Bowers & Wilkins 700-serie
Dit najaar is het grote nieuws bij Bowers en Wilkins de presentatie van de 700 Serie. Met de lancering van deze reeks is Bowers & Wilkins qua naamgeving weer helemaal consequent. Waar vroeger er tussen de 600- en 800-luidsprekers de CM-reeks prijkte, komt er nu de gloednieuwe 700 Serie. Het concept blijft echter hetzelfde: de budgetgerichte 600 Serie bevat degelijk (maar niet spannend) afgewerkte speakers, terwijl de 700 Serie betere technologie en een hoger afwerkingsniveau biedt. De 800 D3 Serie is natuurlijk qua techniek en prijs nog een veel grotere stap.
In deze test kijken we naar een surroundopstelling gebouwd rond de 703 S2, 707S2 en de HTM72. Dat zijn niet de hoogste modellen in deze nieuwe reeks. De 703 S2 bijvoorbeeld, is de directe opvolger van de CM9. Dit is nog een model zonder externe tweeterbehuizing, het kenmerk bij uitstek van de 702 S2 (de opvolger van de CM10 S2) en de 705 S2 (volgt CM6 S2 op). Op een later moment komen deze topmodellen aan bod. Je leest op HiFi.nl ook een uitgebreide recensie van de muzikale kwaliteiten van de 703 S2.
Surround en muziek
Een surroundopstelling die uit deze modellen bestaat zou je kunnen bestempelen als ‘onevenwichtig’. De 703 S2 is immers een vrij grote vloerstaander, terwijl de 707 S2 en de HTM72 net heel compacte toestellen zijn. Toch is het een interessante combinatie. Je zou voor deze opstelling bijvoorbeeld opteren als je wel van surround wil genieten, maar daar niet een kamer volledig aan wil opofferen. De kleinere center en rears houden het geheel nog vrij discreet. Maar je luistert ook echt in hogere kwaliteit naar muziek. Dat kan net iets beter met een grotere speaker als de 703 S2, een forse drieweg-speaker met een Carbon Dome-tweeter en een midrangedriver met een Continuum-conus en stijver chassis. Daarmee raken we meteen een van de belangrijkste nieuwigheden uit de 700 Serie aan, want Continuum is een innovatie die we eerst bij de 800 D3-reeks zagen en nu naar deze lagere reeks komt. Het is een gevlochten materiaal dat Bowers & Wilkins introduceerde als opvolger van het bekende gele Kevlar. Een plus van Continuum is dat de break-up – dus het punt waarop de conus zich begint te misdragen en niet langer lineair gedraagt – gecontroleerd is. De Carbon Dome-tweeter is helemaal nieuw en past koolstofvezel op verschillende onderdelen van de tweeter toe om het break-up-punt te verleggen naar 47 kHz – ver uit het hoorbaar bereik. Hierdoor is de kans klein op controleverlies in de frequenties die je wél kunt horen.
Ook Aerofoil druppelt neer van de 800 Serie. De twee woofers van de 703 S2 gebruiken conussen met variabele dikte die volgens deze methode gemaakt zijn. Aerofoil is minder een materiaal dan een techniek, waarbij de conus op basis van simulaties op elk punt net de dikte krijgt die een hoge snelheid toelaat zonder break-upproblemen. De computer helpt dus bij de zoektocht naar het perfecte compromis tussen stijfheid en snelheid. De meeste conussen bij andere speakers zijn over de hele oppervlakte even dik, een Aerofoil-conus heeft een verschillende dikte aan de binnen- en aan de buitenkant.
Zowel de 703 S2-vloerstaanders als de 707 S2-monitors bezitten achteraan een Flowport-uitgang. Zoals altijd betekent deze aanpak dat je een oog moet houden op de afstand van de muur. Een bass-port zal bij een dichtere plaatsing bij een muur meer ‘booming’ in de bas opleveren. Toch lijkt een dichtere plaatsing bij de 703 S2 niet zo een grote impact te hebben.
De 700 Serie komt in drie vertrouwde afwerkingen: Gloss Black, Satin White en Rosenut. We hadden zowel de zwarte als de witte laklaag op bezoek. Ze zien er alle twee zeer goed uit, net zoals de luidsprekers zelf. Gloss Black is uiteraard wel heel wat vingerafdrukgevoeliger. Qua design kun je niet veel negatiefs over de 700 Serie zeggen. De speakers zien er modern en premium uit, onder meer door het ontbreken van zichtbare bouten of naden. Je kunt niet echt spreken over een design dat grenzen verlegt, maar tegelijkertijd blijven de 700-speakers daardoor wel universeler.
De 703 S2 komt met een apart voetstuk dat de hoogte laat toenemen van 99 naar 102,5 cm. De breedte neemt toe van 20 naar 32 cm. Dat lijkt een klein verschil, maar het voetstuk maakt de speaker visueel net iets logger. Alle modellen komen met vier aansluitingen voor bi-amping/-wiring, zelfs de kleine 707 S2. Nu ja, vier luidsprekerkabels kun je nog overwegen voor de twee stereokanalen vooraan, maar in een surroundopstelling de rears zo aansluiten lijkt overkill.
Mag het wat luider?
Voor onze testopstelling werken we met een TX-RZ1100 AV-receiver van Onkyo en een Silver W12-subwoofer van Monitor Audio. Eén ding viel bij het bekijken van films meteen op: we moesten een stevige ruk aan de volumeknop geven. Wellicht heeft dat te maken met de lagere gevoeligheid van de speakers die we testen, waardoor de receiver harder op de proef werd gesteld. De 707 S2 tikt af op 84 dB, de 703 S2 op 89 dB en de HTM72 S2 op 87 dB. Dat zijn geen extreem hoge waarden (hoe hoger, hoe meer volume je krijgt per watt vermogen), en een AV-receiver die (echt) per kanaal wat extra vermogen bezit is dus een aanrader. We spreken niet over budgetreceivers dus, maar dat zou een 700 Serie-eigenaar wellicht sowieso niet overwegen.
Want de 700 Serie is nu eenmaal al een stap richting het premiumsegment. Met de introductie van de 700 Serie heeft Bowers & Wilkins de prijzen iets verhoogd ten opzichte van de oude CM-reeks, maar niet op het niveau van de prijsstijging die de 800 D3 Serie met zich meebracht. Bij de 800 D3-speakers was er ook sprake van een enorme sprong qua materialen en technologie, bij de nieuwe 700 Serie is dat minder het geval. De 703 S2 zal 1.499 euro per stuk kosten, de 707 S2 499 euro/stuk en de HTM72 S2 kost 749 euro. Zoek je nog een stand voor de kleine monitors? Dan is er de FS-700 S2, aan 225 euro/stuk. Wij hebben echter onze echte stands gebruikt. De volledige adviesprijs van de Bowers & Wilkins-opstelling die wij testen komt dus neer op 4.745 euro.
“Let’s get the party started”
Als Charlize Theron in ‘Fast & Furious 8’ die kreet slaakt, hebben de 700 Serie-speakers al warmgedraaid. We zitten anderhalf uur ver in het laatste deel van deze franchise, en Vin Diesel – undercover – poogt binnen te dringen in een Russische militaire basis. Het doel: een nucleaire onderzeeër te kapen. Het FF-team én het Rode Leger heeft daar geen zin in, en het spektakel dat volgt zit vol met de kenmerkende autostunts en vuurgevechten. Het frisse, detailrijke karakter van de 707 S2 en de 703 S2 leent zich goed voor deze scènes. We merken meteen dat heel kleine details in de achterste kanalen goed hoorbaar zijn. Als bijvoorbeeld het team op een bergkam neerkijkt op de aanval en hun tactiek bespreekt, dan hoor je het conflict heel stilletjes maar duidelijk in de verte. Dat zou bij een soundbar of een compactere surroundset al gauw verdwijnen in het grotere geheel. De HTM72 laat zich ook niet onbetuigd en serveert dialoog helder op. Het is een competente speaker die goed integreert met de grotere 703 S2 links en rechts er van. Persoonlijk houden we van iets grotere centers omdat er toch behoorlijk wat energie in dat middelste kanaal kan zitten. Het mag wat voller klinken dan wat we nu horen. Maar de HTM72 heeft wel als aardig voordeel dat de kast niet hoog is en daardoor wel perfect onder het scherm kan gepositioneerd worden. Een goed ingeregelde sub die voor de nodige ondersteuning zorgt is wel een noodzaak.
Wat met films die minder op spektakel inzetten, maar wel een machtige soundtrack bezitten? Een fraai voorbeeld op dit vlak is ‘Arrival’ van Denis Villeneuve, met een geweldige gelaagde muziekscore van Jóhann Jóhannsson op basis van analoge tapeloops. De muziek is een ervaring op zich, en de documentaire over Jóhannsson die je bij de extra’s op de Ultra HD Blu-ray vindt is absoluut het bekijken waard. Er is daarnaast een interessante minidocumentaire over de aparte geluidseffecten op de schijf. En de film? Het is al van de eerste seconde geweldig. We worden omhuld door de warme cellotonen van de eerste passage, waarin we op in enkele minuten versneld kennismaken met het hoofdpersonage en het tragische verlies van haar dochter. Daarna, als ze als docent lesgeeft in een aula en de berichten over de aankomst van de aliens op de telefoons van studenten binnenrollen, dan zit je echt daar in die immens grote, lege ruimte. Niet uit je stoel springen wanneer er opeens een loeiharde sirene te horen is! Die heel subtiele, kleine geluidseffecten weergeven die heel sfeerbepalend zijn, en meteen kunnen overschakelen op een luide klank, dat doet de geteste 700 Serie zeer goed.
De muzikale sterkte van de 700 Serie is bij deze film een enorme plus, en hun grotere focus op detail zorgt opnieuw voor veel inzicht in de complexe geluidsband. Het is wel zo dat je even moet wennen aan deze speakers, of zo was het toch in ons geval. Onze vorige opstellingen bestonden uit de Monitor Audio Silver-reeks (die mikken op een all-round weergave en slagen daar goed in) en speakers van Polk Audio (die heel Amerikaans en wat donkerder klinken). Kwam daarbij dat de 703 S2-speakers die we ontvingen nog wat inspelen nodig hadden. Kortom, we vonden het geheel eerst behoorlijk agressief klinken, maar dat gevoel verminderde over tijd. Met een goede fine-tuning van de receiver werd dat prominentere mid-hoog net een bron van veel detail. De speakers goed plaatsen en afregelen is wel de boodschap, want tekortkomingen ga je wellicht snel horen. Dat is de keerzijde van betere speakers.
Conclusie
Als je een relatief compacte én betere surroundopstelling wil bouwen die muziek goed afhandelt, dan zit je met de combinatie die wij getest hebben zeker niet slecht. De Bowers & Wilkins 700 Serie schittert als het gaat om detailweergave, zonder te suggereren dat dit enige kwaliteiten zijn van deze nieuwe speakers. Ook dynamisch zijn ze zeer sterk. De 703 S2 is zonder twijfel een goede vloerstaander met een eigen karakter, terwijl de 707 S2 ondanks zijn heel compacte formaat toch uitstekend presteert als je hem inzet voor rear-kanalen. De HTM72 S2 is een degelijke centerspeaker. Niet slecht, maar je kiest voor deze center misschien eerder omdat deze kleine speaker beter past in je woonkamer dan voor zijn gebalanceerde weergave. Als je de plaats en het budget hebt, dan is de HTM71 S2 wellicht een betere optie.
Beoordeling
- Waanzinnig veel detail
- Directe presentatie
- Klein, maar toch heel vol van klank (707 S2)
- Volwaardige muziekweergevers (703 S2)
- Zeer compacte center (HTM72 S2)
Betere receiver is een must
- Juiste plaatsing ook
- Mocht iets rijker en voller (HTM72 S2)
Reacties (1)