Review: Panasonic TX-55FZ800 (FZ800-serie) oled-tv

31 oktober 2018 + 10 minuten 0 Reacties
Panasonic-TX55FZW804_lifestyle

De Panasonic TX-55FZ800 lijkt in veel opzichten op zijn grotere broer (de FZ950). Het belangrijkste verschil situeert zich op audiovlak waar de FZ800 het moet stellen zonder de Technics soundbar die bij het hogere model hoort. Maar op vlak van beeldkwaliteit laten de specificaties weinig verschil vermoeden. We zijn dan ook benieuwd of deze OLED dezelfde studiomonitor beeldkwaliteit kan voorleggen.

Let op; deze review is van het Belgische model. In Nederland heet dit model de TX-55FZW804.

Panasonic TX-55FZ800 – specificaties

 • Wat: Ultra HD oled-tv
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 4x v2.0a), 1x component/composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 3.0, USB/DLNA-mediaspeler, In House streaming, dubbele DVB-T2/C/S2, dubbel CI+-slot, stemcontrole, HCX processor
 • Afmetingen: 1.228 x 774 x 300 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 27,5 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 119 / 0,5 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 1.999 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Panasonic in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Panasonic  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Panasonic TX-55FZ800 – design

Deze OLED-tv zit in een typisch OLED design, waar het slanke scherm de blikvanger is, maar dat bovenal ook een sober raffinement uitstraalt. Het volledige toestel is afgewerkt in zwart. Het scherm heeft een kleine metalen rand die naadloos overgaat in de rug.

De behuizing van de elektronica en aansluitingen die de onderste helft van het scherm in beslag neemt kreeg net als op de FZ950 een lichte cameragrip textuur mee.

De centrale voet staat op een matzwarte voetplaat die flink wat gewicht heeft en voor een stabiele opstelling zorgt. Omdat ze nauwelijks een halve centimeter dik is, valt ze absoluut niet op, tenzij je de tv natuurlijk op een wit meubel installeert.

Aansluitingen

Bij de aansluitingen hoef je niet in te leveren ten opzichte van het hogere model. Aan de zijkant vinden we twee maal HDMI, een maal USB, een SD-kaart-lezer, de drie antenne-aansluitingen, de hoofdtelefoonjack, en de netwerkaansluiting. Achteraan vinden we nog twee maal HDMI, twee maal USB, de optisch digitale uitgang, en de component/composiet video-ingang.

De aansluitingen achteraan staan naar de wand gericht, dat vereist extra aandacht bij wandmontage. Er is Bluetooth voor toetsenbord/muis en voor draadloze hoofdtelefoon. Gebruik voor je Ultra HD HDR bronnen best HDMI 1-2, enkel die leveren de vereiste volledige bandbreedte voor de beste kwaliteit. Een afneembaar paneel verbergt alle aansluitingen en er is kabelbeheer voorzien om de kabels netjes langs de achterzijde van de voet weg te leiden.

Panasonic TX-55FZ800 – gebruiksgemak

De tv installeren is een kwestie van enkele minuten. Taal en land kiezen, een netwerkverbinding leveren, de zenders intunen en klaar.

Afstandsbediening

Waar de FZ950 werd geleverd met de luxe uitvoering van de afstandsbediening, in metaal met verlichtte toetsen, is de FZ800 voorzien van de standaard Panasonic remote. De optionele remote met touchpad wordt niet meegeleverd, maar vermits we die toch erg onhandig vinden is dat absoluut geen verlies.

Persoonlijk vinden we deze remote zelfs iets handiger dan die luxe uitvoering. De rubber toetsen voelen wat comfortabeler aan, en zijn makkelijker te vinden op de tast waardoor een vergissing minder makkelijk voorkomt. Erg handig op deze remote is de Picture toets links bovenaan. Via de menu’s stel je in welke beeldmodes je kunt kiezen met deze toets. Zo hoef je niet door alle modes te gaan (Panasonic biedt er zo maar even 12).

Panasonic TX-55FZ800 – features

Smart tv-platform

We vinden de verbeteringen die Panasonic aanbracht aan de nieuwe versie van My Home Screen (ondertussen v3) een succes. De wijzigingen lijken klein, maar zijn uitstekende gekozen, en je lijkt nauwelijks of niet aan snelheid en responsiviteit in te boeten. Alleen het menu met instellingen mag wel eens aangepakt worden. Het biedt een bijna eindeloze reeks instellingen, en enkel de meest doorwinterde tv-hobbyist zal zich er in wagen. Voor een doorsnee consument lijkt het ons erg intimiderend, ook al staat er bij veel instellingen een lijntje uitleg.

Smart functies

In de vorige versie nam het Home scherm het volledige beeld over. De drie gekleurde cirkels voor live tv, apps en apparaten zijn gebleven, maar verschijnen nu onderaan het beeld. Dat is meer in lijn met wat Samsung en LG doen, en geeft een modernere, minder opdringerige indruk. Je kunt gewoon verder kijken terwijl je in de balk onderaan dingen doet.

De mogelijkheid om aparte zenders, ingangen, of apps vast te ‘pinnen’ aan de startbalk is gebleven. Uiteraard is de plaats beperkt er passen slechts 7 iconen op het scherm, daarna moet je scrollen.

Erg handig is dat je op de plaats van de startbalk nu ook een zoekfunctie, live tv-zenderlijst, YouTube en tv-opnames kan tonen. In de instellingen voor het Home Screen kan je bepalen welke balk verschijnt als je op ‘Home’ klikt, de volgorde aanpassen en je kunt ongewenste balken uit de lijst halen.

Panasonic biedt een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2) en dankzij de twin tuner én dubbele CI+-slot kan je met behulp van een USB harde schijf een programma opnemen en tegelijk een andere bekijken. Dat maakt deze tv een goed alternatief voor wie zonder settopbox digitale televisie wil kijken. Dankzij ‘In House TV streaming’ kan je de tv-zenders ook op een andere tv-toestel in huis bekijken, of in de Panasonic TV Remote 2 app.

De ingebouwde mediaspeler is erg goed, maar net niet perfect. Hij weigerde enkele van onze Ultra HD videobestanden en hij speelt geen DTS-soundtracks af. Ook ondertitels (srt en sub formaat) zijn geen probleem. De audiospeler is erg universeel en speelt zelfs FLAC en ALAC, maar leest enkel tag-informatie uit mp3-bestanden.

Panasonic TX-55FZ800 – Beeldkwaliteit

De FZ800 draagt net zoals de FZ950 het ‘Master HDR OLED’ logo. Hij gebruikt hetzelfde LG Display oled-paneel (dat overigens ook bij alle andere concurrenten gebruikt wordt) en is uitgerust met de HCX-processor. Dat betekent dat je op vlak van beeldprestaties vermoedelijk identieke (en dus zeer goede) resultaten mag verwachten.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerde Instellingen
Beeldmodus: THX Cinema

Verlichtingssterkte: 30-65*
Kontrast: 90
Helderheid: 0 (tot +2)
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur remasteren: Uit

Omgevings Sensor: Uit (Aan)*
Ruis Reductie: Uit*
MPEG remasteren: Uit*
Resolutie Remasteren: Auto
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: *
Optie / Zwart kader invoegen: Uit *
Contrastregeling: Uit
Gamma: 2,4

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De THX-Cinema en THX-Bright room zijn de keuze bij uitstek voor wie absoluut geen beeldverbetering wenst.
 • De Professioneel 1 is quasi identiek aan de THX Cinema preset. Het gebruikt een gamma waarde van 2,2 voor een goed compromis tussen kijken bij verduistering en wat omgevingslicht.
 • Met de verlichtingssterkte op 30 verduister je de ruimte best licht, kies 65 voor een betere ervaring bij omgevingslicht. Of activeer de lichtsensor en zet dan de verlichtingssterkte op 70.
 • Ruis Reductie en MPEG remasteren activeer je als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
 • Intelligent Frame Creation: Uit voor puristen, maar de Midden stand gaf heel wat extra detail, en vloeiende beelden zonder overduidelijke artefacten. We raden toch aan om zeker de minimum stand geactiveerd te laten.
 • Heb je een hekel aan motion interpolation, maar wil je iets meer bewegingsdetail, activeer dan optie/zwart kader invoegen. Het beeld heeft dan wel een lichte flikker.
 • Zoek in Beeld, Beeldinstellingen, 16:9 beeldscan en zet dit ‘uit’. Daarmee vermijd je dat het toestel toch een deel van de beeldrand verbergt.
 • Voor een iets meer bewerkt beeld, maar nog steeds erg natuurgetrouw, selecteer je de Cinema instelling. Zet wel ‘Warmte Kleur’ op Warm2, en hou rekening met bovenstaande aanbevelingen.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De HCX-processor detecteert snel en correct de belangrijkste film- en videoframerates. Bij de meeste content zijn gekartelde randen dan ook zeer uitzonderlijk. Bij ietwat minder voorkomende gevallen is occasionele moiré mogelijk, maar in de praktijk zijn die gevallen zeldzaam. De upscaling zeer goed, vooral dankzij zijn uitstekende kleurbewerking. De chroma-upscaling maakt alle kleurdetail mooi zichtbaar. Willekeurige ruis kan je goed wegwerken, compressieruis (zichtbaar als blokvorming) blijft weliswaar licht zichtbaar, zeker bij ouder bronmateriaal in lagere resoluties. Over het algemeen houdt de processor een iets zachter beeld aan dan de meeste concurrenten.

Oled-schermen werken met sample and hold, en leveren dus ondanks een snelle reactietijd hun beste bewegingsscherpte enkel als je motion interpolation of black frame insertion activeert (zie hier voor een achtergrond). Vermijd daarom ‘Intelligent Frame Creation’ uit te zetten. De minimum stand is goed, de gemiddeld stand is nog aanzienlijk beter en zorgt voor veel detail en vloeiende camerabewegingen. De maximum stand introduceerde wat beeldartefacten. Wil je helemaal geen motion interpolation, dan kan je via het optie menu ‘zwart kader invoegen’ activeren. Dat is een Black Frame Insertion techniek, die de bewegingsscherpte verbetert, maar ook voor een zeer lichte flikker zorgt. Oordeel zelf of je het storend vindt.

Het scherm draagt met reden het Master OLED label. Dat de zwartweergave van oled zo goed als perfect is weten we al. Panasonic zet met deze televisie ook de standaard voor kleurweergave. In de THX Cinema preset ligt de gemiddelde kleurfout op 0,58 (1 is topkwaliteit, 3 wordt beschouwd als een grens voor zichtbare fouten). Daarmee kan het toestel moeiteloos plaats nemen in een filmstudio als referentiemonitor.

De grijsschaal is perfect neutraal en levert de juiste kleurtemperatuur, en is ingesteld op een gamma van 2,4, ideaal voor thuisbioscoop. Wie bij omgevingslicht  kijkt kiest voor Professional 1, die een 2,2 gamma hanteert voor iets lichtere middentonen. Mooi zichtbaar op de gammacurce is de kleine bult rond 10% helderheid. Ook deze Panasonic drukt een klein beetje zwartdetail weg. Wie dat wenst te compenseren kan de Helderheid naar 1 of 2 trekken (zeker niet hoger), maar je riskeert dan ook hier en daar ongewenste ruis in donkere scènes zichtbaar te maken. Gezien de nauwkeurigheid van de kalibratie lijkt Panasonic er dus expliciet voor te kiezen om dat schaduwdetail iets donkerder te maken en zo eventuele problemen verborgen te houden.

De TX-55FZ800 kan ook automatisch gekalibreerd worden met behulp van Portrait Displays Calman.

HDR

Panasonic zit samen met Samsung in het HDR10+ kamp, dus Dolby Vision is niet ondersteund op deze televisie. Of dat op termijn een handicap wordt moet nog blijken, maar voorlopig is er nog steeds geen HDR10+ content beschikbaar terwijl het Dolby Vision aanbod groeit. HDR10 en HLG zijn uiteraard wel ondersteund, en gezien de uitstekende prestaties lijkt de vraag welke dynamische metadata standaard de tv ondersteunt toch iets minder belangrijk.

Met een standaard piekluminantie in een 10% venster van 825 nits zit de Panasonic bij de helderste oled-modellen. Net zoals alle concurrenten houdt hij die luminantie geruime tijd vast alvorens over een lange periode af te zakken naar ongeveer 100 nits. Op een volledig wit scherm ligt de piek op een uitstekende 182 nits, en zelfs gedurende lange periode blijft hij rond de 172 nits hangen. Daarmee scoort hij het beste van alle OLED-modellen.

Panasonic levert uitstekende tonemapping (de bewerking waarmee hij hogere helderheden omzet naar wat het scherm effectief kan tonen). Tot 200 nits wordt alles correct weergegeven, daarboven rolt hij de helderheid zachtjes af tot het maximum aangegeven door de metadata van de content, eventueel tot een maximum van 4000 nits. Je verlies dus nooit witdetail. Wie het beeld een lichte boost in helderheid wil geven, kan de HDR Helderheid instelling aanpassen. Er is een auto stand die rekening houdt met de lichtsensor, of je kunt manueel een vaste boost instellen. De maximale waarde (15) komt overeen met ongeveer een 25-30% boost in helderheid voor alle waardes tot 400 nits. Zelfs met de boost geactiveerd zagen we geen beeldartefacten, een mooi resultaat.

Het absolute pronkstuk van deze televisie is de kleurweergave. Kleurbereik is standaard voor oled-tv’s (97% DCI-P3, 71% Rec2020). De kalibratie is net als in SDR van referentiekwaliteit, en kan probleemloos als maatstaf dienen voor de concurrenten. HDR is dan ook een plezier voor het oog op deze oled-tv.

Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek is uitstekend, met dank aan het oled-scherm, en ook reflecties worden goed onder controle gehouden.

Gaming

In de gewone beeldmodes meten we een lag van 108 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 21,6 ms wat een uitstekend resultaat is. Je kunt de game mode ook activeren in eender welke beeldmode door in de instellingen naar Beeld/Opties te gaan.

Panasonic TX-55FZ800 – Audiokwaliteit

De Technics soundbar maakte van de FZ950 een mooi totaalpakket. Een blik in de specificaties leert dat de FZ800 nog altijd een stevige 40W muziekvermogen meekreeg, en dat hoor je. Een flinke dosis volume, met prima stemweergave, en beter dan gemiddelde muziekprestaties. Al moet het gezegd, hij mist wat de finesse en ruime basweergave van zijn grotere broer. Je komt gemakkelijk in de verleiding om de volumeknop verder open te draaien, en dan klinkt het soms net wat rommelig. Maar voor de meeste van je televisienoden is de klank prima, zelfs zeer goed te noemen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Panasonic TX-55FZ800 – Conclusie

Wat op papier al het geval leek te zijn, wordt in onze testen bevestigd. De FZ800 en FZ950 scoren zo goed als gelijk. Enkel op audiovlak moet de het goedkopere model de duimen leggen, maar wat beeld betreft hoef je niets prijs te geven. De TX-55FZ800 moet het stellen zonder Dolby Vision, en de Panasonic drukt een minimum aan zwartdetail weg. Maar daarmee zijn de zwakke punten opgesomd.

De TX-55FZ800 is een oled-televisie met fantastische beeldkwaliteit. De HCX-processor levert puike prestaties, met knappe upscaling en perfect kleurdetail. Dankzij een kalibratie van referentieniveau is het beeld uitmuntend met levensechte kleuren, intens contrast en mooie HDR-prestaties.  Om bij oled-tv’s van ‘instapmodellen’ te spreken is de prijs nog steeds te hoog, maar we kunnen wel stellen dat wie oled in huis wilt halen steeds meer en redelijk geprijsde opties krijgt. De huidige prijs van dit model is zelfs scherp te noemen, zeker als je naar de prestaties kijkt.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Opvallend design
 • Uitmuntende kleurweergave
 • Beeldverwerking
 • Zwartwaarde, contrast

Minpunten
 • Geen Dolby Vision

 • Verbergt wat schaduwdetail


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)