Philips 65OLED984 – specificaties
- Wat: Ultra HD oled-tv
- Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
- Aansluitingen: 4x HDMI (ARC, ALLM), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 1x SUB pre-out, 3x antenne, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11ac 2×2) ingebouwd, Android TV (9.0 Nougat), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), dual DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 3rd gen P5 processor, vierzijdige Ambilight
- Afmetingen: 1.449 x 1338 x 382 mm (incl. voet)
- Gewicht: 47,3 kg (incl. voet)
- Verbruik: 195 / 0,3 watt (Energielabel B)
- Adviesprijs: 4.999 euro
Een compleet overzicht van alle OLED modellen die Philips in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Philips tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.
Philips 65OLED984 – design
Een vaste opstelling op een vloerstand, een enorme soundbar met het logo van Bowers & Wilkins en het kenmerkend flinterdunne oled-scherm, neen, deze Philips is geen doorsnee high-end model. Hij straalt luxe uit van top tot teen, en meer dan een andere tv moet je hem zien als een lifestyle object.
Het scherm van de 65OLED984 heeft, zoals op de meeste andere OLED-tv’s enkel dat kleine metalen randje dat naadloos overgaat in de rug. De voet/soundbar combinatie is centraal achter het scherm gemonteerd. De hele constructie is bijzonder sterk. We kunnen niet ontkennen dat we stiekem op een draaivoet hoopten.
Onder het scherm hangt de enorme soundbar, met de opvallende ‘tweeter-on-top’. De soundbar is bekleed met Kvadrat luidsprekerstof, ook aan de zijkant, en heeft bovenaan een strip uit het hetzelfde geborsteld metaal materiaal als de voet. De tweeter is beschermd met een decoratief rooster.
De verticale stand staat achteraan op de voetplaat, en is afgewerkt met een spiegelfinish. Hij heeft een spie-vorm met vooraan een vlakke lijn. Door de spiegelfinish verdwijnt de spie-vorm als het ware en zie je enkel die smalle frontale lijn, dat is erg mooi.
Een erg fraaie opstelling, dat wel, maar toch ook eentje met wat uitdagingen. Waar zet je bijvoorbeeld je randapparaten? Het toestel zelf staat op de grond, het is niet bedoeld om op een meubel te staan. Lange kabels zullen dus een noodzaak zijn.
Wandmontage is wel mogelijk. De onderste steun en de voetplaat kunnen losgemaakt worden. De televisie en soundbar monteer je dan aan de wand. Voorzie een stevige steun, want zelfs zonder voet weegt het geheel 38 kg!
Aansluitingen
Alle aansluitingen zitten nog op steeds op het scherm. Er is een clip voorzien om de kabels bij elkaar te binden, en je kunt ze via een gat in de centrale stand naar beneden leiden. Het toestel is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD en HDR. Net als de andere Philips modellen dit jaar zijn ze enkel voorzien van ARC en ALLM. Verder zijn er twee usb-aansluitingen, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth (voor draadloze keyboards en de remote). Naast de hoofdtelefoonuitgang, en digitaal optische uitgang is er ook een subwoofer pre-out. Ideaal als je het echt wil laten donderen.
Drie van de vier HDMI-aansluitingen, de USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonuitgang staan opzij. Alle aansluitingen achteraan wijzen naar onder.
Philips 65OLED984 – gebruiksgemak
Op vlak van gebruiksgemak en features is de 65OLED984 identiek aan de OLED804 en dus hernemen we hier dat deel van de review. De 65OLED984 gebruikt Android TV (9 Pie). De installatie is nu nog eenvoudiger, koppelen aan een google account kan eenvoudig door een code in te geven op je smartphone op androidtv.com/setup.
Afstandsbediening
Philips koos voor een nieuwe remote met zilverkleurige afwerking bij de 65OLED984. Hij is bijzonder licht en de layout van de toetsen ziet er vrij druk uit. Daardoor doet hij wat goedkoop aan. De witte opschriften zijn onder bepaalde belichting soms niet te lezen op die zilverkleurige achtergrond.
De toetsen hebben een erg laag profiel, maar zijn duidelijk voelbaar en vergen niet te veel druk. Tijdens het gebruik bleek de layout minder problematisch dan het er uit ziet. Bovenaan vind je toetsen voor Ambilight, met daaronder van links naar rechts het snelmenu, Google Assistant en de bronnen. Centraal onder de d-pad staat de Home toets. Die mocht van ons wel een accentje krijgen zodat hij meer opvalt. De Back toets en Options toets staan er links en rechts van. Er zijn toetsen voor Netflix, Rakuten TV en de Philips TV-apps. De afspeeltoetsen staan dicht bij je duim zodat je ze makkelijk kunt gebruiken. Aan de achterzijde beschikt hij over een toetsenbord.
Kortom, de remote is geen uitblinker, maar hij is voldoende handig. Hij werkt volledig via IR, behalve uiteraard voor de spraakopdrachten, die worden via Bluetooth verzonden. Meer nog dan bij de OLED804 hadden we bij deze premium OLED een premium remote verwacht.
Philips 65OLED984 – features
Smart tv-platform
De 2019 modellen kregen een nieuwe Android chipset, gebaseerd op de MT5887, maar gebruikt dezelfde quad-core ARM Cortex-A53 met 2,5 GB RAM. Hij is nu uitgerust met de Mali G51 GPU. De nieuwe GPU zorgt samen met de nieuwe Android versie voor een vlottere ervaring, maar de nieuwste Sony modellen werken net iets vlotter.
De interface van Android 9 (Pie) is identiek aan die van Android 8 (Oreo). Content is georganiseerd in kanalen die horizontale rijen innemen op het scherm. Deze kanalen kan je zelf aanpassen of verwijderen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je naar dit artikel.
Via de snelmenu toets links bovenaan krijg je een alternatieve manier op het scherm om ingangen te kiezen, de zenderlijst op te roepen, of naar de veelgebruikte instellingen te gaan.
De 55OLED804 is uitgerust met een dual tuner en single CI+-slot. Opnemen kan naar een USB harde schijf, maar opnemen en tegelijk een andere zender bekijken kan enkel als een van beide zenders niet versleuteld is (Free to Air). Via de Amazon app kan je HDR10+ content bekijken, via Netflix Dolby Vision, en via YouTube HLG en HDR10.
De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags worden correct afgespeeld.
Ambilight
Op dit topmodel pakt Philips nogmaals uit met een vierzijdig Ambilight. Dat betekent dat het licht van de kleine leds nu de achterwand verlicht links, recht, boven én onder het beeld. Je kunt de Ambilight leds het beeld laten volgen, snel of relaxed. Je kunt ze inzetten als sfeerverlichting, of laten reageren op de muziek.
Philips 65OLED984 – Beeldkwaliteit
De OLED984-serie is net als de OLED804 uitgerust met het nieuwe 2019 LG OLED-paneel. Het paneel heeft een licht veranderde layout, maar presteert op vlak van helderheid en kleurbereik identiek aan de vorige generatie. De nieuwe generatie heeft volgens Philips wel een betere fill-rate (verhouding tussen totaal pixeloppervlak en werkelijk lichtgevend oppervlak), en dat zou de kans op burn-in verlagen.
Hou er rekening mee dat OLED-panelen gevoelig kunnen zijn voor inbranden. Bij normaal gebruik zou dat volgens Philips geen probleem zijn. Schakel nooit de stroom volledig uit, maar laat de televisie in standby staan zodat hij achter de schermen het nodige werk kan doen om eventuele zichtbare effecten tegen te gaan.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.
Beeld | Beeld Geavanceerd | Beeld Geavanceerd |
Beeldmodus: Films
Kleur: 50 |
Kleur/Kleurverbetering: Uit Kleur/Kleurengamma: Normaal Kleur/Kleurtemperatuur: Warm Contrast/Contrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum* Contrast: HDR Perfect: Uit-Medium* Contrast: Perfect Contrast: Uit Contrast/Videocontrast: 100 Contrast/lichtsensor: Uit Contrast/Gamma: 0 |
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan* Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Minimum Motion/ Motionstijl: Films/Standaard |
Uitleg belangrijkste instellingen;
- De Films instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
- Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
- HDR Perfect Natural Reality: geeft een zeer goed HDR-effect. We lieten het veelal geactiveerd in de minimum stand, maar experimenteer met wat je zelf prefereert.
- HDR Perfect: Dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Je ruilt helderheid voor witdetail. Persoonlijke smaak en kijkomstandigheden mogen je hier leiden, maar laat minstens Minimum geactiveerd.
- Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet scherpte minimaal op 1 te zetten. Activeer in dit geval ook ruisreductie.
- Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We lieten het op minimum staan om een zachter beeld te bekomen.
- Motionstijl: Uit voor puristen, maar de ‘films’-stand blijft geadviseerd voor extra detail, en het wegwerken van judder. Vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.
Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking
De OLED984 en OLED804 zijn op vlak van beeldkwaliteit absoluut identiek. Dat betekent dat je naast het 2019 OLED-paneel ook de derde generatie P5 processor krijgt. Deze derde generatie is verbeterd op vlak van ruisonderdrukking, detail en Perfect Natural Reality. De uitstekende deinterlacing en detectie van film- en videoframerates is gebleven waardoor gekartelde lijnen of moiré-effect een zeldzaam verschijnsel zijn.
Willekeurige ruis wordt goed weggewerkt en de Philips 65OLED984 slaagt er in om veel detail te behouden. Dat detail kan je wat extra aanscherpen door scherpte op 1 of 2 te zetten en Ultra Resolution te activeren. De blokvorming in sterk gecomprimeerde video’s blijft een uitdaging. Sterke banding kan je tegengaan door ‘MPEG ruisonderdrukking’ te activeren. Onze zwaarste test voor kleurbanden, een donkere Game Of Thrones scène uit seizoen 8 blijkt ook voor dit toestel een moeilijke opgave. Er is soms lichte flikkering merkbaar in de donkerste delen van het beeld, maar het effect is minder erg dan op de AG9. ‘MPEG Ruisonderdrukking’ levert degelijk resultaat, maar echt wegwerken lukt niet. In de hoogste stand verbergt de instelling vrij veel detail, en wordt het beeld te zacht. We raden daarom aan om de Minimum stand geactiveerd te laten zodat kleurbanden licht weggewerkt worden, maar je geen detail verliest.
Perfect Natural Motion blijft een van beste algoritmes om bewegingsscherpte te garanderen. Er is niets aan veranderd, dus samen met de uitstekende bewegingsscherpte van het OLED-scherm krijg je knappe resultaten die enkel door de allerbeste LCD’s verbeterd worden. Voor filmweergave kies je ‘Film’ om judder te vermijden, maar laat minstens ‘Helder’ geactiveerd om zeker geen detail te verliezen. Het motion compensation algoritme van Philips is uitstekend, dus raden we zelfs aan om motionstijl op ‘Standaard’ te zetten. De ‘Vloeiend’ instelling creëert net iets te veel zichtbare artefacten.
De OLED984 is in de ‘Films’ beeldpreset uitstekend gekalibreerd. Deze instelling mikt met een gammawaarde van 2,2 en een redelijk hoge maximale helderheid eerder op een mooie filmervaring bij wat omgevingslicht. Voor kijken bij verduistering, laat je ‘Contrast’ zakken naar 30 (of activeer je de lichtsensor) en trek je ‘Gamma’ op naar +2. Opnieuw zien we dat de weergave van schaduwnuances goed verbeterd is. De kleurweergave is uitstekend en flirt met het referentieniveau. Huidstinten zijn perfect. Het OLED-paneel toonde lichte verticale banding in de allerdonkerste testbeelden (1% en 2%), dat kan verschillen van toestel tot toestel. In de praktijk stoorde dat nooit.
Perfect Natural Reality
Deze beeldtechniek werd vorig jaar geïntroduceerd op de tweede generatie P5. Wie er nog eens over wil lezen kan dat in onze review van de 55OLED803. Het algoritme geeft een bijzonder knappe HDR-tint aan al je SDR-beelden, met verbeterd witdetail, contrast, en kleur.
De derde generatie P5 heeft Perfect Natural Reality nog verbeterd. Zo krijgen beelden nu nog wat meer kleur, en contrast. De nieuwe chip slaagt er ook beter in om contrast aan te passen zonder invloed op de specifieke kleurtinten, zodat de algehele indruk van het beeld natuurlijker blijft. De beste verbetering is dat huidskleuren nu gespaard blijven van aanpassing, dat was een minpunt in de vorige generatie.
Uiteindelijk blijft Perfect Natural Reality een keuze die je zelf maakt. Voor puristen is dit uiteraard taboe, maar wie zijn beeld wat extra punch wilt geven hoedt niet te twijfelen. De Minimum stand geeft al een duidelijk verschil, en is een erg veilige keuze.
HDR
Kies je voor HDR10+ of Dolby Vision, Dat is alvast een vraag die Philips net als Panasonic overbodig heeft gemaakt. Alle belangrijke HDR-formaten zijn ondersteund: HDR10, HLG, HDR10+ én Dolby Vision.
In de ‘HDR film’ preset, met de contrastmode ‘geoptimaliseerd voor beeld’, bereiken we een maximale helderheid van ongeveer 790 nits op een 10% venster en 1024 nits op een 2% venster. Dat zijn gelijkaardige prestaties als de OLED804, maar de Philips is hiermee wel de eerste OLED-tv die net boven de 1.000 nits gaat. Het is daarmee een van de helderste OLED-schermen op de markt is. Op een volledig wit veld ligt de piek op 172 nits, ook dat is hoger dan gemiddeld. Het kleurbereik levert geen verrassing, 94% DCI-P3, en 67% Rec.2020.
De ‘HDR Films’ beeldpreset is goed gekalibreerd al zien we ook op dit toestel de typische keuzes die Philips maakt. Hij negeert alle metadata, en je kunt de helderheidscurve licht manipuleren met behulp van de ‘HDR Perfect’ instelling, ze staat standaard op Minimum. In die stand worden donkere tot middentonen (0 – 200 nits) correct getoond, en rolt de helderheidscurve zacht af naar het maximum met alle witdetail zichtbaar tot ongeveer 3.000 nits, een uitstekende prestatie die dicht tegen referentieniveau aan zit. Door ‘HDR Perfect’ aan te passen ruil je in essentie helderheid van het beeld voor meer witdetail. In de ‘Uit’ stand zie je alle witdetail tot 4.000 nits, maar is het beeld wat donkerder. In de hogere standen wordt het beeld wat helderder, maar verlies je witdetail, bijvoorbeeld in de maximale stand is alles boven 2.000 nits weg geclipt. ‘Minimum’ lijkt ons daarom de beste stand.
De grootste verbetering voor HDR zit in de kleurweergave, waar de nieuwe P5 chip voor duidelijke nauwkeurigere kleurweergave gaat. Het toestel moet op dat vlak enkel nog de LG en de Panasonic voor laten. Voor Dolby Vision is Dolby Vision Dark de referentie, maar wie toch een deel van de P5 verbeteringen (ruisonderdrukking, scherpte en motion) wilt, kan voor Dolby Vision Helder kiezen.
Reflecties en kijkhoeken
OLED levert een erg ruime kijkhoek, een voordeel dat in heel wat huiskamers een echte troef kan blijken. Het scherm van de 65OLED984 gaat erg goed om met reflecties.
Gaming
In de film-mode meten we een lag van 73,3 ms, wat al vrij behoorlijk is, en voor een casual gamer nog perfect ok is. In de game-mode zakt de lag naar 33,3 ms wat een prima resultaat is. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.
Philips 65OLED984 – Audiokwaliteit
Bowers & Wilkins ontwierp de volledige soundbar onder deze televisie. Meest in het oog springend is de ‘tweeter -on-top’, een typerend B&W kenmerk dat je terug vindt op hun beste luidsprekeroplossingen. Deze opstelling, waarbij de tweeter uit de speakerkast gehaald is en een eigen behuizing heeft, zorgt voor een meer zuivere, heldere klank, omdat diffractie van het geluid in de kast vermeden wordt. De 19mm tweeter is van titanium, een materiaal met superieure stijfheid, en is voorzien van een beschermend raster. De volledige constructie is bovendien mechanisch ontkoppeld van de behuizing om de zuiverste klank te realiseren.
De soundbar zelf bestaat uit drie modules, De linker en rechter module hebben naast een 100mm mid/bas driver een extra tweeter om een zo ruim mogelijk geluidsbeeld te creëren, de centerspeaker is gekoppeld aan de tweeter-on-top. Tot slot is ook de klank in elke geluidsmode getuned door B&W.
Zet je schrap! De klank uit deze soundbar op de 65OLED984 is fantastisch. De indrukwekkende basweergave, bijvoorbeeld in Krupa van Apollo 440 of onze testscène uit Star Wars Ep II of House of Flying Daggers, klinken vol en slagen er zelfs in om dat echt rollend effect van een bas te maken. Dialogen, schreeuwende gitaren, snerpende lasers of rondvliegende dolken klinken zuiver en kristalhelder. En ja, deze soundbar produceert genoeg volume om een flinke kamer te vullen. Wie nog meer gedonder wil in de woonkamer kan ook een externe subwoofer aansluiten.
De ‘muziek’ preset legt iets meer nadruk op het stereobeeld. De ‘film’ soundpreset zet dialogen duidelijk in het centrum en geeft wat extra dimensionaliteit aan de klank. Een echt surround-effect blijft het terrein van opstellingen met meer luidsprekers, maar je hoort wel degelijk een goede ruimtelijke plaatsing. De soundbar ondersteunt Dolby Atmos, maar een echt hoogte-effect creëren is erg lastig, zelfs uit deze knappe opstelling.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.
Philips 65OLED984 – Conclusie
Waar Philips vorig jaar erg knap uitpakte met de OLED903, doet het daar dit jaar nog een flinke schep bovenop. De Philips 65OLED984 combineert alle goeds van de 55OLED805 met een fantastische B&W soundbar, vierzijdig Ambilight en een opvallend ontwerp. Ja, hij neemt ook de zwakke punten van de OLED804 over: een matig verbeterde chipset, en een wat goedkope remote. Zo een premium toestel verdient een meer premium remote, en een krachtigere chipset. Het design is erg opvallend, en het neemt ruimte in. Het maakt van deze tv een echt lifestyle-object, en met de voet zal hij dan ook niet zo maar in elke woonkamer een plaats vinden. We willen dat niet onder de minpunten plaatsen, design is een integraal deel van waarom je voor dit model kiest. En de prijs, wel daar is het moeilijk naast kijken, maar wie het neusje van de zalm wil moet dat er bij nemen.
Wat een prachtige klank uit de B&W soundbar! We zijn behoorlijk onder de indruk van de prestaties. Levendige muziek, ruimtelijke filmklanken, deze soundbar is een mooi staaltje techniek. En een perfecte aanvulling voor de fantastische beelden. De Philips moet, als je een referentiebeeld wil, wel nog de Panasonic OLED’s voor zich dulden, maar levert in alle andere opzichten topprestaties. De nieuwe P5-chip maakt Perfect Natural Reality nog beter, zodat je die HDR-look nu op al je SDR-beelden kunt zetten. De kleurweergave is uitstekend, en het verbeterd zwartdetail lost een van de laatste OLED-problemen op. In HDR ondersteunt hij nu Dolby Vision én HDR10+. Als kers op de taart, de laatste nieuwe Android TV versie en vierzijdige Ambilight. Kortom, de Philips 65OLED984 is een referentie voor uitstekend beeld én geluid.
Beoordeling
- Fantastisch B&W geluid
- Derde generatie P5 beeldverwerking
- Perfect Natural Reality
- Kleurweergave
- Contrast, zwartwaarde en schaduwdetail
- Ambilight
Verbeterde Android chipset, maar iets te zwak voor topmodel
- Remote voelt wat goedkoop aan
- Prijs
Reacties (10)