Review: Panasonic TX-43EXW604 (TX-43EX600) lcd led tv

18 juni 2017 + 10 minuten 0 Reacties
Panasonic-EXW604-review-totaal-1

In deze review kijken we naar de Panasonic TX-43EXW604, een 43-inch Ultra HD tv met ondersteuning voor HDR en het My Home Screen 2.0 smart tv-platform.

Eerder dit jaar keken we al uitgebreid naar de Panasonic EXW784-serie (in België de EX780-serie), maar de Japanse fabrikant brengt ook verschillende middenklasse modellen op de markt. In deze review bekijken we de TX-43EXW604, een 43-inch model uit de EXW604-serie. In België wordt exact dit toestel verkocht als de TX-43XE600.

Panasonic TX-43EXW604 – specificaties

 • Wat: Ultra HD lcd-tv, Full Led met Adaptive Backlight Dimming
 • Schermformaat: 43 inch (108 cm), vlak
 • Aansluitingen: 3x HDMI (1xARC 2x v2.0a), 1x component video, 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne
 • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 2.0, USB/DLNA-mediaspeler, In House streaming, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
 • Afmetingen: 969 x 624 x 351 mm mm (incl. voet)
 • Gewicht: 11 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 89 / 0,5 watt (Energielabel A)
 • Modellen Nederland:
  • 65-inch (TX-65EXW604): 1.899 euro
  • 55-inch (TX-55EXW604): 1.199 euro
  • 49-inch (TX-49EXW604): 949 euro
  • 43-inch (TX-43EXW604): 849 euro
  • 40-inch (TX-40EXW604): 799 euro
 • Modellen België:
  • 55-inch (TX-55EX600): 1.199 euro
  • 49-inch (TX-49EX600): 949 euro
  • 43-inch (TX-43EX600): 849 euro
  • 40-inch (TX-40EX600): 799 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Panasonic in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Panasonic tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Panasonic TX-43EXW604 – design

Het 43-inch model uit de EXW604-serie is een simpel maar strak vormgegeven tv, zonder toeters en bellen. De televisie komt met een overwegend zwarte lijst waarop een dunne grijze/zilveren rand te zien is. De bezel is wat breder dan bij de echte topmodellen, maar niks waar je je snel aan zult storen. Het scherm ziet er gewoon strak en netjes afgewerkt uit, al valt op dat alles van plastic gemaakt is.

Advertentie

Opvallender is de voet, voorzien van een chromen afwerking. Het steekt af van de tv, maar dat geeft het model wat luxueuzere uitstraling mee. De voet kan op vier verschillende manier onder de tv geplaatst worden; met de platte of puntige zijde van de voetjes naar voren, en met de voeten tegen het midden van de tv of tegen de uiteinden van de tv. De verschillen zijn niet groot, maar het kan net dat beetje beter bij je interieur passen, of de tv past simpelweg met de voeten aan de uiteinden niet op je kast.

Aansluitingen

Aan de zijkant vinden we eenmaal HDMI, eenmaal USB 3.0, eenmaal USB 2.0, een CI+-module en de hoofdtelefoonjack terug. Aan de achterzijde, naar onderen wijzend, worden daar nog twee HDMI-poorten, een optisch digitale uitgang en een netwerkaansluiting aan toegevoegd. Ook is er een aansluiting voor component video op de achterzijde te vinden. Natuurlijk is WiFi aanwezig, maar bluetooth ontbreekt op dit model.

Panasonic TX-43EXW604 – gebruiksgemak

Als we naar het gebruiksgemak kijken dan komen we al snel op het smart tv-platform terecht, in dit geval My Home Screen 2.0. Dit is eigenlijk Firefox OS, maar aangezien Mozilla de ontwikkeling gestopt heeft is het geheel overgenomen door Panasonic. Net als het platform van vorig jaar is de interface vrij simpel, strak en intuïtief. Je ziet direct waar je zijn moet, er is geen overvloed aan opties en het navigeren tussen de verschillende secties verloopt vloeiend en snel. Alle instellingen van de tv zijn eenvoudig te bereiken, goed gestructureerd en overzichtelijk weergegeven. Het zijn er wat veel, en dat kan in eerste instantie intimiderend overkomen, maar de geoefende gebruiker kan er naar hartenlust alles mee aanpassen.

Zodra je de eerste instellingen doorlopen hebt kom je in het homescreen van My Homescreen 2.0 terecht. Hier krijg je eerst middels een aantal fraai vormgegeven vensters informatie over het gebruik en de mogelijkheden van het platform. Na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient. Overigens is er qua uiterlijk en functionaliteit ten opzichte van vorig jaar niks veranderd. My Home Screen 2.0 werkt nog exact hetzelfde, en ook met de snelheid van het platform zit het goed. Mede dankzij een vrij simpel smart tv-platform weet het bedrijf een goede combinatie tussen functionaliteit en gebruiksgemak te vinden.

Afstandsbediening

Ook de afstandsbediening is er een die we al jaren kennen van Panasonic. Een grote plastic accessoire, met grote knoppen en een duidelijke lay-out. Alles is duidelijk gelabeld, de knoppen hebben een goede travel en de afstandsbediening ligt goed in de hand. Een speciale Netflix-knop brengt je direct naar de app van de dienst.

Linksonder op de afstandsbediening vinden we de enige nieuwigheid: een ‘my app’-toets. In het overzichtsscherm van de apps kan je via de opties één app instellen als ‘my app’. Die start je vanaf dan op met deze specifieke toets. Het is een klein detail, en best handig, maar ook geen teken van vernieuwing.

Panasonic heeft al jaren een applicatie waarmee je van je smartphone of tablet een afstandsbediening kunt maken. Sinds een paar jaar zijn we toe aan de tweede versie van deze app (TV Remote 2), maar het wordt echt wel tijd voor een nieuwe versie. Hoewel deze app precies doet wat je ervan mag verwachten is het uiterlijk inmiddels wel achterhaald; het kan allemaal wat fraaier en strakker.

Panasonic TX-43EXW604 – features

Smart tv-platform

Op het gebied van My Homescreen 2.0 kunnen we eigenlijk vrij kort zijn. Ten opzichte van vorig jaar is er weinig veranderd. Dit smart tv-platform is één van de minst uitgebreide en meest minimalistisch vormgegeven platformen, en dat heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat het overzichtelijk, eenvoudig te gebruiken en snel is. Het nadeel is dat je geen grote hoeveelheid aan smart tv-functies en een groot aanbod aan interessante apps hoeft te verwachten. De belangrijkste apps, waaronder Netflix , NPO Gemist en YouTube, zijn aanwezig. Als dat het belangrijkste is voor je, samen met snelle software, dan zit je bij Panasonic goed.

De indeling is nog altijd hetzelfde en ook de mogelijkheden zijn niet aangepast. Zo heb je een homescreen, toegankelijk via de home-knop op de afstandsbediening, waar je drie iconen tegenkomt; Live TV, Apps en Apparaten. Dit zijn snelkoppelingen naar de belangrijkste functies van de tv. Je kunt zelf ook snelkoppelingen op dit scherm plaatsen, bijvoorbeeld van een favoriete tv-zender, een veel gebruikte input of een handige app.

Het Info Frame is een onderdeel van het smart tv-platform maar wij hebben dit maar mondjesmaat gebruikt. Dit is een venster, met aan vier zijden gekleurde elementen, waarmee Panasonic suggesties voor content of interessante informatie wil geven. Zo kun je het weerbericht bekijken, favoriete websites openen of aanbevolen tv programma’s zien. Het is een leuke feature maar het nodig nog niet echt uit tot gebruik.

Advertentie

Smart functies

Panasonic biedt een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2) maar komt in tegenstelling tot de hogere modellen niet met een dubbele CI+-module voor bijvoorbeeld usb-opnamen van een ander kanaal dan bekeken wordt. Dankzij ‘In House TV streaming’ van Panasonic kan je de tv-zenders ook op een ander tv-toestel in huis bekijken, maar dit toestel kan alleen fungeren als client, dus het beeld ontvangen.

De TX-43EXW604 kan media weergeven via de ingebouwde mediaspeler en Miracast. De laatstgenoemde optie biedt de mogelijkheid content van een Miracast-compatibel apparaat weer te geven op tv. Dankzij DLNA-ondersteuning kun je media vanaf een NAS of vanaf je pc op de tv weergeven. Hiervoor is de mediaspeler ingebouwd. Deze biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder AVCHD, AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, VOB, MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV, JPEG en MPO. Ook is HEVC-ondersteuning voor het afspelen van 4K-content aanwezig. Afgezien van het gebrek aan ondersteuning voor DTS-audio wist de tv met alle gangbare bestandsformaten raadt.

Panasonic TX-43EXW604 – beeldkwaliteit

Op het gebied van beeldkwaliteit zien we een aantal belangrijke verschillen tussen de EXW604-serie en de EXW784-serie. Zo komt de eerstgenoemde serie niet met local dimming maar met Adaptive Backlight Dimming. Ook moeten de EXW604-modellen het doen zonder het brede kleurbereik, ligt het contrast van het paneel lager, ligt het maximale aantal hertz op 1300 en is de helderheid minder hoog. Daarbij is 3D-weergave afwezig en ontbreekt ook de Studio Colour HCX2-processor. Aan de andere kant hebben we nog altijd te maken met een 4K Ultra HD tv die ondersteuning voor HDR biedt en beschikt over een quadcore-processor.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

BeeldBeeldGeavanceerde Instellingen
Beeldmodus: True Cinema
Achtergrondverlichting: 48
Contrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 0
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur remasteren: Uit
Adaptieve Backlight controle: Med
Omgevings Sensor: Uit
Ruis Reductie: Uit
MPEG remasteren: Uit
Resolutie Remasteren: Uit
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: Min
Scherpe bewegingen: Uit
Contrastregeling: Auto
Gamma: 2,2

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De True Cinema instelling levert vanuit de doos de beste beeldkwaliteit. De helderheid (achtergrondverlichting) is afhankelijk van hoe licht de ruimte is. Kies voor 48 bij een redelijk donkere ruimte, tot richting de 80 voor een fel verlichte ruimte.
 • Ruis Reductie en MPEG remasteren activeer je alleen als je start met een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
 • Intelligent Frame Creation: Uit voor puristen, maar de Minimale stand gaf vloeiende beelden zonder overduidelijke artefacten.
 • Geavanceerd, Contrastregeling kan je op Auto zetten voor een lichte boost in contrast.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Als we kijken naar de beeldtechnieken, de processor en de features dan is direct duidelijk dat we met een middenklasse model van Panasonic te maken hebben, maar voor een 55-inch tv uit deze serie betaal je nog altijd meer dan 1.000 euro. Aan dat prijskaartje moet natuurlijk een bepaalde kwaliteit hangen.

Gelukkig laat de Panasonic TX-43EXW604 ondanks het gemis van wat technieken en feature geen verkeerde indruk achter. Allereerst valt op dat het paneel zeer uniform is. Er is nauwelijks tot geen sprake van clouding-effecten en dat is met name te danken aan de full led-achtergrondverlichting. Hierdoor krijg je een strak egale weergave. Ook van banding, een probleem dat we bij meerdere full led-tv’s tegenkwamen, is geen sprake. Ook het upscalen van SD-content naar HD, of zelfs Ultra HD verloopt vloeiend en zonder negatieve bij-effecten. Nee, het wordt geen native Ultra HD maar de weergave is zacht, voldoende gedetailleerd en vooral schoon. Panasonic laat zien dit ook bij lagere modellen goed onder de knie te hebben. Een ander groot pluspunt is de kleurweergave; de tv weet een zeer natuurgetrouw plaatje voor te schotelen met intense kleuren, voldoende gradaties en veel dynamiek.

Toch zien we op bepaalde gebieden ook duidelijk terug dat we met een middenklasse tv te maken hebben. Zo valt het contrast nogal tegen waardoor zwart eigenlijk meer grijs dan zwart is. Daarbij vallen details in donkere delen van het scherm snel weg; de grijstinten laten te wensen over. Zeker wanneer je in een donkere omgeving kijkt valt dit op. Kijk je overdag of met veel omgevingslicht, dan zal dit probleem je minder snel storen. Echter, kijk je met teveel omgevingslicht dan valt de wat lagere helderheid van het paneel weer op. Met nog geen 350 nits kan de tv niet zo goed opboksen tegen veel invallend licht, laat staan HDR-content in volle glorie tonen. Op het gebied van bewegingsscherpte valt de EXW604 in de middenmoot. Er gaat aardig wat scherpte verloren en artefacts worden geïntroduceerd wanneer IFC volledig aangezet wordt, en zonder deze optie treedt het ‘stotter-‘effect’ in werking. Het liefst laten we deze optie altijd uitstaan, maar in dit geval zorgt de Minimale-optie voor het beste compromis.

4K Ultra HD-content is natuurlijk dé content waar deze tv zich het meest comfortabel bij voelt en waar ook de beste resultaten mee bereikt kunnen worden. We hebben diverse films in de volledige 4K-resolutie bekeken, waaronder The Martian, The Fifth Wave en Everest. Hoewel het contrast te wensen overlaat en de bewegingsscherpte een compromis blijft krijg je toch een zeer strak, levendig en gedetailleerd plaatje voorgeschoteld. De combinatie van subtiele details en natuurgetrouw kleuren zorgt voor net dat beetje extra dynamiek.

HDR

Ja, de Panasonic TX-43EXW604 ondersteunt vanuit de doos HDR-content en kan dus HDR-materiaal weergeven. Echter, de helderheid van dit paneel ligt zo laat dat je hier in de praktijk niet veel voordeel van zult hebben. Als we kijken naar de helderheid van de echte topmodellen kijken ligt dit, afhankelijk van oled of lcd, tussen de 700 en 1.500 nits. 700 is al krap aan, maar als je in een donkere ruimte kijkt biedt HDR absoluut een toegevoegde waarde. Bij 350 nits is het zelfs in een donkere ruimte, wat veel mensen juist niet hebben, zoeken naar het grote voordeel van de HDR-weergave. In onze optiek is dus verschil te klein om er echt een label voor een unieke feature of een verbeterde beeldkwaliteit aan te plakken. Combineer dat met geen ondersteuning voor een breed kleurbereik en je houdt puur compatibiliteit met HDR-materiaal over, zowel in de vorm van HDR10 als HLG.

Reflecties en kijkhoeken

De TX-43EXW604 beschikt over een ips-paneel en daardoor kunnen we stellen dat de kijkhoeken prima zijn. Pas ver uit het midden van de tv verlies je aan helderheid en contrast. De tv komt met een speciale coating voor het tegengaan van reflecties, wat redelijk effect heeft. Toch is het nog belangrijk om na te denken over de plaatsing met betrekking tot reflecties. Een felle lamp achterin de kamer of de zon die door het raam schijnt kan een negatieve impact op de kijkervaring hebben.

Advertentie

Gaming

De Panasonic TX-43EXW604 beschikt over een speciale game-modus waarmee diverse beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld worden om je een snelle reactietijd te geven, met een lage input lag. Een lage input lag is gewenst voor diegenen die graag games spelen waarbij de reactietijd van belang is, bijvoorbeeld shooters. De EXW604-modellen komen met een input lag van 20ms in de hogere regionen terecht en zijn daardoor een prima keuze voor de fanatieke gamer en de casual gamer.

Panasonic TX-43EXW604 – audiokwaliteit

De Panasonic EXW604-modellen beschikken over twee 10 Watt speakers en deze kleine speakers laten geen bijzonder goede indruk achter. Voor het normale tv kijken is de audioweergave prima, maar kijk je vaak films dan zul je in het lage spectrum veel missen en zul je ervaren dat er weinig dynamiek in het geluid zit. Daarbij valt op dat bij de wat hogere volumes de audio in de middelste regionen snel kan vervormen, en bovendien kan het volume niet echt hoog om een kamer goed te vullen. Ben je dus een home cinema-enthousiasteling en/of luister je veel muziek, dan is een extern audiosysteem absoluut aan te raden.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Oppo UDP-203 Ultra HD Blu-ray speler, de Denon AVR-X6300H receiver en Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. De LG E6V-serie oled tv dient als referentiemodel. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K- en HDR-materiaal.

Panasonic TX-43EXW604 – conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan komen we tot de conclusie dat de Panasonic TX-43EXW604 (in België de TX-43EX600) aardig wat waar voor zijn geld biedt, als je met de minpunten in deze klasse kunt leven welteverstaan. De tv komt met een strak design waarbij de voet naar eigen wens aan te passen is, biedt een een gebruiksvriendelijke interface met een simpel maar goed werkend smart tv-platform en komt met een prima beeldkwaliteit waarvan de uniformiteit en de kleurweergave de belangrijkste pluspunten zijn. Ook de kijkhoeken van deze tv zijn een belangrijk pluspunt. De invulling van de app store valt al jaren tegen bij Panasonic en de audioweergave van dit model is niet bijzonder goed voor de echte filmfan. Daarbij valt het contrast wat tegen, is de bewegingsscherpte niet optimaal en is de HDR-ondersteuning dankzij de lage helderheid puur op papier leuk.

Maar, we hebben te maken met een middenklasse tv met een prijskaartje van zo’n 850 euro. Voor dit geld is de TX-43EXW604 absoluut een prima tv waar je niet snel spijt van zult krijgen. Is het de tv voor in de (niet te donkere) woonkamer, waar het hele gezin zowel overdag als in de avond naar kijkt? En is HDR-weergave voor jou geen interessante feature? Dan kunnen wij dit model zeker aanbevelen.

Let op; Panasonic hanteert niet alleen andere modelnummers in België en Nederland, ook de prijzen verschillen. Het is aan te raden de prijzen in Nederland en België te vergelijken voor aankoop.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Goede uniformiteit, kijkhoeken en kleurweergave
 • Strak en flexibel design
 • Gebruiksvriendelijke software

Minpunten
 • Contrast en helderheid vallen tegen

 • Bewegingsscherpte niet optimaal
 • Audioweergave niet bijzonder

Reacties (0)