Review: LG UP970 Ultra HD Blu-ray-speler

01 november 2017 8 Minuten 9 Reacties
LG_UP970_Front

Het heeft even geduurd voordat LG zijn eerste Ultra HD Blu-ray-speler in de markt zette, maar hier is hij dan. De LG UP970 is bovendien een van de weinige spelers met ondersteuning voor Dolby Vision. We zijn benieuwd hoe hij verder presteert.

LG UP970 – specificaties

 • Wat: Ultra HD Blu-ray-speler
 • Aansluitingen: 2x HDMI, 1x digitaal optisch audio uit, 1x netwerkaansluiting, 1x USB
 • Schijfformaten: Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, BD-R/RE, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD-Audio, CD-R/RW
 • Extra’s: HDR10, Dolby Vision (op zijn vroegst in december 2017, mar firmware update), WiFi (802.11n) ingebouwd, USB-mediaspeler, YouTube, Netflix, Hi-res audio
 • Afmetingen: 430 x 46 x 205 mm
 • Gewicht: 1,63 kg
 • Verbruik: 17 / 0,5 Watt
 • Adviesprijs: 349 euro

LG UP970 – design

De UP970 neemt de vorm van een scherp afgelijnde balk. Hij is uitgevoerd in zwart, geborsteld metaalkleur, en naast een kleine powerled vooraan is er geen enkele opvallende eigenschap. Een stel bedieningstoetsen staat rechts vooraan. Dat vinden we over het algemeen een minder handige keuze dan bovenaan, maar omdat je vermoedelijk meer naar de remote grijpt, is dat geen drama. Kortom, voor zijn design haal je deze speler niet in huis.

De speler is ook erg licht van bouw, maar bij de meeste schijven doet hij zijn werk in alle stilte. Bij een enkele testschijf creëerde hij een licht brommend geluid (veroorzaakt door de snel draaiende schijf). Dat kan dus voorkomen, maar was in onze testen alvast zeer uitzonderlijk.

Aansluitingen

De LG is voorzien van twee HDMI-aansluitingen. Sluit je de speler enkel aan op je televisie, dan is HDMI 1 al wat je nodig hebt voor beeld en geluid. Heb je een oudere AV-receiver of soundbar die niet compatibel is met HDR? Dan sluit je HDMI 1 rechtstreeks aan op de televisie voor beeld, en langs HDMI 2 stuur je het geluid naar je audio-oplossing. Een optische digitale uitgang voor audio is ook beschikbaar. Verder is er bedraad en draadloos netwerk, en vooraan een USB-aansluiting.

De speler beschikt niet over Bluetooth-opties of Miracast.

LG UP970 – gebruiksgemak

LG blijft voor zijn spelers bij zijn klassieke interface. Geen WebOS met andere woorden, een keuze die we enigszins betreuren. Maar er zijn ook voordelen. Het Home scherm is erg eenvoudig, en met iconen voor Video, Photo, Muziek, Apps en instellingen ben je snel waar je moet zijn.

De interface navigeert bovendien bliksemsnel. De UP970 rekent zich vlot bij de snelste spelers die we al in huis hadden. Zowel voor opstarten, navigeren, als door je content gaan is hij werkelijk erg vlot.

De instellingen zijn bijzonder eenvoudig en bieden enkel het meest noodzakelijke. De LG positioneert zich daarmee ook meer als een apparaat voor de doorsnee gebruiker, die geen totale controle wenst over alle mogelijke opties, maar gewoon verwacht dat de zaken werken.

Met de default-instellingen voor beeld zal de speler in bijna alle gevallen probleemloos het beste beeld geven. Idem voor de audio-instellingen waar je eventueel enkel de DRC-instelling uitschakelt, als je niet wilt dat de speler het dynamisch bereik van de audio op sommige schijven aanpast. Toch ontbreekt er naar ons gevoel een degelijk info scherm zoals we dat vinden bij concurrenten en waarop je kan nagaan welk signaal er uiteindelijk uitgevoerd wordt. Door de geringe mogelijkheden bij de instellingen en het ontbreken van die informatie tast je werkelijk in het duister als er iets zou misgaan.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is compact, maar net niet te klein. De afspeeltoetsen liggen mooi centraal, en zijn zelfs in het duister op de tast te herkennen, omdat ze duidelijk hoger liggen dan de rest. Ook de d-pad en de omliggende toetsen zijn gemakkelijk te bereiken.

Er zijn geen toetsen om rechtstreeks een andere soundtrack of ondertitel te selecteren, dat moet zoals bij de meeste remotes tegenwoordig, via een optiemenu gebeuren.

LG UP970 – features

Bij de feature-lijst wordt ons al snel duidelijk dat je voor de lage prijs van deze speler ook wat toegevingen moet doen. Als ‘Premium apps’ zijn enkel Netflix en YouTube beschikbaar. Er is geen app-store, dus die twee zijn het volledige aanbod. Ze leveren wel allebei Ultra HD en HDR. Of de LG later ook Amazon Video krijgt, wist men ons niet te vertellen, maar de kans lijkt klein. En bij die beperkingen blijft het niet. De mediaspeler leest enkel media van schijf, usb, of MTP-apparaat (een smartphone). Er is geen DLNA-speler voorzien. Dat is, zeker voor een speler die zich toch bij de betere modellen rekent, een opvallende beslissing. De UP970 kan dus absoluut niet de plaats nemen van een typische, erg veelzijdige schijf- en mediaspeler.

De USB-mediaspeler is wel erg volledig. Hij speelde moeiteloos al onze testbestanden, zowel in Full HD als Ultra HD en zelfs in HDR, inclusief ondertitels in alle mogelijke formaten. Enkel ondersteuning voor (het oudere) Divx ontbreekt, maar de xvid-variant is wel bruikbaar. Ook de audiospeler is erg veelzijdig, die speelt naast de klassieke formaten ook FLAC (inclusief hi-res versies) en ALAC.

Op audiovlak is de speler uitgerust met Dolby Digital True HD en DTS HD Master Audio. Al die formaten, en hun voorgangers, kan hij uitsturen in bitstroom of decoderen naar PCM. Voor oudere geluidsoplossingen kan hij de soundtrack hercoderen naar DTS.

LG UP970 – Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de UP970 is over het algemeen prima, maar bij het deinterlacen en detecteren van verschillende video- en filmframerates liep het soms mis. In sommige gevallen kregen we uitgesproken kam-effecten te zien, die op hetzelfde fragment in een volgende kijksessie dan weer volledig verdwenen waren. In sommige gevallen verdween het probleem wanneer we de uitgang naar 50 Hz schakelden in plaats van de standaard instelling van 24 Hz, maar we slaagden er niet in om een lijn te trekken in wat er mis ging. In de meeste gevallen bleek het te volstaan om die instelling om te schakelen om het probleem op te lossen. We raden aan om bij de standaard 24 Hz te blijven en enkel in geval van problemen even over te schakelen.

Zijn andere taken voert de UP970 zonder problemen uit. De upscaling is prima en hij zet zowel Blu-Ray als dvd netjes om naar Ultra HD. De speler laat bij dvd’s mogelijk wel wat detail liggen, maar scoort nog steeds ruim voldoende. In de instelling kies je voor de ‘standaard’ beeldpreset. Die garandeert dat het beeld niet aangepast wordt. Je kunt via de instellingen sleutelen aan brightness, contrast en scherpte, maar dat raden we zoals steeds expliciet af. Dergelijke aanpassingen doe je beter op de televisie.

HDR

De LG speler springt er vooral uit door zijn ondersteuning van Dolby Vision, naast uiteraard HDR10. Daarmee is hij op de Oppo spelers na de enige die dit aanbiedt. Helaas, de firmware die dit mogelijk maakt ontbreekt nog steeds. LG liet weten dat de firmware die Dolby Vision toevoegt pas rond december zal verschijnen. Een eerdere firmware werd terug getrokken omwille van problemen.

De UP970 is voorlopig dus een doorsnee speler die enkel HDR10 ondersteunt. HLG ontbreekt, omdat LG (terecht) denkt dat deze standaard vooral door broadcasters gebruikt zal worden. En ook HDR10+ lijkt in de toekomst onwaarschijnlijk, maar in dat opzicht verschilt de speler niet van Panasonic of Samsung, beide nochtans uitgesproken supporters van HDR10+.

De speler levert uitstekende resultaten met Ultra HD Blu-ray en HDR, maar in lijn met zijn andere beperkingen is er geen mogelijkheid om het beeld wat te tunen.

LG UP970 – Conclusie

De LG UP970 is een hele doordeweekse speler, en misschien niet wat je verwacht van een Ultra HD Blu-ray-speler. Zijn grote troef, Dolby Vision ondersteuning, ontbreekt voorlopig nog. En een aantal features die we al jaren op elke topspeler zien (netwerkmediaspeler, volledig smart tv-platform) ontbreekt. Ook op vlak van instellingen is hij erg sober. De speler is echter niet zonder kwaliteiten. Je krijgt een dubbele HDMI-aansluiting, prima beeldkwaliteit en een erg vlotte gebruikservaring. Ben je op zoek naar een eenvoudige schijf- en USB-speler, dan is hij een optie die, na de Dolby Vision upgrade, best wat te bieden heeft. De officiële prijs lijkt ons wat te hoog, maar we vinden de speler bij heel wat handelaars voor ongeveer 250 euro. Dat maakt hem veel aantrekkelijker.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Prijs
 • Dubbele HDMI-uitgang
 • Beeldkwaliteit
 • Vlotte gebruikservaring

Minpunten
 • Geen HDR10+, en voorlopig nog geen Dolby Vision

 • Geen volwaardige smart tv omgeving
 • Beperkte instellingen


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

Raymon

Raymon
01 november 2017 om 16:13

Jammer dat jullie niets vermelden over de noise issues die deze speler plagen bij het afspelen van UHD schijfjes. Allerlei fora staan er vol van (zie bijvoorbeeld http://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=286113). Die van mij heeft helaas na een (klein) tijdje hetzelfde probeem gekregen. Wordt tijd dat LG dit probleem erkent en er iets aan doet!
Behalve deze noise issues en de uitgestelde DV update is het een prima speler die doet wat hij moet doen.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
01 november 2017 om 16:18

Het staat nochtans vermeld onder de paragraaf Design: De speler is ook erg licht van bouw, maar bij de meeste schijven doet hij zijn werk in alle stilte. Bij een enkele testschijf, creëerde hij een licht brommend geluid (veroorzaakt door de snel draaiende schijf). Dat kan dus voorkomen, maar was in onze testen alvast zeer uitzonderlijk.

Inloggen
Raymon

Raymon
01 november 2017 om 16:46

Klopt, bij mij was hij de eerste 4 weken ook bij alle discs stil. Nu echter, bij enkele UHD schijven maakt hij geen licht brommend geluid maar gewoon echt lawaai dat boven het filmgeluid uit komt. Bijvoorbeeld hier te horen: https://www.youtube.com/watch?v=3c-g57SJ7DA. Het verschilt per schijf of het voorkomt, en waar precies: bij mij is het bijv. Planet Earth II bij het opstarten en in het menu, bij veel discs schijnt het de eerste en laatste paar hoofdstukken van de film te zijn. Ook schijnen vooral Sony discs hier last van te hebben. Op diverse fora is te lezen dat erg veel mensen deze issues hebben, en dat ze zelfs erger worden naarmate de speler meer gebruikt is. Op het AVSforum (ik kan de precieze link zo snel even niet meer vinden) heeft iemand zijn speler eens uit elkaar gehaald en geconcludeerd dat het komt doordat bij UHD discs de drive (door de snelle rotatiesnelheid) tegen een metalen “chassis” komt. Lijkt mij dus een productiefout, kan gebeuren maar daar mogen ze van mij wel eerlijk voor uit komen.

Ik wil mensen er niet van weerhouden deze speler te kopen; verder krijg je namelijk wel waar voor je geld, mits je niet de volle mep ervoor betaald. Ook kun je proberen om de noise issues te laten repareren door LG, al hoor ik daar wisselende resultaten over. Waarschijnlijk ga ik dat binnenkort ook maar eens doen.

Inloggen
Hans

Hans
01 november 2017 om 19:02

Op een aantal fora en reviews wordt gemeld dat dit voorkwam bij een serie van een bepaalde productiedatum. Bij apparaten die later geproduceerd zijn, zou het probleem zich niet meer voordoen. Apparaten met het probleem zouden door LG omgeruild worden.

Inloggen
Frans

Frans
02 november 2017 om 01:51

Heb de oppo 203 nu een aantal maanden in gebruik bevalt me prima ook de media speler die er op zit zeer goed. Kost wel meer dan de LG maar beeld en geluid perfect. Heb alle updates van oppo binnen gehad die doen er wat aan kan ik van de andere niet zeggen die zijn traag als d…. S….
Hij is het geld meer dan waard de oppo.

Inloggen
frans

frans
02 november 2017 om 09:25

Oppo kost wel ongeveer 850 euro er zijn maar een paar online winkels die hem verkopen niet in de winkel

Inloggen
Philippe

Philippe
07 november 2017 om 19:09

Oppo blu ray player bij ons hier in de buurt gewoon in een hifi winkel te koop… regio Brugge

Inloggen
WvB22

WvB22
02 november 2017 om 09:17

Ik heb maar een paar schijfjes en daar heb ik de speler voor nodig. Verder haal ik het meeste UHD materiaal binnen van de AppleTV die qua beeld zeer dicht in de buurt komt van een UHD schijfje van een gemiddelde speler als dit. Zou hem normaal niet snel gekocht hebben (de afwerking is wel erg plastic, simpel en middelmaats) maar voor 133 euro (!) kon ik hem niet laten staan. Regelmatig komt deze prijs bij Wehkamp voorbij.

Inloggen
Diverene

Diverene
19 november 2017 om 22:16

Mijn Oppo 203 ook gewoon hier in Valkenswaard in de winkel gekocht. Duurde wel even omdat ze op waren bij de importeur.
Zeer veel plezier van!

Inloggen