Review: Anker Nebula Vega Portable – aanvankelijk interessant, maar schiet tekort

11 september 2021 9 Minuten 0 Reacties
anker-nebula-vega-portable-foto-1

Aanvankelijk lijkt de Anker Nebula Vega Portable een interessante beamer te zijn, met enkele toffe functies als een accu en Android TV.

Op het eerste gezicht lijkt de Anker Nebula Vega Portable een interessante beamer. Een beamer die je bijvoorbeeld in een aparte kamer gebruikt, voor erbij, of de tuin in meesleept om in de avond – met lekker weer – naar een film te kijken. Het compacte toestel heeft namelijk een behoorlijke accu aan boord, die goed is voor ongeveer drie uur kijktijd. Bovendien is het zo dat de Vega Portable voorzien is van een volwaardige versie van Android TV, waardoor je toegang krijgt tot alle apps in de Google Play Store en de mogelijkheid het scherm vanaf je smartphone te casten.

De beamer heeft in Nederland een adviesprijs van 649 euro. Hieronder zie je de meest recente prijzen staan, bij verschillende online verkooppunten.

Design en specificaties

De Anker Nebula Vega Portable is een compacte beamer van achttien centimeter breed en twaalf centimeter hoog. Het product weegt 1,8 kilo. Dat zijn belangrijke zaken om te weten, aangezien de beamer een ingebouwde accu heeft die tot drie uur meegaat. Dan is het fijn als het apparaat niet te log of te zwaar is wanneer je hem verplaatst — en dat is niet het geval. Het gevaarte beschikt over zowel wifi als bluetooth en heeft usb-, usb-c- en hdmi-poorten (van elk één stuk). De maximale levensduur van de lamp bedraagt dertigduizend uur.

De beamer draait op een volwaardige versie van Android TV. Daardoor heb je niet alleen toegang tot alle beschikbare apps van de Google Play Store, ook kun je draadloos je eigen content casten via wifi en Chromecast. Je hebt in elk geval geen externe apparaten nodig om content af te spelen. Apps als Netflix, YouTube, Spotify, Amazon Prime Video, Disney+ en meer download je direct naar het systeem. En anders heb je dus nog je smartphone of tablet waar je op kunt terugvallen. En je kunt eventueel een apparaat aansluiten via de enkele hdmi-poort.

Het design van de Anker Nebula Vega Portable is redelijk onopvallend. En dat is maar goed ook, want zo leidt de apparatuur niet af van de content. Het zwarte kastje is strak afgewerkt en heeft aan de achterkant ventilatieopeningen zitten. Bovenop zitten drie knoppen: een voor het volume omlaag, een voor het volume omhoog en een voor de bluetoothstand. Voorop zit de lens in het midden. Onderop zit een kleine, uitklapbare voet, waarmee je de beamer ietwat omhoog kunt laten schijnen. Het design is puur functioneel en dat is prima.

Het aantal aansluitingen valt wellicht een beetje tegen, zeker op dit prijspunt. 649 euro (de adviesprijs) is voor een beamer an sich niet veel geld, maar voor een draagbare versie weer wel. Mocht je meerdere apparaten erop willen aansluiten, dan kan dat dus per definitie niet. Echter, omdat de beamer draagbaar is en je hem waarschijnlijk verplaatst naar de tuin of een andere plek in huis, maakt het weinig uit. Dat het aantal type aansluitingen zo mager is, is weer een ander verhaal. Nu kun je sommige apparaten dus wellicht niet aansluiten.

Plaatsing en gebruikersgemak

Wanneer je de Anker Nebula Vega Portable gebruikt zonder stekker, dan kun je de beamer op allerlei plekken gebruiken. Dan ben je vrijwel alleen afhankelijk van de muur of een doek waar je het beeld op wil projecteren. Het voetje onderop zorgt ervoor dat je iets meer speelruimte hebt wat de plaatsing betreft, maar in veel gevallen doe je er goed aan de beamer op een hogere positie te plaatsen (of iets onder die voet te positioneren). Het voetje zelf geeft niet heel veel hoogte aan het beeld, maar afhankelijk van de hoogte van de plaatsing, kan het voldoende zijn.

Op het moment dat je de beamer inschakelt, dan gebeuren er twee dingen. Ten eerste stelt het beeld zichzelf automatisch scherp. Daarna vindt er keystonecorrectie plaats. Die correctie zorgt ervoor dat het beeld plat op de muur geprojecteerd wordt, ook wanneer je de beamer in een schuine hoek ten opzichte van de muur plaatst. Mocht het beeld je niet bevallen, dan tref je op de afstandsbediening een handige knop aan waarmee je het proces herhaalt. De handelingen worden dan nogmaals uitgevoerd; maar je kunt achteraf niets handmatig bijstellen.

De meegeleverde afstandsbediening ligt overigens lekker in de hand en is meer dan prima. Alle knoppen worden duidelijk gepresenteerd, we missen geen functies en de ronde afwerking aan de onderkant zorgt voor een comfortabele grip. Het is wel jammer dat de knoppen erop niet oplichten. Want je moet goed in het donker zitten tijdens het kijken, want anders komt de beamer niet tot z’n recht. En omdat het dan zo donker is in de kamer, zie je niet meer welke knop je indrukt. Mettertijd misschien een minder groot probleem, maar aanvankelijk vrij lastig.

Audio- en beeldkwaliteit

De Anker Nebula Vega Portable kan een beeld presenteren van maximaal 150 inch. De minimale grootte is 40 inch. De minimale projectieafstand is één meter, terwijl de maximale afstand op 3,2 meter ligt. De led-projectietechniek heeft een maximale resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, een beeldverhouding van 16:9 en een contrastratio van 1000:1. Er is ondersteuning voor HDR10, waardoor content dus in high dynamic range te bekijken is. Het aantal lumen stelt met 500 teleur, aangezien je in verlichte omgevingen slecht ziet wat er gebeurt.

Natuurlijk is het niet zo dat je helemaal niets ziet. Maar je ziet het beeld wel slecht. Details zijn soms moeilijk op te maken, kleuren komen vaal over en de algemene kijkervaring is gewoonweg ondermaats. We kunnen niet aanbevelen de projector tijdens een lange zomerdag in de tuin neer te zetten om een pot voetbal te kijken, bijvoorbeeld. Dat betekent niet dat de kijkervaring altijd zo tegenvalt. Want wanneer je de omgeving donker maakt, of je gewoon in de avond de beamer aanzet, dan kun je er wel degelijk van genieten, gelukkig.

Tijdens onze weken met de beamer hebben we verschillende soorten content bekeken. We hebben afleveringen van The Walking Dead gekeken, de Superman-animatiefilm Man of Tomorrow en video’s op YouTube. De beamer kan in een donkere omgevingen kleuren mooi en uitgesproken weergeven, al spatten ze nooit echt van de muur af. Dat hoeft ook niet; want wat de beamer doet, is functioneel. Vooral de presentatie van de animatiefilm levert een positieve indruk af. Dat komt onder meer door de haarscherpe beeldkwaliteit die automatisch ingesteld is.

De projector biedt helaas geen alternatieve beeldmodi aan. Je kunt de kleurentemperatuur aanpassen en aangeven welke kleur de muur heeft, maar meer dan die minimale opties is er niet. Mocht de beeldkwaliteit je dus niet bevallen – en dat kan gebeuren – dan heb je helaas pech. Zo valt bij The Walking Dead op dat de beamer het moeilijk heeft met donkere scènes. Details vallen grotendeels weg, waardoor je soms moeilijk ziet wat er in een donker hoekje of in de schaduw gebeurt. Nu is die serie hier wel extreem in, maar het is ook tekenend voor de Portable.

Hier en daar hebben we het idee dat de kleuren ietwat verzadigd zijn, waardoor elementen soms flets of uitgesmeerd overkomen. Wanneer een lichtbron op het gezicht van een acteur valt en op jukbeenderen oplichten, dan valt op dat de Anker Nebula Vega Portable die lichtinval uitsmeert. Dat zorgt voor een onnatuurlijk en opvallend onplezierig effect waar je je tijdens het kijken aan kunt storen. Daarom is het heel jammer om te zien dat je verder geen invloed hebt op de beeldkwaliteit, want dergelijke problemen zijn doorgaans prima op te lossen.

De speakers op het apparaat zijn niets om over naar huis te schrijven. De geluidsproductie klinkt hol en op hardere volumes zowel schel als afgemeten. Met twee keer drie watt aan vermogen mag je ook niet heel veel meer verwachten. Gelukkig kun je via bluetooth externe speakers aansluiten (dat kan niet via een audiopoort, want die is er niet). Bovendien valt op dat het geluid zonder gekoppelde bluetoothspeaker een beetje achterloopt op het beeld. Maar wanneer je zo’n extra speaker gebruikt, dan lijkt die dat gat zelf op te kunnen vangen.

Anker Nebula Vega Portable - conclusie

De Anker Nebula Vega Portable is een beamer voor erbij, die je erbij pakt wanneer je iets op een groot scherm wil bekijken. En dat kan prima, mits je de omgeving goed donker maakt. Met een maximaal aantal lumen van 500 loop je namelijk al snel tegen beperkingen en een ondermaatse kijkervaring aan. Maar in het donker kan de beamer wel degelijk goed presteren, al moet je hier en daar wat verzadiging voor lief nemen. De beelden zijn verder scherp en kleurrijk, maar extra opties met betrekking tot de instellingen hadden fijn geweest.

Qua plaatsing heb je genoeg vrijheid, al kan het geen kwaad even iets onder het voetje te plaatsen. Verder is het fijn dat er een volwaardige versie van Android TV aanwezig is, waardoor je toegang krijgt tot een sloot aan apps met betrekking tot audio en video. Dat de knoppen niet oplichten in het donker en de beamer verder weinig (verschillende soorten) aansluitingen heeft, speelt hem helaas parten. Ook de audiokwaliteit helpt niet mee. Het formaat en de draagbaarheid komen het product ten goede, maar je moet daarvoor wel diep in de buidel tasten.

7.0
anker-nebula-vega-portable

Beoordeling
Anker Nebula Vega Portable

Pluspunten
  • Volwaardige versie Android TV
  • Beeldkwaliteit
  • Formaat
  • Accu
Minpunten
  • Prijs
  • Audiokwaliteit
  • Aansluitingen
  • Geen verlichte knoppen

Beoordeling Anker Nebula Vega Portable

De Anker Nebula Vega Portable is een beamer voor erbij, die je erbij pakt wanneer je iets op een groot scherm wil bekijken. En dat kan prima, mits je de omgeving goed donker maakt. Met een maximaal aantal lumen van 500 loop je namelijk al snel tegen beperkingen en een ondermaatse kijkervaring aan. Maar in het donker kan de beamer wel degelijk goed presteren, al moet je hier en daar wat verzadiging voor lief nemen. De beelden zijn verder scherp en kleurrijk, maar extra opties met betrekking tot de instellingen hadden fijn geweest.

Qua plaatsing heb je genoeg vrijheid, al kan het geen kwaad even iets onder het voetje te plaatsen. Verder is het fijn dat er een volwaardige versie van Android TV aanwezig is, waardoor je toegang krijgt tot een sloot aan apps met betrekking tot audio en video. Dat de knoppen niet oplichten in het donker en de beamer verder weinig (verschillende soorten) aansluitingen heeft, speelt hem helaas parten. Ook de audiokwaliteit helpt niet mee. Het formaat en de draagbaarheid komen het product ten goede, maar je moet daarvoor wel diep in de buidel tasten.

Prijsvergelijker Anker Nebula Vega Portable

Reacties (0)