Review: KEF LSX – draadloos en alles-in-één hifi-systeem

25 november 2018 + 10 minuten 21 Reacties
Review-LEF-LSX-totaal-2

In deze review kijken we naar de KEF LSX, actieve stereo luidsprekers met een uniek en stijlvol design, diverse streamingmogelijkheden en een aantrekkelijk prijskaartje.

Steeds meer audiofabrikanten richten zich op actieve speakers, modellen met een eigen versterker en vaak ook eigen streamingmogelijkheden. KEF is één van deze fabrikanten en heeft onlangs de KEF LSX gepresenteerd. Dit actieve stereopaar wordt omschreven als een echt alles-in-één-systeem met een premium audioweergave en eenvoud in het gebruik.

Wat is de KEF LSX?

De KEF LSX is het kleinere broertje van de door ons positief geteste LS50 Wireless. Het kleinere en goedkopere systeem deelt dan ook een groot deel van de akoestische engineering die de LS50W zo succesvol gemaakt heeft – waaronder een versie van KEF’s Uni-Q driver (4 inch), een innovatie die het stereobeeld verbetert en en een breed luistergebied mogelijk maakt.

De LSX is een compact draadloos muzieksysteem met twee luidsprekers dat zich naast audiokwaliteit richt op het gemak. De set is volledig draadloos, zowel vanaf de bron als tussen de luidsprekers, met AirPlay 2 (vanaf januari 2019) voor multiroom-mogelijkheden. Het compacte LSX-systeem kan bogen op KEF’s Music Integrity Engine, een selectie van op maat gemaakte algoritmen voor digitale signaalverwerking die zorgen voor nauwkeurige tijdafstemming en fasecoherentie. Aan de binnenkant vinden we onder meer 2 x 30Watt en 2 x 70Watt klasse-D versterkers. De EQ-settings zijn aan te passen via de KEF Control-app.

Qua diensten is er ondersteuning voor Apple Music, Spotify Connect en TIDAL, en via DLNA is er toegang tot de muziek opgeslagen op een netwerk-server of pc. Daarnaast is er Bluetooth 4.2 aanwezig voor het streamen van muziek. Wil je een fysiek component of een tv koppelen dan kun je hiervoor de toslink optische-input of de aux-ingangen gebruiken. Een usb-poort voor een laptop of pc ontbreekt, maar dat is dan ook het enige minpuntje.

Voor het uiterlijk heeft KEF opnieuw met een bekende ontwerper samengewerkt. Deze keer tekende industrial designer Michael Young voor de afwerking. De modellen in zwart, blauw, kastanjebruin en olijfgroen zijn bekleed met een luxe stof van de Deense textielfabrikant Kvadrat, en er is een vijfde variant in glanzend wit. De LSX is te koop voor een verkoopadviesprijs van 1.199 euro per paar.

Uniek en strak design

Het allereerste dat opvalt wanneer we de LSX uit de doos halen is toch wel het unieke en strakke design. Zelden vallen we meteen voor het uiterlijk van een speaker, maar in dit geval sloeg de vonk direct over. Ik ben groot fan van stof en de kleur groen maakt het helemaal af. Maar goed, dat hoeft niet voor iedereen te gelden en daarom is het goed om te weten dat er verschillende fraaie afwerkingen te verkrijgen zijn, waaronder ook blauw, bruin, zwart en zelfs strak wit. Voor elk interieur dus wel een optie zou je zeggen.

De speakers zijn aan de voorzijde voorzien van een strakke afwerking, met de bekende en opvallende Uni-Q Driver. De kleur van de driver is afhankelijk van de algemene afwerking die je kiest, en in ons geval is de driver dus bruin, wat een mooi contrast geeft. Voorop zien we ook nog een status-led en de handtekening van Michael Young terug. De zijden van de speakers zijn met Kvadrat-stof afgewerkt en dat ziet er simpelweg strak en zeer chique uit. Niet te opvallend maar juist perfect passend bij de voorzijde, zonder zichtbare naden.

De achterzijde is de plek die niet in het zicht staat maar zelfs daar is qua design niets op aan te merken. Het ziet er gewoon strak uit, en alle aansluitingen en opties zijn duidelijk gelabeld. We vinden (op de masterspeaker) hier de ethernetpoort, de ethernetpoort voor richting de slave (wanneer bekabeld gekoppeld), de ac-aansluiting, de tosklink-aansluiting, de 3.5mm-poort en de subwoofer-uitgang terug.

Al met al kunnen we qua afwerking en design alleen maar enthousiast worden over de KEF LSX. Het is een uniek setje, een setje dat je maar al te graag in het zicht plaatst. En dat kan ook eenvoudig want de speakers zijn lekker compact (240 x 155 x 180mm) en kunnen zowel op een standaard (niet meegeleverd) als op een tafel of kast gezet worden. KEF geeft overigens aan dat er binnenkort speciale stands en muurbeugels voor de LSX uitgebracht worden.

Overigens wordt de LSX geleverd met een kleine, zwarte afstandsbediening. Deze stelt qua design of kwaliteit niet veel voor, maar is een handige toevoeging voor wanneer je de smartphone niet bij de hand hebt. Laat hem wel in de buurt van de speakers liggen want fysieke knoppen zien we op de speakers zelf niet terug.

Eenvoudig te installeren

Als we de term alles-in-één tegenkomen dan gaan we er eigenlijk al vanuit dat de installatie en bediening beiden zeer eenvoudig moeten zijn. En dat is in het geval van de KEF LSX gelukkig ook helemaal waar. De installatie is een kwestie van het downloaden van de KEF Control-app, het aansluiten van de ac-kabels en de ethernetkabel tussen de speakers, het drukken op een paar knoppen, het koppelen met je WiFi-netwerk via de app en het geven van een naam aan het beestje.

De LSX verschijnt dan direct in de Control-app, waar je ook meteen een uitleg over de belangrijkste functies krijgt. Je kunt vanuit de app de bron kiezen maar ook de equalizer aanpassen. KEF verzorgt zelf een standaard equalizer die volgens de fabrikant bijna altijd een goede audioweergave biedt, maar ons advies is zelf met de instellingen aan de slag te gaan om de optimale weergave voor jouw ruimte te benaderen.

Twee apps

De app waar je mee start is dus de KEF Control-app. Hier kun je de basis goedzetten en de basisfuncties van de LSX bedienen. Aan- en uitzetten, het volume wijzigen, de speakers muten, de bron kiezen en er bijvoorbeeld voor kiezen de kabel tussen de master en slave te verwijderen en ze puur draadloos te laten communiceren. Dit laatste zorgt er overigens wel voor dat de maximale kwaliteit van het audiosignaal iets achteruit gaat. Het systeem kan hi-res bestanden van maximaal 24-bit/192kHz afspelen, maar downsampled alles naar 24-bit/48kHz als de speakers draadloos gekoppeld zijn, of 24-bit/96kHz als je de ethernetkabel ertussen gebruikt.

Wat betreft de equalizer kun je kiezen voor de standaard ‘default’ instelling, maar zoals gezegd raden we aan zelf met de settings aan de slag te gaan. Je maakt simpelweg een nieuw profiel aan en geeft in dit profiel aan hoe de speakers geplaatst zijn. Op een standaard of op een bureau/tafel, de afstand tot de muur, de levendigheid van de ruimte, de grootte van de ruimte en of er een subwoofer aangesloten is. Dit is in de basis voor de beginnende gebruiker voldoende om de audioweergave aan te passen aan de plaatsing en de ruimte. Wil je toch verder in de instellingen duiken dan ga je naar de tab ‘Expert’. Hier kun je de ‘desk mode’ ‘wall mode’ individueel aanpassen, treble aanpassen, de fase corrigeren, de lage tonen benadrukken of minder benadrukken en instellingen voor een aangesloten subwoofer aanpassen.

Voor de echte leek is het even uitzoeken wat de instellingen precies met het geluid doen, wat misschien in eerste instantie wat lastig is maar wat wel een goede manier is om te leren hoe je middels een equalizer de audioweergave in een ruimte kunt beïnvloeden. Het is dus even spelen met de instellingen, die hier en daar wat ons betreft iets meer uitleg verdienen. Maak vooral ook verschillende presets aan, zeker als je de compacte speakers in meerdere ruimten wilt gebruiken. De app zelf is duidelijk en gestructureerd vormgegeven, maar we merken dat de verbinding tussen de LSX en de app soms spontaan verdwenen is. Dan is het een kwestie van de app opnieuw opstarten om te verbinding te herstellen.

Er is echter nog een tweede app; de KEF Stream-app. Hiermee kun je de muziekbronnen uit het netwerk of streamingdiensten selecteren en bedienen. Je gebruikt deze app met name wanneer je muziek van Tidal of een eigen DLNA-server afspeelt. Gebruik je Spotify dan kom je toch snel in de Spotify-app terecht en kies je hier de LSX om de muziek op af te spelen. Gebruik je Apple Music dan is de kans groot dat je gewoon Apple’s AirPlay gebruikt om direct naar de LSX te streamen. Het is een toegangspoort tot content maar dus met name voor diegenen die muziek vanaf een eigen server willen weergeven. De app is strak vormgegeven, werkt soepel en biedt een goed overzicht van al je media.

Van Spotify tot AirPlay 2

Ik heb ze hierboven al even genoemd, maar een groot pluspunt van de LSX is dat je eigenlijk al je favoriete muziek via verschillende wegen kunt weergeven. Zo kun je al gebruikmaken van Spotify (Connect), Apple Music, Tidal en je eigen mediaserver, maar daar komt begin volgend jaar Apple’s AirPlay 2 ook nog eens bij. Dankzij AirPlay 2 kun je de LSX als onderdeel van een multiroom-systeem inzetten. Bovendien krijgt het systeem binnenkort ook nog eens ondersteuning voor Roon. Als dat allemaal geen optie is dan biedt bluetooth 4.2 de uitkomst. En het mooie is dat je de LSX ook kunt verbinden met andere apparatuur; zet de set bijvoorbeeld naast je tv en gebruik de optische-ingang voor het tv-geluid. Kortom, de mogelijkheden zijn groot waardoor het daadwerkelijk een alles-in-één systeem is.

De bediening van het LSX-systeem vindt plaats middels de Control-app, een app van een derde partij (bijvoorbeeld Spotify) of de meegeleverde afstandsbediening. Op de speakers zelf zitten geen knoppen maar een groot gemis is dat niet. Wel moet gezegd worden dat de remote niet altijd even soepel werkt, of althans; de communicatie tussen de remote en de speakers. Om het volume te wijzigen moet bijvoorbeeld heel vaak op het volume-knopje gedrukt worden en de stappen zijn heel klein. Een minuscuul minpuntje.

En hoe klinkt het?

De KEF LSX is een stuk kleiner dan zijn grotere broer, de LS50W, en ook heeft hij een kleinere driver (4.5-inch vs 5.25-inch) en minder vermogen (100 Watt tegenover 230 Watt), maar dat resulteert natuurlijk ook in een aantrekkelijker prijskaartje van 1.199 euro. Maar, hoe zit het dan met de geluidskwaliteit? We zijn heel wat moois gewend van de Uni-Q Driver (waarover je in onze LS50W review veel meer leest) en de prestaties van de LS50W hebben onze verwachtingen hoog gezet. We hebben de LSX losstaand, in onze woonkamer, getest en naast de LS50W gezet.

Als alles-in-één audiosysteem voor in de woonkamer heeft de LSX ons niet alleen op het gebied van design kunnen overtuigen. Ook op het gebied van audioprestaties gooit het systeem hoge ogen. De LSX zet een detailrijk, warm en dynamisch geluid neer. Warme vocalen worden omringd door subtiele en heldere details, wat de muziek tot leven laat komen. Zang is emotie en dit brengt de LSX met verve naar voren.

De LSX heeft ook een echt gevoel voor ritme, met een perfecte timing, een transparante weergave maar tegelijkertijd een warme en comfortabele gloed. De speakers leggen het juiste gewicht op belangrijke onderdelen, bieden veel variatie en zorgen voor een evenwichtig en vooral levendig klankbeeld. Zelfs als we wat intensere muziek met een groot dynamisch bereik opzetten weet de LSX de controle moeiteloos te behouden. Geen enkele keer krijgt het systeem het zwaar en altijd blijft de weergave strak en vol dynamiek.

Met een 4.5-inch driver zou je wellicht niet veel van het laag verwachten maar ook hier laat KEF zien alles onder controle te hebben en zelfs diep te kunnen gaan. De lage tonen zijn bijzonder strak en hebben een lekkere impact. Zelfs bij het kijken naar een film op een wat hoger volume voelen komen de lage tonen goed uit de verf, en dat terwijl dialogen niet ondergesneeuwd worden door audio-effecten of muziek. Je kunt echter voor nog meer diepgang en impact een losse sub aansluiten, maar de kans is groot dat je aan de prestaties van de LSX al een verzadigd gevoel overhoudt.

Het stereobeeld is niet groots, maar de soundstage is breed en diep genoeg om een muziekstuk levendig en met accurate plaatsing weer te geven. We hebben het over een relatief klein systeem, dus we verwachten geen wonderen, maar kijkend naar de prijscategorie waarin de LSX zich bevindt kunnen we maar weinig audiosystemen opnoemen die je meer waar voor je geld bieden.

LSX vs LS50W

Na een paar dagen van muziek genieten zijn we richting collega Jamie Biesemans gegaan, die zijn setje LS50W’s nog had staan en net als ik heel benieuwd was naar de prestaties van de LSX. Tijd dus om de LSX tegenover zijn 1.100 euro duurdere broer te zetten.

Allereerst de uiterlijke verschillen – die in het echt nog meer opvallen dan op papier. De LSX is beduidend kleiner dan de LS50W, een heel stuk zelfs. En ook een heel stuk lichter en minder diep. De directe vergelijking geeft de LSX een nog compacter gevoel mee en dat zorgt er weer voor dat ik nog meer onder de indruk ben van de prestaties. Persoonlijk vind ik het jammer dat de LS50W niet in de afwerkingen van de LSX komt, maar ook dat model heeft weer een toffe special edition en komt in andere kleuren.

Na de installatie uitgevoerd te hebben en de equalizer aan de ruimte aangepast te hebben is het meteen tijd voor een directe vergelijking. En de eerste reactie van collega Jamie is meteen positief; ook hij had niet verwacht dat de kleine LSX nog zo vol en sprankelend zou klinken, met name in de vocalen. Het verschil met de LS50W is niet super groot, en dat zou je misschien wel verwachten.

Toch zit er zeker verschil tussen de LSX en de LS50W, en dat verschil is voor de echte hifi-liefhebber mogelijk doorslaggevend. De LSX kan op normaal volume aardig meekomen met de LS50W, maar zodra we het volume wat verder opendraaien (met name bij wat complexere nummers met veel lagen en instrumenten) wordt het verschil duidelijker. De LSX begint zijn beperkingen tegen te komen en moet hier een keuze maken. De speakers leggen de focus op de hoge en middentonen, waardoor de lage tonen ietwat wegzakken en de LSX een wat geslotener en compacter geluidsbeeld geeft dan de LS50W. De LS50W zit nog lang niet aan zijn max en blijft open en strak spelen, met gecontroleerd en diep laag. Daarbij kunnen we ook over het algemeen stellen dat de LSX iets geslotener is dan zijn duurdere broer. In de weergave van de LS50W zitten meer lagen, het geluidsveld is dieper en breder, en de plaatsing in de ruimte is iets beter. Ook wint de LS50W het, logischerwijs, van de LSX wat betreft de diepe en strakke laagweergave.

Hoewel er dus absoluut kwaliteitsverschil tussen de LSX en LS50W zit, waren we verrast dat dit verschil niet bijzonder groot is. En dat is een groot compliment voor de LSX. Dit setje weet zich prima staande te houden tegenover de veelgeprezen LS50W. En ik denk dat de LSX in de gemiddelde woonkamer van zijn doelgroep zeer goed tot zijn recht komt. Mis je die controle in het laag bij een hoger volume alsnog, dan is een externe subwoofer een oplossing. De LS50W is duidelijk voor de iets meer eisende gebruiker, de gebruiker die al wat ervaring met goede hifi heeft en ten alle tijden maximale prestaties zoekt, zonder beperkingen.

Conclusie

KEF heeft met de LSX de spijker op zijn kop geslagen en mogelijk daarmee zelfs een gat in de markt geslagen. Stijlvolle, compacte speakers die je overal in huis kunt plaatsen, waarmee je al je favoriete muziek af kunt spelen en waarvan je een hoogstaand hifi-geluid mag verwachten. De LSX is een gebruiksvriendelijk systeem, met afwerkingsopties die bijna in elk interieur perfect passen en een equalizer-functie waarmee je de audioweergave aan elke ruimte (en smaak) kunt aanpassen. Naast toegang tot de belangrijkste streamingdiensten en je eigen media kun je binnenkort ook nog met multiroom-mogelijkheden aan de slag dankzij AirPlay 2. KEF heeft de belangrijkste functies en een belangrijk deel van de prestaties van de LS50W in een nog compacter en toegankelijker systeem weten te bouwen, en dat maakt de LSX in zijn betaalbare prijsklasse het alles-in-één hifi-systeem ‘to beat’.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Beste in zijn prijsklasse
  • Indrukwekkende audioweergave
  • Stijlvol en uniek design
  • Volgestopt met features en functies

Minpunten
  • Control-app verliest soms verbinding

  • Afstandsbediening reageert niet altijd goed
  • LS50W is de keuze voor de echte hifi-liefhebber
  • Geen usb-ingang
  • Twee apps nodig

 


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (16)

Niek Luinge

Niek Luinge
25 november 2018 om 15:21

Leuke review! Ik heb zelf een aantal jaren een Kef x300a wireless gehad, ik had eigenlijk verwacht deze naam wel tegen te komen in deze review. De x300a is wel redelijk vergelijkbaar met deze LSX qua formaat, prijs, mogelijkheden enzovoort. De x300a heeft dan weer wél usb, maar weer geen subwooferuitgang. Vele verschillen natuurlijk, maar zoals ik lees heeft de LSX meer gemeen met de x300a dan met de LS50.
Wisten jullie van het bestaan van deze luidsprekers af?
Overigens vind ik deze LSX wel een veel mooiere luidspreker, echt een mooie set om vol in het zicht te zetten!

Inloggen


25 november 2018 om 17:19

Hi Niek, de reden hiervoor is dat we liefst vergelijken met producten die nog (breed) verkocht worden, die in dezelfde serie (binnen merken) vallen en die qua functionaliteit het beste overeenkomen. Daarbij hebben we zelf de X300A niet staan waardoor direct vergelijken niet mogelijk is.

Inloggen
Niek Luinge

Niek Luinge
25 november 2018 om 17:21

Dat klinkt aannemelijk! Ik was gewoon even benieuwd, bedankt voor de snelle respons!
Verder uiteraard een goeie review zoals we gewend zijn 🙂

Inloggen
Peter v

Peter v
25 november 2018 om 17:49

Wat een gave speakers zeg. Spannende ontwikkeling dit systeem. Ga in het voorjaar de knoop doorhakken voor de lS 50 of van een ander merk wat dan uitkomt. Was aan het sparen voor de naim atom maar dat sla ik maar over.

Inloggen
Richard

Richard
02 december 2018 om 16:50

Zeer fraai speakertje om naar te kijken en en wellicht zal het een goede geluids weergave hebben. Echter 1200 euro is best wel een stevige prijs en voor dat geld is er wel het een en ander te koop.
Ik kijk dan naar Heos 7 en Sonos 5, die gooien ook hoge ogen maar zijn wel wat voordeliger geprijsd. Ik ben daarom toch wel benieuwd naar een vergelijking van meerdere draadloze speakers naast elkaar.

Inloggen


02 december 2018 om 16:58

Persoonlijk vind ik dat niet eens een vergelijking. De KEF’s zijn qua audiokwaliteit en techniek wel een stapje verder, zeker wat betreft HEOS. Daarbij zijn twee Sonos Play 5’s ook 1.000 euro.

Inloggen
Ben

Ben
03 december 2018 om 13:54

Mooie uitgebreide review dank daarvoor. Mooi systeem om te zien ook. Hoe verhoud deze set zich tot de xeo 2 van Dynaudio. Ik heb deze set zelf en ben er nog steeds tevreden mee. Het ruimt lekker veel op qua apparatuur, was beste een stap trouwens om te doen. Volgens mij is er ook al een opvolger van de xeo 2. Nogmaals bedankt voor de review. Groet, Ben

Inloggen
wim stavleuy

wim stavleuy
06 december 2018 om 08:49

Door uw zeer degelijke review ben ik alleen maar meer overtuigd dat het KEF LSX-systeem iets voor ons is. Over een jaartje gaan mijn vrouw en ik verhuizen naar een appartement. Deze krijgt een woonkamer van 45 m2. Mijn vraag is nu of dit systeem voldoende is voor een dergelijke ruimte. Ik wil graag het tv-geluid automatisch over de KEF’s laten lopen, via de AppleTV muziek en films vanaf de MacBookPro beluisteren/bekijken. Heeft u een passend antwoord voor mij? Alvast bedankt voor de te nemen moeite.

Inloggen
Ben

Ben
06 december 2018 om 10:43

Hallo Wim, ik ben in het bezit van de xeo’s 2 van Dynaudio. Een vergelijkbaar systeem als de lsx. Persoonlijk vind ik de lsx veel mooier om te zien en ik ben erg nieuwsgierig naar hoe ze klinken. Met de xeo 2 kan ik alles wat jullie willen met de lsx. Bij mij speelt jet in een ruimte van 37 m2 met aansluitend een open keuken van 15 m2. Voor ons is dit voldoende. Ik ga er van uit dat dit voor de lsx ook zal gelden. Wil je meer zekerheid dan is een vergelijking met de ls50 actief een goede om te doen. E.e.a. hangt ook af van het volume waarop je wil spelen en hoe de ruimte verder is en hoe je deze gaat indelen. Luisteren en kijken op 9 meter afstand geeft een ander effect als luisteren en kijken op 5 meter afstand. Ik hoop dat je iets aan mijn ervaringen hebt, veel succes met kiezen en nog meer plezier bij het luisteren en kijken als het eenmaal zover is. Groet Ben

Inloggen
Niek

Niek
06 december 2018 om 11:13

Bij de betere hifi-speciaalzaken doen ze niet moeilijk over een proefperiode, misschien kun je de LSX een week thuis uitproberen. Even informeren kan sowieso geen kwaad, meestal kan dat wel 🙂

Inloggen
wim stavleu

wim stavleu
07 december 2018 om 15:12

Iedereen hartelijk dank voor de reacties. Ik kan er wel iets mee. Bestaat er niet zoiets als een soort formule wat je nodig hebt in een ruimte met een bepaalde afmeting? Zou een subwoofer nog iets extra’s kunnen geven?

Inloggen
Niek

Niek
07 december 2018 om 15:22

Ik weet niet of er een makkelijke formule voor is. Formaat maakt uit, maar ook de akoestiek, indeling, muzieksoort en volume, enzovoort. De Kefs zijn neutraal dus dat houdt in dat er geen overdreven bas in zit. Voor gebruik met films kan dat erg tegenvallen denk ik, met muziek is het niet erg. Als je zelf merkt dat de bas te zwak is dan kan een subwoofer zeker uitkomst bieden! Kies dan wel voor een gesloten subwoofer die muzikaal is. Zonder subwoofer is de meeste muziek prima, tenzij je echt techno oid gaat luisteren 😉
Ik gok dat je, omdat je ook films wilt kijken, een subwoofer zeker gaat waarderen. Dat is natuurlijk persoonlijk.
Ik heb zelf sinds een paar maanden een Elac sub 2030, een zeer klein subwoofertje maar deze is heel strak en gaat wel flink laag. Ik vind hem zeer geschikt voor zowel films als muziek.

Inloggen
Niek

Niek
07 december 2018 om 15:42

Oh en nog dit, ik heb zelf de Kef x300a gehad, redelijk vergelijkbaar met de LSX behalve dat ik geen subwooferuitgang had. Ik heb de speakers verkocht omdat ik persoonlijk de bas echt te zwak vond. Wel strak en mooi maar ze gingen niet diep en gaven geen voldoende fundament voor mijn smaak. Ik luister vooral filmmuziek en metal.

Inloggen
Ben

Ben
07 december 2018 om 15:58

Bij mijn Xeo 2’s heb ik geen sub. Er zit een klein knopje op beide luidsprekers waarmee je aan kunt geven waar de luidspreker staat. Vrij in de ruimte op een stand, tegen een muur of in een hoek. Ik vind het laag erg mooi. Volgens mij hebben dergelijke kleine luidsprekers tegenwoordig een dsp (digital signal processor) ingebouwd waardoor er een mooi gebalanceerd geluid uitkomt. Ik heb vroeger kleine passieve dynaudio’s gehad waarbij ik wel een subwoofer had. Het kost een hoop instellen en afstemmen en daar gaat het vaker fout dan goed. Een formule ken ik niet. Je kunt beginnen met stereo en dan nog een keer een sub proberen. Overigens zijn er ook nog andere merken die je kunt proberen. Raumfeld, Elac, Focal, etc. Bij de xeo’s spreekt het me aan dat er tussen de luidsprekers geen kabel zit, ze communiceren draadloos en er is geen spraken van een hoofdluidspreker met alle elektronica erin en een zogenaamde passieve (slave) luidspreker. Beide luidsprekers hebben twee versterkers en hun eigen dac’s aan boord. Overigens, ik heb de actieve ls50 wel eens beluisterd en ook hier had ik geen behoefte aan een sub. Ik weet wel dat dit deels een persoonlijke kwestie is.

Inloggen
wim stavleu

wim stavleu
07 december 2018 om 20:25

Iedereen bedankt voor de aanvullende reacties. Ik ben geholpen!

Inloggen
KC

KC
12 januari 2019 om 18:03

Hebben jullie de LSX net als de LS50w getest met een bekabelde verbinding tussen master and slave? Draadloos wordt de namelijk geknepen en ik wil graag weten of het de moeite waard is om de bekabelde verbinding te maken.

Inloggen
Tony

Tony
13 januari 2019 om 14:17

Ik lees telkens weer met grote interesse artikels die handelen over draadloze luidsprekers. Maar telkens gaat het om apparaten die zelfstandig opereren en niet ter vervanging zijn van de klassieke luidsprekers.
Misschien ben ik nog niet goed mee met enkele nieuwe ideeën.
Mijn ouders maken gebruik van een Marantz M-CR603. Nu ze verhuisd zijn, willen ze niet liever dan draadloze luidsprekers. Nou, ga daar maar eens aanstaan.
Wat ik tot nu toe begrijp is dat Dynaudio met de hub/connect een oplossing biedt.
https://www.dynaudio.com/home-audio/connect
Ik heb Sonos ook bekeken, zij hebben ook een connect.
https://www.sonos.com/nl-be/shop/connect.html
Wanneer je vanuit een klassieke versterker draadloos connectie wil maken met ultra moderne draadloze luidsprekers, ben je blijkbaar erg beperkt in de mogelijkheden… Hoe aantrekkelijk de andere ontwerpen ook zijn.

Is er geen [universele] transmitter die aan de uitgang kan van de versterker en alle soorten bluetooth luidsprekers kan bedienen ?
Focal heeft bijvoorbeeld wel een APTX toestel
https://www.focal.com/en/home-audio/multimedia-and-wireless/wireless-solution/universal-wireless-receiver-aptx
Maar dat is net als dat van Yamaha om te streamen naar je HiFi.
http://elektrozine.be/review-yamaha-musiccast-streamer-wxad-10/
Terwijl ik een oplossing zoek om bijvoorbeeld deze KEF LSX draadloos muziek aan te leveren vanuit de Marantz M-CR603.

Iemand een suggestie ?

Inloggen
Ben

Ben
13 januari 2019 om 19:14

Hallo Tony, je zou kunnen denken aan Bluetooth. Dan sluit je een bluetooth zender aan op je Marantz en die zend het geluid naar de Kef’s. Volgens mij bestaat dit wel. Als ik google op Bluetooth zender kom ik als eerste op een hama apparaat uit, deze kan als zender en als ontvanger dienen. Ik weet niet of de kwaliteit dan goed is. Ook zou je een streaming device kunnen aanschaffen van Argon of van Raumfeld. Mogelijk kun je daar ook e.e.a. mee doen. De Raumfeld connector zal bedraad aan je luidsprekers moeten maar dat kan. Mogelijk heeft Marmitek ook nog wel spullen voor jouw doeleinden. Succes voor nu en een groet, Ben

Inloggen
Tony

Tony
13 januari 2019 om 19:40

Helaas,

Reeds 2 jaar zoek ik naar iets dat overtuigend is. Ik heb het niet gevonden. En ook nu zit het niet in uw verhaal. Bekijk het als een uitdaging voor uzelf. Kom nog eens terug als het werkt. Ipv Google als een suggestie te geven. Er is geen aanbod tot op heden. Het kan nochtans niet moeilijk zijn.
Die Marantz hangt reeds op ethernet. Ik wil gewoon het geluid draadloos overbrengen naar luidsprekers 7 meter verder. Blijkbaar kan niemand mij daar een sluitende configuratie voor aanbevelen. Behalve dan Dynaudio vanaf 3000,- …

Tony

Inloggen
Ben

Ben
13 januari 2019 om 19:58

Hallo Tony, ik dacht echt mee te denken maar het klinkt nu alsof ik me er gemakkelijk vanaf maak in jouw ogen. Hier nog een ander antwoord maar dan met Dynaudio. Je hebt het over 3000 euro en volgens mij kan dit goedkoper en kwalitatief goed. Je kunt nog steeds een paar van de xeo’s 2 kopen voor rond de 1400 euro en soms ook goedkoper. Koop daarbij een hub of een connect, sluit deze aan op je Marantz en je geluid word op een kwalitatief goede manier naar de Dynaudio’s gestuurd. Ook tweedehands kun je jezelf blij maken met Dynaudio Xeo luidsprekers. https://dynaudiodata.blob.core.windows.net/media/3173/manual_xeo_2_1215_en.pdf
Als je de link volgt zie je hoe een paar Xeo 2 luidsprekers d.m.v. een hub of de connect aangesloten kunnen worden. Succes en een vriendelijke audio groet, Ben

Inloggen