Review: LG’s Full HD Cinema 3D update

22 augustus 2011 3 Minuten 7 Reacties
LG-passief-3D

In onze review van de LG LW650S Cinema 3D TV zagen we op korte kijkafstand de beeldlijnen duidelijk terug. Dit is zeker een nadeel aangezien je voor de meest optimale 3D ervaring toch wat dichter op de TV moet zitten. LG zegt dit nu opgelost te hebben met een update die 1080 beeldlijnen voor elk moet tonen in 3D weergave.

De Cinema 3D TV’s van LG zijn nu een tijdje op de markt en het lijkt erop dat aardig wat mensen de passieve 3D techniek prefereren boven de actieve 3D techniek van onder andere Panasonic, Samsung en Sony. Enig nadeel van de passieve techniek is dat er geen Full HD 3D beelden weergegeven kunnen worden waardoor het beeld pixelig over kan komen, zeker op korte kijkafstand. LG gaf in mei al aan de oplossing hiervoor te hebben in de vorm van een update en de eerste ervaringen met de update zijn inmiddels binnen.

In onze review van de LG LW650S Cinema 3D TV zagen we op korte kijkafstand de beeldlijnen duidelijk terug. Dit is zeker een nadeel aangezien je voor de meest optimale 3D ervaring toch wat dichter op de TV moet zitten. LG zegt dit nu opgelost te hebben met een update die 1080 beeldlijnen voor elk moet tonen in 3D weergave. Volgens LG moeten de Cinema 3D TV’s nu direct kunnen concurreren van de actieve 3D TV’s. FlatPanelsHD heeft de update reeds binnengekregen en was positief verrast, maar helaas alleen op een wat grotere kijkafstand.

Wat opvalt is dat de crosstalk effecten toenemen met de update wanneer je dichtbij de TV zit. Ook de beeldlijnen zijn bij een korte kijkafstand nog goed zichtbaar. Maar, wanneer je 1,5 tot 2 meter van de TV af gaat zitten verdwijnt de crosstalk volledig en ook voelen de 3D beelden gedetailleerder aan dan voor de update. De 3D weergave is wat comfortabeler om naar te kijken en de beeldlijnen zijn nagenoeg niet zichtbaar. De belangrijkste punten zijn dus dat de weergave van details verbeterd is en crosstalk verdwenen is, maar alleen op een redelijke kijkafstand.

Het lijkt erop dat LG net wat meer uit de Cinema 3D techniek weet te halen met de update, maar dat moeten we natuurlijk zelf eerst nog ervaren. Als LG daadwerkelijk het probleem van de zichtbare beeldlijnen / pixels (grotendeels) heeft weten op te lossen, dan is de Cinema 3D passieve 3D techniek absoluut op de juiste koers om een gevaarlijke concurrent van de actieve 3D techniek te worden. Nu is het nog wachten op de Nano LED Cinema 3D modellen, welke nog diepere zwart waarden en een beter contrast moeten bieden, waardoor ook de algehele beeldkwaliteit van LG’s 3D TV’s verder in de richting van de actieve 3D TV’s gaat.

De details over de nieuwe update vind je hier. Hou er overigens wel rekening mee dat je de TruMotion optie op de TV uit moet zetten om van de update gebruik te kunnen maken. In Nederland heeft LG nog niet laten weten wanneer de update beschikbaar zal zijn. We houden je op de hoogte.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

Gerrit van Kammen

Gerrit van Kammen
19 december 2011 om 23:47

En,is er inmiddels wat meer bekend over de update, het is inmiddels 4 maanden later en ik heb hem nog steeds niet…

Inloggen


20 december 2011 om 01:09

LG heeft aangegeven dat de update afgelopen zomer uitgerold is. Wanneer je deze niet ontvangen hebt adviseren ze contact op te nemen met de helpdesk.

Inloggen
Gerrit van Kammen

Gerrit van Kammen
20 december 2011 om 22:33

Niemand van LG Nederland weet hier iets over te vertellen. Heb al contact opgenomen met LG webcare. Ik ontvang de updates automatisch via Internet op mijn tv en zit op de meest recente update. Er zijn nergens release notes te vinden. Ik zie zelf geen verschil tussen het 3D beeld nu en toen ik mijn tv (55LW650S) kocht in juni 2011 en heb intussen heel veel software updates ontvangen. Al met al een raadsel, deze 1080i update, misschien wel een fabel volgens sommige fora. Overigens heel tevreden met de tv, ook het 3D beeld is prima.

Inloggen


21 december 2011 om 00:00

Dat is heel vreemd. Wat is je software/firmware versie nummer? Wellicht is de update geïnstalleerd zonder aparte melding van de nieuwe 3D techniek te maken. Ik geloof niet dat het een fabel is maar ik geloof wel dat de communicatie van LG veel te wensen overlaat. Ik denk dat de meeste mensen de update onbewust al geïnstalleerd hebben.

Inloggen


21 december 2011 om 10:47

“Met een softwareupdate (Versie 3.07.04) in de zomer zijn nu 1080i per oog zichtbaar bij Cinema 3D TVs”

Inloggen
frederikus

frederikus
30 december 2011 om 12:32

Martijn,

Is het nu zo dat deze lw650s tv’s in de winkels nu ook de update al hebben ??

Inloggen


30 december 2011 om 12:36

Ja, alle modellen hebben volgens LG de update gekregen. Toch kan het zo zijn dat sommige winkels hun modellen al 5 maanden hebben staan en geen updates doorvoeren. Dat kunnen ze niet garanderen.

Inloggen