Panasonic DT60 – specificaties
Panasonic heeft op het gebied van lcd led tv’s weer een volledige line-up in Nederland geïntroduceerd. In deze review kijken we naar de high-end DT60-serie. De modellen in deze serie zijn uitgerust met een aantal interessante specificaties, waaronder Clear Panel Pro, drie HDMI-poorten, passieve 3D weergave met passieve 3D brillen, het vernieuwde Viera Connect platform en de Hexa-processor voor soepele navigatie en krachtige prestaties.
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste features en functies van de DT60, FT60 en ET60 lcd led tv-series die Panasonic in 2013 gelanceerd heeft.
Panasonic DT60 | Panasonic FT60 | Panasonic ET60 |
|
|
|
Zoals je ziet is het verschil tussen de DT60- en FT60-serie minimaal. Modellen in deze series beschikken over een vergelijkbaar design en over veel van dezelfde specificaties. Het belangrijkste verschil zit hem in het ontbreken van de local dimming-techniek en de dubbele tuner op de FT60-modellen. Ook moeten deze tv’s het doen zonder Bluetooth en de Touch Pad afstandsbediening.
De DT60-serie komt in verschillende formaten, variërend van 42-inch tot 60-inch. In deze review kijk ik naar de 42-inch variant met de naam TX-L42DT60E. De conclusies in deze review gelden echter ook voor de andere modellen in de DT60-serie aangezien de features en specificaties overeenkomen.
Meer informatie vind je in het Panasonic 2013 led tv overzicht.
Review apparatuur
Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6008 receiver en een PlayStation 3 gameconsole. Qua content hebben we gebruik gemaakt van onder meer The Dark Knight en Avatar op Blu-ray, Toto Live in Rotterdam op Blu-ray, en de DVD van iRobot.
Panasonic DT60 – design
Panasonic heeft de TX-L42DT60E voorzien van een strak en modern design, iets dat de afgelopen jaren zeker niet altijd het geval was. De tv beschikt over een slanke bezel rondom het display met een transparante rand aan de onderzijde.
Ook de voet is zeer minimalistisch en geeft het scherm een wat zwevende look mee. De tv is niet het dunste model op de markt en misschien ook niet het mooiste model, maar met het weglaten van alle toeters en bellen weet Panasonic de tv absoluut elegant genoeg voor elke huiskamer te maken.
Panasonic DT60 – gebruiksgemak
Panasonic levert twee afstandsbedieningen mee. De eerste variant is weinig bijzonder en komt overeen met wat we van eerdere generaties kennen; een goedkoop aanvoelende accessoires met simpele lay-out. Bij de DT60- en WT60-modellen wordt echter ook de Touch Pad afstandsbediening geleverd. Deze accessoire beschikt over een touchpad waarmee genavigeerd kan worden, is voorzien van een ingebouwde microfoon voor bediening middels spraak en is uitgerust met een aantal basisknoppen. Er is echter nog een andere optie want je kunt ook de Viera Remote 2 applicatie voor je smartphone downloaden en de tv hiermee bedienen, waarover later meer.
Wat betreft de algemene instellingenmenu’s heeft Panasonic dit jaar vrij weinig veranderingen doorgevoerd. Hier en daar zien we een nieuwe functies terug of is er een kleurtje aangepast maar de algemene werking en structuur is behouden. Op zich is dat geen probleem want de meeste instellingen zijn snel te vinden, logisch gestructureerd en snel aan te passen. Ook kun je via het menu toegang krijgen tot de digitale handleiding, iets dat erg handig is voor beginners. De snelheid van de menu’s is, wellicht ook dankzij de Hexa-processor, meer dan prima. De tv reageert snel op input via de twee afstandsbedieningen en ook binnen het Smart tv platform gaat het navigeren vrij soepel en snel.
Bij de beeldinstellingen zijn veel opties te vinden waaronder de keuze voor de beeldmodus. Hier kun je kiezen uit onder meer True Cinema, de modus die vanuit de doos de beste beeldkwaliteit biedt, Normaal, Dynamisch, en een professionele modus waarbij je een professionele kalibratie kunt laten uitvoeren of zelf met geavanceerde instellingen aan de slag kunt. Voor de ‘normale’ gebruiker die niet met deze opties aan de slag gaat zijn diverse geavanceerde instellingen die naar eigen wens aangepast kunnen worden, waaronder instellingen voor de achtergrondverlichting, het contrast, de helderheid en de vloeiende weergave van beelden. Wanneer een van deze opties geselecteerd wordt verschijnt onderin het venster een korte uitleg over de aanpassing. Ook de kleurtemperatuur kan gekozen worden en vanuit de doos lijkt ‘Warm2’ de beste optie in combinatie met de True Cinema modus.
Het grote verschil met vorig jaar is echter het My Home Screen, een compleet nieuw beginscherm dat meteen verschijnt zodra je de tv aanzet. Dit is het nieuwe beginscherm dat je altijd kunt laten tonen wanneer de tv aangezet wordt of puur handmatig kunt oproepen. Hier vind je interessante apps en content die op de gebruiker afgesteld zijn. Later meer over het My Home Screen en ook de Viera Remote applicatie.
Panasonic DT60 – features
Smart Viera platform
Eén van de grootste veranderingen die Panasonic dit jaar doorgevoerd heeft is het My Home Screen, onderdeel van het Viera Smart tv platform dat de interactiviteit met gebruikers moet vergroten en de gebruiker moet voorzien van interessante content. Panasonic loopt al jaren achter op de concurrentie wanneer het aankomt op de werking en de vormgeving van het Smart tv platform en met My Home Screen moet hier verandering in komen.
Het My Home Screen is een nieuw startscherm dat de navigatie en zoektocht naar interessante content een stuk makkelijker maakt. Je kunt dit beginscherm altijd laten tonen wanneer je de tv aanzet maar je kunt ook gewoon de gekozen input fullscreen laten tonen en het beginscherm handmatig oproepen. Het My Home Screen bestaat uit verschillende startschermen die informatie, content en apps voor een bepaalde categorie tonen en naar eigen interesses aangepast kunnen worden. Zo kun je kiezen voor het TV Home Screen waarmee je in het grote venster een tv zender te zien krijgt, aan de onderzijde snelkoppelingen naar Viera Connect en apps als YouTube, en aan de zijkant een TV gids van digitale TV zenders. Ook kun je kiezen voor een levensstijlscherm en informatiescherm met widgets als een kalender, favoriete websites, etc. Daarnaast kun de invulling naar eigen wens aanpassen met favoriete apps en widgets. Het My Home Screen is dus een personaliseerbaar startscherm dat je direct toegang geeft tot de voor jouw interessante apps en content die jou interesseert. Het homescreen is overzichtelijk, redelijk simplistisch en vooral duidelijk. Binnen enkele minuten heb je door hoe het beginscherm in elkaar steekt en hoe je snel bij voor jou interessante content komt.
Bij een vernieuwd Smart TV platform hoort natuurlijk ook een vernieuwde bibliotheek aan applicaties. Hoewel de Viera Connect Market er al een stuk beter en overzichtelijker uitziet dan voorgaande jaren loopt Panasonic hier nog wat achter op de concurrentie. Het belangrijkste nadeel ten opzichte van grootheden als Samsung en LG is het nog mager gevulde app-aanbod, met name voor de Nederlandse gebruiker. Er is, met hier en daar een uitzondering, nog niet veel boeiends te vinden als je op zoek bent naar Nederlandse content. Dit is echt een punt waar Panasonic zich het komende jaar wat meer op moet richten.
Streaming en digitale bestanden
De Panasonic TX-L42DT60E kan met nagenoeg alle digitale bestanden overweg, via zowel USB of microSD als via streaming met de ingebouwde mediaspeler. Hiervoor moet de tv vanzelfsprekend wel met het thuisnetwerk verbonden worden maar daarvoor is de wifi-module ingebouwd. Vervolgens kun je middels DLNA eenvoudig muziek, foto’s en video’s van bijvoorbeeld een PC weergeven op tv. Alleen FLAC-bestanden kregen we niet aan de praat. Daarnaast kun je middels de Viera Remote 2 applicatie content die op je smartphone of tablet staat richting de tv ‘gooien’ om het op groot scherm weer te geven. Hetzelfde geldt overigens bijvoorbeeld ook voor een website die je op je mobiele apparaat bekijkt.
Viera Remote 2 app
Naast het bedienen van de tv middels één van de twee afstandsbedieningen kun je ook je smartphone of tablet inzetten. Panasonic heeft hiervoor de Viera Remote 2 applicatie ontwikkeld. Deze app is geschikt voor zowel Android- als iOS-apparaten en maakt het mogelijk om je tv simpelweg te bedienen, de content die op tv bekeken worden naar je tablet of smartphone te streamen, en zelfs andere content dan op tv verschijnt op je mobiele apparaat te bekijken. Hiervoor komt de dubbele tuner om de hoek kijken. Je kunt dus middels je smartphone of tablet een ander kanaal selecteren en deze op je mobiele apparaat bekijken, terwijl er op tv naar een andere zender gekeken wordt.
Daarnaast kun je vanuit de app applicaties binnen het Smart tv platform opstarten, en kun je met één simpele beweging content van je tablet of smartphone op TV weer te geven. Die content kan vervolgens door de tv weer gedeeld worden met andere mobiele apparaten. De Viera Remote applicatie beschikt over een overzichtelijke lay-out werkt snel en is een goede vervanging voor de afstandsbediening. Waar Panasonic op het gebied van Smart tv platformen nog achterloopt lijkt de Viera Remote app één van de beste en meest uitgebreide apps voor TV’s te zijn.
Web browser
De web browser is een onderdeel waarin in de laatste jaren flinke verbeteringen doorgevoerd zijn, bij nagenoeg elke fabrikant van tv’s. Waar de browser in voorgaande generaties nauwelijks bruikbaar was is deze dit jaar flink verbeterd. Het surfen op het internet gaat een stuk sneller, zeker wanneer je de touch pad controller of een smartphone gebruikt, websites worden correct weergegeven en de ondersteuning voor plugins en scripts is uitgebreid. Je kunt zelfs eenvoudig een website die je op je smartphone of tablet opent op tv weergegeven en vervolgens verder gaan met surfen door je mobiele apparaat als afstandsbediening te gebruiken. Kortom, de mogelijkheden zijn uitgebreid en de prestaties zijn een stuk beter dan een jaar terug. Betekent dit dat je de browser vaak zult gebruiken? Niet echt, tenzij je per se iets aan je vrienden of familie wilt tonen middels het grote scherm. Het blijft een leuke extra functie.
Panasonic DT60 – beeldkwaliteit
Als we puur kijken naar het lijstje met specificaties dan is de TX-L42DT60E voorzien van heel wat interessante features en kenmerken die op papier voor een goede beeldkwaliteit moeten zorgen. Zo beschikt de tv onder meer over een ips lcd paneel met Edge Lit led-achtergrondverlichting en local dimming, een 1.600Hz backlight-systeem, Clear Panel Pro en een krachtige Hexa-processor.
Mocht je de kennis hebben of er geld voor uit willen geven dan raden we je aan de tv te (laten) kalibreren middels de isfccc opties. Ga je voor een zo optimaal mogelijke beeldkwaliteit vanuit de doos dan kun je het beste gaan voor de True Cinema modus met ‘Warm2’ voor de kleurtemperatuur, Intelligent Frame Creation op ‘minimaal’ of uit, de ruisreductie filters uit en de omgevingslichtsensor uit. Deze laatste optie zou je nog aan kunnen laten staan wanneer je in een wat feller verlichte ruimte zit. Natuurlijk is ook een uitgebreidere kalibratie mogelijk waarmee de beeldkwaliteit naar eigen wens afgesteld wordt. Hiervoor verwijzen we naar onze tips artikelen in de homecinema informatiegids.
Zodra we een lcd tv met led achtergrondverlichting aanzetten is het eerste waar we naar kijken altijd de uniformiteit van het display bij een volledig zwart scherm en bij de weergave van een aantal lichte objecten op een compleet donkere achtergrond. Op dit gebied weer de DT60 gelukkig een prima indruk achter te laten. Het scherm is nagenoeg compleet zwart, met geen overduidelijke of storende vorm van ‘lekkend’ backlight in de hoeken of zijkanten. Wel is het midden van het scherm iets donkerder dan de zijkanten. Ook bij de weergave van lichte objecten op een donkere achtergrond is er nauwelijks sprake van een lichtere (grijze) weergave rondom deze objecten. Al met al weet de tv zich dus qua verlichting van het paneel goed staande te houden.
Wanneer we puur kijken naar de zwartwaarden is de TX-L42DT60E een gemiddeld presterende tv. Wanneer je kamer wat feller verlicht is zal het verschil met een plasma tv niet eens direct opvallen, maar kijk je veel content in een donkere ruimte (met de gordijnen dicht of in de avond) dan wordt het verschil vrijwel direct duidelijk. Maar, dit is niet per se een nadeel van deze tv, het is immers iets dat we bij 9 van de 10 lcd led tv’s terugzien. De helderheid van het paneel is overigens ook hoog genoeg om tegen flink wat invallend licht op te boksen en een plaatje weer te geven dat van het scherm spat. Kijkend naar de high-end modellen van Sony en Samsung blijft de DT60 qua zwartwaarden nog wat achter maar de grijstinten weten wel voldoende te overtuigen. In bijvoorbeeld gebieden van het scherm met veel schaduw blijven details goed zichtbaar wat de dynamiek van het beeld ten goede komt.
Bij de weergave van SD-content is de TX-L42DT60 geen perfecte tv, met hier en daar motion blur (uitgesmeerde beelden en verlies van detail) bij snel bewegende beelden en objecten, en de wat tegenvallende zwartwaarden. De motion-blur is gedeeltelijk op te vangen met de Intelligent Frame Creation optie maar helaas zorgt dit al snel voor een homevideo-effect. Het is een kwestie van smaak hoe je hier gebruik van wilt maken. De kleurweergave is echter van goed niveau, met natuurlijke kleuren en een dynamische weergave. De upscaling-functie doet zijn werk prima, met een gedetailleerde en scherpe weergave bij beelden die wat statischer zijn.
Bij de weergave van HD materiaal is het plaatje over het algemeen een stuk rustiger, gedetailleerder en vooral ook comfortabeler om naar te kijken. Zonder het inschakelen van de Intelligent Frame Creation optie weet de tv snelle bewegingen nagenoeg perfect om te vangen, zonder uitgesmeerde elementen of de introductie van artifacts. Kleuren worden natuurlijk weergegeven maar weten toch van het scherm te spatten. De weergave van details en subtiele textuur van objecten en personen is indrukwekkend en maken dat je ondergedompeld wordt in een film. Ook bij HD materiaal geldt echter dat het aan echt diepe zwartwaarden ontbreekt, iets dat met name opvalt wanneer je in een verdonkerde ruimte naar een film of serie kijkt.
Input lag
Voor de gamers onder ons is de input lag een belangrijke factor om wel of niet voor een tv te gaan. De DT60 is geen topper wat dit betreft en komt gemiddeld op een input lag van 40 ms wanneer de game-modus ingeschakeld is. Dit is kijkend naar andere lcd led tv’s ongeveer gemiddeld en haalt het niet bij bijvoorbeeld de indrukwekkend lage input lag van de Sony W905A-serie.
3D weergave
Het mag inmiddels bekend zijn; Panasonic heeft in 2013 gekozen voor passief 3D. Alle lcd led modellen zijn voorzien van de passieve 3D-techniek, terwijl de plasma modellen nog steeds voorzien zijn van actief 3D. Bij de DT60 tv worden vier passieve 3D brillen geleverd, maar deze brillen zijn goedkoop dus je kunt zelf uitbreiden wanneer gewenst.
Qua 3D-prestaties komen we eigenlijk op hetzelfde verhaal uit als bij eerdere reviews van passieve 3D tv’s. Hoewel de TX-L42DT60E absoluut een goede beeldkwaliteit biedt in 3D modus, met onder meer indrukwekkende kleuren, nauwelijks crosstalk en een hoge helderheid, blijft het nadeel van passief 3D dat je aan resolutie in moet leveren. Het zal niet iedereen evenveel opvallen of het zal niet voor iedereen een even groot nadeel zijn, maar bij passief 3D ontbreekt het aan een echt gedetailleerde weergaven en soms zijn beeldlijnen zelfs zichtbaar. Aan de andere kant; passief 3D biedt de meest comfortabele 3D-ervaring, zonder vermoeide ogen en zonder flikkerende beelden.
Reflecties en kijkhoeken
Zoals eerder aangegeven is de DT60-serie uitgerust met een ips lcd paneel wat zorgt voor indrukwekkende wijde kijkhoeken en een hoge helderheid. Je kunt comfortabel vanuit een redelijk wijde hoek naar de tv kijken zonder veel in te leveren aan contrast of uitgewassen kleuren voorgeschoteld te krijgen. De helderheid van het paneel zorgt er daarbij voor dat je ook in feller verlichte omgevingen waarin reflecties zichtbaar zijn een goede beeldkwaliteit behoudt.
Panasonic DT60 – audiokwaliteit
Wat betreft de audiokwaliteit is de Panasonic TX-L42DT60E geen topper. Je kunt er prima even tussendoor een serie of programma mee kijken maar het ontbreekt helaas aan dynamiek en lage tonen. Daarbij worden dialogen soms ondergesneeuwd door andere effecten in een film. Al met al is de audioweergave gemiddeld en voor het bekijken van films of andere content waar je echt voor gaat zitten is een home cinema systeem dan ook aan te raden.
Panasonic DT60 – conclusie
Alles bij elkaar genomen moet gezegd worden dat de Panasonic TX-L42DT60 geen absolute topper is en ook net wat tekort komt om te kunnen concurreren met de high-end modellen van onder andere Sony en Samsung. Ook met de plasma modellen van Panasonic kan nauwelijks geconcurreerd worden, puur kijkend naar de beeldkwaliteit. De tv laat het afweten wanneer we kijken naar de zwartwaarden, de passieve 3D weergave en de invulling van het Smart tv platform.
Afgezien van dat is de kleurweergave van de DT60-modellen boven gemiddeld goed, worden HD-beelden indrukwekkend scherp weergegeven, krijg je een minimalistisch maar stijlvol design, kun je met de Remote applicatie veel interessante extra functies gebruiken en is de tv voorzien van een dubbele tuner voor het kijken of opnemen van twee zenders. Ook presteert de tv op het gebied van kijkhoeken en helderheid boven gemiddeld goed.
Kortom, de DT60-serie van Panasonic heeft zijn pluspunten en minpunten. De TX-L42DT60E is niet de ideale tv wanneer je op zoek gaat naar de beste beeldkwaliteit of het rijkst gevulde Smart tv platform. Bijvoorbeeld de Samsung F7000-serie of LG LA8609-serie komen daar dichter bij in de buurt. Toch zijn de DT60-modellen boven gemiddeld kijkend naar de prestaties en features, en kunnen we een aankoop dan ook zeker niet als miskoop omschrijven.
Beoordeling
- My Home Screen en Viera Remote app
- Comfortabele 3D ervaring
- Goede HD kwaliteit
Smart tv app-aanbod is minimaal
- Zwartwaarden vallen tegen
- Verlies detail door passief 3D
Reacties (1)