Review: Marantz BD7004 Blu-ray speler

30 maart 2010 4 Minuten 0 Reacties
BD7004-marantz

In tegenstelling tot concurrerende Blu-ray spelers van LG, Panasonic en Samsung komt de BD7004 niet gepakt met de meest moderne functies en features als Wifi en youTube. De omschrijving van deze speler van Marantz is dat ook kort en simpel; Het leveren van high-end beeld, audio en bouw kwaliteit die home cinema kenners/experts graag willen hebben, zonder lastig te worden gevallen met prijzen of gimmicks.

De eerste indruk van de BD7004 bevestigd dit alles. Hij is groot, zwaar, en heeft een nette aluminium look wat de speler meteen high-end aandoet. Voor de finesse is de voorkant voorzien van zilveren logo’s en glijdt de disc lade vloeiend en geruisloos open en dicht.


Features

De BD7004 bevat Blu-ray Profile 2.0, waarmee je BD-Live content via het internet kunt downloaden of streamen met een ethernet aansluiting. Helaas dus geen draadloze Wifi mogelijkheid zoals Samsung en LG deze aanbieden. Aan de andere kant is het geen afknapper aangezien vele andere Blu-ray spelers dit ook niet ondersteunen.

Iets lastiger te bevatten is het ontbreken van een ingebouwd geheugen om BD-Live content te bewaren. Voor deze prijsklasse is dat toch echt een must. In plaats van een intern geheugen moet je een SD card aan de voorkant invoegen wat zorgt voor weer wat extra kosten en moeite.

De ethernet poort aan de achterkant wordt vergezelt door een 7.1 analoge aansluiting om gedecodeerde HD audio naar de receiver te sturen. Een andere bonus is de DivX HD playback functie (van BD, DVD of CD), wat zeldzaam is onder de Blu-ray spelers. Na het afspelen van een aantal DivX HD files was de conclusie dat ze ongelooflijk scherp en vloeiend weergegeven werden. Deze speler is dus een goede keuze wanneer je van plan ben om gedownloade of zelf gecodeerde HD video’s wilt afspelen.


Gebruiksgemak

De BD7004 is niet een van de snelste Blu-ray spelers op de markt. Het duurt erg lang om een Blu-ray disc op te starten of simpelweg uit de speler te halen. Het menu is wel zeer gebruiksvriendelijk. Het set-up menu is goed geordend, duidelijk en onderverdeeld in Custom en Quick menu’s. Om beeld aanpassingen door te voeren kun je simpelweg de ‘Mode’ knop indrukken tijdens het afspelen van een film. Hier kun je de contrast niveaus, helderheid, scherpte, etc. aanpassen.

De duidelijke lay-out van de afstandsbediening maakt hem makkelijk te gebruiken. Mocht je een Marantz receiver hebben kun je met knoppen op deze afstandsbediening de basis functies van de receiver ook bedienen.

Beeld

De video prestaties zijn indrukwekkend goed te noemen. Full HD beelden beelden die digitaal naar de TV gestuurd worden zijn zo scherp en perfect als je zou hopen. Met het afspelen van Monsters Vs Aliens werd de de onweerstaanbare diepte en dynamiek van het beeld zichtbaar. Verder zorgen het levendige contrast en de overvloed aan details voor een nagenoeg perfect plaatje. Kleuren waren zelden zo levendig als gezien op de BD7004. Ook bij Live-action films komt de ware kwaliteit van de BD7004 naar boven. Donkere scenes of gedeelten van het beeld worden vol detail en dynamiek weergegeven. Ook upscaling van DVD materiaal naar een 1080p resolutie verloopt vlekkeloos en beelden worden in volle glorie weergegeven op het scherm.

Wel moet gezegd worden dat de beeldkwaliteit van spelers die half het geld van de BD7004 kosten niet slechter is. Het is dus lastig om een goede reden te vinden voor het prijskaartje.


Audio

Dit is het gebied waar de Marantz een voordeel heeft boven de wat goedkopere spelers op de markt. CD playback via de geïsoleerde stereo outputs is een absolute luxe, wat inhoudt dat je gemakkelijk deze speler als belangrijkste bron voor je muziek kunt gebruiken.

Ook voor film is het geluid zeer indrukwekkend, zeker wanneer de 7.1 kanaals output gebruikt wordt. Zijn dynamische, rijke geluid dekt moeiteloos de energie in grote actie scenes, maar laat ook de finesse en gevoeligheid zien in scenes met veel dialoog. Via de HDMI aansluiting is het geluid net zo indrukwekkend te noemen.


Conclusie

Als je van een Blu-ray speler houdt die mooi vormgegeven is en waarvan audio kwaliteit het belangrijkste punt is dan is de 700 euro (internet prijs) voor de BD7004 een goede investering. Maar de meeste mensen zullen het gemis van Wifi of een intern geheugen toch zien, net als de langzame laadtijd, en gaan voor een speler die honderden euro’s goedkoper is en uitgerust is met meer features, net zo’n hoogwaardige beeldkwaliteit en een stuk snellere verwerking van de Blu-ray schijfjes.

Bron: Techradar


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)