Eerder deze maand zijn we begonnen met onze multiroom-installatie, waarbij we gekozen hebben voor het multiroom-systeem van Raumfeld. In een eerder gepubliceerd artikel hebben we het gebruik, het design en de mogelijkheden bekeken, en daarnaast hebben we in een uitgebreide review de Stereo L luidsprekers behandeld. In dit gedeelte van de multiroom-review kijken we naar de Raumfeld One M, One S en Stereo Cubes.
Raumfeld multiroom
Raumfeld is onderdeel van het wellicht bekendere Teufel. De Duitse audiofabrikant lanceert onder dit merk de multiroom-oplossingen. Actieve speakers die met elkaar kunnen communiceren via WiFi, aangestuurd worden middels een Raumfeld controller-app (gratis te downloaden) en in principe alleen middels een stroomkabel met de muur verbonden hoeven te worden. Vanuit de app heb je toegang tot onder meer Spotify (Connect), Tune-in Radio, je eigen opgeslagen muziek, Tidal, Napster, WiMP, Last.FM, SoundCloud en apparatuur die aangesloten is op de line-in aansluiting. Deze laatste input (de enige en analoge input) hebben we gebruikt voor het koppelen van de tv maar kan natuurlijk voor elke andere bron gebruikt worden, bijvoorbeeld een cd-speler.
Raumfeld multiroom-speakers
Eerder hebben we al uitgebreid gekeken naar de Raumfeld Stereo L, twee vloerstaande luidsprekers die we in de woonkamer geplaatst hebben. In deze review kijken we naar de kleinere modellen; de One M die voor de werkkamer is, de One S die we in de tuin geplaatst hebben en de Stereo Cubes die voor de slaapkamer zijn.
Raumfeld One S
De Raumfeld One S is de kleinste speaker uit het assortiment en door zijn ‘splash proof’ behuizing beschikt voor gebruik in de badkamer, keuken of tuin. Wij hebben de speaker in de tuin, onder de overkapping, geplaatst zodat we ook tijdens de warme zomeravonden van muziek kunnen genieten. De speaker beschikt over een 100mm mid-bass driver, een 20mm tweeter en twee aan de zijkant ingebouwde 80mm passieve bass drivers. Aan de bovenzijde bevinden zich vier knoppen die voorgeprogrammeerd kunnen worden en aan de achterzijde zien we een usb-poort terug voor het afspelen van hoge resolutie audio. De speaker heeft een prijs van 249,99 euro en komt in een witte en zwarte afwerking.
Raumfeld One M
Een stapje groter is de Raumfeld One M. Deze speaker is voor iets grotere ruimten geschikt en komt bovendien met een line-input naast de usb-poort. Ook deze speaker beschikt over vier knoppen die voorgeprogrammeerd kunnen worden, plus een grote volumeknop aan de voorzijde, en kan hoge resolutie audiobestanden afspelen. Raumfeld voorziet de One M van twee 25mm tweeters, twee 65mm midrange drivers en een 130mm woofer. De speaker komt in een witte en een zwarte variant, en kent een prijs van 399,99 euro.
Raumfeld Stereo Cubes
De Raumfeld Stereo Cubes zijn qua design weer iets anders; het zijn namelijk twee kleine kubussen die samen voor een stereo-effect in een middelgrote ruimte kunnen zorgen. Eén van de speakers is actief en wordt met het stopcontact verbonden, de andere wordt middels een kabel met de actieve speaker verbonden. De vier knoppen die voorgeprogrammeerd kunnen worden ontbreken maar wel zijn er knoppen voor het volume aanwezig. Elke speaker beschikt over één 28mm tweeter en een 130mm midrange woofer. De Stereo Cubes komen in een witte en een zwarte afwerking en hebben een prijs van 499,99 euro per paar. Overigens is er geen stoffen grill aanwezig; de conussen zijn dus gewoon zichtbaar maar wel net afgewerkt.
Review audiokwaliteit
In onze eerder geschreven review behandelen we het design en het gebruik van de Raumfeld multiroom-speakers. In deze review kijken we puur naar de audiokwaliteit van de individuele speakers.
Allereerst moet gezegd worden dat Raumfeld qua design de spijker op zijn kop slaat. Alle speakers zijn zeer fraai afgewerkt en komen met een strak maar simpel uiterlijk. Geen toeters en bellen maar gewoon speakers die niet opvallen en eenvoudig in het interieur verwerkt kunnen worden. Dit was voor ons met name voor de Stereo Cubes belangrijk, welke op hangplanken aan de muur geplaatst zijn. Let wel; de Stereo Cubes komen met een nogal dikke stekker waardoor ze niet dicht tegen de muur geplaatst kunnen worden.
De installatie van alle speakers is vrij eenvoudig. Eenmaal op de juiste plek gezet is het een kwestie van de actieve variant met de passieve variant met elkaar koppelen middels de meegeleverde speakerkabel (in het geval van de Stereo Cubes of de Stereo L), de stekker in het stopcontact stoppen en wellicht één van je apparaten op de line-in input of usb-input aansluiten. Vervolgens is het een kwestie van de stappen in de Raumfeld-app volgen om binnen enkele minuten je speaker(s) met het netwerk gekoppeld te hebben. Over de koppeling met andere Raumfeld-speakers en het gebruik van de bijbehorende Raumfeld Controller-app wijden we hier niet teveel uit. Daarvoor kun je terecht in het eerste deel van de review.
Raumfeld One S
De Raumfeld One S mag dan een zeer compacte speaker zijn en eigenlijk bestempeld worden als ‘eenvoudige’ speaker voor de badkamer of keuken, maar toch zijn wij aardig onder de indruk van dit model. De speaker kan zich zelfs bijna meten met de Stereo Cubes, al is het natuurlijk geen echt stereogeluid. Voor buiten is het echter een meer dan prima geluid, waarmee de hele tuin (zo’n 30 vierkante meter) prima gevuld wordt. De speaker staat enigszins verdekt opgesteld maar bereikt elke hoek van de tuin zonder problemen. Maar, ook voor een rustig avondje aan tafel, zonder de buren te storen, is het een perfecte speaker. De One S weet een rijk geluid weer te geven, met voldoende warmte en dynamiek, maar met vooral de focus op de middentonen. Het volume kan daarbij lekker opengedraaid worden wanneer je een feestje hebt, zonder dat het geluid gaat vervormen. De hoge tonen worden overtuigend weergegeven maar soms iets te schel, de stemklanken zijn warm en helder en de lage tonen zijn voldoende voor wat leuke muziek maar vallen enigszins weg of komen ongecontroleerd over op hoog volume of bij bass-intensieve muziek, zeker in een open ruimte als de tuin. Dat is dan ook het enige minpuntje van deze speaker, al mag je dat van een compact model als dit ook niet echt verwachten. Al met al zijn we zeer onder de indruk van de speaker; een ideaal model voor in de tuin, met name voor wat relaxte achtergrondmuziek.
Raumfeld One M
De Raumfeld One M is iets groter en opvallender dan de One S en daarom ook de keuze voor onze wat grotere werkkamer. Het verschil in audiokwaliteit wordt echter ook vrij snel duidelijk. De One M is een stereospeaker met een breder geluidsveld en ook een opener geluidsveld. Het geluidsveld komt meer tot leven waardoor je instrumenten beter kunt onderscheiden en ook beter in de ruimte kunt plaatsen. Daarbij zijn de lage tonen nadrukkelijker aanwezig, soms net iets te nadrukkelijk. Gelukkig kun je deze middels de equalizer naar eigen smaak afstellen. Zang klinkt zeer helder en warm, hoge tonen zijn kraakhelder en de lage tonen vullen de ruimte (25 vierkante meter) met voldoende kracht. Als we echter naar de trance/dance muziek luisteren dan haalt de One M er qua lage tonen niet altijd het beste uit; het kan soms wat overheersend en rommelig overkomen. Het zijn vooral de subtiele details in nummers die bij de One M beter uit de verf komen en meer opvallen. Maar, om de One S te verdedigen; dat is voor de tuin, als achtergrondmuziek, ook niet nodig. In de werkkamer overheerst de muziek vaak en vallen details (of het ontbreken ervan) direct op. Muziek heeft lekker veel body en weet ons in ieder geval tijdens het werk te plezieren.
Raumfeld Stereo Cubes
De Raumfeld Stereo Cubes hebben we bewaard voor de slaapkamer, met name omdat we daar een stereo-opstelling zochten voor op de wandplanken tegenover het bed. We luisteren daar regelmatig wat rustige muziek en wilden daarvoor een boven gemiddeld goede kwaliteit. Gelukkig is dat ook wat we Stereo Cubes bieden. De kwaliteit doet echter niet heel veel onder voor de One-speakers, afgezien van het feit dat ze vanzelfsprekend een duidelijker stereobeeld bieden. De Stereo Cubes gaan iets beter om met lage tonen; deze klinken schoner en meer gecontroleerd, maar voor de rest komen de eigenschappen veel overeen. De speakers leveren helderen en warme klanten qua zang en laten de hoge tonen met voldoende detail en dynamiek horen. Ze creëren een breed en zeer open beeld, iets dat de hele slaapkamer vult. In het geluidsveld zijn instrumenten goed te onderscheiden en subtiele details zijn in de meeste gevallen duidelijk waarneembaar. Vooral het feit dat de lage tonen schoner en beter gecontroleerd zijn staat ons aan; het geluid komt hierdoor gebalanceerd en strak over. Als we dan toch een minpuntje moeten noemen is dat het geluid wat levenloos en plat over kan komen. Er zit iets minder leven en diepte in dan bij de One M. Maar, afgezien van dat bieden de Stereo Cubes een boven gemiddeld goede audiokwaliteit voor een ruimte als de slaapkamer.
Conclusie
Alles bij elkaar genomen hebben we maar weinig kritiek op de Raumfeld multiroom-speakers, en dat komt mede doordat we ze ook geplaatst hebben in ruimten waar ze het meest geschikt voor zijn. De Stereo L bleek de perfecte oplossing voor de woonkamer waar vaak muziek geluisterd wordt of waar films gekeken worden, en de One S is door zijn ‘splash proof’ behuizing en compacte formaat ideaal voor achtergrondmuziek buiten. De One M laat muziek levendiger en gedetailleerder klinken in de werkkamer, en de Stereo Cubes voorzien de slaapkamer van een zeer goede en brede stereoweergave. En het mooie van alles is dat ze natuurlijk allemaal met elkaar communiceren en je zo muziek door je hele huis kunt weergeven. Qua audiokwaliteit zijn de One S, One M en Stereo Cubes boven gemiddeld goed. Alledrie hebben ze hun kleine minpunten maar over het algemeen krijg je een nauwkeurige en dynamische audioweergave waarmee je diverse ruimten in huis van (achtergrond)muziek kunt voorzien.
Raumfeld multiroom-reviews
Lees ook onze review over het design en het gebruik van een compleet Raumfeld multiroom-systeem.
Lees ook onze review van de Raumfeld Stereo L
Lees ook onze review van de Raumfeld Connector
Reacties (0)