Review: LG LW650S Cinema 3D LED TV

02 april 2011 + 10 minuten 16 Reacties
LG-passief-3D

LG komt in 2011 met haar nieuwe passieve 3D TV serie, waaronder de LW650S (ook wel LW6500 genaamd). De passieve 3D techniek heeft van LG de naam Cinema 3D meegekregen en maakt gebruik van de goedkopere, gepolariseerde, passieve 3D brillen die je kent uit de bioscoop. Dit betekent lichtere en helderdere 3D brillen zonder batterijen of flikkerende beelden. De LW650S is ook een traditionele 2D TV en komt met LG's nieuwe Smart TV platform.

De Cinema 3D technologie ziet er zeer interessant uit, maar is het een echt alternatief voor actieve 3D TV’s? En zijn de Smart TV features een nieuwe revolutie op TV gebied? We bekijken alles in deze review van de LG LW650S 3D LED TV.

LG LW650S design

De LG LW650S heeft een design in zwart, mat plastic met een transparante lijn rondom het frame. In de rechterzijde van het frame heeft LG een aantal touch knoppen verwerkt. De standaard is gemaakt van hetzelfde glanzende zwarte plastic en heeft een transparante buitenlaag. De TV is zeer dun dankzij de Edge Lit LED techniek.

De inputs zitten allemaal aan de achterkant en met uitzondering van de analoge audio uitgangen en een service poort wijzen alle aansluitingen naar beneden of de zijkant.

LW650S Functionaliteit

De afstandsbediening is dit jaar de Magic Motion Remote, waarmee je gemakkelijk met bewegingen de TV kunt bedienen. Het werkt als een soort muis en is hier en daar wat lastig. Een leuke feature, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen de gewone afstandsbediening prefereren.

De LW650S heeft DLNA ondersteuning voor het streamen van video, muziek en afbeeldingen vanaf andere apparaten in het thuisnetwerk. De meeste video codes worden ondersteund. Dit brengt ons gelijk op de Smart TV interface; een uitgebreide media portal waarmee je toegang krijgt tot je eigen thuisnetwerk, het internet en alle aangesloten bronnen.

Bekijk onze eerste indrukken van LG’s Smart TV platform hier.

MediaLink is LG’s nieuwe media platform om video, muziek en afbeeldingen vanaf andere apparaten in huis te streamen naar de TV. Het systeem maakt gebruik van de Plex interface en daarom kun je het beste Plex installeren om je computer waar vanaf je wilt streamen. Hier vanuit kun je selecteren welke video’s je wilt delen en je kunt ze dan draadloos naar je LG TV sturen.

De TV beschikt over Premium Apps, zoals video-on-demand applicaties, Facebook en YouTube. Daarnaast heb je normale Apps, de App Store en de web browser. De applicaties zijn leuk, maar er is nog veel te weinig te krijgen. De App Store van LG zal later dit jaar officieel open gaan en dan worden er ook meerdere applicaties verwacht. De ingebouwde web browser is zeer interessant, zeker aangezien claimt dat deze Flash en Java ondersteunt. Helaas was dit bij ons model nog niet het geval, maar LG belooft snel een firmware update uit te brengen zodat deze ondersteuning wel toegevoegd wordt.

Kalibratie LG LW650S

In het basis beeldinstellingen menu kun je aanpassingen doorvoeren qua backlight, contrast, helderheid, scherpte, kleur, tint, kleurtemperatuur, TruMotion en Eco modus. In het geavanceerde menu kun je daarnaast nog instellingen als Dynamisch contrast, Dynamische kleur, Clear White, ruisreductie, gamma, zwart waarden, etc. aanpassen. Er zijn ook complete presets beschikbaar; Standaard, Levendig, Cinema, Game, Expert1 en Expert2.

Meteen uit de doos zijn de kleuren van de LW650S te agressief en de scherpte staat te hoog afgesteld. Toch zijn de resultaten niet slecht, maar kunnen beter. De LW650S heeft helaas geen THX modus, wat de hogere modellen wel hebben, maar de beste modus is volgens ons de Cinema modus. Om de beeldkwaliteit optimaal af te stellen hebben we de volgende instellingen gebruikt;

Preset Expert1
Backlight 36
Contrast 90
Helderheid 49
Scherpte 52
Kleur 50
Tint 0
Dynamisch Contrast Uit
Ruis reductie Uit
Mpeg ruis reductie Uit
Super resolutie Uit
Black level Laag
Real Cinema Uit
Kleurbereik Standaard
Edge enhancer Uit
xvYCC Auto
Kleur filter Uit
Kleur temperatuur Warm
RGB Methode 2 punten
R contrast 0
G contrast -1
B contrast 1
R helderheid -6
G helderheid 20
B helderheid 4
TruMotion Aan/uit
LED local dimming Aan

 

Beeldkwaliteit LG LW650S

De LW650S heeft een mat scherm en daardoor zijn reflecties van ramen en lampen geen groot probleem. Het frame is glanzend en daardoor zien je daarin wel wat reflecties.

De beeldkwaliteit in 2d modus is goed voor een middenklasse TV. Er zijn wat punten die beter zijn op de hogere modellen zoals de verzadiging van kleuren. We willen natuurlijk dat een TV alle kleine stappen in kleuren kan onderscheiden en reproduceren, maar de LW650S heeft hier soms wat moeite mee. Toch is het absoluut niet slecht, maar in vergelijking met high-end modellen als de Samsung D7000 valt hier zeker nog te winnen.

De SD beeldkwaliteit is redelijk goed en vergelijkbaar met andere middenklasse TV’s. De weergave van detail is goed, maar de middenklasse Samsung LED TV’s en Panasonic plasma TV’s zijn hier net wat beter in.

De HD beeldkwaliteit is indrukwekkend en de LW650S geeft details prachtig weer. Het probleem met snelle bewegingen blijft bestaan bij Edge Lit LED TV’s en dat zien we ook hier. Er treden vormen van blur (onscherpte) op en de details worden minder in de zeer snelle actie scenes. De LW650S is zeker niet traag, maar een stuk trager dan de beste LCD/LED en plasma TV’s. Aan de andere kant konden we geen halo’s (schemering rondom bewegende objecten) ontdekken, wat een positief punt is.

LG’s TruMotion systeem is ontworpen om snel bewegende beelden zoals sport en acties scenes vloeiender te laten lopen. Het is een goed systeem maar zorgt ook voor artifcats, vooral tijdens het kijken van sport beelden. Kijk je veel sport en actie films? Dan raden we je aan de TruMotion optie uit te zetten.

De zwart waarden zijn ook goed voor een middenklasse TV, maar komen niet in de buurt van de high-end modellen op de markt. In een donkere kamer kun je zien dat zwart niet echt diep zwart is, maar in daglicht is het contrast erg hoog, vooral door het matte paneel. De schaduw details zijn redelijk, maar niet perfect. De laatste 2 tot 3 stapjes van grijs naar zwart worden te snel als compleet zwart weergegeven waardoor je wat detail verliest in donkere gebieden op het scherm. Aan de andere kant is dit een probleem dat op de meeste LCD/LED TV’s te vinden is.

3D beeldkwaliteit op de LG Cinema 3D LW650S

We hebben eerder al een artikel geplaatst over onze ervaringen met de Cinema 3D techniek van LG dus we lichten hier alleen nog wat belangrijke punten uit.

Als je meer wilt weten over de verschillen tussen actief en passief 3D verwijzen je naar dit artikel: Actieve 3D TV’s versus Passieve 3D TV’s. Om het kort samen te vatten; passieve 3D TV’s geven beelden maar in halve resolutie weer omdat de twee beelden (voor elk oog een) in hetzelfde frame worden getoond. Actieve 3D TV’s gebruiken een apart frame voor elk oog en kunnen dus wel Full HD 3D weergeven. Aan de andere kant hebben passieve 3D TV’s geen last van crosstalk, flikkering en is 3D kijken comfortabeler.

Om het verschil tussen een actieve en passieve 3D TV goed waar te nemen vergelijken we de LW6500 met de GT30 3D plasma TV van Panasonic. In de praktijk is het verschil tussen de twee technieken zichtbaar. De LW650S geeft een zeer zacht 3D beeld weer, zachter dan de GT30. Het verschil in resolutie valt ook direct op, maar hinderlijk is het niet. De LW650S toont gedetailleerde beelden en de 3D diepte is min of meer hetzelfde als op de GT30. De 3D HD beelden zijn scherp, maar niet zo scherp als op de GT30. Aan de andere kant heeft de LW6500 wel een aantal voordelen. Ten eerste is er nagenoeg geen sprake van crosstalk. Je kunt het hier en daar nog wel crosstalk ontdekken maar het is minimaal. Zelfs minder nog dan de al zeer goede GT30. Als je kijkt naar de crosstalk problemen dat is Cinema 3D absoluut de beste keuze en kunnen de actieve 3D LCD/LED TV’s hier niet aan tippen. Je zou kunnen zeggen dat dit de LW650S gelijk de beste 3D LCD/LED TV op de markt maakt.

De 3D brillen van LG zijn zeer licht, hebben geen batterijen nodig, hebben geen last van flikkering, en zijn zeer goedkoop. De brillen zijn zeer comfortabel en zorgen ervoor dat je geen last van je ogen krijgt. Actieve 3D brillen houden veel licht tegen, maar deze modellen laten bijna alles door waardoor de beeldkwaliteit ook een stuk beter wordt, zeker in een lichte omgeving.

Het laatste punt wat we hebben is helaas negatief. We zeggen vaak dat je dicht op een 3D TV moet gaan zitten voor de beste 3D ervaring, maar met LG’s Cinema 3D TV’s kunnen we dat absoluut niet aanraden. Waarom niet? Omdat je dan pixels (beeldlijnen) gaat zien. De brillen zorgen ervoor dat je linker oog de even beeldlijnen ziet en je rechter oog de oneven lijnen. Hierdoor mist elk oog de helft van het aantal beeldlijnen wanneer je dicht op de TV zit en dit zie je.

Is Cinema 3D (passief 3D) nu de betere oplossing in vergelijking met actief 3D? Het antwoord daarop kunnen we niet geven. Het hangt af van wat je wilt. Beide technieken hebben hun voor- en nadelen. Als je absoluut de beste 3D beeldkwaliteit wilt dan is actief 3D de betere keuze, maar als je met minder genoegen neemt dan is Cinema 3d wellicht de betere keuze. We kunnen zeggen dat Cinema 3D een techniek is voor de massa en actief 3D voor de fanatieke 3D film kijker.

LW650S kijkhoeken

De kijkhoeken op de LW650S zijn redelijk tot goed. De kleur intensiteit wordt wat minder naar mate de hoek groter wordt, maar we hebben erger gezien op LCD TV’s. Toch worden de zwart waarden sterk verminderd bij een wijde kijkhoek.

LW650S audio kwaliteit

De speakers in de LW650S zijn niet krachtig en dat was eigenlijk al te verwachten. Ze zijn zwakker dan de meeste flatscreen TV’s maar vergelijkbaar met de andere zeer dunne Edge Lit LED TV’s. Weer raden we aan om gewoon een los home cinema systeem aan te schaffen wanneer je veel TV kijkt.

LW650S Conclusie

LG’s nieuwe Smart TV platform heeft potentie, maar de App Market is nog niet beschikbaar en de web browser heeft nog een extra update nodig. Om deze reden is het dan ook lastig om een goed oordeel hierover te vellen. Het is een interessant platform en we kijken er in de toekomst zeker nog een keer naar.

Onze conclusie over Cinema 3D hebben we hierboven al grotendeels gegeven, maar we durven te zeggen dat het een perfect alternatief is voor actief 3D. Ondanks het verlies in resolutie en detail biedt de techniek veel voordelen als minimale crosstalk, goedkope en lichte 3D brillen zonder batterij, en geen flikkering. Daarnaast is het gewoon comfortabeler naar 3D kijken. Om deze reden is het naar onze mening de techniek voor de massa. Het is makkelijker, goedkoper en biedt een goede ervaring. Aan de andere kant; de absolute beste 3D ervaring is nog steeds alleen te verkrijgen met de actieve high-end 3D plasma TV’s zoals de Panasonic GT30.

De 2D kwaliteit op de LW650S is goed, maar niet beter dan andere middenklasse TV’s. De kleuren zijn redelijk accuraat na een goede kalibratie en de responstijd is goed voor de meeste situaties. Zwart is helaas niet diep genoeg op deze TV. Alles bij elkaar genomen is de LW650S een goede TV en de Cinema 3D technologie is interessant om meerdere redenen. Het is geen revolutie, maar een mainstream benadering van 3D. De minimale weergave van crosstalk maakt de LW650S naar onze mening wel de beste 3D LCD/LED TV op de markt. De Smart TV functie moet nog flink uitgebreid worden, maar het potentie. Als je op zoek bent naar een leuke 3D TV met media mogelijkheden, internet en een goede beeldkwaliteit dan is de LW650S zeker een optie.

LG Cinema 3D TV’s kopen

Bekijk meteen op onze 3D TV kopen overzicht pagina waar je de LG Cinema 3D TV’s kunt kopen.

Reacties (16)