Review: LG SL4Y soundbar – geen kleine krachtpatser

28 april 2019 7 Minuten 1 Reacties
lg-sl4y-foto-1

Kun je voor minder dan 250 euro een goede soundbar in huis halen? Die vraag gaan we beantwoorden met de recensie van de LG SL4Y. Dit is een slanke, smalle soundbar van LG, die beschikt over 2.1.2-kanaals geluid en een vermogen van 300 watt.

LG SL4Y – design

Het design van de LG SL4Y zal bij menig tv niet misstaan. De soundbar is bedoeld voor televisies van 40-inch (of iets groter) en is dus ongeveer net zo breed zodat die er mooi voor kan liggen. Het simpele doch strakke design met een zwart kleur oogt prima. Je zult in elk geval niet snel het idee hebben dat je met een budgetsoundbar te maken hebt wanneer je alleen naar de brede speaker zou kijken. Rechts van het gevaarte zitten enkele knoppen, waarmee je het volume en de functie kunt bedienen, en de bar kunt in- en uitschakelen.

Achterop zitten drie aansluitingen. Eén aansluiting is bedoeld voor de stekker, terwijl de andere voor een usb-apparaat is bedoeld. Je kunt hier bijvoorbeeld een audio-apparaat op aansluiten, zodat je je muziek kunt afspelen. Muziek afspelen kan ook via bluetooth gaan, mocht je dat gemakkelijker vinden. Daarnaast is het zo dat er een optische aansluiting aanwezig is, waarmee je de soundbar kunt koppelen aan een televisie. De LG SL4Y beschikt niet over een hdmi-aansluiting en is ook niet met het internet te verbinden via wifi, helaas.

LG SL4Y – installatie

Omdat er weinig installatiemogelijkheden zijn, is het installeren van de LG SL4Y zo gepiept. Helaas wordt er geen audiokabel meegeleverd, dus hopelijk heb je er nog eentje in een lade liggen, en anders zul je hem er los bij moeten kopen. Met een kabel in de hand en de soundbar op z’n plaats is het proces zo achter de rug: je stopt de kabel in de tv en de soundbar en voila. Zorg er vervolgens nog wel even voor dat je je televisiespeakers uitschakelt, aangezien je het geluid anders dubbel te horen krijgen — en daar zit niemand op te wachten.

De koppeling via de bluetooth-verbinding is ook zo gedaan. Je schakelt de verbinding in met de functieknop en zet ook bluetooth aan op je smartphone. Vervolgens tap je op de naam van de soundbar en je bent er meteen klaar voor. Op het kleine scherm van de LG SL4Y staat vervolgens de naam van het gekoppelde apparaat, zodat je er zeker van bent dat de juiste zojuist is geïnstalleerd. Voor de rest hoef je nergens aan te denken bij het installeren. Er zijn dus drie mogelijkheden die eigenlijk allemaal wel voor zichzelf spreken.

LG SL4Y – gebruik

Je hoeft gelukkig de handleiding er niet bij te pakken wanneer je de LG SL4Y in gebruik neemt. De soundbar wordt geleverd met zijn eigen afstandsbediening (nagenoeg dezelfde als die van de LG SK9Y) en de beschikbare knoppen zijn ook meteen duidelijk. Er is wel een nadeel aan het bedienen van de soundbar. Wanneer je je eigen afstandsbediening wil gebruiken, dan gooi je het volume van zowel de tv als de soundbar omhoog. Je bent wat dat betreft dus helemaal afhankelijk van de afstandsbediening van de soundbar.

Dat is op zich niet erg, maar het is wel vervelend dat je nu een extra afstandsbediening nodig hebt voor basale functies. Je kunt hem niet opbergen en erbij halen wanneer het pas echt nodig is. Daarnaast gaat de soundbar ook niet automatisch uit wanneer je de televisie uitschakelt, maar is het wel zo dat het systeem zichzelf inschakelt wanneer de tv aangaat. Het kleine schermpje aan de voorkant is verder wel heel handig, omdat je altijd ziet wat je aan het doen bent, hoe hoog het volume staat en welke functie geactiveerd is.

LG SL4Y – audiokwaliteit

De audiokwaliteit is natuurlijk het belangrijkste van een soundbar en kan een product in het algemeen nog redden wanneer andere onderdelen tegenvallen. Helaas moeten we concluderen dat ook het geluid niet helemaal goed uit de verf komt. Gelukkig is het zo dat er meerdere audiomodi beschikbaar zijn, waaronder film en eentje voor meer bass, waardoor je de ervaring ietwat bij kunt stellen. Maar geen van deze modi weet echt een ervaring aan te bieden waar je helemaal gelukkig van wordt, is onze vroege conclusie.

En die conclusie is mettertijd ook niet veranderd. Laten we vooropstellen dat de geluidskwaliteit al veel beter is dan je normaal gesproken uit de speakers van een televisie krijgt, dus je haalt geen slecht product in huis als je de LG SL4Y overweegt. De lage tonen gaan goed diep en kunnen bijvoorbeeld explosies of harde baslijnen goed en strak weergeven. Daarnaast komen de middentonen ook redelijk goed naar voren en kun je zelfs enige vorm van gelaagde weergave bespeuren tussen laag en midden. Over de hogere tonen zijn we helaas minder te spreken.

De LG SL4Y kan niet zo goed overweg met hoge tonen. De weergave is daar echt op z’n smalst en dat merk je wanneer je naar dynamische muziek luistert, drukke films met veel actie kijkt of verschillende intense games speelt. Niet alleen is de geluidsweergave smal, ook het onderscheidt in tonen gaat flink achteruit waardoor elementen minder goed te onderscheiden zijn. Het is alsof de soundbar niet weet wat hij ermee aanmoet en alles er in één keer uitgooit, zonder echt onderscheid te maken. Dit is ongetwijfeld het zwakste element van het product, eentje die ook niet kan worden opgevangen door het veranderen van geluidsmodus, helaas.

De normale modus lijkt nog het beste met de hogere tonen om te gaan, terwijl de filmmodus de meest brede geluidsweergave kan presenteren. Echter, in alle gevallen is het zo dat wanneer er veel dynamiek in de audiotrack aanwezig is, of wanneer achtergrondmuziek tijdens games luid aanwezig is, er een onplezierige situatie ontstaat. Achtergrondmuziek kan bijvoorbeeld de overhand nemen, terwijl alles op de voorgrond wordt weggemoffeld. Muziek beluisteren kan om die reden ook minder fijn zijn, omdat veel klanken wegvallen of ondergesneeuwd worden.

LG SL4Y – conclusie

De LG SL4Y is met een prijskaartje van 250 euro zeker een betaalbare soundbar, maar een vermogen van 300 watt mag je nog steeds het een en ander verwachten van zo’n brede speaker. Helaas maakt de SL4Y de verwachtingen niet helemaal waar. De kleine gebreken op het gebied van gebruiksgemak willen we nog door de vingers zien, maar het feit dat het geluid in veel gevallen tegenvalt weegt toch wat zwaarder. De audioweergave klinkt sowieso beter dan de televisiespeakers zelf, maar de SL4Y profileert zichzelf niet als beduidend betere soundbar dan andere modellen in dit segment. Slecht is de soundbar zeker niet, maar je kunt in deze prijsklasse beter krijgen.

Binnenkort publiceren we een dossier waarin we vijf soundbars tussen de 250 en 400 euro, waaronder deze van LG, met elkaar vergelijken. Houd de website dus in de gaten.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Betaalbaar
  • Slank design
  • Eenvoudige installatie
  • Lage tonen klinken overtuigend

Minpunten
  • Geen hdmi

  • Audioweergave valt ietwat tegen
  • Geen meegeleverde audiokabel

Reacties (1)