Review: Panasonic TX-P58V10 NeoPDP TV

06 februari 2010 5 Minuten 0 Reacties
Panasonic-58V10

Alles van de Panasonic P58V10 is groot; Het 58 inch grote scherm, de nogal lompe voet, de lijst van features, en jammer genoeg de prijs, welke rond de 4.500 euro ligt. Merken als Samsung, LG en Toshiba doen het qua prijs toch wat beter. Maar, zoals we ondervonden hebben, is er bij P58V10 kosten nog moeite gespaard om een perfect apparaat neer te zetten welke zeker een groep fans zal vinden voor wie de prijs geen probleem is.

Features
Als één na grootste commerciële scherm van Panasonic, de Quad HD schermen niet meegerekend, is de P58V10 zeer goed uitgerust. Het scherm is om te beginnen, natuurlijk, Full HD, maar iets spannender is het contrast ratio van maar liefst  2.000.000:1 en het feit dat de TV gebruik makt van Panasonic’s nieuwe NeoPDP panel, welke de helderheid, kleuren en het verbruik flink verbetert.

De P58V10 is zoals gezegd niet de dunste TV ter wereld, maar dat gezegd te hebben komt een TV van deze grote toch vaak terecht in een speciaal daarvoor bestemde AV/Home cinema kamer waar het design perfect past.

Wanneer het aankomt op de aansluitingen doet de P58V10 genoeg om veeleisende gebruikers tevreden te houden. We zien onder andere 4 HDMI aansluitingen, een SD card slot en een ethernet poort terug. De laatst genoemde is met name belangrijk voor toegang tot Panasonic’s internet portal genaamd Viera Cast. hier kun je onder andere widgets van YouTube, Picasa en EuroSport gebruiken. Voor nu is het wellicht weinig interessants, maar de markt voor internet widgets op TV gaat de komende tijd flink groeien. Idealiter heeft een met een kostenplaatje van de P58V10 een vijfde HDMI poort en ingebouwde Wifi mogelijkheden, maar de meeste mensen zouden gemakkelijk om deze issues heen moeten kunnen werken.

Waar de P58V10 echt uitblinkt is in de beeld verwerking en weergave. Panasonic maakt voor de TV bijvoorbeeld gebruik van een 600Hz systeem door gebruik te maken van zogeheten ‘sub-field’ frames, wat een vloeiender en rustiger beeld tot gevolg heeft. Daarnaast bevat de TV Panasonic’s V-Real Pro 4 beeldverwerkingstechniek, net als het Digital Cinema Colour systeem, welke door middel van high-end technieken een palet aan kleuren kan weergeven die dichtbij de kwaliteit van nieuwe digitale bioscopen komt.

Ondanks dat de P58V10 niet erg flexibel is in het instellen van de meest optimale beeldkwaliteit neemt de TV toch wat kopzorgen weg door een beeld preset te gebruiken die gekalibreerd en gecertificeerd is door THX. Met deze instelling kun je uitgaan van een nagenoeg vergelijkbare kwaliteit als in de bioscoop.

Gebruiksgemak
Naast het feit dat sommige beeldinstellingen verborgen zitten in onoverzichtelijk submenu is de P58V10 een voorbeeld van gebruiksgemak, vooral door de duidelijke en zeer effectieve afstandsbediening met simpele en heldere menu’s op het scherm. De THX preset (instelling) kan een hoop zweten en zwoegen wegnemen van de opstart kalibratie activiteiten die je bij elke TV zou moeten uitvoeren.

Beeld
Ondanks dat de P58V10 niet zonder beeld fouten is, welke we zo zullen behandelen, is hij echt op zijn absolute best wanneer Blu-ray films, HD Games en HD digitale TV weergegeven worden. Met het gebruik van deze HD bronnen produceert de TV met gemak een van de meest indrukwekkende beelden, welke zeer dicht bij een echte bioscoop ervaring komen, die we ooit gezien hebben.

Donkere scenes, bijvoorbeeld, zijn een verademing om naar te kijken vergeleken met de meeste andere platte TV’s, aangezien de P58V10 net dat belangrijke ingrediënt van diepe, natuurlijke en gedetailleerde zwart waarden biedt op een manier waar geen enkele gewone LCD TV, een zeer weinig LED LCD TV’s, bij in de buurt kan komen. Ook het kleuren palet is verbazingwekkend goed te noemen. De P58V10 heeft, in tegenstelling tot voorgaande Panasonic plasma modellen, geen last van subtiele groene tinten in donkere scenes of een oranje gloed in rode kleuren. Dit wordt nog eens versterkt wanneer je de Digital Cinema Colour optie aanzet, welke een flinke boost geeft een het complete kleuren palet.

Wat het beeld van de P58V10 nog indrukwekkender maakt is de excellente manier waarop details van HD bronnen weergegeven worden. Dit moet ook toegeschreven worden aan de 600Hz engine die veel judder en flickering problemen verwijdert waar voorgaande plasma modellen vee last van hadden.

Ondanks dat de HD beelden indrukwekkend zijn, zijn ze niet helemaal perfect. Dit komt doordat er soms geforceerde kleuren weergegeven worden en ook artifacts zijn niet helemaal verdwenen, welke we tegen komen wanneer de Intelligent Frame Creation optie aanstaat. Je kunt deze issues zelf gedeeltelijk laten verdwijnen door de kleuren voor SD materialen iets naar beneden te zetten in het menu, maar SD materiaal wordt over het algemeen zeer goed weergegeven, zeker wanneer je bedenkt dat het opgeblazen wordt naar een scherm van deze grootte.

Geluid
De grootte van het scherm doet misschien een vol en goed geluid verwachten, maar helaas komt dit er niet helemaal uit. Aan de andere kant is het geluid krachtiger, helderder en dynamischer dat de meeste platte TV’s.

Conclusie
Terwijl de kwaliteit van de beelden je laat denken dat er zeer veel high-end beeldverwerkingstechnieken in het scherm zitten, is het toch erg jammer dat een TV van zo’n kaliber alleen betaalbaar is voor een zeer kleine minderheid.

Bron: Techradar

Reacties (0)