Review: Panasonic DMP-UB400 (DMP-UB404) Ultra HD Blu-ray-speler

25 oktober 2017 + 10 minuten 2 Reacties
Panasonic_DMP-UB400_front1

Panasonic heeft een uitgebreide line-up Ultra HD Blu-ray-spelers. Het topmodel van vorig jaar, de DMP-UB900, blijft beschikbaar en werd in september vorig jaar aangevuld met de DMP-UB700. Dit jaar zijn daar de DMP-UB400 en DMP-UB300 bijgekomen. Overigens zijn dit de modelnummers voor België, waar ook ons reviewsample vandaan komt. In Nederland heten deze modellen de DMP-UB404 en DMP-UB304 maar afgezien van de naam zijn ze exact hetzelfde als de Belgische versies. De Panasonic DMP-UB400 (DMP-UB404) mikt op uitstekende beeldkwaliteit gekoppeld aan een mooie prijs.

Panasonic DMP-UB400 / DMP-UB404 – specificaties

 • Wat: Ultra HD Blu-ray-speler
 • Aansluitingen: 2x HDMI, 1x digitaal optisch audio uit, 1x netwerkaansluiting, 2x USB (2.0 en 3.0)
 • Schijfformaten: Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, BD-R/RE, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD-Audio, CD-R/RW
 • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11n) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, Internettoepassingen, Hi-res audio, Miracast
 • Afmetingen: 320 x 45 x 199 mm
 • Gewicht: 1,5 kg
 • Verbruik: 27 / 0,3 Watt
 • Adviesprijs: 350 euro

Bekijk ook de complete Panasonic 2017 Blu-ray speler line-up.

Panasonic DMP-UB400 / DMP-UB404 – design

Deze speler zal zeker niet in het oog springen. De behuizing is volledig in mat zwart, en aan de voorzijde gaat alles schuil achter een licht afgeschuinde, glanzende zwarte afdekplaat. Die afdekplaat hebben we nooit een goed idee gevonden. Veel mensen zullen ze uit gemak gewoon naar beneden geklapt laten. De speler is ruim 11 cm smaller dan zijn grote broers.

Eens opgesteld bij je andere toestellen springt hij er op geen enkele manier uit, en hij is ons iets te sober om hem echt in het zicht op te stellen. Op de afwerking valt niets aan te merken. De speler is stil, de kleine ventilator achteraan hoor je enkel als je dichter dan een meter bij het toestel zit. Rechts bovenaan zijn twee toetsen voorzien: power en eject.

Advertentie

Aansluitingen

Achteraan de DMP-UB404 vinden we twee HDMI-aansluitingen. Dat blijft een handige feature voor mensen die een soundbar of AV-receiver gebruiken die geen Ultra HD/HDR passthrough heeft. Met de ene aansluiting stuur je dan beeld naar de tv, en via de andere versluis je de audio naar je muziekinstallatie. Er zijn geen analoge audio-uitgangen, wel nog een optisch digitale uitgang. Verder is er een netwerkaansluiting en een USB 3.0 aansluiting.

Vooraan heeft de speler een extra USB 2.0 aansluiting, dat is wat handiger als je snel wat mediabestanden wilt bekijken. De UB400 biedt uiteraard ook een WiFi-aansluiting (802.11n) maar wie regelmatig Ultra HD wil streamen raden we toch aan om de speler bedraad aan te sluiten. Je kunt mobiele apparaten spiegelen via Miracast.

Panasonic DMP-UB400 / DMP-UB404 – gebruiksgemak

De gebruiksinterface is dezelfde als op de DMP-UB900. Het Home-scherm biedt in zes eenvoudige iconen toegang tot alle diensten van de speler. Video, muziek, en foto via schijf of USB, de DLNA-speler voor alle bestanden op je thuisnetwerk, de netwerkdiensten en alle instellingen.

De interface is eenvoudig en navigeert in de meeste gevallen snel. Enkel de mediaspeler leek ons soms wat sloom. Spartaans willen we de interface niet noemen, maar vergeleken met bijvoorbeeld de Samsung UBD-M9500 merk je toch dat de Panasonic aan wat vernieuwing toe is. In de instellingen vind je een bijzonder uitgebreide set mogelijkheden. Maar Panasonic voorziet voor alle belangrijke dingen ook een automatische instelling zodat je je hoofd niet hoeft te breken over de beste aanpak.

In de geavanceerde HDMI-instellingen vinden we de optie om het signaal als 10-bit of 12-bit uit te sturen. Dat geeft je de ruimste mogelijkheid om de speler zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de mogelijkheden van de tv. Het is ook mogelijk om HLG-content om te zetten naar HDR10. HLG is vooral bedoeld voor broadcast, en deze speler heeft geen ingebouwde tuners. Maar als je bijvoorbeeld testbestanden in HLG hebt, of er moest ooit een catchup-tv app beschikbaar komen met HLG-content, dan kan je die dus laten converteren naar HDR10 als de tv geen HLG ondersteunt.

Afstandsbediening

De bijgeleverde afstandsbediening is een uitstekend voorbeeld van een handige remote. Hij ligt goed in de hand, en heeft grote, aangename toetsen met duidelijke opschriften. De afspeeltoetsen, toch het belangrijkste op een mediaspeler, staan perfect onder je duim en zijn dankzij hun blauwe kleur in een oogopslag te vinden. De d-pad is omringd door de toetsen voor het schijfmenu, Netflix en het Home-scherm van de speler.

Twee toetsen verdienen wat extra aandacht. De HDR-setting toets rechts boven de d-pad laat je toe om de weergave van HDR-content wat aan te passen, bijvoorbeeld wanneer je in een zeer heldere kamer kijkt.

De Playback-Info toets toont netjes welk signaaltype er op de schijf staat, en welk signaal de speler naar de televisie stuurt. Hij is daarbij erg volledig, en toont zelfs welke chroma-subsampling en kleurdiepte er gebruikt wordt. Dat komt vooral van pas als je de speler voor het eerst aansluit en wenst te verifiëren of je wel de best mogelijke kwaliteit krijgt.

Panasonic DMP-UB400 / DMP-UB404 – features

De internettoepassingen van Panasonic komen nog steeds via de erg oude Viera Cast omgeving. Het app-aanbod lijkt uitgebreid, maar we noteren heel wat afwezigen. Zo is er geen YouTube, Amazon Video, Deezer of Spotify beschikbaar. Netflix is gelukkig wel aanwezig en je kunt er HDR-content bekijken. We vroegen Panasonic waarom YouTube en Amazon afwezig waren: “Amazon is nog niet gepland. Toen de speler gelanceerd werd, was de dienst nog niet beschikbaar in Frankrijk en België. YouTube bieden we niet langer aan, daarom is het niet beschikbaar in onze UHD spelers. De belangrijkste reden is dat bijna alle Ultra HD tv’s ook smart tv’s zijn met een YouTube app en het dus dubbel gebruik is.”

De mediaspeler is vrij volledig, maar spitst zich wel toe op vrij recente formaten. Zo is Divx (toegegeven ondertussen erg oud) niet ondersteund, en liep het soms mis met wat minder courante formaten. Ondertitels kan je wel gebruiken, maar de weergave daarvan is niet altijd even netjes. De speler is in elk geval flink verbeterd ten opzichte van onze eerste test met de DMP-UB900. Zo kan hij nu ook de meeste UHD- en HDR-bestanden afspelen. De audiospeler is wel erg volledig en speelt naast de meest gebruikelijke formaten ook FLAC en ALAC-bestanden, zelfs in Hi-Res versies (192kHz/24bit) en DSD-bestanden.

Advertentie

De DMP-UB404 ondersteunt alle bekende audioformaten, van Dolby Digital tot Dolby True HD en DTS tot DTS HD Master Audio. Je kunt de audio bitstreamen naar je AV-receiver of soundbar, en zo ondersteunt hij ook Dolby Atmos of DTS-X. Of je kunt de audio door de speler laten decoderen en als PCM doorsturen naar je tv of geluidsoplossing.

Panasonic DMP-UB400 / DMP-UB404 – beeldkwaliteit

De DMP-UB400 (DMP-UB404) gebruikt exact dezelfde beeldverwerkingsoplossing als de UB900, de HCX-processor met Precise Chroma processing, dus mag je uitstekende beeldprestaties verwachten. De speler detecteert snel en betrouwbaar de meest gebruikelijke film- en videoframerates, en zelfs de meer uitzonderlijke formaten brengen hem niet in de war, zodat moiré-effecten nauwelijks voorkomen.

De deinterlacing is goed en toont in de meeste gevallen een zuiver beeld zonder kartelranden. Loepzuivere upscaling en uitstekende behandeling van fijn detail maakt de beelden scherp en nauwkeurig. Er zijn ook flink wat opties om het beeld aan te passen, zoals helderheid, contrast, scherpte en ruisonderdrukking. Zoals gebruikelijk adviseren we om die uit te schakelen, maar mocht je televisie je op dat vlak in de steek laten, dan biedt de bewerking van de Panasonic een goed alternatief. Je kunt als gebruiker drie afzonderlijke presets opstellen, zodat je voor verschillende types schijven een verschillende behandeling kunt instellen.

HDR

De speler ondersteunt enkel HDR10 en HLG, geen Dolby Vision. Panasonic bevestigde ook dat deze speler geen HDR10+ update zal krijgen (vanwege technische beperkingen). Dat is jammer aangezien Panasonic mee aan de kar trekt om dit formaat te introduceren. Maar of dat een echt gebrek zal zijn is voorlopig moeilijk te bepalen. Er is nog geen content beschikbaar in HDR10+ en hoe snel of traag dit zal veranderen valt af te wachten. Panasonic is hoe dan ook niet alleen in deze situatie. Ook Samsung, dat aan de wieg stond van het nieuwe formaat, bevestigde dat zijn huidige generatie spelers HDR10+ niet ondersteunt.

Uiteraard haalt hij uit Ultra HD-schijven de knapste beelden. Een erg goede feature is de HDR-setting. Door de tonemapping curve aan te passen, slaagt de speler er in om het beeld in verschillende stappen (standaard, natuurlijk, licht en zeer licht) helderder te maken, zonder daarbij weliswaar al het helder of donker detail uit te vlakken. Bekijk je HDR-content in een licht verduisterde omgeving, dan raden we aan om bij de standaard instelling te blijven. Maar als je bij meer omgevingslicht kijkt, dan kan je via deze instelling het beeld aanzienlijk helderder maken, zodat ook een tv die geen topprestaties neerzet op vlak van helderheid toch een intenser beeld toont. De natuurlijk setting gaf de beste resultaten, al kan je in extreme gevallen wel voor licht kiezen. De zeer licht setting was ons wat te helder en doet toch wat detail verdwijnen.

Panasonic DMP-UB400 / DMP-UB404 – conclusie

Panasonic start met deze DMP-UB400 (DMP-UB404) een duidelijke trend naar betaalbare Ultra HD Blu-ray-spelers die uitstekende beeldkwaliteit leveren. Dat hij geen Dolby Vision ondersteunt, hoeft voorlopig geen beperking te zijn. Het aanbod in dat formaat is beperkt. De wat oudere smart tv-omgeving en vrij eenvoudige omgeving vergeven we hem. De speler haalt uit al je schijven met grote zorg het beste beeld en geluid. En dankzij de dubbele HDMI-aansluiting stel je hem ook probleemloos op in een wat oudere audio-oplossing. De ruime opties om het beeld aan te passen en te optimaliseren voor jouw tv maken hem erg betrouwbaar.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldkwaliteit
 • Dubbele HDMI-uitgang
 • Uitgebreide beeld-opties
 • Goede feature set

Minpunten
 • Geen Dolby Vision, HDR10+

 • Oudere smart tv omgeving
 • Geen YouTube, en voorlopig geen Amazon Video

Reacties (2)