Samsung E6500 – gebruiksgemak

In tegenstelling tot de E8000 of de ES8000 zijn er niet zoveel manieren om de TV te bedienen. Zo krijg je bij deze modellen de keuze uit spraakbediening, bediening middels bewegingen, bediening middels de Smart Touch afstandsbediening, bediening middels de normale afstandsbediening en bediening middels een smartphone app. De E6500 moet het doen met bediening middels een smartphone app of de afstandsbediening, maar dat zal voor veel mensen meer dan genoeg zijn.

De afstandsbediening is net zo uitgebreid als andere jaren, met de toevoeging van een Smart Hub knop, en biedt een goede lay-out om snel bij de juiste functie of bron uit te komen. Toch geef ik de voorkeur aan de Smart Touch Remote die bij de E8000 en ES8000 geleverd wordt. Dit maakt de bediening toch net wat intuïtiever en sneller. Aan de andere kant kun je ook de smartphone/tablet app gebruiken voor een snelle en vloeiende bediening wanneer de afstandsbediening je niet bevalt.

De menu’s en het Samsung Smart TV platform zijn net als vorig jaar een verademing om mee te werken. De menu’s zijn logisch opgebouwd, werken snel en zijn voor de gemiddelde gebruiker eenvoudig door te bladeren. Voor de geavanceerde gebruiker zijn er de geavanceerde menu’s waar een groot aantal instellingen te vinden zijn om de TV optimaal en naar eigen wens af te stellen. Daarbij ziet het er allemaal gewoon zeer fraai en elegant uit, iets waar Panasonic nog een hoop van kan leren. De HD resolutie van de Smart Hub maakt het geheel haarscherp en erg fijn en mooi om mee te werken.

Samsung E6500 – features

Smart Hub

De Smart Hub van Samsung is naar mijn mening het beste Smart TV platform wat er momenteel op de markt te vinden is. Het valt gewoon te zien dat Samsung hier veel tijd en energie in gestoken heeft. Niet alleen is de smart Hub nu in Full HD resolutie te zien, ook is de vormgeving indrukwekkend en werkt de navigatie zeer soepel. Een van de belangrijkste elementen is dat Samsung haar applicatie bibliotheek echt vorm heeft weten te geven met een grote hoeveelheid aan applicaties, waaronder een groot assortiment aan lokale apps die ook interessant zijn voor Nederlanders.

Helaas beschikt de E6500 niet over een dual-core processor voor een nog snellere werking van het Smart TV platform en de mogelijkheid voor multitasking, maar dit is absoluut nadelig voor de Smart TV ervaring. Het is in mijn optiek een van de fijnste platformen om mee te werken en biedt een grote hoeveelheid media en entertainment mogelijkheden. Hierdoor zul je jezelf zelden hoeven te vervelen wanneer er niks op TV is. Mocht je een Galaxy Tab of een Galaxy smartphone hebben dan is het mogelijk om media of een website naar de TV te sturen en vervolgens je smartphone of tablet te gebruiken voor de navigatie.

Binnen het Smart TV platform vind je ook nog een web browser maar, zoals ik al vaker aangegeven heb, is dit nog niet wat het zijn moet. De rendering van pagina’s is al stukken beter dan vorig jaar maar er ontbreekt nog teveel ondersteuning van scripts en plugins, en daarbij is de bediening middels de afstandsbediening verre van optimaal.

AllShare

Middels Allshare is het mogelijk content te delen/streamen binnen je thuisnetwerk, mits aangesloten op het internet via de ingebouwde Wifi module of de ethernet poort. Zo kun je eenvoudig een mediabestand dat op je PC, tablet of smartphone staat op de TV weergeven. Met 5 GB aan gratis opslagruimte kun je thuis en onderweg met AllShare Play multimediacontent van verschillende devices – zoals camera’s, smartphones, tablets en notebooks – uploaden naar de AllShare Cloud Server. Zo kun je content delen met familie en vrienden of zelfs andere personen in huis. Het delen van content met je familie gaat middels de Family Story functies. In dit artikel vind je hier een video en meer informatie over.

USB

Sluit je media liever fysiek aan dan is dit mogelijk via een van de twee USB aansluitingen. De USB aansluitingen kunnen overigens ook gebruikt worden om een USB stick of harddisk op aan te sluiten en gebruik te maken van timeshift recording, het opnemen van TV programma’s om ze later terug te kijken.

Samsung E6500 beeldkwaliteit

De Samsung D8000 plasma TV van vorig jaar had al een zeer goede beeldkwaliteit maar wellicht heeft Samsung zich afgelopen jaar flink weten te verbeteren waardoor Samsung voor de eerste keer (in mijn optiek) boven de beeldkwaliteit van de Panasonic plasma TV’s uit zou kunnen komen. Samsung zelf heeft weinig uitspraken of beloften gedaan over de verbeteringen qua beeldkwaliteit maar ik ging er vanuit dat hier een stijgende lijn in zou zitten. Als beeldmodus heb ik de Film/Movie optie gekozen met wat minimale aanpassingen in de geavanceerde instellingen.

Er is qua beeldkwaliteit sprake van een stijgende lijn maar de verbeteringen zijn niet dermate groot dat Samsung ineens twee of drie stappen maakt. Het lijkt erop dat de fabrikant zich vooral vastgehouden heeft aan de goede beeldkwaliteit van vorig jaar en hier en daar wat kleine updates doorgevoerd heeft. Zo liggen de zwartwaarden op een iets hoger niveau dan vorig jaar en zijn absoluut te vergelijken met de zwartwaarden van middenklasse plasma TV van Panasonic, de ST50 serie.

De weergave van SD materiaal is wellicht de minste kant van de PS51E6500. Ruis overheerst en is vooral zichtbaar wanneer de bron niet optimaal is. De TV weet hier weinig raad mee en verbetert de beeldkwaliteit dan ook niet echt. De resolutie wordt nog redelijk overtuigend naar 1080p opgerekt maar het blijft duidelijk dat je met SD materiaal te maken hebt door het onrustige beeld.

HD materiaal is waar dit model in uitblinkt. Kleuren zijn natuurlijk en dynamisch, het contrast is zeer groot, de weergave van details in schaduw is overtuigend en de zwartwaarden zijn, zoals gezegd, zeer diep voor het geld dat je voor dit model betaalt. Ook worden objecten zeer scherp weergegeven en zit het beeld vol detail waardoor de 2D ervaring een overtuigend gevoel van diepte meegeeft.

De grote voordelen van plasma zijn in mijn ogen nog steeds de natuurlijke weergave, de diepe zwartwaarden en de zeer vloeiende en natuurlijke bewegingen. De PS51E6500 laat dan ook zien dat plasma qua beeldkwaliteit nog lang niet ‘dood’ is. Een van de nadelen van plasma, de mindere lichtopbrengst dan LCD, lijkt verbeterd ten opzichte van vorig jaar. In een wat feller verlichte omgeving weet de TV zich goed staande te houden. Toch is bij het TV kijken overdag of met veel licht aan een LCD TV nog steeds de betere keuze.

3D weergave

De weergave van 3D materiaal is ook uitstekend met diepe zwartwaarden, natuurlijke kleuren en een realistische ‘pop’ van objecten die naar voren komen. Hoewel er hier en daar nog wat crosstalk te zien is vormt dit geen groot probleem en is de 3D ervaring is over het algemeen indrukwekkend. De ES8000 LCD TV van Samsung heeft flinke verbeteringen ondergaan wat betreft crosstalk en het lijkt erop dat de plasma TV series op dit gebied wat achtergebleven zijn.

Toch is er qua 3D een klein nadeel op te merken. Samsung heeft namelijk nieuwe 3D brillen geïntroduceerd die absoluut veel lichter en dus comfortabeler zijn en zelfs lijken op passieve 3D brillen, maar de brillen zijn niet echt afgeschermd voor licht dat vanuit de omgeving in je ogen kan vallen. Dit komt de 3D ervaring niet ten goede helaas.

Gaming

De PS51E6500 is uitermate geschikt voor gaming. De TV weet moeiteloos om te gaan met snel bewegende beelden en dynamische kleuren, en beschikt ook over een snelle reactietijd. De input lag van de TV is minimaal wat zorgt voor een zeer comfortabele game-ervaring. Wel is aan te raden voor games de Game modus te gebruiken aangezien dit de input lag drastisch vermindert.

Reflecties en kijkhoeken

Ook wat betreft reflecties weet de E6500 zich goed staande te houden. Direct licht valt nog teveel op maar omgevingslicht zorgt niet voor al te veel afleiding in het beeld. De kijkhoeken zijn goed te noemen; vanuit bijna elke hoek blijft het contrast grotendeels behouden en ook de helderheid zakt niet onder een punt dat daadwerkelijk voor een mindere kijk-ervaring zorgt.

Samsung E6500 – audiokwaliteit

De audiokwaliteit is niet echt verbeterd ten opzichte van de 2011 modellen. Het is nog steeds een zeer aardig geluid voor een flatscreen TV met redelijk wat dynamiek en diepte maar vooral voldoende wanneer je een serie of ander TV programma kijkt. Voor het bekijken van films raad ik toch wederom een extern luidsprekersysteem of home cinema set aan.

Samsung E6500 – conclusie

De Samsung PS51E6500 is een indrukwekkende TV op bijna alle vlakken. Samsung weet een overtuigend plaatje in zowel 3D als HD neer te zetten met diepe zwartwaarden, een hoog contrast en natuurlijke kleuren. Wat mindere punten zijn de minimaal afgeschermde 3D brillen en de matige SD weergave. Al met al ligt de E6500 serie op hetzelfde niveau als de Panasonic ST50 serie, ook wat betreft de prijs. Ben je dus op zoek naar een indrukwekkende plasma TV rond de 1.000 euro dan zijn dit twee goede opties. Is het Smart TV platform belangrijk voor je dan is de E6500 wellicht interessanter.

8.5

Beoordeling

Minpunten
 • Matige SD weergave Niet afgeschermde 3D brillen Minimale ‘Smart’ functies __END__ Goede prijs/kwaliteit verhouding Indrukwekkende HD weergave Beste Smart TV platform op de markt

Reacties (8)