Review: Samsung PS51D8000 3D plasma TV

04 juli 2011 9 Minuten 1 Reacties
Samsung-2011-plasma

We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar we hebben nu dan eindelijk even met de Samsung PS51D8000 3D plasma TV mogen spelen. De D8000 3D plasma TV serie is de top serie van Samsung op het gebied van de plasma techniek en moet net als de D8000 LED TV serie de standaard zetten voor de (3D) TV industrie.

In dit geval hebben het genoegen om met de 51 inch plasma TV te mogen werken. Dit model beschikt onder meer over een Full HD panel, een 600Hz beeldtechniek, Smart TV functionaliteiten met de Samsung Smart Hub, 3D weergave, Skype ondersteuning, vier HDMI aansluitingen en twee USB aansluitingen. Het design is voor een plasma TV ultradun en Samsung laat ook weer zien dat een TV een aantrekkelijk object kan zijn. We zijn benieuwd of de PS51D8000 plasma TV in de buurt van de kwaliteit van de Panasonic TX-P50VT30 kan komen.

Samsung PS51D8000 features en design

Het aparte aan de 2011 plasma TV series van Samsung is de extra inch die de TV’s hebben meegekregen. Voorheen zagen we TV’s van 50 inch, maar Samsung heeft door het ultradunne frame een extra inch aan het beeld kunnen toevoegen. Het dunne frame, wat overigens niet zo dun is als dat van de D8000 LED serie, maakt de TV een net afgewerkt en aantrekkelijk object aan de muur of op de strak vormgegeven standaard.

Naast de hierboven genoemde features beschikt de PS51D8000 ook over een Real Black filter dat voor de ultieme zwart waarden moet zorgen. De D8000 LED TV serie kwam al aardig in de buurt van perfecte zwart waarden, maar de plasma techniek staat bekend om haar uitstekende zwart waarden dus wellicht gaat de D8000 plasma serie hier overheen. Ook beschikt de PS51D8000 over ingebouwde Wifi connectiviteit om draadloos verbinding te maken met het internet voor diverse Smart TV functionaliteiten.

Voor meer informatie over de functies en features verwijzen we je naar de review van de Samsung D7000 3D LED TV serie. Hier vind je onder andere onze ervaring met Smart TV en Samsung’s Smart Hub.

De afstandsbediening is hetzelfde als die van de D7000 serie en voor basis gebruik voldoende. Niks speciaal, maar werkt goed, snel en intuïtief. Als je op zoek bent naar iets met meer stijl en opties dan kun je kijken naar de optionele TwinView Touch Control van Samsung.

Qua menu’s is de D8000 plasma serie zeer gebruiksvriendelijk. Menu’s reageren snel en zijn overzichtelijk. Alle instellingen kun je hier terugvinden en je kunt zo diep gaan als je zelf wilt. Er zijn menu’s om alle beeldinstellingen de wijzigen en je kunt zelfs per input de beeldinstellingen aanpassen. Wat de D8000 mist ten opzichte van de VT30 van Panasonic is de THX certificering en de (automatische) ISF kalibratie. De modus die je out-of-the-box de beste beeldkwaliteit biedt is de Movie (of Film) modus.

Samsung PS51D8000 beeldkwaliteit

Om met de zwart waarden te beginnen; de vallen toch wat tegen. We hadden meer verwacht van de nieuwe plasma TV serie van Samsung, maar grote verbeteringen ten opzichte van vorig jaar kunnen we niet zien. De zwart waarden liggen net iets hoger van die van de D8000 LED TV serie terwijl LED TV’s vaak minder presteren op dit gebied. Jammer genoeg haalt deze TV de zwart waarden van Panasonic’s plasma modellen nog niet.

Een voordeel is wel dat de Samsung plasma TV een helderder beeld kan geven dat de Panasonic, zonder de zwart waarden aan te passen. Er zit een speciale modus op de TV om de helderheid te verhogen door middel van het aanpassen van het voltage en hiermee bereik je in de wat lichtere ruimtes en contrastrijker beeld.

Bij het contrast aangekomen moeten we zeggen dat hier de kracht ligt van de PS51D8000. Kleuren zijn zeer natuurlijk en de variëteit is indrukwekkend. De contrastverhouding ligt op een high-end niveau en levert filmische beelden. Zowel in SD als HD modus overtuigt de TV met een dynamische weergave.

Snel bewegende beelden zijn een klein puntje van kritiek met SD materiaal. Het lijkt soms niet helemaal vloeiend weergegeven te worden en voor een getraind ook kan het zelfs haperend zijn. Met HD materiaal hebben we hier niks van teruggezien. Waar dit aan ligt is niet duidelijk aangezien het opschalen van SD materiaal op zich subliem is. Samsung is hier altijd al zeer sterk in geweest en ook de D8000 geeft SD beelden weer alsof het HD beelden zijn. De beelden zijn dynamisch, beschikken over scherpe – maar vloeiende – randen en ruis of artifacts kom je niet tegen.

Ook HD beelden worden subliem weergegeven. Hier hebben we werkelijk niks op aan te merken qua bewegingen, contrast of resolutie. Scherp en levendig zijn de twee belangrijke woorden voor de prestaties van de D8000.

De automatische kalibratie mogelijkheid die de Panasonic VT30 biedt geeft de gemiddelde consument toch een beter beeld dan de D8000. Bij deze modellen moet je zelf de menu’s induiken en uit gaan zoeken wat voor de ruimte waarin jouw TV staat het beste effect geeft. Dit is natuurlijk mogelijk, maar je hebt een grotere kans op echte goede verbeteringen met de VT30.

Laatste puntje zijn de kijkhoeken. Zoals we gewend zijn van plasma TV’s zijn hier geen problemen mee. Vanuit nagenoeg elke hoek valt het beeld goed te bekijken, zonder een groot verlies aan contrast of helderheid.

3D weergave

Een van de belangrijkste features van de PS51D8000 is natuurlijk de 3D weergave. Hier laat Samsung zien wat de D8000 werkelijk kan. De 3D kwaliteit is flink verbeterd ten opzichte van vorig jaar en het lijkt zelfs levendiger geworden te zijn. Dit ligt natuurlijk aan de ene kant aan de contrastverhouding die indrukwekkend is, maar aan de andere kant lijkt ook de resolutie hoger. Beelden zijn strak, scherm en dynamisch. Toch zien we ook hier zwart waarden die verbeterd kunnen worden.

Samsung heeft voor 2011 gekozen voor de Bluetooth techniek om de TV met de 3D brillen te laten communiceren. Qua compatibiliteit met oudere modellen is dit wellicht een nadeel maar het geeft je meer speelruimte om languit op de bank te kaag liggen zonder dat de bril zichzelf uitschakelt.

Crosstalk zien we nauwelijks terug en is ook flink verbeterd ten opzichte van 2010. Qua 3D geeft de Samsung een gelijkwaardige 3D ervaring aan de Panasonic VT30 TV.

Gaming

Dit hebben we helaas niet zelf kunnen testen, maar vanuit Samsung begrijpen we dat de game modus een input lag biedt van 30ms, wat redelijk standaard is en gamers een acceptabele ervaring biedt. Panasonic heeft het beter voor elkaar met een maximum van 24ms.

Samsung PS51D8000 audiokwaliteit

De audio van de PS51D8000 is verrassend goed te noemen. Hoewel het design van de TV uiterst slank is lijkt dit niet ten koste te zijn gegaan van de speakers. Ze klinken vol en dynamisch waardoor ze goed geschikt zijn voor het kijken van een TV serie tussendoor. Hier kan Panasonic nog wat van leren. Toch blijven we zeggen dat voor de echte film ervaring een home cinema systeem vereist is.

Samsung PS51D8000 conclusie

De Samsung PS51D8000 (en de D8000 plasma serie over het algemeen) heeft alles in zich voor de ultieme plasma TV, maar is het net niet. Naast de wat mindere zwart waarden zijn het kleine dingen die de TV net onder de VT30 serie van Panasonic zetten. Andere elementen, zoals het design of de audiokwaliteit – naar onze mening ondergeschikt aan de beeldkwaliteit -, zetten de D8000 weer boven de VT30. Wat de 3D ervaring betreft liggen Samsung en Panasonic op hetzelfde niveau. Kijkend naar de kleuren, scherpte en levendigheid van beelden bewijst Samsung absoluut tot de top te behoren.

Zoals je in eerdere reviews van Samsung TV’s kunt lezen ligt de Smart TV functionaliteit ook zeker een stapje stuk voor op die van een Panasonic of Sony en weet Samsung hier een betere gebruikerservaring uit te halen, mede door de grote hoeveelheid beschikbare applicaties. Als we puur kijken naar Smart TV dan is Samsung de absolute nummer 1.

Ondanks de minimale negatieve punten krijgt de Samsung PS51D8000 toch 5 sterren.

8.5

Beoordeling

Minpunten
  • Tegenvallende zwartwaarden Motion blur bij snelle bewegingen Minimale kalibratie mogelijkheden __END__ Fraai design Goede audiokwaliteit Indrukwekkende HD en 3D weergave

Reacties (1)