Review: Panasonic TX-P50G20 NeoPDP TV

15 mei 2010 6 Minuten 0 Reacties
Panasonic-50-G20-2

Gevolgd door het feit dat LCD TV's met de week beter en populairder worden, rust er een grote verantwoordelijkheid op de eerste van Panasonic's nieuwe generatie (13e generatie!) plasma TV's, de TX-P50G20. Om deze reden heeft Panasonic dit model dat ook uitgerust met haar high-end NeoPDP panels, welke volgens het merk flink verbeterd zijn ten opzichte van vorig jaar. Onder deze verbeteringen vallen onder andere een nieuw filter, een nieuwe gastechniek, verbeterde fosfor, en een opnieuw ontworpen cel structuur.

De video processing engine heeft ook een metamorfose ondergaan, in de vorm van de VReal Pro 5 engine. Deze engine zit naast de hoogwaardige 600Hz Sub-Field Drive, waarmee Panasonic’s Intelligent Frame Creation systeem 12 extra ‘sub-fields’ toevoegt voor elk echt 50Hz frame om zo tot wel 600 sub-fields per seconde te creëren. Van een letterlijke refresh rate van 600 frames per seconde is dan natuurlijk geen sprake.

Andere veelbelovende features zijn onder andere een verbeterd hoog contrast filter voor het verminderen van licht reflecties (en dus het verhogen van het contrast), verbeterde kleur echtheid en betere scherpte van lijnen, een geclaimd 5.000.000:1 contrast ratio wat het dubbele is van de claim van de G10 serie, en een THX certificatie compleet met THX picture preset. De TX-P50G20 heeft meer dan genoeg aansluitmogelijkheden om te ontdekken, waarvan de meest in het oog springende de vier HDMI inputs, een LAN poort, twee USB inputs, en een SD card slot zijn. Met de LAN poort kun je toegang krijgen tot content op een computer in je netwerk of online gaan met de VieraCast internet portal van Panasonic. Deze functie is nagenoeg gelijk aan de modellen van vorig jaar, met widgets als YouTube, Eurosport, Bloomberg, DailyMotion en Picasa. De lang verwachte widget van Skype zal later dit jaar verschijnen. Mocht je liever draadloos werken dan kun je voor de X-P50G20 een USB dongel aanschaffen.

De SD/USB inputs spelen een grote variëteit van multimedia formaten of, waaronder JPEG foto’s, AVCHD/DivX/ MPEG2 video en MP3/AAC audio. Plus – wat zeer mooi is! – de TXP50G20 maakt het mogelijk om TV programma’s op te nemen naar een externe harddisk. Er kleven voor en nadelen aan deze opnamen. Een voordeel is dat de TV de digitale uitzend signalen direct opneemt, dus opnemen kan zowel in HD of SD formaat, zonder het verlies van kwaliteit. Je kunt de harddisk ook video laten bufferen om zo uitzendingen terug te spoelen. Een nadeel is dat je niet naar memory sticks kunt opnemen; je hebt perse een HDD met een capaciteit tussen de 160GB en de 2TB nodig. Daarnaast kun je ook niet opnemen vanaf een analoge tuner, of een andere externe input. Ook speelt DRM content management een rol. Je harddisk moet geregistreerd worden op je TV zodat de opnamen alleen afgespeeld kunnen worden op de TV waar je harddisk in geregistreerd staat (Zeer jammer dit..). Daarbij moet de harddisk voor aansluiting op de TV geformatteerd worden dus je kunt computer content op de harddisk plaatsen. Het grootste nadeel van de opname mogelijkheden van de TXP50G20 blijkt de compatibiliteit met verschillende HDD’s te zijn. Verschillende harddisks zijn geprobeerd in deze review, maar geen enkele bleek te werken. Feit is dat de enige harddisk die Panasonic formeel getest heeft de Buffalo JustStore Desktop is. Hopelijk is dit niet het enige merk harddisk dat werkt met de TX-P50G20, want dan kan de klantenservice van Panasonic wel wat telefoontjes verwachten..

Maar nu over naar de kwaliteit van het plaatje. Kan de TX-P50G20 de concurrentie van LCD TV’s aan? Het antwoord hierop is eigenlijk gewoon ja! Om te beginnen worden de kleuren veel levendiger, rijker, natuurlijker en dynamischer weergegeven dat op elk model van het voorgaande jaar, 2009. Nog beter is het feit dat deze verbetering geld voor zowel SD als HD bronnen, met veel minder verschil tussen de kleurtonen van beide resoluties dan vorig jaar. Standaard Definitie materiaal laat een zeer goede indruk achter en het is te zien dat Panasonic hier flink wat werk in gestoken heeft.

De Resolution Enhancer techniek zorgt er ook daadwerkelijk voor dat het beeld scherper wordt, mits je de settings hiervoor niet op maximaal zet, zonder zichtbare ruis te creëren. Sommige Panasonic modellen van vorig jaar hadden last van een grijze waas over de donkere beeld gebieden, maar op de TX-P50G20 is zwart ook ongelooflijk zwart, zeker ook omdat het scherm heel goed is in het absorberen van reflecties uit de omgeving. Daarnaast zorgen de diepe zwart waarden niet in een verval van de algemene helderheid, maar bevat het beeld enorm veel schaduw detail. Wat ook opviel was de extra intensiteit en dynamiek van de weergave van donkere scenes door de TX-P50G20, zeker in vergelijking met voorgaande modellen.

Ook gaat de TX-P50G20 zeer goed om met snelle bewegingen. De Intelligent Frame Creation techniek zorgt voor vloeiende beelden, zonder teveel ongewilde negatieve bijwerkingen weer te geven. Zelfs wanneer IFC uit staat lijkt het beeld geen last te hebben van judder (trillingen in beeld als motion blur).

Panasonic bewijst met de TX-P50G20 maar weer eens hoe goed ze HD details kan weergeven. Alle HD beelden, van welke bron dan ook, zien er zelfs scherper uit dat op de 2009 schermen. Aangezien ook de zeer grote kijkhoek een voordeel is, met het behoud van kleur en contrast, zijn er maar weinig negatieve punten voor deze TV te bedenken. Als eerste valt het dan toch op dat er soms wat subtiele ruis te zien is over huidskleuren gedurende snelle camera bewegingen, vooral wanneer je SD materiaal bekijkt. Ten tweede lijkt het erop dat er een beetje pixel instabiliteit waar te nemen is bij bepaalde kleurtonen – maar dit is alleen waarneembaar wanneer veel te dicht op het scherm zit. Ook haalt de audio bij lange na de kwaliteit van het beeld niet. Er zit geen geweldige bass of treble in wat het algemene audio beeld wat plat en ingehouden maakt. Een positief punt van de audio is dat de speakers nooit overstuurd worden

Er zijn wat dingen we graag verbeterd zouden zien door Panasonic. Esthetisch gezien is de TV wat plat, hij kan een beter geluid weergeven, en het gebruik van de USB HDD functionaliteit is frustrerend. Maar wanneer het op beeldkwaliteit aankomt is de TX-P50G20 werkelijk waar indrukwekkend. Eindelijk zien we dan een waardige opvolger van de Pioneer Kuro TV’s.

Reacties (0)