Review: Logitech FabricSkin Keyboard Folio voor de iPad

17 mei 2014 6 Minuten 18 Reacties
Logitech FabricSkin Keyboard Folio voor de iPad

In deze review kijken we naar de Logitech FabricSkin Keyboard Folio voor de iPad Air. Deze hoes heeft een geïntegreerd toetsenbord en komt in verschillende kleuren.

Toetsenborden zijn er in alle soorten en maten, en zeker voor de iPad is het aanbod aan accessoires enorm groot, ook als het gaat over toetsenborden. Een hoop van die toetsenborden heb je dan ook al wel voorbij zien komen hier op Tablets Magazine maar het afgelopen jaar bleef er een nieuw Logitech toetsenbord steeds om mijn aandacht vragen. Vandaag is het eindelijk tijd om te kijken naar de Logitech FabricSkin Keyboard Folio voor de iPad Air. Deze hoes heeft een geïntegreerd toetsenbord die wat designkeuzes van de Microsoft TouchCover heeft overgenomen, inclusief de vrolijke kleurtjes en waterbestendigheid.

Logitech FabricSkin Keyboard Folio

De hoes is al een tijdje op de markt en volgens Logitech zelfs de best verkopende iPad-accessoire op de markt. Omdat het een tijd lang erg druk is geweest op Tablets Magazine zijn we er gewoon niet eerder aan toegekomen maar nu hebben deze ‘bestverkopende keyboard accessoire’ ook eens zelf onder de loep genomen. Altijd handig voor een potentiële koper natuurlijk, want met de een prijs van zo’n 150 euro is het niet zomaar een extraatje dat je bij je iPad koopt…

De FabricSkin Keyboard Folio is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waarbij de buitenkant en binnenkant altijd een leuke contrasterende kleur hebben. De FabricSkin Keyboard Folio die voor deze review gebruikt is combineert grijs met geel maar de hoes is ook verkrijgbaar in het groen, blauw, rood en geel. Het aanbod lijkt echter wel een beetje afhankelijk te zijn van de inkoper van de winkel waar je kijkt. Op de website van Logitech zelf kan je op dit moment ook alleen maar de zwart, rode en en lichtblauwe versie aanschaffen. Het kan dus zomaar zijn dat jouw favoriete kleurencombo lastig te vinden is.

Advertentie

De 150 euro die je kwijt bent voor deze hoes voel je niet alleen in je portemonnee maar gelukkig ook aan het product af. De FabricSkin Keyboard Folio voelt als een enorm kwaliteitsproduct en biedt naast een keyboard ook nog eens prima bescherming. De buitenkant is gemaakt van stevige stof en de randen rondom de iPad Air steken genoeg uit om wat beschermingen te bieden. Terugkomend op de stof kan je zeggen dat het redelijk grof aanvoelt zonder te schuren, en voor mijn vingers lijkt het ook duidelijk te zijn dat de stof is geïmpregneerd zodat de meeste viezigheid makkelijk van de stof af te vegen is. Afhankelijk van het model dat je nodig hebt (iPad 2/3/4 vs iPad Air) schuift de iPad in een paar stevige hoeken of wordt de iPad (2/3/4) helemaal omringt door een rubberen beschermdeel van de hoes. De iPad Air uit deze review schoof zonder probleem in de twee hoeken van de hoes en werd daarna prima en stevig op z’n plek gehouden. Ik ga ervan uit dat hetzelfde opgaat voor de voorgaande generatie iPads.

Deze hoes draait natuurlijk voor een flink deel om het toetsenbord-gedeelte. De kant van de hoes die het scherm van de iPad Air beschermt is voorzien van een toetsenbord dat overspannen is met een type stof je dat verwacht aan de binnenkant van een hoes. Het is een soort nubuck leer/rubber hybride dat heel prettig aanvoelt. Deze stof bekleedt de volledige binnenkant (dus ook de kant waar de iPad inschuift) en overspant de toetsen. Op het eerste gezicht lijken de toetsen net zoals die van de Microsoft TouchCover of de recent geteste Dell XPS 11, maar schijn bedriegt want het zijn dus daadwerkelijke mechanische toetsen in de FabricSkin Keyboard Folio. Natuurlijk is de travel beperkt en is de weerstand van de aanslag niet enorm groot, maar toch is de type-ervaring enorm fijn en lijkt die goed in balans te zijn.

Het grootste nadeel van het toetsenbord is de (ondertussen bekende) afwijkende indeling. Om ruimte te besparen heeft Logitech er namelijk voor gekozen de meest linker rij van het keyboard te combineren met letter-toesten. Dit resulteert er dus bijvoorbeeld in dat CAPSLOCK toets met de a-toets is gecombineerd. Dit is natuurlijk even wennen, en kan in eerste instantie zelfs ronduit verwarrend werken. Na verschillende toetsenborden met deze lay-out geprobeerd te hebben kan ik wel zeggen dat er aan te wennen is. Ik heb zonder problemen de hoes kunnen gebruiken om tijdens onze maandelijkse huurvergadering de notulen bij te kunnen houden, en natuurlijk is ook deze review weer getikt op de FabricSkin.

Het toetsenbord werkt op een accu die je kan opladen via een microUSB-aansluiting. In de ruime week dat ik deze hoes non-stop om de iPad Air heb gehad was het niet nodig om bij te laden. Deze hoes maakt overigens ook goed gebruik van de verschillende magneten in de iPad. Bij openen van de hoes gaat de iPad automatisch aan en op het moment dat je richting type-positie gaat klikt de iPad ook weer magnetisch op z’n plek om zo een stevige stand te bieden. Het nadeel hiervan is wel dat je de tablet maar in één hoek kan zetten.

Conclusie

Het grootste probleem van deze hoes blijft de prijs. 150 euro voor een hoes blijft gewoon een flinke bak met geld. Maar voor de mensen waar een keyboard belangrijk voor is en die tegelijkertijd ook nog op zoek zijn naar bescherming van hun iPad is het totaalpakket dat de Logitech FabricSkin Keyboard Folio biedt wel een van de meest complete, kwalitatief hoogwaardige en hip ogende oplossingen.

Weggeefactie

In samenwerking met Logitech Nederland geven het voor deze review gebruikte product weg aan een van onze lezers. Meedoen kan door een reactie achter te laten onder dit artikel. Doe dit voor dinsdag 20 mei 23:59. op woensdag 21 mei zullen we de winnaar bekendmaken. Natuurlijk vinden we het leuk om te lezen waarom je graag deze wilt winnen en hoe je hem gaat gebruiken.

 

UPDATE: De winnaar van deze accessoire is Eric Stuit. Via email zullen we contact met je opnemen om de verzending af te handelen. Iedereen bedankt voor het meedoen en hou de website in de gaten, want er staan nog meerdere hoesjes in de plannen voor review (en actie!).

Reacties (18)