Review: Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless speaker

09 december 2015 8 Minuten 1 Reacties
Bowers-Wilkins-Zeppelin-Wireless-feature

Bowers & Wilkins heeft dit najaar de opvolger van de populaire Zeppelin-speaker uitgebracht, een opvolger die verlost is van het Apple-dock en nu om kan gaan met diverse draadloze standaarden. De nieuwe Zeppelin Wireless is, zoals de naam al doet vermoeden, gericht draadloos streamen en beschikt over flink wat verbeteringen onder de motorkap.

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless – specificaties

De Zeppelin Wireless heeft dezelfde vormgeving als zijn voorganger maar onder de motorkap is nagenoeg alles verbeterd. Zo beschikt de speaker over vijf compleet nieuwe driver units; twee Double Dome tweeters uit de CM-serie, twee midrange drivers met FST-technologie en een 6,5-inch grote subwoofer met lange luidsprekerspoel.

De nieuwe verstevigde behuizing is volgens de fabrikant opnieuw ontworpen om resonanties te reduceren. Samen met speciaal ontworpen glasvezel gewelven moet dit zorgen voor 50 procent meer stevigheid op de belangrijkste plaatsen in de behuizing. De Digital Signal Processing (DSP) is tweemaal zo krachtig als in zijn voorganger en bovendien zijn er meer aansluitmogelijkheden toegevoegd, waaronder AirPlay, Bluetooth aptX en Spotify Connect.

De Bowers & Wilkins Control App heeft ook een update gekregen en is gratis verkrijgbaar voor iOS, Android, Mac en PC. Deze app maakt het mogelijk om het volume en de afspeelopties van de luidspreker te bedienen. De Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless is sinds oktober 2015 in Nederland te koop voor een adviesprijs van 699,00 euro.

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless – design en installatie

Qua design lijkt er in eerste instantie niet veel veranderd ten opzichte van de vorige generatie maar toch is het grote iPod-dock helemaal verdwenen. Misschien een nadeel voor sommigen – al kan alles draadloos behalve opladen – maar het laat de speaker een stuk mooier en chiquer ogen. De luidsprekerstof is deze keer ook wat subtieler en neutraler waardoor de speaker, welke toch een fors formaat heeft, een klassieke uitstraling meekrijgt en eigenlijk overal wel tussen past. Toch moet gezegd worden dat de vorm niet iedereen zal bevallen, het blijft een kwestie van smaak. Overigens is het ook het vermelden waard dat de speaker aardig wat weegt dus even snel verplaatsen is niet altijd handig.

Qua aansluitingen is de Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless voorzien van eigenlijk alleen een 3,5mm-aansluiting en een ethernetpoort. Beiden zul je waarschijnlijk niet gebruiken en Bowers & Wilkins zet hiermee duidelijk in op draadloze streaming middels Bluetooth, AirPlay en Spotify Connect. De usb-poort en de composiet video-output zijn deze keer achterwege gelaten.

De installatie van de Zeppelin Wireless is een fluitje van een cent. Zet het apparaat aan, druk de reset-knop in (als nodig) en zoek met je iPhone (of iPad) de speaker op tussen de draadloze netwerken. Vervolgens selecteer je de luidspreker en wordt automatisch verbinding gemaakt met het WiFi-netwerk waarmee ook je smartphone verbinding maakt. Veel eenvoudiger dan dit kan het niet. Je kunt hiervoor overigens ook de (desktop) Control-app van Bowers & Wilkins inzetten en als je een Android-toestel hebt is dit de weg die je moet bewandelen of je kiest voor een set-up via de browser. De verbinding komt snel tot stand en je kunt de speaker op aardige afstand van de router plaatsen zonder dat het bereik wegvalt.

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless – gebruik

Bowers & Wilkins zet met de Zeppelin Wireless dus vol in op draadloze streaming en daarvoor heb je de beschikking over Bluetooth, AirPlay en Spotify Connect. De beste kwaliteit behaal je met AirPlay, aangezien hier lossless cd-kwaliteit weergegeven wordt. Spotify hebben we met maximaal 320kbps kunnen streamen en Bluetooth is eigenlijk alleen een handige optie wanneer je geen draadloos netwerk (of AirPlay of Spotify) hebt, of iemand die op bezoek is gebruikt wilt laten maken van de speaker. Wel moet gezegd worden dat aptX voor een betere audiokwaliteit ondersteund wordt. De koppeling middels Bluetooth vindt overigens ook zeer eenvoudig plaats, dankzij een klein knopje aan de rechterzijde van het logo-plaatje, en het bereik ligt op iets meer dan 15 meter.

We hebben het op menig manier geprobeerd maar het afspelen van high-res audiobestanden, bijvoorbeeld middels DLNA, wordt niet door de Zeppelin Wireless ondersteund. Kijkend naar het merk, de prijs en de doelgroep is dit toch wel een klein gemis. Wellicht mogen we dit van de volgende generatie verwachten.

Dan is er nog de Bowers & Wilkins Control-app maar daar valt vrij weinig interessants over te melden. Je kunt hier speakers toevoegen en direct kiezen uit Bluetooth, AirPlay of Spotify Connect, je kunt de speaker aan een ruimte toewijzen en de netwerkinstellingen bekijken. Maar, afgezien van wellicht de set-up zul je deze app niet veel hoeven gebruiken. Je krijgt de speaker immers vanzelf te zien binnen de Spotify-app, je AirPlay-apparaten en je Bluetooth-apparaten.

Op de achterzijde van de Zeppelin Wireless zijn overigens ook nog drie touch-knoppen te vinden. Hiermee kun je de muziek afspelen of pauzeren en het volume wijzigen. Ook hier is weinig bijzonders aan en de functies spreken voor zich.

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless – audiokwaliteit

Zoals gezegd is er onder de motorkap een hoop veranderd en dat moet de audioweergave ten goede komen, toch datgene waar het om draait. Binnenin is nagenoeg alles opnieuw ontworpen en Bowers & Wilkins heeft zelfs elementen uit de CM-serie luidsprekers gebruikt om de audiokwaliteit op te schroeven. De behuizing komt met twee 25mm ‘double dome’ tweeters, twee 90mm mid-range drivers en een 150mm woofer. Elke driver wordt aangestuurd door een Klasse D-versterker, welke de tweeters en mid-range drivers 25 watt levert en de woofer voorziet in 50 watt aan vermogen. Ook de DAC (digitaal naar analoog-converter) met 24bit/192kHz upsampling en DPS (digitale signaal processor) zijn flink verbeterd en moeten ervoor zorgen dat je ongeacht de ruimte en plaatsing de meeste optimale audioweergave voorgeschoteld krijgt. Interessant is ook dat de behuizing flink verstevigd is, met 50 procent dikkere zijden en 30 procent glasvezel ABS. Dit moet zorgen voor een rigidere speaker die minder vibreert.

Als we kijken naar de audioweergave dan valt direct te horen dat we met een luidspreker van Bowers & Wilkins te maken hebben. Met name op het gebied van een heldere en dynamische weergave, met subtiele details, en vooral indrukwekkend laag. Je zou het van een dergelijke speaker niet verwachten maar bass-tonen worden overtuigd strak en voldoende ‘kick’ weergegeven. Het geluidsbeeld is levendig en vol maar tegelijkertijd perfect in de ruimte geplaatst; je kunt bijvoorbeeld duidelijk het onderscheid maken tussen de zang op de voorgrond en een pianospel in de achtergrond.

Ook is de kamer direct gevuld met een opvallend helder maar warm geluid. Het stereobeeld is op een kleine afstand prima maar we blijven het formaat van de speaker horen, wat betekent dat het stereobeeld natuurlijk maar vrij beperkt is. Het draait echter allemaal om het vullen van een kamer met muziek zoals de artiest het bedoeld heeft en dat maakt de Zeppelin Wireless absoluut waar. Zelfs op hoog volume houdt de speaker zich prima staande. Zo blijven subtiele details goed hoorbaar, is er geen sprake van schelle hoge tonen en gaat het laag nooit overheersen.

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless – conclusie

Ja, de Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless komt met een stevig prijskaartje, maar deze speaker doet nagenoeg perfect waar hij voor bedoeld is. Met deze luidspreker heb je een ‘compact’ en stijlvol apparaat waarmee een kamer op eenvoudige wijze van muziek in hoge kwaliteit voorzien kan worden. De set-up is eenvoudig, het design is – hoewel een kwestie van smaak – stijlvol en er zijn voldoende mogelijkheden om je muziek draadloos richting de speaker te sturen. Voor sommigen is het ontbreken van ondersteuning voor high-res audio of het ontbreken van de ‘oude’ poorten misschien een gemis maar al met al staat deze luidspreker in het teken van een hoogwaardige audiokwaliteit. Als dat is wat je zoekt, en je vooral ook AirPlay en/of Spotify gebruikt in huis, dan is de Zeppelin Wireless zijn prijskaartje absoluut waard.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer goede audiokwaliteit
  • Eenvoudig in gebruik
  • Voldoende streaming-opties

Minpunten
  • Forse en zware speaker

  • Geen digitale audio-ingangen
  • Geen ondersteuning voor high-res audio

Reacties (1)