De Google Nexus 7 is in mijn ogen de tablet die vorig jaar het tabletdeel van de Androidmarkt volwassen heeft weten te maken, en zijn succes niet alleen aan de super agressieve prijsstelling te danken had. De opvolger draagt dezelfde naam maar er is het nodige veranderd aan de specificaties, terwijl qua prijspunt de verandering minimaal is. In deze review gaan we kijken naar de nieuwe Google Nexus 7, die uit 2013.
Nieuwe Google Nexus 7 – Specificaties
De nieuwe Google Nexus 7 is een vlaggenschip device en dit betekent in dit niet alleen dat Google de software beheert en blijft ondersteunen maar ook dat Google (in samenwerking met ASUS) zoveel mogelijk knappe hardware in zo’n goedkoop mogelijk pakketje weet te stoppen. Zo kost het 16GB model in de VS 229 dollar en het 32GB model 269 dollar. Ook komt er een 4G-versie met een prijs van 349 dollar. Dat het pakketje dan ook nog een eens beperkte afmetingen en redelijk aantrekkelijke looks heeft is een fijne bonus. De specificaties in opgesomde vorm:
- 7-inch display met een resolutie van 1920 x 1200 pixels
- Qualcomm Snapdragon S4 Pro 1.5GHz-cpu
- Adreno 320 400MHz gpu
- 2GB werkgeheugen
- 16GB of 32GB opslaggeheugen
- Webcam en 5MP camera
- WiFi (2.4Ghz/5Ghz) a/b/g/n
- Bluetooth 4.0
- NFC
- GPS
- 3950mAh accu
Het bovenstaande zijn de belangrijkste specs, maar ook de stereospeakers die surround-sound kunnen simuleren en de mogelijkheid om via een (los aan te schaffen) accessoire de tablet draadloos op te kunnen laden zijn natuurlijk interessante gegevens. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de nieuwe Google Nexus 7.
Nieuwe Google Nexus 7 – Video
In onderstaande video neem ik de belangrijkste plus- en minpunten van de nieuwe Google Nexus 7 (2013) door.
Nieuwe Google Nexus 7 – Hardware en design
Harder, Better, Faster, Stronger. Dit nummer van Daft Punk had prima de presentatie van de nieuwe Google Nexus 7 kunnen inleiden want het lijkt volledig van toepassing. Hoewel de behuizing nog steeds van plastic is kan je zeggen dat het apparaat steviger en beter aanvoelt. Supersterk Gorilla Glass beschermt het display en hoewel de behuizing smaller en dunner is geworden in vergelijking met zijn voorganger is het apparaat ook nog eens een stuk sneller.
De randen aan de zijkant van de nieuwe Nexus 7 zijn vrij smal maar bieden nog net genoeg ruimte om je vingers (duimen vooral) kwijt te kunnen zonder per abuis het scherm aan te raken. De randen aan de boven- en onderkant van de tablet zijn nog wel vrij breed, waardoor de machine een extra lang en een beetje uit balans lijkt qua aangezicht. In de hand ligt hij echter prima en is door de versmalling ook makkelijker vast te houden. Voor de achterzijde maakt Google geen gebruik meer van de geribbelde structuur voor een betere houvast. De achterzijde is in plaats daarvan nu voorzien van een soort rubber/soft-touch coating.
De nieuwe Nexus 7 heeft eigenlijk gewoon een heel ingetogen en zelfs een wat saai design. Er is niet veel mis meer maar kan tegelijkertijd ook niet als een blikvanger omschreven worden. De tablet is maar 8.6 mm dik en weegt 290 gram en is daarmee wel weer dunner en lichter dan de meeste concurrerende 7-inch tablets.
Display
De blikvanger van de nieuwe Nexus 7 is namelijk het scherm. Met een resolutie van 1920 x 1200 pixels op een 7-inch IPS display hebben we het hier namelijk over een PPI (pixel density) van 323. Dat is gestoord hoog. Retina plus een beetje. Deze hoge resolutie zorgt voor een zeer scherpe weergave, zowel qua teksten als qua afbeeldingen en video’s. Niet alleen voor de boekenlezers maar ook de surfers en de video-fanatiekelingen is dit een indrukwekkend display.
Zoals we weten is alleen een hoge resolutie echter niet genoeg, en kijken we ook naar zaken als de kijkhoeken, kleurweergave en het contrast. Gelukkig heeft Google (en ASUS) het ook op dit gebied meer dan prima voor elkaar. De kleurweergave is dynamisch zonder het natuurlijke uit het oog te verliezen en zorgt dus voor een comfortabele en realistische weergave. Google zelf geeft aan dat het kleurbereik met 30 procent vergroot is ten opzichte van het oude model.
Ook kan de helderheid van het scherm redelijk hoog afgesteld worden waardoor de tablet aardig tegen invallend licht en reflecties op kan boksen. Hoewel in direct zonlicht comfortabel werken nog steeds lastig is kun je buitenshuis in de schaduw prima aan de slag met deze tablet, met name ook door de laminering waardoor er tussen scherm en glazen bescherming ‘geen’ ruimte zit. De kijkhoeken zijn goed te noemen. Er is geen noemenswaardig verlies in kwaliteit wanneer je in een lichte hoek naar het scherm kijkt. Ook voor meerdere personen die naar het display kijken blijft de kwaliteit dus grotendeels prima te doen.
Aansluitingen en connectiviteit
Het enige dat ik echt mis is een microSD-kaartlezer om het geheugen van de tablet goedkoop uit te kunnen breiden. Ik begin met dit gebrek om duidelijk te maken dat in de rest van alle (reële) wensen voorzien is.
De nieuwe Nexus 7 heeft een WiFi chip met ondersteuning voor 2.4G en 5G signalen (a/b/g/n), Bluetooth 4.0, GPS en natuurlijk NFC. Het laatste is natuurlijk in praktijk nog niet zo heel interessant maar wie weet is 2013 eindelijk het jaar van NFC. Interessanter vind ik zelf de mogelijkheid om de tablet via een Qi-oplader draadloos te kunnen laden. Natuurlijk kan het ook met de microUSB-poort. De microUSB-poort geeft je ook de mogelijkheid de nieuwe Nexus 7 met de computer te verbinden, USB-apparaten aan te sluiten (host functie) en via SlimPort een extern scherm aan te sluiten. Voor het gebruik van de SlimPort is echter wel een (nieuwe) adapter vereist.
Camera’s
De nieuwe Nexus 7 heeft nu ook een camera aan de achterkant van de tablet, in tegenstelling tot het oude model. De camera is van bruikbare kwaliteit maar niets bijzonders. Het is leuk om her en der wat kiekjes te schieten en zolang je redelijk rekening houdt met de verlichting en de autofocus zijn werk laat doen zijn ze nog bruikbaar ook. De camera kan 1080p (Full HD) video schieten en daar is (voor mijn ogen) de kwaliteit ook acceptabel van, en zelfs beter dan de resultaten die ik van andere Android tablets gewend ben.
De webcam is ook precies dat. Een simpel cameraatje dat je in staat stelt te videochatten of een Hangout (jaja Google Nexus, dus noem ik het maar een keer) van beeld te voorzien. Qua kwaliteit doet de camera echter niets om het doorgaans oncharmante perspectief waarmee je jezelf vanaf een tablet filmt te compenseren.
Speakers
Ten opzichte van de ‘oude’ Nexus 7 heeft Google ook wat aanpassingen aan de audiokwaliteit doorgevoerd. In tegenstelling tot het oude model beschikt het nieuwe model over stereospeakers waarvan er één aan de bovenzijde en één aan de onderzijde geplaatst is. In landscape-modus geeft dit een relatief goed stereobeeld, natuurlijk in zoverre dat mogelijk is met een 7-inch apparaat. Let er in landscape-modus echter wel op dat je met je handen de speakers niet bedekt.
Dit stereobeeld is een wereld van verschil wanneer je de oude Nexus 7 er naast legt en zorgt dan ook voor een betere audio-ervaring bij het spelen van games, het kijken van een video of het beluisteren van muziek. Hoge tonen worden helder weergegeven, zonder schel te klinken, en de middentonen zijn goed gebalanceerd. Dialogen worden dus ook prima weergegeven en niet ondergesneeuwd door andere geluidseffecten.
Hoewel je er dus een redelijk goed geluid uit kunt krijgen voor een simpel spelletje of een YouTube filmpje, ook bij een hoog volume, is de nieuwe Nexus 7 niet echt een tablet waarmee je een lange film kijkt of uitgebreid muziek luistert. Daarvoor ontbreken de lage tonen, een zeer belangrijk onderdeel in audiotracks van films en in muziek, teveel. Een 7-inch tablet blijf toch te klein om op dat gebied indruk te kunnen maken.
Een leuke extra feature is dat de nieuwe Nexus 7 beschikt over ‘Surround Sound powered by Fraunhofer’. Dit geeft een leuk effect bij sommige content dat, in tegenstelling tot vele andere apparaten, ook daadwerkelijk een soort van surround-ervaring geeft. Toch moet ik gelijk zeggen dat je verwachtingen wat dit betreft niet te hoog mogen zijn.
Accu
Meer pixels kosten meer energie en dat het pakketje ook nog eens dunner is dan de voorganger die minder pixels had moet je zorgen doen baren over de accuduur. Ondanks beweringen van Google zijn deze zorgen terecht. Voor een vlaggenschip apparaat vind ik het een beetje tegenvallen. Natuurlijk heb ik constant met dit nieuwste speeltje zitten kloten maar veel verder dan 6 tot maximaal 7 uur kom ik toch niet op een enkele lading. Dit is fors minder dan de 10 uur die Google belooft. Naar het schijnt heeft Google de beweringen qua accuduur gebaseerd op een scherm die op 44% helderheid staat en zonder een actieve WiFI. Wait wat? Ja dat is dus achterlijk.
Nieuwe Google Nexus 7 – Software
Net als andere Nexus apparaten draait ook deze nieuwe Google Nexus 7 op een kale versie van Android. Op het moment dat je de tablet uit de doos haalt is er dikke kans dat Android 4.3 Jelly Bean de versie is, in mijn geval moest ik nog even een update draaien vanaf 4.2. Met een kale versie bedoel ik dat er geen enkele toevoegingen zijn gedaan door de hardwarefabrikant, in dit geval ASUS.
We hoeven het er natuurlijk niet over te hebben dat dit een apparaat is met goedkeuring van Google en dat je dus toegang hebt tot alle functies en standaard apps van Android. Via de Google Play Store kan je apps installeren en het aanbod van specifiek voor tablets ontwikkelde apps groeit ook gestaag. Op 7-inch tablet ziet een ietwat opgeblazen versie van een smartphone app er ook een stuk minder beroerd uit dan op 10-inch tablet.
Nieuw in Android 4.3 Jelly Bean
De nieuwe Google Nexus 7 wordt dus in de meeste gevallen standaard met Android 4.3 Jelly Bean geleverd (en anders krijg je meteen een update aangeboden), de op het moment van schrijven meest recente versie van het Android besturingssysteem. Deze versie werd halverwege juli (2013) officieel door Google gepresenteerd maar is een relatief kleine update ten opzichte van Android 4.2 Jelly Bean.
Beperkte gebruikersprofielen
Toch zijn er een aantal interessante nieuwe features te vinden binnen Android 4.3 Jelly Bean. Voor de gebruiker is wellicht de ‘restricted profiles’ (beperkte profielen) functie het meest interessant. Hiermee is het mogelijk om als hoofdgebruiker een profiel/account aan te maken dat meer beperkingen kent dan een standaard nieuw gebruikersaccount.
Binnen Android 4.2 Jelly Bean was het al mogelijk voor meerdere gebruikers een account/profiel aan te maken, maar met de beperkte profielen krijg je meer controle als hoofdgebruiker. Een beperkt profiel wordt vanuit het account van de hoofdgebruiker aangemaakt en biedt daarom complete controle over alles dat binnen het profiel wel en niet gedaan mag worden. Zo kun je als hoofdgebruiker welke apps (van deze hoofdgebruiker) wel en welke niet gebruikt mogen worden. Ook kun je aangeven of binnen het profiel in-app aankopen gedaan mogen worden. Wel is een beperkt profiel nog steeds een compleet eigen omgeving met eigen eigen opslagruimte, eigen homescreens, eigen widgets en eigen instellingen.
Er zijn veel interessante toepassingen voor deze functie te verzinnen, waaronder een kiosk-modus voor bijvoorbeeld het gebruik door klanten in een winkel, een afgeschermde modus voor gebruik door kinderen en een speciaal account voor gasten die bij je thuis langskomen.
Bluetooth en wifi
Op het gebied van Bluetooth en wifi zijn er ook een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo is er nu ondersteuning voor Bluetooth Smart, ook wel Bluetooth Low Energy genoemd. Hiermee wordt het energieverbruik bij het koppelen van een Bluetooth accessoire verminderd, mits die accessoire dezelfde ondersteuning biedt. Met name voor ‘wearables’ als Smartwatches die notificaties van de tablet weergeven is dit een welkome feature. Daarnaast is het binnen Android 4.3 mogelijk om wanneer wifi uitstaat toch te laten zoeken naar wifi-netwerken en aan de hand daarvan je locatie te bepalen. Dit verbruikt minder energie dan de gps-functie en kan dus voor een langere batterijduur zorgen.
Google Play Games
Het is eigenlijk geen nieuwe feature van Android 4.3 Jelly Bean maar tegelijk met de lancering van het OS werd ook Google Play Games in de Play Store uitgebracht. Met deze ‘portal’ is het mogelijk om alles dat te maken heeft met het spelen van games in één app terug te vinden. Wanneer je Google Play Games opent heb je onder meer toegang tot alle games die je geïnstalleerd hebt, games die je recentelijk gespeeld hebt, de spelers waar tegen je gespeeld hebt, je hoogste scores en je achievements, en Google+ vrienden die je kunt uitdagen voor een spel.
Meer verbeteringen en vernieuwingen
Android 4.3 Jelly Bean brengt nog een aantal kleine verbeteringen en optimalisaties met zich mee die je niet direct terugziet maar die wel belangrijk zijn. Voor een compleet overzicht van alle vernieuwingen en verbeteringen kun je terecht in ons Android 4.3 Jelly Bean overzicht.
Nieuwe Google Nexus 7 – Prestaties
Kijkend naar de specificaties beschikt de nieuwe Nexus 7 over een Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor, een model dat vorig jaar gelanceerd werd. Echter klopt dit niet helemaal. Google en ASUS hebben namelijk gekozen voor een aangepaste versie van deze processor die eigenlijk ook deels de nieuwe Qualcomm Snapdragon 600-variant is. De chip die in de tablet verwerkt zit is de APQ8064-1AA, een speciale versie van de S4 Pro die niet over vier Krait 200-kernen maar vier Krait 300-kernen beschikt. Deze kernen worden ook in de nieuwe generatie Snapdragon 600-processor gebruikt. Eigenlijk hebben we dus te maken met een iets lager geklokte Snapdragon 600-chip, welke normaal gesproken begint bij 1.7GHz.
Toch houden we voor het gemak de officiële specificaties van Google aan en hebben het dus over de S4 Pro-processor. Dit model van Qualcomm is een quadcore-variant en is meer dan krachtig genoeg om alles wat je er op dit moment tegenaan kan gooien te draaien. In combinatie met de Adreno 320 grafische processor zijn er zelf enorm indrukwekkende mogelijkheden als het gaat om grafische hoogstandjes in spelletjes, die je op dit punt gewoon echt games moet noemen. Opstarttijden van apps zijn korter dan ooit en taken als browsen voelen ook weer net wat sneller aan en vloeiender aan.
Scrollen blijft een klein probleem voor Android maar als je nooit anders gewend bent – en dus niet je iPad (mini) aan het inruilen bent voor deze tablet – zul je er niet al te gek veel last van hebben. Het blijft een heel klein beetje sputteren. Als ik eerlijk ben kan ik deze klacht mezelf ook wel een beetje aangepraat hebben, op basis van andere reviews. Hetzelfde is me overkomen bij mijn Retina Macbook Pro die niet zou kunnen scrollen, maar waar ik nu maanden later niets meer van merk. Al met al is er over de prestaties van de nieuwe Google Nexus 7 vrij weinig te klagen. Het is gewoon een zeer indrukwekkend apparaat dat eenvoudig de directe concurrentie doet verbleken en in ieder geval het komende jaar prima mee zal komen.
Nieuwe Google Nexus 7 – In gebruik
De nieuwe Google Nexus 7 is de beste Android tablet die ik tot nu toe heb mogen gebruiken. Het is een indrukkend goed apparaat met bijbehorende bouwkwaliteit. Natuurlijk had ik graag iets chiquere materialen gezien en had het design opwindender mogen zijn, maar we kunnen niet alles hebben. Daarbij mogen we dit ook niet echt als grote nadelen beschouwen.
De tablet ligt goed in de hand en ondanks de smallere randen is er genoeg ruimte om je duimen kwijt te kunnen zonder per ongeluk steeds het scherm aan te raken. Doordat de tablet wat smaller is geworden past hij ook makkelijker in je hand, en broekzak. Het dragen van de tablet in je broekzak is echter alleen iets voor korte stukjes en het liefst binnenshuis, want je loopt natuurlijk nog steeds een klein beetje voor gek met zo’n plaat in je kontzak.
De tablet is erg snel en de combinatie Android 4.3 Jelly Bean, de Qualcomm-processor en grafische chip sturen alles erg knap aan waardoor je een absoluut vloeiende en nagenoeg perfecte Android-ervaring voorgeschoteld krijgt. Zeker voor de basistaken heb ik nog nooit zo’n snelle Android tablet in handen gehad. Wel wordt de nieuwe Google Nexus 7 best warm bij intensieve games. Niets om je echt zorgen over te maken en je zult je er ook niet aan branden, maar warm is het zeker. Mijn model heeft ook last van een soort bug in de audio. Soms wil hij zomaar opeens geluid van een openstaande app afspelen. Zo had ik vannacht opeens race-geluiden uit de speakers schallen. Natuurlijk duurde dat een goede paar minuten voordat ik doorhad dat het geluid uit de kamer naast mijn slaapkamer kwam.
Het scherm is enorm indrukwekkend en voor mijn ogen minstens net zo mooi als die op de retina iPad, misschien zelfs nog mooier. Vooral bij het lezen van een boek of webpagina’s met een hoop tekst merk je het voordeel van een scherm met een hoge resolutie van goede kwaliteit. Ook voor het bekijken van video’s en andere vormen van content consumptie is dit display een verademing.
Nieuwe Google Nexus 7 – Conclusie
De eerste Nexus 7 vonden wij al een mooi apparaat met een wellicht nog mooiere prijs. De nieuwe Google Nexus 7 is iets duurder maar je krijgt dan ook veel meer voor je geld, met het scherm als het absolute hoogtepunt. De tablets is snel, stabiel en met de laatste generatie van Android niet alleen leuk voor jou maar ook voor alle andere leden van het gezin.
Dit is in mijn optiek de tablet waar je op moet wachten, maar wanneer de nieuwe Nexus 7 in Nederland beschikbaar komt en voor welke prijs precies is nog niet bekend. Of ASUS zowel de 16GB als 32GB versie aan gaat bieden weten we ook nog niet, het zou mij in ieder geval niets verbazen als ze alleen de 32GB gaan verkopen. Als we gewoon de de 229 dollar (16GB-versie) omzetten in 229 euro dan is het prijsverschil met de MeMoPad HD 7 van ASUS niet heel groot en deze Nexus 7 blaast hem van alle kanten uit het water. Hetzelfde geldt zelfs voor alle directe concurrenten in het 7-inch segment die de afgelopen weken gelanceerd zijn. De nieuwe Nexus 7 doet ze allemaal verbleken.
Beoordeling
- Indrukwekkend display
- Snel en stabiel
- Stock Android 4.3 Jelly Bean
Tegenvallende accuduur
- ontbreken microSD-kaartlezer
- Camera’s zijn niet indrukwekkend
Reacties (52)