Review: Google TV Streamer – de opvolger van de Chromecast

05 oktober 2024 + 10 minuten 6 Reacties
Google TV Streamer

De Chromecast is dood. Volgens Google moeten we nu massaal aan de Google TV Streamer. Geen HDMI-dongle achter je televisie, maar juist een kleine mediaspeler die je op de kast moet zetten.

Google stopt met de Chromecast en de Google TV Streamer wordt de vervanger. Het was nieuws met flink wat impact, ook onder onze lezers. De geliefde Chromecast is toch één van de beste uitvindingen van Google ooit en maakt van iedere domme tv een smart-tv. Of dat nu thuis is of op vakantie, de Chromecast gaat ook hier standaard overal mee naartoe. Nu is daar dus de Google TV Streamer. Een nieuw uiterlijk met nieuwe functies, maar ook met de vertrouwde streamingsmogelijkheden. In deze review gaan we met de nieuwe mediaspeler van Google aan de slag.

Dit is de Google TV Streamer

In de basis doet de Google TV Streamer precies hetzelfde als de Chromecast met Google TV uit 2020, maar dan sneller en met meer opties. Je kunt dus gewoon je favoriete films en series streamen en casten. Je hebt wederom een smart-tv interface met Google TV tot je beschikking en het nieuwe Android 14 voegt weer nieuwe mogelijkheden toe met personalisaties, aanbevelingen en hulp van Gemini, het taalmodel van Google.

De Google TV Streamer ondersteunt 4K HDR tot 60 beeldjes per seconde, Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Digital, Dolby Digital Plus en Dolby Atmos. De mediaspeler is volgens Google 22 procent sneller dan de oudere Chromecast met Google TV. Samen met 4 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte (vier keer zoveel als bij de Chromecast) is de Google TV Streamer niet alleen vlotter, maar kan je ook veel meer apps downloaden.

Daarnaast doet de Google TV Streamer dienst als Thread Border Router voor de smarthomestandaard Matter, heb je via de nieuwe afstandsbediening toegang tot Google Home op je televisie, kun je zelf je screensaver selecteren (ook aan de hand van Google Foto’s) en biedt ook de afstandsbediening zelf enkele nieuwe functies met een extra programmeerbare knop en de mogelijkheid om je remote altijd weer terug te vinden. De Google TV Streamer is per direct verkrijgbaar in de kleur Porselein en heeft een adviesprijs van 119 euro.

Design en installatie

De Google TV Streamer hang je dus niet langer achter je tv, maar plaats je duidelijk in het zicht. Het is echt een klein kastje van 16,2 cm bij 7,6 cm bij 2,7 cm (l x b x h). De mediaspeler heeft een brede pilvorm, is vrij plat, maar loopt aan de achterkant op. In de doos vind je de Google TV Streamer, een powerkabel, de nieuwe remote, een stroomadapter en twee batterijen. Helaas wordt een HDMI-kabel niet meegeleverd. Google raadt een snelle HDMI 2.1-kabel aan en heb je die niet op voorraad, dan moet je die ook nog aanschaffen.

Achterop de Google TV Streamer vinden we enkele aansluitingen. Zo vind je daar de HDMI-poort, een ethernetpoort (je kunt de Google TV Streamer dus bedraad aan je router aansluiten voor een stabielere verbinding via RJ45 1 Gbps), de usb-c-aansluiting voor stroom en een nieuwe knop genaamd ‘Find my Remote’. Druk je hierop, dan vind je de afstandsbediening altijd weer terug doordat deze geluid zal afspelen. De afstandsbediening terugvinden kan ook via je stem of via de Google Home-app.

Installatie is een fluitje van een cent en gaat via de Google Home-app op je smartphone of tablet, net als de vorige Chromecast. Dit kan eigenlijk niet fout gaan. Je hoeft de ethernetpoort niet te gebruiken, via wifi kan ook. Helaas nog altijd geen wifi 6 of hoger bij de Google TV Streamer. Je moet het met wifi 5 doen. Ook is er ondersteuning voor bluetooth 5.1 en zo kun je dus bijvoorbeeld je bluetooth-controller aansluiten om games te spelen.

Afstandsbediening

De nieuwe afstandsbediening is een stukje langer. Grotendeels vinden we hier dezelfde knoppen op, maar de volumeknoppen zijn van de zijkant nu ook bovenop geplaatst. Daarnaast is er een nieuwe programmeerbare knop onderaan bijgekomen, naast de aan/uit-knop. Druk hier de eerste keer op en je kunt zelf instellen wat er gestart moet worden. Kies bijvoorbeeld je favoriete app, wissel van hdmi-input, maar ook smarthomebediening is mogelijk, zodat je via de afstandsbediening van de Google TV Streamer je slimme lampen in de woonkamer aanzet.

De afstandsbediening ligt nu wel wat beter in de hand doordat deze iets groter is. Wat wel opvalt is enige vertraging. Vooral het volume wijzigen gaat niet zo vlot als bij de Chromecast met Google TV, want daar was geen enkele vertraging merkbaar. Hopelijk is dat met een toekomstige update verholpen. Via de instellingen selecteer je HDMI-CEC en kun je ook je televisie aanzetten met de afstandsbediening. Via de instellingen selecteren we ook de soundbar. Aangezien we geen regulier tv-kastje meer hebben (lang leve NLZiet), kunnen we nu met de remote van de Google TV Streamer zowel de mediaspeler, de televisie als de soundbar bedienen. Google Assistant is ook wederom aanwezig, dus je kunt even de microfoonknop indrukken en inspreken welke app geopend moet worden of welk programma je wil kijken.

Streamen

Uiteindelijk koop je de Google TV Streamer natuurlijk voor het streamen. En juist over dat onderdeel is eigenlijk niet zoveel te vertellen. De basis werkt namelijk volledig identiek met de Chromecast met Google TV uit 2020. Je kunt dus gewoon casten vanaf je smartphone, maar ook het besturingssysteem Google TV (op basis van Android 14) is aanwezig. Zo maak je van iedere domme tv een slimme tv. Android 14 is voor het eerst beschikbaar op de Google TV Streamer en dat werkt niet alleen sneller, maar ook zuiniger. Samen met de snellere chipset moet dit apparaat tot 22 procent sneller reageren dan de Chromecast met Google TV. De snellere chipset merk je ook. Navigeren gaat ontzettend soepel en apps starten lekker vlot op.

Android 14 met Google TV ziet er vrijwel identiek uit als Android 12 van de Chromecast met Google TV. Je merkt eigenlijk geen verschil op het eerste gezicht, maar dieper verborgen zitten toch nieuwigheden. Dat zie je bijvoorbeeld aan het menu waar je nu ook je Google Home-apparaten kunt selecteren en je lampen aan kunt zetten, maar ook aan de gepersonaliseerde screensavers. Een tegenstelling met bijvoorbeeld de Verenigde Staten is dat we hier een veel rustiger menu hebben met de tabbladen Home, Apps en Library en wat minder reclame en aanbevelingen. Die aanbevelingen werken overigens alleen met internationale apps als Netflix, Prime Video en Disney en niet met Nederlandse apps als NLZiet of Videoland, dus erg nuttig zijn die aanbevelingen nu ook weer niet. Handig is dat je ook gewoon de ‘Apps Only’-modus kunt selecteren. Alle achtergrondruis is dan weg. Zet je de Google TV Streamer aan, dan heb je alleen je geïnstalleerde apps in beeld. Met ondersteuning voor de beeld- en audioformaten Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Digital, Dolby Digital Plus en Dolby Atmos is er genoeg ondersteuning om ook je eigen content in een goede kwaliteit te kijken.

Over het streamen niks dan goeds. Het werkt net zo als je gewend bent van de Chromecast met Google TV, maar dan net even wat sneller.

Smarthomebediening en Matter

Echt een nieuwe functie van de Google TV Streamer zijn de smarthomefunctionaliteiten. Zo ondersteunt de mediaspeler Matter en Thread en is dit ook zelf een Thread Border Router. Een Thread Border Router verbindt Thread-apparaten met een ip-netwerk, zoals WiFi of ethernet. Op deze manier kun je al je Thread-apparaten met bijvoorbeeld je smartphone bedienen, ze koppelen aan een smarthomehub of ze koppelen aan een clouddienst zoals IFTTT of Google Home en heb je geen aparte hub nodig. Het maakt smarthome net weer even makkelijker.

Een ander nieuwigheidje is de ondersteuning voor de Google Nest-camera’s en de videodeurbel. Zo krijg je direct op je televisie te zien wanneer er iemand aanbelt en kun je ook gewoon je feed van de beveiligingscamera’s bekijken. Het werkt wel alleen met de eigen beveiligingsproducten van Google en helaas niet met een videodeurbel of beveiligingscamera van een ander merk. Tot slot is daar de Google Home-bediening. Niet alleen kan je aan de nieuwe afstandsbediening een smarthomefunctie toewijzen, ook heb je via het snelmenu toegang tot je Google Home-apparaten. Zo kun je makkelijk de thermostaat aanpassen of de slimme lampen aanzetten. Je moet er vaak wel enkele klikken voor doen, dus met je smartphone gaat vaak net even wat sneller.

Waar is de AI?

Kunstmatige intelligentie op de Google TV Streamer moet helpen om je betere content voor te schotelen op basis van jouw kijkgedrag. Nu heb je wel aanbevelingen op je thuisscherm, maar het speciale ‘For you’-tabblad mist in ons land, dus daar hebben we niks aan. Gemini dan? Het AI-taalmodel van Google is ook aanwezig op de mediaspeler, alleen ook hier (nog) niet in Nederland. Je krijgt dus nog geen samenvattingen of recensies te lezen over een bepaalde film of serie en wij moeten het nog doen met de minder intelligente Google Assistant. Dan is er de Ambient screensaver. Je kan nu niet alleen Google Photos gebruiken als screensaver, maar ook AI-gegenereerde afbeeldingen. En laat je de Google TV Streamer op Nederlands staan, dan heb je heel weinig keuze met alleen combinaties van voorgeselecteerde mogelijkheden. Zet je de taal in het Engels, dan kan je gewoon je stem gebruiken en iedere denkbare combinatie maken. Deadpool op een unicorn? Geen probleem. Het laat alleen wel zien dat Nederland nog niet helemaal topprioriteit is als het gaat om kunstmatige intelligentie op deze mediaspeler. En dus betaal je al wel 119 euro voor functies die hier nog niet beschikbaar zijn. Jammer.

Prijs en toekomstbestendigheid?

Waar je voor de 4k-versie van de Chromecast met Google TV uit 2020 rond de 70 euro moet betalen, daar is de Google TV Streamer flink duurder met een adviesprijs van 119 euro. De Chromecast met Google TV wordt echt uit de handel gehaald, dus wil je straks een nieuwe Chromecast kopen, dan zit je gelijk aan de veel duurdere Google TV Streamer vast. En alhoewel de mediaspeler op dit moment de ultieme versie van de Chromecast met Google TV is, daar zijn de nieuwe functies voor veel mensen niet interessant. Nieuwe personalisaties en aanbevelingen van Gemini? Dat werkt (nog) niet. Smarthomebediening en Matter? Vooral leuk als je ook beveiligingsproducten van Google zelf hebt. Ambient screensaver? Alleen handig wanneer je de taal in het Engels zet. Hoeveel procent van de gebruikers zal deze functies nu echt gebruiken? Ok, de nieuwe remote is echt een vooruitgang, maar de andere functies zijn voor de meeste mensen niet interessant. En toch moet je er wel het dubbele voor betalen ten opzichte van de Chromecast met Google TV, waardoor alternatieven als de Nvidia Shield (Pro) of de Apple TV bereikbaarder worden. En de Google TV Streamer is nu duurder dan de Nokia Streaming Box 8010 of een Fire Stick 4K Max van Amazon. Het is jammer dat het goedkope alternatief, de Chromecast met Google TV, straks dus niet meer bestaat. En waarom moet ik de mediaspeler nu ineens op de kast zetten in plaats van uit het zicht achter de tv hangen zoals de voorgangers? Natuurlijk zijn de hierboven genoemde alternatieven (behalve de Fire Stick) ook settopboxen die je neer moet zetten, maar een groot voordeel van Google was juist dat de HDMI-dongle uit het zicht bleef achter de televisie.

Daarnaast is het best snel dat Google na vier jaar alweer afstapt van de Chromecast met Google TV en het hoofdstuk van de Google TV Streamer begint. Je kocht juist een Chromecast met Google TV omdat het besturingssysteem van je televisie zelf al snel niet meer van updates voorzien wordt en de betaalbare HDMI-dongle werkte altijd. Maar juist dat laagdrempelige en goedkope apparaat wordt nu uit de winkels gehaald. De Google TV Streamer is natuurlijk ook nog altijd goedkoper dan een hele nieuwe televisie kopen, maar het volgt elkaar allemaal wel snel op. Helemaal omdat ik mijn vraagtekens zet bij de hardware van de Google TV Streamer. De ‘nieuwe’ chipset in de mediaspeler voldoet op dit moment prima, maar is ook alweer enkele jaren oud. Hoe toekomstbestendig is de Google TV Streamer dan?

Conclusie

Je koopt een Google TV Streamer voor het casten en streamen en daarvoor werkt de nieuwe mediaspeler echt perfect. Het apparaat is merkbaar sneller dan de Chromecast met Google TV dankzij de nieuwe chipset, meer werkgeheugen en Android 14. Ook de verviervoudiging van het opslaggeheugen is mooi meegenomen. Over het streamen niets dan goeds, maar je moet wel bijna het dubbele betalen ten opzichte van de Chromecast met Google TV. En dan moet je ook nog zelf een HDMI-kabel aanschaffen? Natuurlijk biedt de Google TV Streamer diverse extra’s waarbij vooral de nieuwe afstandsbediening en de Google Home-bediening van meerwaarde zijn. Voor de rest zijn het toch vooral gimmicks die leuk voor een keer zijn, maar niet veel toevoegen of nog helemaal niet werken in ons land. En daarnaast moet je er genoegen mee nemen dat de Google TV Streamer nu op de kast staat in plaats van achter de tv hangt. Heb je nog een goedwerkende Chromecast met Google TV? Dan is een upgrade wat ons betreft niet noodzakelijk. De basis van het product met casten en streamen werkt echt fantastisch en daar koop je deze mediaspeler natuurlijk voor, maar het blijft ergens wel een beetje knagen dat Google hier meer uit had kunnen halen.

8.0
Google TV Streamer product

Beoordeling
Google TV Streamer

Pluspunten
  • Streamen en casten werkt perfect
  • Vlotter navigeren
  • Afstandsbediening ligt veel beter in de hand
  • Afstandsbediening is altijd weer terug te vinden
  • Programmeerbare knop
  • Ethernetpoort voor bedraad internet
  • Slimme huis bedienen met Google Home
  • Thread Border Router
  • Makkelijk te installeren
Minpunten
  • Bijna verdubbeld in prijs
  • HDMI-kabel moet je zelf nog kopen
  • Veel gimmicks
  • Extra kastje voor je tv
  • Kan geen aanbevelingen uit Nederlandse apps doen
  • Hoe toekomstbestendig is de hardware?

Beoordeling Google TV Streamer

Je koopt een Google TV Streamer voor het casten en streamen en daarvoor werkt de nieuwe mediaspeler echt perfect. Het apparaat is merkbaar sneller dan de Chromecast met Google TV dankzij de nieuwe chipset, meer werkgeheugen en Android 14. Ook de verviervoudiging van het opslaggeheugen is mooi meegenomen. Over het streamen niets dan goeds, maar je moet wel bijna het dubbele betalen ten opzichte van de Chromecast met Google TV. En dan moet je ook nog zelf een HDMI-kabel aanschaffen? Natuurlijk biedt de Google TV Streamer diverse extra's waarbij vooral de nieuwe afstandsbediening en de Google Home-bediening van meerwaarde zijn. Voor de rest zijn het toch vooral gimmicks die leuk voor een keer zijn, maar niet veel toevoegen of nog helemaal niet werken in ons land. En daarnaast moet je er genoegen mee nemen dat de Google TV Streamer nu op de kast staat in plaats van achter de tv hangt. Heb je nog een goedwerkende Chromecast met Google TV? Dan is een upgrade wat ons betreft niet noodzakelijk. De basis van het product met casten en streamen werkt echt fantastisch en daar koop je deze mediaspeler natuurlijk voor, maar het blijft ergens wel een beetje knagen dat Google hier meer uit had kunnen halen.

Reacties (6)