Review: Panasonic GT30 3D plasma TV

27 maart 2011 + 10 minuten 17 Reacties
Panasonic-VT30

Panasonic's 2011 flatscreen plasma TV's zullen zeer binnenkort in de winkels staan, maar we hebben nu al een eerste review van een van de topmodellen, de GT30. Deze serie bevat het nieuwe Infinite Black 2 panel, 3D weergave en de nieuwe Viera Connect internet portal.

De eerste indrukken

In het verleden bekommerde Panasonic zich niet zo om het design; de beeldkwaliteit stond voorop. In 2011 moet dit gaan veranderen aangezien het merk haar TV’s flink op dieet gezet heeft en een elegant frame ontwikkeld heeft. De lijnen zijn scherper, minder gerond en de bouw kwaliteit is nog steeds goed. Nog steeds zie je dat het een Panasonic TV is. De standaard is van metaal gemaakt met een plastic laagje.

Het frame is voor Panasonic begrippen zeer dun, dunner dan we ooit gewend waren van het merk. En ook goed nieuws wat de inputs betreft; allen wijzen naar de zijkant en niet naar de muur. Dit is een goede zet van het merk, want vorig jaar bleek Panasonic nogal hardleers.

Functionaliteit

Iets dat hetzelfde is gebleven is de afstandsbediening. Dit is ook weer een typisch Panasonic design en is er helaas niet echt op vooruit gegaan. De functies van de TV zijn ook hetzelfde gebleven en wat bijgeschaafd. Zo is de USB opname mogelijkheid er, kun je gebruik maken van DLNA streaming en bevat de TV geavanceerde kalibratie opties. Onder de nieuwe features zien we het nieuwe Viera Connect platform met de Viera Market App Store. Panasonic heeft ook haar menu interface vernieuwd, alhoewel de navigatie hetzelfde blijft.

Advertentie

Met de USB opnamen functie is het mogelijk op TV uitzendingen op een externe harde schijf op te nemen, wanneer via USB aangesloten op de TV. Met de afstandsbediening kun je navigeren door de EPG van de TV en eenvoudig de gewenste programma’s selecteren. Ook kun je programma’s live pauzeren en terugkijken op een ander moment. Nadeel is nog steeds dat je harde schijf op het moment van gebruik met de Panasonic TV ook alleen voor deze TV geschikt is. Opgenomen bestanden kunnen dan niet uitgewisseld worden met andere apparaten. Een leuke feature, maar wie heeft tegenwoordig geen decoder met ingebouwde harddisk?

De DLNA functionaliteit is weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Er worden helaas nog steeds niet heel veel bestandsformaten ondersteunt, maar de werking via het Wifi netwerk gaat vlekkeloos. Via elk andere DLNA gecertificeerd apparaat is gemakkelijk content richting de TV te streamen en af te spelen. De GT30 serie ondersteunt ook DivX Plus HD bestanden.

Het Viera Connect internet platform en de Viera Market hebben we recentelijk op Homecinema Magazine al onder de loop genomen, maar kort gezegd is de menustructuur niet veel veranderd ten opzichte van de 2010 modellen. De Viera Market is een mooie toevoeging. Het is in principe een applicatie winkel die je ook kent van populaire smartphones als de iPhone. Afhankelijk van je locatie zijn er verschillende applicaties beschikbaar, zowel gratis als betaald. Momenteel is er nog niet heel veel beschikbaar, maar Panasonic wil de komende maanden veel ontwikkelaars aantrekken om applicaties te gaan ontwikkelen. Het ziet er interessant uit en we hopen dan ook dat Panasonic het onderste uit de kan haalt.

Kalibratie instellingen

In de menu’s heeft de GT30 een aantal beeldinstellingen: contrast, helderheid, kleur, scherpte, kleur balans, levendige kleuren, colour remaster, Eco modus, P-NR, en picture-in-picture. In het geavanceerde menu kun je de witbalans (RGB), Gamma, IFC (Intelligent Frame creation), Resolution Enhancer, 16:9 overscan, en pixel orbiter aanpassen. Je kunt ook uit een aantal presets kiezen: Dynamisch, Normaal, Cinema THX, Game, Foto, Professional1, en Professional2.

Direct uit de doos is de beeldkwaliteit niet erg accuraat en de kleuren zijn oververzadigd. De kleurtemperatuur is iets te hoog wat het beeld wat blauwig en koud maakt. Dit zien we nagenoeg op elke TV terug bij de standaard instellingen. De THX modus is daarentegen wel erg nauwkeurig en de resultaten zijn indrukwekkend. We hebben onderstaande instellingen doorgevoerd.

ModusProfessional1
Contrast36
Helderheid+1
Kleur31
Scherpte2
Color RemasterUit
EcoUit
P-NRUit
Gamma2.2
Intelligent Frame CreationAan/Uit
Resolution EnhancerUit
16:9 OverscanUit
R-Gain+1
G-Gain-8
B-Gain7
R-Cutoff0
G-Cutoff-1
B-Cutoff+1
Namen instellingen kunnen afwijken. Wij hadden een Engels menu

Sommige mensen prefereren de IFC functie aan te zetten (het beeld loopt wat vloeiender, maar kan nep overkomen), dus hier hebben we aan/uit staan.

Beeldkwaliteit op de Panasonic GT30

In deze sectie geven we onze ervaringen weer met de beeldkwaliteit van de GT30, gebruik makend van de instellingen hierboven.

Plasma TV’s zijn van glas gemaakt en hierdoor krijg je nu eenmaal reflecties. Maar, de GT30 heeft een goede anti-reflectie coating en zelfs in helder daglicht zag het beeld er fris en helder uit. De zwart waarden waren die en intens. Dit is zeer belangrijk aangezien plasma TV’s vaak moeite hebben om goed te presteren in een sterk verlichte omgeving.

De kleurovergangen zijn een klein verbeterpuntje. In de donkere gebieden op het scherm heeft de GT30 moeite met het reproduceren van alle donkere schaduwen. Wat de TV laat zien is uitstekend, maar dit zou beter kunnen.

De SD beedkwaliteit (TV en DVD) is erg goed, zoals verwacht. Panasonic’s plasma TV’s zijn altijd de beteren geweest wat betreft de weergave van standaard definitie materiaal en de GT30 is geen uitzondering. De SD beelden zijn gedetailleerd en scherp, en zelfs de details in snelle bewegingen zijn goed waar te nemen.

Advertentie

De HD beeldkwaliteit (Blu-ray en HD games) is fantastisch te noemen en de detaillering is indrukwekkend. De GT30 geeft nagenoeg hetzelfde resultaat als de topmodellen van vorig jaar en dat is positief. De response tijd is erg snel wat veel toegevoegde waarde heeft in sport, game en actie beelden. Ook hier is het weer van groot belang dat de TV ook in bewegende beelden de details vast weet te houden. De snellere response tijd betekent ook dat de TV beter is voor gaming dan LCD/LED TV’s.

Het na-ijlen van beelden was door het nieuwe fosfor paneel van de VT20 serie een klein hekelpunt. Na het lang laten staan van een beeld kon je dit beeld ook voor langere tijd terugzien in sommige gebieden van het scherm. Dit is gelukkig in de GT30 flink verbeterd. Natuurlijk heb je nog steeds wat last van dit effect wanneer je een beeld voor een aantal uur laat staan, maar het is geen groot probleem meer.

De zwart waarden komen aardig overeen met die van de 2010 modellen. Het is niet pikzwart en er is dus ruimte voor verbetering. Toch heeft Panasonic nog steeds de beste zwart waarden in de markt. De zwart waarden tijdens lichte omstandigheden zijn wel flink verbeterd door de nieuwe anti-reflectie laag.

3D beeldkwaliteit op de Panasonic GT30

Voor de 3D weergave hebben we gebruik gemaakt van een 3D Blu-ray speler en de PlayStation 3. Bij de GT30 zitten overigens standaard geen 3D brillen. Deze zul je dus los moeten aanschaffen. Bij de 3D weergave kijken we naar de 3D diepte, 3D beeldkwaliteit, 3D crosstalk en we kijken naar andere 3D TV’s op de markt in een kleine vergelijking.

De GT30 heeft meer licht output dan de meeste plasma TV’s, maar in sterk verlichte kamers of zeer lichte ruimten is het nog niet genoeg. Voor de gemiddelde huiskamer en donkere kamers werkt het naar behoren. Panasonic had qua crosstalk al de minste problemen vorig jaar, samen met LG,en het merk beloofde voor dit jaar nog meer verbeteringen op dat gebied. En weer moeten we zeggen dat er nauwelijks crosstalk waar te nemen is. In beelden met een zeer hoog contrast kun je het wel eens meekrijgen, maar het is moeilijk waarneembaar. De lage crosstalk komt ook ten goede aan een fantastische 3D diepte. We hebben de mogelijkheid gehad Avatar 3D op de GT30 te bekijken en we moeten zeggen dat – wanneer het op de juiste manier gebruikt wordt – 3D zeker een toegevoegde waarde heeft voor de kijk ervaring. De THX modus is ook in 3D weergave beschikbaar en ten opzichte van de 2010 modellen worden de kleuren hier nu wel nauwkeurig weergegeven.

Alles bij elkaar genomen is de GT30 een fantastische TV en de prestaties zijn bijna identiek aan de VT20 serie van vorig jaar, wat ook onze referentie is van hoogwaardig 3D. Dit betekent tegelijkertijd dat Panasonic momenteel de beste 3D beeldkwaliteit op de markt heeft en we zien eens te meer dat plasma de beste keus is wanneer het aankomt op 3D beeldkwaliteit. De 3D bril is nog steeds wat lomp en onhandig. Absoluut beter dan de oudere modellen, maar nog steeds niet erg comfortabel en licht.

Kijkhoeken

Zoals we gewend zijn van een plasma paneel zijn de kijkhoeken zeer breed. De verandering in de kleur intensiteit is zeer klein en ook het contrast blijft gewaarborgd wanneer je schuiner voor de TV gaat zitten. De meeste LCD/LED TV’s van tegenwoordig tonen een groot verlies in contrast wanneer je de kijkhoek groter maakt.

Audio kwaliteit

De Panasonic GT30 serie is dunner dan de voorgaande modellen maar aan de onderzijde van de kast is deze iets breder gemaakt om grotere speakers te integreren. De speakers zijn ok en beter dan de speakers in de meeste zeer dunne LCD TV’s met LED verlichting, maar er ontbreekt veel bass en kracht. De stemmen zijn wel helder. Ze voldoen voor het simpele TV gebruik, maar wederom zeggen we dat een goede speaker set (home cinema set) toch zeker nodig is voor het intensieve gebruik en het kijken van films.

Conclusie

De Panasonic GT30 heeft – net als de meeste nieuwe 2011 TV’s van het merk – veel aantrekkelijk multimedia functies gekregen. De TV heeft USB opnamen, DLNA streaming voor video, afbeeldingen en muziek, en het Viera Connect platform. De Viera Market mist helaas nog wat content, maar daar zou snel verandering in moeten komen.

De GT30 beschikt over een fantastisch 2D beeld met accurate en natuurlijke kleuren, diepe zwart waarden, een ongelooflijk snelle response tijd, en nagenoeg geen na-ijlen van beelden. De details worden rijkelijk en overtuigend weergegeven. Het enige kleine probleem is dat kleuren soms niet goed gescheiden worden, maar dit is niet onoverkoombaar.

De 3D kwaliteit is ook overweldigend en de beste op de markt. Het is geen grote verbetering ten opzichte van de VT20 modellen van vorig jaar op het gebied van crosstalk maar de GT30 heeft een 3D THX modus voor nauwkeurige kleuren in 3D films. De 3D brillen moeten apart gekocht worden.

Advertentie

De Panasonic GT30 heeft zeer weinig nadelen en we zijn ervan overtuigd dat de meeste gebruikers de naar beneden en zijkant wijzende aansluitingen zeer welkom vinden. De GT30 ligt zeer dichtbij – zo niet, op hetzelfde niveau – van de high-end modellen van vorig jaar en is een geweldige TV.

De GT30 is beschikbaar in een 42 inch, 46 inch, 50 inch formaat, genaamd de TX-P42GT30, TX-P46GT30 en TX-P50GT30.

Panasonic GT30 kopen

Bekijk op onze 3D TV kopen overzicht pagina waar je de Panasonic GT30 serie kunt kopen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (11)

Geert

Geert
22 april 2011 om 09:23

Hebben deze schermen nog last van het “Floating black” probleem?

Inloggen


22 april 2011 om 13:50

Ik heb het bij dit model niet gezien. De serie van vorig jaar had dit wel overduidelijk.

Inloggen
walter verbeeck

walter verbeeck
25 april 2011 om 12:27

Als het niveau van de GT30 even hoog ligt als de high-end modellen van 2010, wat gaat dat niet zijn voor de VT30 van dit jaar?
Ik ben razend benieuwd naar de review van de VT30 om dat ik dit model wil kopen

Inloggen
Erwin

Erwin
04 mei 2011 om 20:44

Ik moet toch even wat kwijt over de GT30 en ik heb gelezen dat dit ook wel voor de VT30 geldt en wel dit : 50Hz materiaal, dus onze tv zenders en video camera’s, worden niet helemaal storingsvrij weergegeven. Wat ik bedoel is dat de beelden niet vloeiend verlopen. Is jullie dit ook opgevallen?
Ik kijk digitale tv met HD pakket. Dvd’s ook 50Hz zijn soms met snelle bewegingen ook niet om aan te zien. Als je IFC aanzet dan moet ie op middel staan. Op max dan is het beeld idd nep/niet natuurlijke bewegingen. Bijv Starwars III bevat zeer snelle kamera bewegingen en dan lijkt het erop dat de tv het niet kan bijhouden. Zelfs de openings titel loopt niet mooi vloeiend. Maar… als ik naar voetbal kijk op ned 3 dan is het beeld zeer strak en mooi. Dus ik weet ook niet waar het dan aan ligt en het is ook niet met alle zenders of programma’s dus als jullie het nog snappen….
Blu-ray films welke 24p of 60Hz zijn hebben nagenoeg zeer mooie en vloeiende beelden. Behalve als je naar de docu Yellowstone kijkt dan is het net of de film opgenomen is met 25 beelden/sec en omgezet is naar 24p. Het verloopt gewoon niet vloeiend. Beetje jammer.
Op sommige websites (reviews) is dit ook te lezen.
Graag jullie reactie(s) of dit ook is opgevallen.

Inloggen


04 mei 2011 om 23:58

Wij hebben dit zelf niet ervaren en ik heb vanavond wederom een 50Hz DVD opgezet om het te checken (heb de GT30 staan). Ik zie die problemen niet (of nagenoeg niet). Ook bij TV uitzendingen valt het me niet op. Natuurlijk is de kwaliteit van SD materiaal minder dan HD en soms hapert het heel minimaal, maar dit is gebeurt bij elke TV en is niet noemenswaardig.
Wellicht is het model afhankelijk, net als het floating blacks probleem van vorig jaar. Toen hadden bepaalde modellen van de G20 serie last van dit probleem.

Inloggen
visser

visser
29 mei 2011 om 12:02

Beste Martijn,
“In deze sectie geven we onze ervaringen weer met de beeldkwaliteit van de GT30, gebruik makend van de instellingen hierboven” maar waar kan ik deze instellingen vinden?
Groetjes

Inloggen


29 mei 2011 om 12:56

Excuus. Dit is tijdens een update weggevallen. Inmiddels weer toegevoegd!

Inloggen
Olav

Olav
26 augustus 2011 om 16:15

Opvallend aan deze televisie is dat deze hier goed uit de test komt en bij de consumentenbond een 5,5 (op een schaal van 10) scoort. Ligt dit aan de testmethode? Mogelijk, maar de Samsung 8000 scoort bij beiden goed.

Inloggen
David

David
16 december 2011 om 14:58

De consumentenbond is gek!

Inloggen
jan

jan
31 januari 2012 om 00:42

Aan het stoeien met de instellingen.Natuurlijk smaken verschillen maar fabrieksinstellingen waren mi niet beroerd.Waar kan ik de laatste 6 instellingen vinden (R-Gain t/m B Cutoff)

Inloggen
Peter

Peter
26 februari 2012 om 20:40

Beste Martijn,
In de test van FWDMagazine zou de grijsschaal een duidelijke gele tint vertonen die ook ietwat zichtbaar is bij gewone beelden, ook zou de ruisonderdrukking zwak zijn van de GT30. Heb jij dit ook ondervonden bij uw toestel, en moet ik hiermee rekening houden bij eventuele aankoop van dit toestel?
Ik hoor het graag en alvast bedankt.
Gr
Peter

Inloggen
Peter

Peter
26 februari 2012 om 21:12

Martijn, had nog wat vergeten bij mijn vorige vraag; is het wit echt wit bij de GT30? Want in de winkel zie ik bij het demotoestel dat dit niet altijd het geval is en het wit soms lichtjes geel is? Zou je dit toestel kunnen aanbevelen voor aankoop?
Ik zou dit toestel willen kopen omdat deze in 46 inch beschikbaar is, de nieuwe line-up niet meer. Naar mijn gevoel heeft dit toestel een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding? Voor een LED betaal je veel meer toch?

Inloggen


26 februari 2012 om 23:25

Beste Peter,
Zoals ik in de review al aangeef was ik zeer tevreden over het model. De gele tint die je noem is mij zeker niet opgevallen. Bij geen enkele van de gereviewde plasma modellen overigens. De GT30 heeft absoluut een goede prijs/kwaliteit verhouding en komt zelfs dicht in de buurt van de VT30 qua beeldkwaliteit. Dat je voor een LED meer betaalt is niet perse zo. Je hebt ook goedkopere LED modellen. Voor Full LED betaal je wel vaak meer.
Nogmaals, naar mijn idee was dit een van de betere modellen van afgelopen jaar. De gele tint kan wellicht in een bepaalde serie gezeten hebben maar dat is natuurlijk altijd een gok. Ik heb het in ieder geval niet gezien.

Inloggen
Bas

Bas
23 december 2012 om 17:29

Hallo,

Ik heb een panasonic tx-p46gt30e aangeschaft en ben bezig met alles in oorden te maken, maar het lukt me niet om hem aan te sluiten op het internet blijf de hele tijd steken op het punt “verbinding met gateway controleren” wat houdt dat in?

Alvast bedankt

Inloggen
Bas

Bas
23 december 2012 om 17:34

Hallo,

Ik heb een panasonic tx-p46gt30e aangeschaft.
Ben nu bezig met alles in orde te maken maar blijf nu steken bij het internet hij zegt dit “verbinding met gateway controleren” kan nu niet meer verder.

Alvast bedankt

Inloggen
walter

walter
02 augustus 2014 om 13:13

Vreemd, het is de zoveelste keer dat ik spam krijg voor… Een neuscorrectie :/

(Kunnen jullie dat niet verhinderen met een code 4 letters of cijfers of beide)

BTW.. Ik ben nog steeds héél tevreden over mijn TX-P50VT30 😉

Inloggen


02 augustus 2014 om 13:26

Excuus! Er komt zoveel spam binnen dat er wel eens iets door schiet. We proberen het te minimaliseren.

Inloggen