Review: Panasonic TX-55GZ2000 (GZ2000-serie) oled tv

28 augustus 2019 + 10 minuten 0 Reacties
TX-65GZ2000_lifestyle

In deze review kijken we naar de Panasonic GZ2000-serie oled tv, het absolute topmodel met onder meer upfiring Dolby Atmos speakers.

Voor zijn 2019 topmodel pakt Panasonic uit met een gecustomiseerd OLED-paneel dat een hogere piekhelderheid moet leveren. Gecombineerd met de HCX Pro Processor mag je dan ook absolute topbeelden verwachten. Maar er is meer, een primeur op audiovlak. Deze GZ2000-serie televisie is de eerste die beschikt over ingebouwde upfiring Atmos luidsprekers.

Let op; deze review is van het Belgische model. In Nederland heet dit model de TX-55GZW2004.

Panasonic TX-55GZ2000 – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.0, ALLM, ARC), 1x component/composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon/subwoofer, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 4.0, USB/DLNA-mediaspeler, In House streaming, dubbele DVB-T2/C/S2, dubbel CI+-slot, stemcontrole, HCX PRO processor
  • Afmetingen: 1.225 x 783 x 310 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 33,0 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 130 / 0,5 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 3.500 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Panasonic in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Panasonic tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Panasonic TX-55GZ2000 – design

Op het eerste zicht ziet de TX-55GZ2000 (GZ2000-serie) er wat gewoontjes uit. Zeker vergeleken met het opvallende design van vorig jaar. Daar zorgde de schuin opgesteld soundbar voor een duidelijk herkenbaar accent. De GZ2000 is zeker niet uitgerust met een minder knappe geluidsoplossing (daarover verder meer), maar ze is wel beter verborgen.

Het volledige toestel is uitgevoerd in het zwart. Een donker metalen lint beschermt het supersmalle OLED-scherm rondom rond tegen stootjes. Onderaan het scherm is de soundbar zichtbaar, al valt die niet echt op dankzij de donkere grille. De achterzijde is op dit model mat egaal afgewerkt, zonder een duidelijke structuur. Een afneembare cover verbergt de voet. Maar het meest opvallend aan de achterzijde zijn uiteraard de opwaarts gerichte ingebouwde speakers. Ze maken het profiel van het toestel iets dikker, maar dat valt van voor bekeken en zelfs van opzij bekeken nauwelijks op.

Ook dit model is uitgerust met een grote, robuste centrale voetplaat die stevig bevestigd is aan het toestel. Het geheel staat erg solide.

Aansluitingen

De selectie aansluitingen van de TX-55GZ2000 is identiek aan die op de GZ950. Je vindt vier HDMI aansluitingen op het toestel, twee opzij en twee achteraan. Ze zijn alle vier geschikt voor Ultra HD HDR, leveren de volledige HDMI 2.0 bandbreedte, en ARC. De enige HDMI 2.1 feature beschikbaar is ALLM (Auto Low Latency Mode). Achteraan vind je nog twee USB-aansluitingen, een component video aansluiting, stereo cinch, en de optisch digitale uitgang.

Aan de zijkant zitten de netwerkaansluiting, drie antenne aansluitingen, een extra USB aansluiting en de hoofdtelefoonaansluiting. Die laatste kan je ook gebruiken om een externe subwoofer aan te sluiten, die functie activeer je dan via het menu. Een afneembaar paneel verbergt alle aansluitingen, maar vermits er maar twee HDMI-aansluitingen opzij staan zal dat voor heel wat gebruikers geen optie zijn. Alle aansluitingen achteraan wijzen naar de muur, opgelet dus bij wandmontage.

Panasonic TX-55GZ2000 – gebruiksgemak

De installatie van de TX-55GZ2000 is een fluitje van een cent, je doorloopt de gebruikelijke keuzes voor land, taal, internetaansluiting en instelling van de zenders. Bijkomend moet je de ‘Space Tuning’ doorlopen waarbij je de opstelling, afstand tot de muur, afstand tot plafond en ooghoogte instelt. Die instellingen helpen het toestel om de beste geluidsweergave te creëren.

Afstandsbediening

Het GZ2000-serie topmodel wordt geleverd met de luxe-versie van de afstandsbediening, onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Hij is volledig uitgevoerd in licht metaal, inclusief de toetsen. Een lichte aanslag volstaat om een toets in te drukken. De meeste toetsen zijn verlicht, maar de afspeeltoetsen en Netflix-toets helaas niet.

Een handige tip is de de beeldmode toets bovenaan, rechts naast de on/off toets. Via Menu, Beeld, Instellingen Knop ‘Picture’ kan je instellen welke beeldmodes via deze toets gekozen kunnen worden. Dat is de snelste manier om een aangepast beeldmode te kiezen. Netflix heeft een eigen toets op de remote. Onderaan links vind je de ‘My App’ toets die je in de app store via de de ‘Option’ toets zelf toewijst aan een andere favoriete app zoals YouTube of Rakuten TV.

Panasonic TX-40GXW804 – features

Smart tv-platform

My Home Screen 4 is nog steeds dezelfde snelle, en responsieve smart tv omgeving die we kennen van vorig jaar. Het menu met instellingen is de enige plaats waar we graag wat vereenvoudiging zouden zien. Panasonic biedt heel wat instellingen en soms is het een echte zoektocht in de menu’s om iets te terug te vinden.

Smart functies

De smart tv omgeving daarentegen is bijzonder handig en overzichtelijk. De Home toets toont een lijst met mogelijkheden onderaan het scherm, in een balk. Aanvankelijk vind je hier een icoon voor alle ingangen, de live tv zenders en de apps. Ook de iconen voor Netflix, YouTube, en Amazon Prime Video zijn van bij de installatie beschikbaar. De interface neemt weinig plaats op het scherm en je kunt ongestoord verder kijken.

My Home Screen 4 lijkt vooral een kleine cosmetische upgrade ten opzichte van vorig jaar. Je kunt nog steeds aparte zenders, ingangen, of apps vast ‘pinnen’ aan de startbalk. Met de pijltjestoetsen op en neer kan je andere balken tevoorschijn halen. Bijvoorbeeld voor Netflix, YouTube of live tv zenders. Via de instellingen van het startmenu (onderaan de lijst), kan je bepalen welke items verschijnen, in welke volgorde en welk item eerst verschijnt als je op de Home-toets drukt.

Panasonic biedt een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2). Het is bovendien een dubbele set tuners, en er zijn twee CI+-slots zodat je met behulp van een USB harde schijf opnames kunt maken en tegelijk een ander kanaal bekijken.

De ingebouwde mediaspeler weigert een van onze Ultra HD videobestanden en al onze Dolby Vision samples. Die laatste kan je wel afspelen via een compatible Ultra HD Blu-ray speler. Hij speelt geen DTS-soundtracks af. Afgezien daarvan is hij erg volledig, ook ondertitels (srt en sub formaat) zijn geen probleem. De audiospeler is daarentegen zeer universeel en speelt zelfs FLAC en ALAC, al leest hij enkel tag-informatie uit mp3-bestanden.

Panasonic TX-55GZ2000 – Beeldkwaliteit

De GZ2000-serie verschilt van de andere OLED-modellen in de Panasonic line-up, door zijn ‘OLED Professional Edition’ paneel. Dat is een aangepast 2019 OLED paneel, waar Panasonic de koeling heeft verbeterd om zo tot een hogere helderheid te komen, en aan ander anti-reflectiefilm gebruikt.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerde Instellingen
Beeldmodus: THX Cinema

Verlichtingssterkte: 30-60*
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur remasteren: Uit

Omgevings Sensor: Uit (Aan)*
Ruis Reductie: Minimum*
MPEG remasteren: Minimum*
Resolutie Remasteren: Auto
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: *
Optie / Zwart kader invoegen: Uit *
Contrastregeling: Uit
Gamma: BT.1886

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De THX-Cinema en THX-Bright room zijn de keuze bij uitstek voor wie absoluut geen beeldverbetering wenst.
  • Met de verlichtingssterkte op 30 haalt het scherm 100 nits max, dat is bedoeld voor kijken bij verduistering, kies 60 voor een betere ervaring bij omgevingslicht. Of activeer de lichtsensor en zet dan de verlichtingssterkte op 70.
  • Ruis Reductie en MPEG remasteren activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We prefereerden voor beide toch om de ‘Minimum’ stand te houden.
  • Intelligent Frame Creation: Uit voor puristen, maar de Midden stand gaf heel wat extra detail, en vloeiende beelden zonder overduidelijke artefacten. We raden toch aan om zeker de minimum stand geactiveerd te laten.
  • Heb je een hekel aan motion interpolation, maar wil je iets meer bewegingsdetail, activeer dan optie/zwart kader invoegen. Het beeld heeft dan wel een lichte flikker.
  • Zoek in Beeld, Beeldinstellingen, 16:9 beeldscan en zet dit ‘uit’. Daarmee vermijd je dat het toestel toch een deel van de beeldrand verbergt.
  • Voor een iets meer bewerkt beeld, maar nog steeds erg natuurgetrouw, selecteer je de Cinema instelling. Zet wel ‘Warmte Kleur’ op Warm2, en hou rekening met bovenstaande aanbevelingen.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De TX-55GZ2000 is uitgerust met dezelfde HCX Pro beeldprocessor die we in de GZ950 al aan de tand voelden. Geen verrassing daar, de resultaten zijn identiek. We hernemen daarom onze bevindingen hier.

De televisie levert goede deinterlacing bij de meest gebruikte video- en filmframerates, gekartelde randen zijn uitzonderlijk. De ruisonderdrukking werkt willekeurige ruis goed weg. Ook compressieruis (blokvorming) kan hij goed wegwerken, al moet je daarvoor vaak naar de ‘medium’ stand. De laagste standen van beide instellingen lijken ons daarom geen probleem om geactiveerd te laten, tenzij je werkelijk geen bewerking wenst. Bij beeldmateriaal met echt slechte kwaliteit kies je in elk geval beter voor de ‘medium’ stand. In onze Game of Thrones testscène bijvoorbeeld liet de ‘medium’ stand degelijke resultaten zien. Banding wordt licht weggewerkt, maar er is nauwelijks sprake van hinderlijk flikkeren. In de ‘Maximum’ stand gaat, begrijpelijk, wat detail verloren.

De Panasonic (GZ2000-serie) levert ook prima upscaling resultaten. Wie het beeld wat extra scherpte wil geven activeert ‘resolutie remasteren’. Het effect is erg gering, tenzij je ‘Scherpte’ ook optrekt naar bijvoorbeeld 40-60. We raden dat over het algemeen af, maar het is een optie. OLED-schermen hebben een zeer goede bewegingsscherpte. Hou ‘Intelligent Frame Creation’ wel minstens op ‘minimum’. Je hebt dan het beste detail zonder veel nadelige gevolgen van motion interpolation. Wie echt vloeiende beelden wilt, moet minstens voor ‘Midden’ kiezen. Je kunt ook extra detail tevoorschijn halen met behulp van ‘Optie / Zwart kader invoegen’, maar het beeld flikkert dan licht. We blijven het in veel gevallen een matige oplossing vinden, de flikkering blijft zichtbaar.

Ook op de TX-55GZ2000 schakel je naar THX Cinema voor de meest accurate beeldresultaten. De grijsschaal en de kleurweergave zijn zo goed als perfect met fouten onder de 1 (niveau van een studiomonitor). Alle kleurtinten worden nauwkeurig weergeven, en huidskleuren zijn mooi natuurlijk. Het scherm heeft een uitstekende uniformiteit, en levert uitmuntend zwartdetail.

Denk er wel aan dat de THX Cinema instelling is ingesteld op 100 nits max, wat expliciet voor kijken bij totale verduistering bedoeld is. Zet de ‘verlichtingssterkte’ op 60 voor een wat meer universeel inzetbaar maximum van 200 nits. THX Helder of Cinema zijn alternatieven bij veel omgevingslicht, net als Professional 1.

HDR

De Panasonic TX-55GZ2000 (GZ2000-serie) ondersteunt HDR10, HLG, HDR10+ én Dolby Vision. Op dat vlak hoef je dus geen verscheurende keuzes meer te maken. Het OLED ‘Professional Edition’ paneel is door Panasonic uitgerust met een betere koeling. Daardoor kan het OLED materiaal sterker aangestuurd worden, en dat zorgt voor een iets betere de piekhelderheid (Panasonic claimt 10%).

Dat blijkt ook uit de metingen. De piekluminantie op een 10% venster haalt 938 nits, dat is zelfs 16% meer dan de GZ950. Die verbetering zien we ook op een 2%, 25% en 50% venster. Enkel bij een volledig wit scherm (100% venster) zijn de metingen identiek (161 nits). Met die resultaten schiet de GZ2000 naar de top van het OLED-klassement. Het kleurbereik is onveranderd, 71% Rec.2020 en 97% DCI-P3.

Je mag ook hier een perfect gekalibreerd beeld verwachten. De THX Cinema mode levert in HDR fantastisch resultaat. De vereiste helderheidscurve wordt nauwkeurig gevolgd tot 200 nits waarna de curve zachtjes naar de maximale helderheid van het scherm afrolt. Uitstekende tonemapping houdt alle witdetail zichtbaar tot maximaal 4.000 nits. In Dolby Vision kies je voor Dolby Vision Donker als referentie, ook hier met schitterende resultaten.

In HDR is de kleurweergave net als in SDR uitmuntend, en mag je deze televisie als een echte referentie beschouwen. Wil je nog een klein beetje extra uit het scherm halen, dan activeer je in het beeldmenu onder ‘HDR Helderheid’ de instelling ‘Dynamisch HDR Effect’. De processor analyseert dan het beeld en past zijn tonemapping aan voor elk beeld. Zo krijg je iets meer witdetail in en iets meer kleur in heldere beelden.

Is de GZ2000-serie oled tv merkbaar helderder dan concurrenten? We zagen de Panasonic aan het werk naast een recente Sony AG9, en het verschil blijft klein. Dat heeft vooral te maken met de aard van HDR. De helderheid van HDR is ‘absoluut’, met andere woorden zolang het processor niet hoeft in te grijpen om een helderheid die hoger is dan wat zijn scherm kan weergeven aan te passen, zal het verschil normaal gezien onbestaand zijn. De Panasonic kan wel een gemiddeld (over heel het scherm) hogere helderheid tonen, bij relatief heldere beelden. Concreet, het is een verbetering, maar je mag geen erg groot verschil verwachten.

Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek is uitstekend, met dank aan het OLED-scherm, en ook reflecties worden goed onder controle gehouden. Reflecties op een OLED-paneel hebben nog steeds een zeer lichte magenta tint. Niet zo op de GZ2000-serie, die is uitgerust met een ‘Absolute Black’ filter, dat die lichte magenta tint zo goed als elimineert.

Gaming

In de gewone beeldmodes meten we een lag van 123,7 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 21,7 ms, een uitstekend resultaat . Je kunt de game mode ook activeren in eender welke beeldmode door in de instellingen naar Beeld/Opties te gaan. ALLM activeer je via het menu ‘Setup, HDMI 2.1 Settings, ALLM’.

Panasonic TX-55GZ2000 – Audiokwaliteit

Het opvallendste kenmerk van de TX-55GZ2000 is zonder meer de keuze voor een audio oplossing die ook upfiring speakers bevat. Die zijn vooral bedoeld voor de weergave van Atmos tracks, ze weerkaatsen het geluid via het plafond naar je toe, zodat je ook geluid van boven je hoort. Maar Panasonic zet de speakers ook in om een meer ruimtelijke ervaring te geven aan je muziek.

Aan vermogen ontbreekt het niet, de upfiring speakers zijn elk goed voor 20 Watt, en de soundbar onder het scherm levert nog eens 100 Watt, een totaal van 140 Watt. Tijdens de installatie doorloop je de ‘Space Tune’ instellingen waarin je opgeeft hoe de televisie opgesteld staat. Indien gewenst kan je die later nog aanpassen.

Onze eerste halte zijn uiteraard een hele reeks Atmos tracks, waar de Panasonic prima scoort. Er zit voldoende ruimtelijkheid in de ervaring en er is een duidelijk surround gevoel. Een echte ‘het gebeurt boven je hoofd’ ervaring blijft echter zeldzaam, ongeacht de instellingen. Veel is uiteraard afhankelijk van je kamerakoestiek, dus experimenteer zeker met verschillende instellingen van Space Tune.  Bij sommige soundtracks, zoals een stukje Batman vs Superman, ontbreekt een degelijke bas wel. We schakelen over naar muziek om dat na te gaan.

Met zoveel vermogen mag je ook veronderstellen dat de Panasonic uitstekende prestaties voor muziek neerzet, maar op dat vlak hebben we toch wat opmerkingen. Terwijl we wat experimenteren met het volume, horen we een vreemd effect. Uiteindelijk beluisteren we een aantal nummers op volume 35, 50, 65, en 75. En inderdaad, naarmate je het volume aanpast verandert de klankkleur opvallend sterk. Soms komen de middentonen sterk naar voor en vermindert de bas, soms gaan de hoge tonen naar de achtergrond. Het volume werkt soms ook met wat vertraging. Alhoewel je als eindgebruiker natuurlijk niet heel de tijd met het volume speelt, vinden we dit toch een gebrek, vooral omdat de aanpassing in klankkleur opvallend sterk is. We hopen dat een software upgrade hier verbetering in kan brengen.

Met die wetenschap laten we de volumeknop ongemoeid en beluisteren we onze favoriete muziektracks. Onze eerste ervaring is dat hij ondanks zijn vermogen vaak vermoeiend klinkt, en de hoge tonen zijn net zoals bij de GZ950 soms wat schel. Voor sommige muziek zoals de Dire Straits is het resultaat goed, maar we hadden eerlijk gezegd toch beter verwacht van dit toestel. Ruiger werk zoals Metallica klinkt zelfs overstuurd. Er zijn verschillende opties om de luidsprekers in te zetten, die vind je terug onder ‘Creatie geluidsveld’. ‘Studio’ en ‘filmzaal’ gaven naar onze smaak uitstekende resultaten, afhankelijk van je muziekkeuze natuurlijk.  Met ‘Directe weergave’ blijven de upfiring speakers uitgeschakeld tenzij je echt een Dolby Atmos of surround track beluistert.

Deze Panasonic biedt je de optie om een subwoofer aan te sluiten op de hoofdtelefoonuitgang. Die schakel je dan in het menu om naar deze functie.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Alle andere metingen voeren we uit met een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Panasonic TX-55GZ2000 – Conclusie

De Panasonic TX-55GZ2000 (GZ2000-serie) laat ons achter met bijzonder gemengde gevoelens. Als klein minpunt noteren we dat ook op dit toestel VRR en eARC een mooie toevoeging zou zijn, zelfs al zijn de gebruiksscenario’s daarvoor beperkt. Maar vooral de audioprestaties vallen ons tegen. Dat kost hem dan ook punten, zeker omdat het een van de definiërende eigenschappen is van het toestel. Het krachtige geluidssysteem creëert een mooie surroundervaring, maar het klinkt vaak wat vermoeiend. Wat we echt onaanvaardbaar vinden is de duidelijke hoorbare verandering in klankkleur als je het volume aanpast.

Wat beeldprestaties betreft erft de TX-55GZ2000 alle goeds van de GZ950, en dat is uiteraard een uitstekende zaak. Hij levert dezelfde referentie beeldkwaliteit met prachtig zwartdetail, uitmuntende kleuren en top beeldverwerking. Daarnaast ondersteunt hij alle HDR-formaten, ook hier perfect gekalibreerd. Maar de GZ2000 doet er nog een schepje bovenop met zijn custom OLED-paneel. Dat levert ongeveer 15% extra piekluminantie, een kleine maar merkbare verbetering. Daarnaast onderdrukt het ‘Absolute Black’ filter zeer goed reflecties en elimineert het de lichte magenta toon in reflecties. Beelden om van te smullen, zowel voor filmfans als gamers. Smart Home 4.0, een dubbele tv-tuner en dubbele CI+-slot maken de TX-55GZ2000 af.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Referentie kleurweergave in HDR én SDR
  • Gecustomiseerd OLED paneel met hogere piekluminantie
  • Top contrast en zwartdetail
  • Dolby Vision én HDR10+
  • Uitstekende beeldverwerking

Minpunten
  • Geen eARC of VRR

  • Tegenvallende audioprestaties
  • Prijs

Reacties (0)