Review: Panasonic DP-UB420 Ultra HD Blu-ray speler

25 mei 2019 + 10 minuten 1 Reacties
Panasonic DP-UB424 review

Panasonic houdt in 2019 grotendeels vast aan zijn in 2018 gelanceerde Ultra HD Blu-ray spelers, waaronder de DP-UB420. Dit model beschikt over nagenoeg alles dat je nodig hebt om je fysieke discs af te spelen en biedt ondersteuning voor het gros van de recente audio- en videoformaten. In deze review bekijken we de DP-UB420.

Deze review is gebaseerd op de review van de DP-UB424, de Nederlandse versie van deze speler. Beide spelers zijn identiek qua uiterlijk, specificaties en prestaties.

Panasonic DP-UB420 – specificaties

Panasonic heeft in 2018 de DP-UB9000, DP-UB820 en DP-UB420 Ultra HD Blu-ray spelers op de markt gebracht. De topmodellen zijn de DP-UB9000 en DP-UB820, uitgerust met ondersteuning voor zowel Dolby Vision als HDR10+. Verder komen deze spelers met een analoge 7.1-kanaals output en vergulde aansluitingen. De DP-UB9004 is een speler speciaal voor de audiofiel, met onder meer een verzwaard chassis, een speciale audiovoeding, een krachtige D/A-converter en gebalanceerde XLR-uitvoer.

De UB420 zien we net een stapje lager terug en beschikt net als zijn duurdere broers over twee HDMI-uitgangen om audio en beeld apart te kunnen versturen. In tegenstelling tot de topmodellen komt dit model met ondersteuning voor HDR10+, HLG en HDR10. Alle de spelers komen met ondersteuning voor hoge resolutie audio, waaronder ondersteuning voor WAV/FLAC/MP3/AAC/WMA, DSD (11.2MHz/5.6 MHz/2.8 MHz) ALAC en AIFF. De UB420 is daarnaast voorzien van Digital Tube sound, met zes verschillende audiomodi. De spelers ondersteunen 4K streamingdiensten, waaronder YouTube, Netflix en Amazon, terwijl 4K video’s middels het MP4-formaat afgespeeld kunnen worden.

Advertentie

Alle nieuwe spelers hebben een Ultra HD Premium-certificaat meegekregen en beschikken over de HCX-processor. Ook is 4K Direct Chroma Up-scaling waarmee hd-content naar 4K opgeschaald kan worden aanwezig. Nieuw is de ondersteuning voor spraakbesturing, dankzij integratie van de Google Assistant en Amazon Alexa.

De Panasonic DP-UB420 kan inmiddels gekocht worden voor een prijs van 269 euro.

Features Panasonic DP-UB420

 • Ultra HD Blu-ray (4K/HDR)
 • HCX (Hollywood Cinema Experience) Processor
 • HDR10+ dynamic metadata
 • 4K High-Precision Chroma Processing
 • 4K Direct Chroma Up-scaling
 • 4K 60p/50p/4:4:4 Output
 • HDR Optimizer
 • FULL HD 3D Blu-ray Disc Playback
 • Twee HDMI-uitgangen
 • High Clarity Sound Premium
 • HDMI Low Clock Jitter Process
 • Digital Tube Sound
 • High-resolution Audio Playback (DSD (11.2MHz/2.8MHz/5.6MHz), ALAC, FLAC, WAV, AIFF)
 • 192kHz/96kHz Surround Re-master
 • Spraakbediening
 • 4K VOD (Netflix/ YouTube/ Amazon)
 • 4K Networking (4K Video/ 4K Jpeg Playback)
 • Internet Apps
 • DLNA (Client/Renderer)
 • Network Drive Access
 • External HDD Playback
 • Mirroring met smartphone / tablet
 • Webbrowser
 • WiFi

Panasonic DP-UB420 – design

Op het gebied van design houdt Panasonic al even vast aan dezelfde kenmerken. De DP-UB420 is dan ook voorzien van het zogenaamde ‘3D glass cut’-design aan de voorzijde, voorzien van een glanzend zwarte afwering. Aan het design valt verder zeer weinig op; het is een strak afgewerkte speler met een onopvallend maar fraai uiterlijk. Wat wel opvalt is het ontbreken van een display, waardoor je altijd aangewezen bent op het tv-scherm.

Aan de bovenzijde van de speler zien we de open-knop en standby-knop terug, deze keer in fysieke vorm in plaats van touch-knoppen. De speler voelt heel licht aan, in tegenstelling tot het topmodel, maar de UB9004 komt dan ook met een verstevigd en verzwaard chassis voor een optimale (analoge) audioweergave.

Aansluitingen

Als we kijken naar de aansluitingen dat is het ook allemaal vrij eenvoudig; Je krijg twee HDMI-uitgangen aan de achterzijde, een optische audio-uitgang aan de achterzijde, een ethernetpoort aan de achterzijde en een USB-poort aan de voorzijde. De speler beschikt daarnaast over WiFi.

Panasonic DP-UB420 – gebruiksgemak

De Panasonic DP-UB420 is een volledig uitgeruste Ultra HD Blu-ray speler, zowel kijkend naar de afspeelmogelijkheden als naar de instellingsmogelijkheden en aangeboden diensten. Qua menu’s en mogelijkheden zit het dus wel goed; Panasonic biedt overzichtelijke menu’s voor de basisinstellingen, verpakt in een eenvoudige maar gestructureerde interface.

Ook voor de gevorderde gebruiker is er voldoende te vinden om de beeld- en audioweergave naar eigen wens aan te passen, met onder meer geavanceerde opties voor HDR-weergave en kleurweergave. Er zijn ook drie presets aanwezig die zelf in te stellen zijn, bijvoorbeeld een voor dvd en een voor Blu-ray. De speler is zeker niet één van de snelste modellen op de markt dus hier en daar zit een kleine hapering als je van het ene menu naar het andere menu gaat, maar over het algemeen is dit niet echt storend.

Wat wel storend is, is dat Panasonic nog steeds gebruikmaakt van de vrij oude Viera Cast-interface die we jaren terug al op lcd tv’s en plasma tv’s van het merk zagen. Deze interface is qua uiterlijk niet meer van deze tijd, maar ook is het een trage interface. Het enige handige aan deze interface is dat het je toegang geeft to YouTube, Netflix en Amazon Prime Video. Zo kun je via deze streamingdiensten content in 4K en HDR afspelen. Maar, daar is ook alles mee gezegd. De verdere apps zijn voor de gemiddelde Nederlander niet interessant en de interface nodigt niet uit tot verder gebruik. We hadden liever gezien dat deze apps gewoon via een eigen icoontje in de algemene interface te gebruiken waren.

Afstandsbediening

De afstandsbediening die met de DP-UB420 geleverd wordt heeft ook weer het bekende uiterlijk dat we van Panasonic gewend zijn, met een afgeronde boven- en onderzijde en in het midden een cirkel met bedieningsknoppen met daar omheen menu-knoppen en een dedicated Netflix-knop. Alle knoppen voor simpele en geavanceerde bediening zijn aanwezig, maar toch heeft de afstandsbediening een compact formaat. Er is zelfs een speciale knop voor de HDR-setting, waar we later op terugkomen. De lay-out is vanzelfsprekend en de kleine remote ligt goed in de hand. Echter, omdat de remote wat kleiner en goed gevuld is kan het voorkomen dat je op de tast de verkeerde knop indrukt.

Panasonic DP-UB420 – compatibiliteit

De Panasonic DP-UB420 is een volledig uitgeruste Ultra HD Blu-ray speler. Dit model biedt ondersteuning voor de meest bekende en gangbare discs, waaronder cd, dvd, blu-ray, Ultra HD bu-ray en 3D blu-ray. Ondersteuning voor Super Audio CD is niet aanwezig. Alle typische audioformaten die een schijf kan bevatten, van Dolby Digital en DTS tot de lossless versies Dolby True HD en DTS HD MA, kun je bitstreamen of gedecodeerd (PCM) naar buiten sturen. Dolby Atmos en DTS-X zijn ondersteund als je de speler in Bitstream zet (en je audioapparatuur ze kan weergeven uiteraard).

Advertentie

Op het gebied van digitale bestanden is er brede ondersteuning. De speler kan met nagenoeg alle bestandsformaten omgaan, waaronder ook DSD en Flac, zelfs met meerkanaals audio. Analoge uitgangen zijn echter niet aanwezig; alles verloopt via HDMI of de optische uitgang. Tot slot krijg je toegang tot video’s van Netflix, Amazon en YouTube. Dit zowel in 4K als in HDR.

Google Assistent en Amazon Alexa

Met de nieuwe modellen, waaronder de DB-UB420, biedt Panasonic ondersteuning voor Google Assistent en Amazon Alexa. Dit betekent dat je de speler kunt koppelen aan bijvoorbeeld jouw Google Assistant, maar dit kan vooralsnog alleen in het engels. Vraag de Google Assistant ‘Talk to Panasonic blu-ray’ en je wordt meegenomen door het proces van een account aanmaken bij Panasonic en het registreren van je apparaat. Dit neemt wat tijd in beslag, maar eenmaal gekoppeld kun je middels spraakcommando’s jouw Blu-rayspeler bedienen. Zo kun je Google de volgende commando’s geven;

 • Ok Google, ask Panasonic Blu-ray to turn on
 • Ok Google, ask Panasonic Blu-ray to stop playback
 • Ok Google, ask Panasonic Blu-ray to launch Netflix

Zoals gezegd is deze vorm van bediening momenteel alleen in het engels mogelijk, maar wellicht belangrijker is de vraag of en wanneer je deze vorm van bediening zult gebruiken. Als je met de speler aan de slag gaat is de kans groot dat je dit bewust, en met de afstandsbediening bij de hand doet. Om dan eerst tegen Google te praten is wellicht wat omslachtig. De routines van Google Home, waarmee scenario’s waarin meerdere apparaten zitten aangemaakt kunnen worden, zijn een stuk interessanter, maar ook die zijn in Nederland momenteel nog niet te gebruiken.

Panasonic DP-UB420 – beeldkwaliteit

Al die features en mogelijkheden zijn natuurlijk mooi, maar uiteindelijk draait het met name om één ding; de beeldkwaliteit. Wat dit onderdeel betreft geeft Panasonic eigenlijk op papier al aan geen concessies te willen doen, zelfs niet bij de goedkopere modellen. De UB-424 moet namelijk dezelfde beeldprestaties bieden als de DP-UB9004, en beschikt ook over dezelfde componenten en mogelijkheden voor de beeldweergave, waaronder ook de tweede generatie HCX-processor.

We kunnen dan ook gelijk met goed nieuws beginnen want de DP-UB420 is een uitstekende Ultra HD Blu-rayspeler als we naar de beeldkwaliteit kijken. Niet alleen heb je tal van instellingsmogelijkheden om de (HDR) weergave naar eigen wens af te stellen, ook biedt de speler vanuit de doos een indrukwekkende beeldverwerking. De UB420 verzorgt een strak, gedetailleerd en contrastrijk plaatje. De-interlacing wordt netjes opgepakt, alle frame rates worden goed herkend en de speler voorziet in een soepele en vloeiende weergave. De DP-UB420 erft alle kwaliteiten van de UB9004, waaronder het speciaal multi-tap-filter voor chroma-processing dat het inkomende 4:2:0 of 4:2:2 formaat met uitzonderlijke precisie omzet naar 4:4:4, waardoor je zelfs in zeer fijne detail geen kleurdetail verliest.

HDR

Panasonic voegt drie extra HDR-functies aan de Blu-ray spelers toe; HDR Optimiser zorgt ervoor dat de speler het tone mapping-proces uitvoert in plaats van de tv waardoor je altijd een stabiele HDR beeldkwaliteit krijgt, ongeacht de tv die gebruikt wordt. HDR to SDR conversion zorgt ervoor dat HDR-beelden geoptimaliseerd worden voor tv’s die alleen met SDR-materiaal om kunnen gaan. En, HDR Adjustment maakt het mogelijk het HDR-beeld zelf aan te passen aan de omgeving.

Maar, wat doet die HDR Optimizer nu precies? Wanneer een schijf gemastered is met een maximale helderheid van bijvoorbeeld 2.000 nits, dan moet de televisie deze content ‘tonemappen’ omdat hij niet het volledige helderheidsbereik kan tonen, bijvoorbeeld als zijn maximale helderheid maar 500 nits is. Hoe de televisie die tonemapping doet, weet je nooit helemaal. En Panasonic claimt dat ze het beter kunnen. In essentie neemt de speler de tonemapping stap van de televisie over, en levert de content zo aan dat de televisie er nog erg weinig (of niets) mee hoeft te doen. Om dat proces correct te starten moet je in de instellingen je type display kiezen, waarmee je in essentie vertelt wat de maximale helderheid van je display is. De mogelijkheden zijn OLED (1.000 nits), Projector (700 nits), Super High Luminance LCD (1.500 nits), Middle or High Luminance LCD (1.000 nits) en Basic Luminance LCD (500 nits).

Vervolgens hou je de HDR-settings toets op de afstandsbediening lang ingedrukt om de HDR-optimiser te activeren. Het resultaat van de HDR-optimiser is goed te zien. Zo wordt witdetail beter getoond en een klein deel van de kleurintensiteit die op veel displays in de meer heldere tinten verloren gaat wordt door de speler hersteld. Over het algemeen zijn we dan ook onder de indruk van de HDR-weergave. Wanneer we een Ultra HD Blu-ray disc met HDR10+ aanzetten laat de Panasonic zien ook met deze content zeer goede prestaties neer te kunnen zetten. Lichte delen van het scherm komen met voldoende helderheid en behoud van detail naar voren, terwijl donkere delen van het scherm (schaduwen bijvoorbeeld) nog altijd veel kleurgradaties en dus details bevatten. Een ding dat wel gezegd moet worden; ondersteuning voor Dolby Vision is, in tegenstelling tot de hogere modellen, niet aanwezig.

Panasonic DP-UB420 – Conclusie

De Panasonic DP-UB420 is een betaalbare Ultra HD Blu-rayspeler die bij de meeste mid-end tot high-end tv’s niet zal misstaan. De speler doet alles goed op het gebied van beeldweergave en is zelfs net zo goed als het absolute topmodel; de UB9004. Je hebt toegang tot de belangrijkste streamingdiensten (in 4K en HDR), kunt nagenoeg alle discs en bestanden afspelen en krijgt geavanceerde instelmogelijkheden. Kleine minpunten zijn de verouderde Viera Cast-interface, het ontbreken van een display en het ontbreken van ondersteuning voor Dolby Vision. Vraag je meer aan de kant van (analoge) audio en wil je graag ondersteuning voor Dolby Vision, dan is de UB9000 de beste keuze. Voor alleen Dolby Vision als extraatje is de DP-UB820 een goede keuze. Voor de rest is de UB420 de keuze die het meeste waar voor je geld biedt.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Zeer goede beeldkwaliteit
 • All-round speler
 • Veel geavanceerde instellingsmogelijkheden

Minpunten
 • Geen display

 • Verouderde interface
 • Spraakbediening alleen in het engels
 • Geen Dolby Vision


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

dinandus

dinandus
25 mei 2019 om 17:49

Mooie test weer, word de DP UB 450 binnenkort nog getest?
Deze heeft wel Dolby Vision en naar verluid de betere HXC versie, en ligt tussen de hier geteste 420 en de 820 versie in.

Inloggen