PlayStation 5 ondersteunt 8k-games, 3d-audio en PS4-spellen

16 april 2019 3 Minuten 0 Reacties
playstation-shutterstock-image

Sony heeft de eerste details over de PlayStation 5 naar buiten gebracht: de spelcomputer is backward compatible met PS4-spellen. Daarnaast kan de console spellen in 8k en met 3d-audio weergeven en zal er een solid state drive (ssd) worden ingebouwd.

Eerste details PlayStation 5 bekend

Sony werkt achter de schermen aan de PlayStation 5; dat zal voor niemand een verrassing zijn. Dinsdag zijn echter de eerste details over de aankomende spelcomputer naar buiten gebracht middels een interview met de redactie van Wired. Mark Cerny, de architect van de PlayStation 4, heeft laten weten dat het niet zomaar op een simpele upgrade gaat. Het betreft volledig nieuwe hardware, waaronder een processor met acht kernen gebaseerd op de derde Ryzen-lijn van cpu-maker AMD (die ook met andere consolebouwers werkt).

Dat is overigens niet het enige. Ook is er een custom gpu (voor de grafische pracht) die gebaseerd op op de AMD Radeon Navi-lijn, waardoor de PlayStation 5 toegang krijgt tot een techniek genaamd ray tracing. Met ray tracing is het voor spellenmakers mogelijk lichteffecten na te bootsen die veel realistischer zijn dan vandaag de dag. Een game (of digitale omgeving) kan als het ware een pad maken voor het licht, zodat het ergens vanaf kan kaatsen zoals dat ook in het echte leven gebeurt. Dat moet dus realistische beelden gaan opleveren.

Het resultaat van deze combinatie onder de motorkap maakt dat de PlayStation 5 straks in staat is beelden in 8k te weergeven (mits je televisie dat natuurlijk aankan). Ook komt er ondersteuning voor 3d-audio. Dit moet ervoor zorgen dat de game-ervaring gamers meer onderdompelt een een wereld; of je het geluid nou via een hoofdtelefoon of speakers hoort. Ook zal de PS5 gaan beschikken over een interne solid state drive (ssd), wat laadtijden ten goede moet komen (Spider-man laadt bijvoorbeeld in 0,8 in plaats van vijftien seconden).

Advertentie

Backwards compatibility is extreem belangrijk voor gamers vandaag de dag, dus heeft Sony ervoor gezorgd dat de PlayStation 5 ook PlayStation 4-spellen kan afspelen (net zoals de Xbox One nu Xbox 360- en Xbox-spellen kan draaien). Dat komt doordat de architectuur nagenoeg hetzelfde is voor beide PlayStations. Het is straks nog steeds mogelijk fysieke spellen te kopen, maar Sony heeft nog niets over het medium verteld. Ook zal de transitie van PS4 naar PS5 een stuk langzamer zijn dan van de PS3 naar de PS4.

Dat betekent dat sommige games, zeker in het begin, zowel op PlayStation 4 als PlayStation 5 worden uitgebracht, voordat Sony de volledige overstap maakt naar de PS5. Bovendien is het zo dat de huidige PlayStation VR-headset werkt met de PS5, al komt er in de toekomst mogelijk een nieuwe versie uit. Helaas is er voor nu verder niets bekendgemaakt en weten we nog niets over games, mediafuncties, prijs of een releasedatum. De verwachting is dat Sony de nieuwe PlayStation ergens in 2020 op de markt zal gaan brengen.

Wil je ondertussen weten welke games je nu zou moeten spelen op je PlayStation 4 of andere spelcomputers? Check dan ons meest recente beste games-overzicht.

Reacties (0)