Review: Philips Fidelio B1 soundbar, met draadloze subwoofer

17 oktober 2016 9 Minuten 2 Reacties
philips-fidelio-b1-1

De Philips Fidelio B1 is een behoorlijk compacte soundbar, geschikt voor kleinere (woon)kamers. Ook zit er een draadloze subwoofer bij. Betekent een compacte speaker of een compacte geluidsweergave of kan de Fidelio B1 met gemak een kamer vullen?

Philips Fidelio B1 – design en installatie

De Philips Fidelio B1 is een zeer compacte soundbar, met afmetingen van 40 cm breed, 11,5 cm diep en net 5,7 cm hoog. Hij valt bijna in het niet met andere soundbars die we hebben uitgeprobeerd de afgelopen maanden. Deze speaker is dan ook bedoeld voor kleinere woonkamers of andere kamers in huis, waar een grote speaker niet echt past – zowel qua uiterlijk, als geluid. Een compacte soundbar levert ook in op geluidsweergave natuurlijk en dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Zeker niet wanneer je in een klein huis woont. De Fidelio B1 heeft een adviesprijs van 499,99 euro meegekregen.

De B1 is mooi afgewerkt en straalt kwaliteit uit. Aan de bovenkant zitten enkele metalen knoppen waarmee je het apparaat kunt aansturen, maar die functies zijn ook met de meegeleverde afstandsbediening te raadplegen. Aan de zijkanten bevinden zich twee drivers; aan de voorkant van het apparaat ook. Met een techniek die Philips microbeam noemt, moet het geluid gelijkmatig door de kamer verspreid worden. Ook is er een 5.1-amplifier aanwezig die zich bezighoudt met alle zes de kanalen van de compacte speaker.

De subwoofer is opvallend smal te noemen, maar ziet er even stijlvol uit. Het installeren van zowel de speaker als de subwoofer is zo gebeurd. Je plaatst de apparaten op de juiste plek, doet de stekker in het stopcontact en je bent bijna klaar. Helaas wordt het pakket zonder een kabel geleverd waar de audio doorheen kan. Er zit geen hdmi- of optische kabel bij, dus die zul je er nog los bij moeten kopen. Dat is vreemd, zeker voor een soundbar waar je toch een behoorlijk bedrag voor betaalt. Je kunt zo (waarschijnlijk) niet meteen aan de gang.

Naast een aansluiting voor een optische en hdmi-kabel, kun je er ook apparaten op aansluiten via hdmi arc, usb en bluetooth. Ook is er aan analoge ingang aanwezig. Helaas biedt de B1 geen ondersteuning aan voor hi-res-audio en zul je het moeten doen met streamingdiensten en wav- en mp3-bestanden wanneer je muziek afspeelt via de usb-ingang, bijvoorbeeld. Verder zit er aan de voorkant een led-schermpje waarmee aangegeven kan worden welke functie je momenteel gebruikt. En als de speaker uitstaat, kun je hem altijd als digitale klok gebruiken.

Philips Fidelio B1 – gebruik

Voor het grootste gedeelte kun je Philips Fidelio B1 gemakkelijk gebruiken. Het spreekt allemaal wel voor zich. Zet bluetooth aan, koppel je smartphone en je kunt meteen beginnen met luisteren. Hetzelfde geldt voor de andere aansluitingen: koppel een apparaat aan de speaker en de rest wijst zichzelf. Wat niet helemaal lekker werkt, is het beluisteren van muziek via de usb-poort. Er is geen app voor deze soundbar, waardoor je zult moeten werken met het schermpje aan de voorkant. En die kan maar bar weinig informatie weergeven.

Daarom hebben we vrijwel alleen naar muziek geluisterd via de optische kabel (van Xbox One met Microsoft Groove naar tv, naar de soundbar) of via bluetooth (met dezelfde app, maar dan vanaf een smartphone). Dat werkt gewoon goed gelukkig. Wanneer je echter videocontent probeert te kijken, dan merk je dat er iets niet klopt. Nu hebben meerdere soundbars hier wel last van, maar het is ons maar blijven opvallen dat het geluid nooit gelijk loopt met het beeld. Ja, je kunt de vertraging van het geluid instellen met enkele milliseconden, maar dat was niet toereikend.

En net op het moment dat je denkt dat je de juiste instelling hebt gevonden, dan verandert het weer midden in de film of serie die je kijkt. De vertraging tussen beeld en geluid zijn het ergst wanneer je videocontent streamt via Netflix, Plex of YouTube, bijvoorbeeld, en minder erg wanneer je reguliere televisie kijkt. Het constant moeten bijhouden van de audio ten opzichte van het beeld, is een vervelend taak — eentje waar we maar al te lang mee bezig waren en wat er soms voor heeft gezorgd dat we minder konden genieten van het beeld.

De afstandsbediening ligt lekker in de hand en biedt de gebruiker alle functies aan die nodig zijn. Je kunt met een simpele druk op de knop van bron en modus wisselen en kunt hier ook de bas en hoge tonen mee instellen. Daarnaast zijn er knopjes aanwezig voor het instellen van het led-schermpje (die kun je zelfs uitzetten, mochten die lampjes je irriteren) en kun je er de muziek van een usb-stick mee aansturen. Zoals gezegd werkt dat niet altijd even lekker, omdat je eigenlijk nooit goed kunt zien wat je nu aan het doen bent.

Philips Fidelio B1 – audiokwaliteit

Voor het formaat van de Philips Fidelio B1 kunnen we stellen dat er een indrukwekkend geluid uitkomt. Maar dan staat er meteen al een kanttekening bij het oordeel en dat moet je eigenlijk helemaal niet willen voor een speaker van net geen vijfhonderd euro. Het basgeluid is krachtig en ook dat is behoorlijk goed voor het formaat van zowel de soundbar als de subwoofer. We hebben er met veel plezier van kunnen genieten tijdens Marvel’s Luke Cage en twee seizoenen van American Horror Story, omdat muziek daar een grote rol in heeft.

Echter, het basgeluid is voornamelijk bombastisch te noemen. Het geluid is goed aanwezig en kan een kamer vullen, maar mist duidelijk nuance. Het niveau is zelf aan te passen door de gebruiker, maar over het algemeen kun je stellen dat het basgeluid soms overdonderend klinkt. Over de hogere tonen zijn we ook niet helemaal te spreken. De Fidelio B1 is niet in staat hoge noten mooi te laten klinken en lijkt ze zelfs op een gegeven moment gewoon af te kappen, voor het gehoor. En dat zorgt voor een allerminst warme geluidservaring.

We hebben de speaker niet getest is een grote omgeving, maar juist in een kleine — want daar is de B1 voor bedoeld. Ja, het apparaat is meer dan prima in staat om het geluid goed, gebalanceerd en verspreid te weergeven, maar – nogmaals – je verwacht meer van een soundbar van dit bedrag. Misschien niet van dit formaat, want Philips lijkt wel een hoop uit de kast te hebben getrokken om deze geluidskwaliteit te realiseren. Het is alleen in veel gevallen net niet genoeg. Is de soundbar de helft goedkoper, dan is het een ander verhaal.

De Philips Fidelio B1 beschikt over drie geluidsmodi. Eentje voor films (en series), muziek en met de nadruk op stemmen. We kunnen ook echt aanraden van die modi gebruik te maken, om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van de speaker. Maar over het algemeen doet het onze mening over de prestaties van de B1 niet veranderen, omdat de mankementen gewoon in beeld blijven. Zowel qua kwaliteit als de eerdergenoemde vertraging. De soundbar plaats niet echt gewicht achter het geluid van de content.

Philips Fidelio B1 – conclusie

En daar heb je ook meteen de conclusie te pakken. Het ontbreekt aan gewicht in de geluidsweergave. Is de geluidsweergave beter dan dat van de gemiddelde televisie? Ongetwijfeld. Kun je wat aan de Philips Fidelio B1 hebben in een kleine woonruimte? Ook dat valt te beargumenteren. Maar alleen wanneer de prijs zakt en wanneer je kunt leven met enkele nadelen zoals het afkappen van de hogere tonen, de matige synchronisatie tussen beeld en geluid, en het soms bombastische basgeluid. De audioweergave kun je gelukkig deels nog met de afstandsbediening aanpassen naar je eigen gehoor en wensen.

Daarnaast is het apart dat er geen enkele kabel wordt meegeleverd voor het aansluiten van de Philips Fidelio B1. Je zult dus zelf nog een kabel moeten hebben (al zal dat tegenwoordig geen groot probleem meer zijn) of er dus nog op uit moeten eentje aan te schaffen. Over het algemeen kan de Philips Fidelio B1 wel een breed en groot geluidsveld presenteren, dat zeker goed hoorbaar is in kleinere ruimtes, maar het ontbreekt aan de finesse die je wel verwacht in deze prijsklasse. Ben je op zoek naar een kleine soundbar, wacht dan tot de prijs van dit model wat gezakt is.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Groot en breed geluidsveld
  • Meegeleverde afstandsbediening
  • Slank en fraai design

Minpunten
  • Geluid en beeld lopen vaak niet synchroon

  • Je mag meer verwachten van zo’n dure speaker
  • Geen high-res audio-ondersteuning

Reacties (2)