Eind maart kondigde Denon de opvolger van de Heos HomeCinema-soundbar aan. De opvolger beschikt over allerlei dingen waar de eerste versie niet over beschikte en dat is goed nieuws, aangezien de eerste soundbar qua functionaliteit behoorlijk karig was — terwijl Denon er wel de hoofdprijs voor vroeg. Die oude soundbar had geen bluetooth, geen 4k-doorgave en was alleen middels een applicatie te bedienen. Heeft Denon van die ontvangst geleerd? Dat gaan we uitgebreid bekijken in de recensie van de Denon Heos HomeCinema HS2.
Denon Heos HomeCinema HS2 – design en specificaties
Mocht je de Heos Bar mooi vinden qua design, dan hebben we goed nieuws: de fabrikant heeft beide series laten samenkomen in dit design. Er zijn elementen van de Bar en de eerste HomeCinema aanwezig. Zo zitten er wederom slechts drie knoppen op de brede speaker, namelijk voor het geluid. De overige bediening gebeurt (helaas) via de app; daar verderop in deze recensie meer over. Je kunt er overigens voor kiezen de soundbar op te hangen of neer te zetten en alle benodigdheden worden meegeleverd. Er worden zelfs pootjes meegeleverd.
De Denon Heos HomeCinema HS2 beschikt over bi-amplified mid-woofers en tweeters met dsp-processor, vanzelfsprekend inclusief draadloze subwoofer. De bar is uitgerust met dubbele 2-inch bij 5-inch precision drivers die zowel de hogere bastonen als de middentonen reproduceren. Een paar 20mm-dome tweeters zorgt voor het hoge frequentiebereik. Een groot aantal audiobestanden, waaronder flac, alax, aiff en dsd in hoge resolutie, zijn via het systeem af te spelen. Ook is er ondersteuning voor AirPlay en bluetooth.
De soundbar heeft een slanker design dan zijn voorganger, kan metalen voetjes hebben (mits je die er zelf opzet) en ingebouwde stroomvoorziening (waardoor je geen groot blok achter de kast hebt hangen). Het apparaat heeft slecht één hdmi-in- en uitgang (met Audio Return Channel) en beschikt over Dolby Digital-, Dolby Digital Plus- en DTS-decoders. Verder zijn er optische, coaxiale, aux- en usb-aansluitingen. Ook ondersteunt de soundbar nu 4k uhd-video, dat deed de vorige iteratie helaas niet. Dat is écht een aanvulling.
Aangezien je de hoofdprijs voor deze soundbar en subwoofer betaalt, is het natuurlijk niet alleen zo dat je bovenstaande specificaties en designelementen mag verwachten. Voor 799 euro mag je ook een beetje extra verwachten en Heos doet wat dat betreft goed werk. Zo worden er verschillende kabels meegeleverd, zoals een hdmi-kabel, audio-kabel (nodig voor de installatie) en ethernetkabel. Je haalt dus als het ware een compleet pakket in huis en hoeft eerst niet nog door de lades te graven, op zoek naar die hdmi-kabel waarvan je weet dat-ie er ligt.
Denon Heos HomeCinema HS2 – installatie
Net zoals bij de vorige HomeCinema-soundbar van Heos dien je de soundbar middels de gratis verkrijgbare applicatie te installeren op je wifi-netwerk. Je moet de smartphone koppelen aan de soundbar met de meegeleverde audiokabel en volgt wat stappen op die je op het scherm te zien krijgt. Mocht er iets niet goed gaan, dan merk je dat aan de kleur van de led-verlichting. Een blauwe kleur geeft aan dat alles werkt zoals het hoort te werken. En in tegenstelling tot Heos HomeCinema, ging alles nu wél in één keer goed.
De subwoofer aansluiten gaat net zo gemakkelijk als bij alle andere soundbars met een draadloze subwoofer. Je doet de stekker in het stopcontact, waarna die automatisch verbinding maakt met de soundbar. Daar hoef je dus geen speciale handelingen voor de verrichten. We hebben het niet exact opgemeten, maar het lijkt er overigens op dat de stekker van deze subwoofer is langer is dan die van het vorige model. Daardoor kom je hopelijk geen complicaties tegen tijdens het aansluiten, wat bij ons voorheen wel het geval was.
Wanneer je de Heos HomeCinema HS2 aan het wifi-netwerk koppelt (of aan de router, middels de meegeleverde ethernetkabel), dan kun je ook andere speakers van hetzelfde merk gebruiken in een multiroom-opstelling. Als je dan andere Heos-speakers neerzet in verschillende kamers, dan kun je in alle kamers naar dezelfde muziek luisteren. Er een surround-opstelling van maken is overigens níet mogelijk. Wil je dat gaan doen met producten van dit merk, dan kun je het beste voor de Denon Heos Bar gaan (ook als je meer hdmi-aansluitingen wil).
Denon Heos HomeCinema HS2 – in gebruik
Jammer genoeg levert Heos geen afstandsbediening bij de set. Je bent dus op de applicatie aangewezen en die is niet echt jé van hét — nog steeds niet. Apparaten installeren en toevoegen gaat simpel, maar voor de rest krijg je te maken met een gedateerd design, beperkte en soms bijna verstopte functies en kun je het gros van de handelingen alleen verrichten via de app. Zo kun je alleen van geluidsmodus wisselen binnen de app en dat is vervelend. Met een afstandsbediening gaan dat soort dingen gewoon veel gemakkelijker en sneller.
Dat resulteert in middagen waarin je geen zin hebt om je telefoon te pakken om van één van de twee geluidsmodi te wisselen, ook al klinkt de muziek minder goed in de filmmodus of de film of serie minder goed in de muziekmodus. Wanneer je kiest voor een soundbar, dan kies je al meer voor gemak en wat minder voor andere dingen. Omdat niet iedereen is overtuigd van het idee achter de soundbar (hoe kun je nou een compleet audiosysteem in zo’n bar stoppen?), zijn dit dingen die kwalijk zijn en schade kunnen toebrengen aan de markt.
Bovendien beschikt de app over vreemde designkeuzes. Wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van Spotify Connect en een nummer afspeelt, dan verlies je de toegang tot de geluidsmodus en andere instellingen die van belang zijn. Staat het geluid nog op de filmmodus en luister je al naar muziek, dan moet je Spotify dus afsluiten (door terug naar het tv-geluid te gaan), van modus wisselen en vervolgens Spotify weer aanzetten. Ook is het helemaal niet duidelijk waar je het geluid verder mee tweakt, omdat het knopje daarvoor wel érg klein is.
Je moet het gebruikers wel zo gemakkelijk mogelijk maken. Datzelfde geldt voor de ondersteuning voor muziekstreamingdiensten. Ondanks het feit dat de Denon Heos HomeCinema HS2 een groot scala aan muziekstreamingdiensten en andere audiomogelijkheden ondersteunt, is het toch jammer dat we het bijvoorbeeld zonder Google Cast moeten doen. Wel is er ondersteuning voor Spotify Connect, muziek vanuit je thuisnetwerk of een usb-apparaat en diensten zoals TuneIn, Deezer, Soundcloud en Tidal. Apple Music ontbreekt op dit lijstje.
Denon Heos HomeCinema HS2 – audiokwaliteit
Heos, en Denon in het algemeen, leveren weinig producten af waarbij de geluidskwaliteit ondermaats is. En ook de Denon Heos HomeCinema HS2 beschikt over een brede, diepe en ook warme geluidsweergave. Met de twee standen (film en muziek) kun je on the fly enkele instellingen veranderen, waardoor de mediaconsumptie beter tot z’n recht komt. Daarnaast zijn er ook standen voor gesprekken (die komen beter naar voren, terwijl effecten naar achter verdwijnen) en is er een avondmodus, waarbij alles zachter klinkt.
De kwaliteiten van de subwoofer komen doorgaans goed naar voren. De standaardinstelling is wat ons betreft net even te heftig, maar dat is puur persoonlijk. Met de eerder genoemde extra geluidsinstellingen (die redelijk goed verborgen waren), kun je het niveau van de subwoofer instellen en eventuele problemen oplossen. Speel overigens niet teveel met de treble- en bass-instellingen, want dan kan het geluid al heel snel blikkerig of juist weggemoffeld klinken. Daarom raden we aan die instellingen zo dicht als mogelijk centraal te houden.
Daar waar de vorige HomeCinema-soundbar van Heos qua hoge tonen niet echt goed uit de verf kwam, merken we dat dat voor dit model wel goed geregeld is. Er is nog steeds een grens aanwezig, maar die wordt alleen opgezocht bij het betere, elektrische gitaarwerk van bijvoorbeeld Muse. Dan nog duurt het even voordat je die grens bereikt hebt. De diepe tonen komen echt ontzettend goed naar voren. Samen met de tonen in het midden ben je zonder meer verzekerd van een kamervullend, rijk en diep geluid waar je u tegen zegt.
Denon Heos HomeCinema HS2 – conclusie
Alles bij elkaar genomen is dit eigenlijk de soundbar die Heos eerder had moeten uitbrengen, zodat de eerste Heos HomeCinema nooit het daglicht had hoeven zien. In vergelijking met deze iteratie klinkt de soundbar veel beter, doet de subwoofer veel beter zijn best en zijn we blij met de ondersteuning voor hi-res materiaal. Bovendien is het zo dat het echt heel gek was dat er geen bluetooth aanwezig was op de eerste HomeCinema, maar de HS2 beschikt daar gelukkig wel over. Ook is er ondersteuning voor het muzieknetwerk van Apple.
Daarentegen heeft Heos niet alle problemen met de HomeCinema opgelost. Zo zijn er wel veel verschillende soorten aansluitingen en netwerkmogelijkheden, maar missen we meerdere hdmi-poorten. We hadden namelijk graag meer hdmi-bronnen willen aansluiten, zodat al het geluid rechtstreeks naar de soundbar kon gaan. Bovendien missen we nog steeds Google Cast en vinden we het enorm jammer dat er geen afstandsbediening wordt meegeleverd. Die gratis te downloaden applicatie laat namelijk nog wat te wensen over.
Beoordeling
- 4k-signaal wordt doorgegeven
- Ondersteunt muziek in hoge resolutie
- Bluetooth en Apple AirPlay (2)
Bediening gaat via applicatie
- Mist Google Cast
- Eén hdmi-ingang
Reacties (5)