Review: BenQ W1210ST short throw Full HD Projector

13 januari 2017 7 Minuten 2 Reacties
BenQ_W1210ST_08

In deze review bekijken we de BenQ W1210ST, een short throw Full HD projector met een prijs van 1.049 euro die naar gamers mikt, maar ook voor filmkijkers heel wat te bieden heeft.

Specificaties BenQ W1210ST

  • Wat: Full HD DLP Home Theater Projector
  • Opstelling: Lichtopbrengst 2.200 ANSI lumen, contrast 15.000:1, Manuele 1,2x zoomlens, projectieverhouding 0,69 – 0,83 (100 inch diagonaal tussen 1,53 en 1,84 m), geluidsniveau 27dB (ecomode)
  • Aansluitingen: 2x HDMI (1xMHL), 1x VGA, 1x 12V trigger, 1x RS-232C, 1x USB (Wireless HD en stroomtoevoer), 1x Stereo cinch in, 1x Stereo cinch uit
  • Levensduur lamp: Standaard: 3.500 uur, Eco: 6.000 uur
  • Extra’s: USB (enkel voor stroomaansluiting), 3D (vereist optionele actieve 3D-brillen), optioneel draadloze Full HD 3D-verbinding, 2x 10W luidsprekers
  • Afmetingen: 381 x 122 x 277 mm
  • Gewicht: 3,6 kg
  • Verbruik: 353 / 0,5 watt

Speels elegant

De BenQ W1210ST komt in exact dezelfde behuizing als de W2000 die we vorig jaar reviewden. Enkel de kleur is anders, het champagne-accent is verwisseld voor een zilverkleurige versie.  Twee rode cirkels, een rond de lens en een rond de bedieningspad geven hem een leuk accent. De projector is vrij compact, en heeft rechts vooraan een flinke verluchtingsgrille. Daardoor lekt hij een beetje licht, maar dat stoorde niet op het scherm.

Twee HDMI-aansluitingen, waarvan een compatibel is met MHL voor je smartphone, is ondertussen de standaard op projectoren. De analoge ingangen zijn grotendeels verdwenen, enkel de VGA-ingang blijft over. Aan de audiokant is er een stereo minijack in- en uitgang. Voor automatisatie is er een 12V trigger en een RS-232c connector voorzien. Verder is er één USB-aansluiting die enkel dienst als stroombron voor de optionele draadloze Full HD module, of voor bijvoorbeeld een Chromecast. De mini-USB aansluiting is er enkel voor service doeleinden.

Kort bij, en toch groot beeld

De projector is voorzien van een Short Throw lens, waardoor je de projector niet ver van het scherm hoeft te plaatsen om een groot beeld te creëren. Voor een 100 inch beeld volstaat 1,53m. Dat is geen Ultra Short Throw, waarbij je de projector bijna tegen de muur kan plaatsen, maar het blijft wel veel handiger dan de gebruikelijke projectie-afstanden. De BenQ W1210ST kan een plaatsje krijgen op de salontafel, of aan het plafond en dankzij de Short Throw lens hoef je geen extra lange HDMI-kabel te voorzien, en loopt er zelden iemand door het beeld.

De lens van de W1210ST heeft een 1,2x zoom voor kleine aanpassingen, en een lensoffset van 102,5%. Dat betekent dat de onderzijde van het beeld iets hoger komt dan de lens. Opstellen vergde niet meer dan tien minuten experimenteren met de plaatsing. Door de korte projectieverhouding resulteert een kleine verschuiving aan de projector soms in een grote afwijking, maar hij is perfect op te stellen, zonder enige beeldvervorming. De projector kan verticale trapezium-vervorming corrigeren. Probeer echter eerst aan de plaatsing te sleutelen zodat je vervorming voorkomt, en hou er rekening mee dat er geen horizontale trapezium-correctie is. Horizontaal moet de projector dus netjes in het midden van het scherm staan.

Met de lamp in ecomode is het ventilatorlawaai aanvaardbaar, maar muisstil is hij niet. De lamp in de hoogste stand zetten zorgt voor iets meer lawaai, maar is eigenlijk ook bruikbaar.

Kleurrijk, helder en contrast

De BenQ W1210ST is bedoeld voor gamers, die een projector zoeken met snelle reactietijd, maar die uiteraard ook Full HD en degelijke licht- en kleurprestaties zoeken. Op dat vlak stelt de projector niet teleur. De 2.200 lumen uit de specificaties halen we in onze test niet, maar in de helderste beeldmode (Bright) krijg je toch bijna 1.900 lumen. We zetten de projector in de Cinema-beeldmode. Met de lamp in de hoogste stand halen we nog steeds 1.400 lumen, en in ecomode zakt dat naar ongeveer 920 lumen. Dat laatste is nog net genoeg om een 100 inch beeld te vullen, zelfs als je de woonkamer niet volledig verduistert. Bovendien krijg je er een goed contrast van ongeveer 1.930:1 bij. Dat is prima, maar als je de kamer verduistert, merk je wel dat de zwartwaarde niet perfect is. In de cinema-beeldpreset verbergt de BenQ ook iets te veel zwartdetail. Je kan de helderheid-instelling een tik omhoog zetten naar 51 om dat te verbeteren.

De kleurweergave is goed. Ze is niet van het niveau van de BenQ W2000 maar die was dan ook quasi perfect. Selecteer de beeldpreset Cinema en schakel de kleurtemperatuur naar ‘warm’. De grijsschaal oogt dan zeer neutraal, met enkel een lichte groene overtoon. Kijk je bij veel omgevingslicht, dan overweeg je best de ‘Vivid’ beeldpreset. Die is, ondanks zijn naam, nog bijzonder goed gekalibreerd. Hij zorgt voor iets levendigere kleuren, zodat die beter opgewassen zijn tegen het omgevingslicht.

Beeldverwerking

Op vlak van beeldverwerking lijkt de W1210ST erg veel op de W2000. Dat betekent dat je geen topprestaties mag verwachten. De deinterlacing van 1080i videobronnen laat soms een gekartelde rand achter op schuine lijnen, en de detectie van minder courante videoframerates loopt niet perfect. Je ziet in fijn detail dan soms wat moire-effecten. Voor de meeste moderne bronnen hoeft dat geen probleem te zijn, kies als uitgangsresolutie van de bron gewoon 1080p of 720p. Zo vermijd je al deze problemen.

De ruisonderdrukking is degelijk, maar levert slechts matig resultaat met compressieruis die je herkent aan lichte blokvorming in het beeld. De beelden zijn verder haarscherp. En ondanks het ontbreken van enige vorm van frame interpolation toont de projector nog behoorlijk wat detail bij snel bewegende beelden.

Extra’s

Nu steeds minder televisies 3D kunnen weergeven is het goed om weten dat deze projector, mits optionele 3D-brillen wel overweg kan met 3D. Een optionele draadloze Full HD module laat je toe om je bronnen draadloos te verbinden met de projector. Dat is erg handig als je werkelijk alle beslommeringen met lange kabels wil vermijden, maar dankzij de korte projectieverhouding heb je sowieso al geen erg lange kabel nodig.

De ingebouwde luidsprekers van 2x 10 Watt leveren geen donderende klank, maar zijn wel goed genoeg om het even zonder bijkomende geluidsoplossing te stellen. De BenQ wordt bovendien geleverd met een draagtas, en dat is een prima accessoire. Dankzij zijn korte projectieverhouding is hij immers gemakkelijk op te stellen in de woonkamer van vrienden of familie.

Conclusie BenQ W1210ST

De Game-modes geven je een helder, en duidelijk beeld, en dankzij de ‘fast-mode’ blijft de vertraging (input-lag) tot een minimum beperkt. Samen met de degelijke lichtopbrengst, prima contrast en goede kleuren vinkt de W1210ST alle vakjes aan voor een goede (zelfs draagbare) game-projector. Maar ook in een vaste opstelling, waar je voor een aparte geluidsoplossing kiest en regelmatig film kijkt, levert de projector heel wat moois. Met een prijskaartje van 1.049 euro is hij zelfs sterk aanbevolen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Lichtopbrengst
  • Contrast
  • Makkelijke plaatsing (optioneel draadloos)
  • Degelijke kleurweergave
  • Prijs
  • Degelijke speakers

Minpunten
  • Zwartdetail

  • Beeldverwerking

Reacties (2)