Review: Panasonic TX-P42V20 NeoPDP TV

12 september 2010 + 10 minuten 0 Reacties
panasonic-v20

De Panasonic V20 serie valt net onder de 3D VT20 serie en staat boven de G20 serie. De V20 heeft een Infinite Black Pro panel welke de beste beeldkwaliteit zou moeten leveren die je ooit van Panasonic gezien hebt. Daarnaast heeft het merk verbeterde filter voor het bekijken van beelden overdag en een THX modus toegevoegd. Maar, kan de V20 serie de goede prestaties van de G20 serie nog overtreffen? Of komt de V20 serie zelfs in de buurt van de VT20, maar dan zonder de 3D ervaring? We testen het met een review van de TX-P42V20 NeoPDP (plasma) TV.

De eerste indruk

De Panasonic V20 serie heeft een grijs/zilveren frame met zachte ronde hoeken.Hij lijkt wat op de VT20 serie, maar dan met een zilveren uitstraling. Panasonic heeft de glass look vormgeving van de 2009 V10 serie achterwegen gelaten, wat volgens het merk gedaan is om de reflecties in het glas te minimaliseren. De standaard is vergelijkbaar met andere Panasonic plasma TV’s en kan handmatig gedraaid worden. Het model is dunner dan de voorgaande plasma series, maar nog niet zo dun als de Samsung plasma TV’s. Maar goed.. wie heeft daar last van?

Als je achter de TV gaat kijken – wanneer deze aanstaat – hoor je een lichte zoom. Dit zijn de ventilatoren aan de achterkant die het panel van koele lucht voorzien. Wanneer je voor de TV staat of gewoon op de bank zit hoor je ze overigens niet. De inputs zijn ook op deze achterkant te vinden en de meesten wijzen naar de muur wat een minpuntje is voor mensen die de TV aan de muur willen hebben hangen.

Functionaliteit

De afstandsbediening is vergelijkbaar met die van de G20 en VT20 TV’s, maar maakt gebruik van zilver plastic in plaats van zwart. De V20 maakt ook gebruik van dezelfde media functionaliteiten als de andere mid tot high-end modellen van Panasonic. Dit houdt onder meer in dat de Viera Cast, PVR opnamen, DLNA en USB media connectiviteit krijgt. Bekijk ook de reviews van de G20 en VT20 serie voor verdere details en tests van de media functionaliteiten.

De PVR opnamen feature is een mooie bijkomstigheid die we tegenwoordig vaker tegen komen op de duurdere TV’s. Sluit een USB hard disk aan op de TV en je kunt gemakkelijk gebruik maken van Time Shift functies of programma opnamen. Let wel dat je de programma’s die je opneemt alleen op dezelfde TV kunt terugkijken.

In het menu heeft de V20 de volgende beeld instellingen; helderheid, contrast, kleur, scherpte, levendige kleuren, eco modus, P-NR en Picture-in-Picture. In het geavanceerde menu kun je meer instellingen terugvinden om je TV perfect in te stellen. Eerst moet je hiervoor de ISFccc modus activeren. Dit is meer voor de gevorderde gebruiker of om de onderstaande instellingen aan te geven. Er zijn ook verschillende beeld presets; Dynamisch, Normaal, Cinema, THX, Game, Foto, Professional1, en Professional2.

Kalibratie van de TX-P42V20

De standaard instelling van de V20 is niet echt overtuigend. Het beeld heeft wat afwijkingen in kleur en de kleur temperatuur is ook wat te hoog, alhoewel de meeste LCD TV’s hier nog over overheen gaan. De donkere kleuren zijn wat te donker en de lichte kleuren zijn wat te licht.

Sowieso is het aan te raden om de THX modus te gebruiken. Hier komen de kleuren het meest realistisch over en ook de lichtopbrengst is goed. Wel kunnen er nog wat kleine aanpassingen gedaan worden aan de instellingen om het beeld optimaal te krijgen. Hieronder vind je een tabel met de instellingen die wij gebruikt hebben;

After calibration
Profile: Professional1
Contrast 36
Helderheid: 0
Kleur: 30
Scherpte: 0
Vivid Color: Off
Eco modus On/Off
Intelligent Frame Creation Off
P-NR Off
Gamma 2.2
• R-Gain: -1
• G-Gain: -1
• B-Gain: +6
• R-Cutoff: 0
• G-Cutoff: 0
• B-Cutoff: +1

Een zorgvuldige kalibratie van je TV zorgt er overigens ook voor dat het energieverbruik omlaag gaat. In dit geval verbruikte het V20 model voor kalibratie 201 Watt en na kalibratie 186 Watt. Om bovenstaande instellingen te gebruiken moet je wel eerst de ISFccc modus activeren. Ook is het aan te raden de ‘overscan’ functie in het menu uit te zetten.

Beeldkwaliteit van de TX-P42V20

In dit gedeelte nemen we de beeldkwaliteit van de V20 door met de bovenstaande instellingen.

De V20 gebruikt hetzelfde panel als de G20, wat ook inhoudt dat er geen reflecties tussen de verschillende lagen te zien zijn. Dit zorgt voor een betere beeld weergave gedurende de dag en minder reflecties van zonlicht and lampen. De V20 heeft nog een extra filter dat het kijken met daglicht nog verder verbetert in vergelijking met de G20. Dit is belangrijk aangezien dit altijd al een probleem was van plasma TV’s. De V20 heeft nog steeds wel wat last van reflecties in de donkere gebieden van het panel, maar veel minder dan de nieuwe glazen front LCD TV’s als de LG LE8500 en de Sony NX700.

De beeldkwaliteit is ook overtuigend beter in lichtere omgevingen in vergelijking met de G20. De V20 heeft minder last van reflecties en de kleuren blijven echter. De G20 deed het al goed in dit opzicht, maar de V20 is aanzienlijk beter. De kleurweergave is erg goed en de V20 reproduceert bijna elk klein detail. De THX modus is hiervoor een belangrijk element aangezien deze zeer accuraat is en dit houdt ook in dat de kleur details van de bovenste plank zijn. In vergelijking met de G20 zijn er aan de andere kant weinig verschillen te ontdekken. Beide TV’s hebben realistische kleuren en het onderscheid tussen de kleuren is goed. De V20 houdt de kleur intensiteit met daglicht wel beter vast door het betere filter, maar afgezien van dat is de prestatie vergelijkbaar.

SD en HD beeldkwaliteit is erg indrukwekkend. Je krijgt erg gedetailleerde SD beelden door de goede scaling en de-interlacing en de HD beelden zijn erg gedetailleerd door de zeer goede beeld karakteristieken van de V20. De HD prestatie is een van de betere die we tot nu toe op een HD TV gezien hebben. Niet alleen statische beelden worden goed weergegeven, ook bewegende beelden zijn zeer vloeiend door de snelle response tijd. In vergelijking met de G20 heeft de V20 wat extra details in het plaatje wat zichtbaar is bij sommige HD beelden, maar het verschil is niet groot.

Als je dicht op de V20 zit kun je wel wat ruis tegenkomen, wat ook bij de G20 zichtbaar was. Het plasma panel mixt nieuwe kleuren met bestaande kleuren met een bepaald proces. Hierdoor krijg je soms wat last van blokvorming en ruis. De fosfor laag van de V20 is helaas niet dezelfde als die van de VT20 en daarom blijft er wat trailing (na-ijlen van het beeld) zichtbaar. Het is geen probleem, maar wel soms zichtbaar.

Het IFC (Intelligent frame creation) systeem is vergelijkbaar met die van de G20. Dit systeem calculeert nieuwe beelden vanuit bestaande beelden en legt ze achter elkaar. Dit moet het beeld vloeiender laten lijken, maar zorgt helaas ook voor wat artifacts. Het is aan te raden om deze feature niet te gebruiken.

De zwart waarden zijn ook uitstekend te noemen, maar iets minder dan die van de VT20. De diepte van het zwart is niet perfect, maar in vergelijking met andere TV’s nagenoeg perfect. Door het nieuwe filter, waarover we in het begin van deze sectie spraken, worden de zwart waarden ook met daglicht goed vastgehouden. Ook de schaduw details worden goed weergegeven. Bijna alle details zijn zichtbaar is donkere schaduw gebieden van scenes. Ook hier viel wel wat ruis/blokvorming op wanneer je erg dicht op het scherm zit.

Kijkhoeken

In vergelijking met de modellen van voorgaande jaren is de kijkhoek flink verbeterd. Het grootste voordeel is het verminderen van het aantal lagen in het plasma panel. Dit houdt in dat je minder reflecties in het panel ziet en dus ook een beter beeld hebt uit grotere kijkhoeken. De kleur intensiteit wordt niet minder naar mate de kijkhoek groter wordt en ook het contrast blijft stabiel.

Audiokwaliteit

De Panasonic V20 heeft hetzelfde speaker systeem als de VT20. Dit betekent twee speakers en een subwoofer, in plaats van de twee speakers van de G20. De bass tonen en de midden tonen zijn wat intenser dan de G20, maar de audio kwaliteit is nog steeds niet fantastisch. De audio gaat ook wat schel klinken wanneer je het volume open zet. Ook hier raden we gewoon weer aan een apart home cinema speaker systeem aan te schaffen.

Conclusie

De V20 heeft dezelfde functionaliteiten als de andere nieuwe 2010 Panasonic modellen, waaronder internet, DLNA, en USB opnamen. De eerstgenoemde is nog steeds niet echt uitgebreid en de laatstgenoemde is een mooie nieuwe feature.

Wat de beeldkwaliteit betreft gaf de V20 een zeer accuraat plaatje in de THX modus en de V20 heeft een uitstekende SD en HD kwaliteit. De response tijd is erg snel en de zwart waarden zijn goed. Het nieuwe filter verbetert de beeldkwaliteit tijdens het kijken in daglicht ook.

Nadeel is dat de V20 niet dezelfde fosfor laag heeft als de VT20. Dit heeft wat fosfor trailing en minder diepe zwart waarden dan de VT20 tot gevolg. Daarop gebaseerd ligt de V20 dichterbij de G20 dan de VT20. De V20 heeft verder wat kleine voordelen ten opzichte van de G20 zoals een verbeterd filter, betere detail weergave en een iets betere beeldkwaliteit.

Alles bij elkaar genomen is de V20 een fantastische TV en de beeldkwaliteit is een van de betere die je vandaag de dag kunt kopen. De G20 is aan de andere kant meer waar voor he geld en ligt niet ver van de V20 af. Maar, als je echt een indrukwekkende TV voor de woonkamer wilt is de V20 toch zeker een aanrader.

prijsvergelijking


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

hj.swan

hj.swan
13 januari 2011 om 14:27

panasonic TX-P42G20ES 127 CM gekocht

beeld ijlt na dwz als een lichaam van links naar rechts snel loopt zit er een 2mm lijn achter bij stilstaand beeld niet

wat zijn de beste instellingen voor deze tv

b.v.d

Inloggen


13 januari 2011 om 14:56

Beste,
De review hebben we in ieder geval. Voor de instellingen zou ik even Googlen even.

Inloggen
sh

sh
01 maart 2011 om 12:25

Hallo.

Mijn advies is IFC uit te zetten.

Inloggen