Panasonic stopt ontwikkeling plasma, komt wel met nieuwe modellen

11 april 2013 2 Minuten 0 Reacties
Panasonic-ZT60-2

Er wordt al maanden gesproken over het feit dat Panasonic zou stoppen met de ontwikkeling en verkoop van plasma TV's en het bedrijf zelf gaf onlangs aan dat er nog geen besluit genomen is. Toch laat Panasonic vandaag weten dat de ontwikkeling van plasma panelen gestopt is.

Panasonic stopt ontwikkeling plasma

In een interview met The Verge laat Panasonic Display Vice President Kiyoshi Okamoto vandaag weten dat de ZT60, het high-end referentiemodel voor dit jaar, gebruikmaakt van het laatste plasma paneel dat door Panasonic ontwikkeld wordt. De ZT60 is volgens het bedrijf de beste plasma TV die men ooit ontwikkeld heeft en dit zal ook zo blijven aangezien het onderzoek en de ontwikkeling stilgelegd is.

Betekent dit dan het einde van plasma? Voorlopig in ieder geval niet want Kiyoshi Okamoto geeft aan dat Panasonic in ieder geval volgend jaar nog met nieuwe plasma TV’s komt die gebruikmaken van de huidige panelen en het referentiepaneel dat in de ZT60 serie gebruikt wordt. Uiteindelijk, mogelijk in 2015, zal dit wel het einde van de plasma TV betekenen. De kans is klein dat de andere plasma tv fabrikanten, Samsung en LG, wel doorgaan met de techniek. Beide fabrikanten hebben hun plasma line-up voor dit jaar al verkleind.

OLED is de toekomst

Panasonic stopt echter niet met de ontwikkeling van TV’s voor consumenten. De engineers die zich tot voor kort bezighielden met plasma zijn nu bezig met de ontwikkeling van OLED. Volgens Kiyoshi Okamoto moeten OLED TV’s op termijn de plasma TV line-up vervangen. Afgelopen januari toonde Panasonic een eerste OLED prototype dat ook gebruikmaakte van de hogere 4K Ultra HD resolutie. Voor de ontwikkeling van OLED werkt Panasonic samen met Sony. Wel wil Panasonic er voor zorgen dat OLED winstgevend is voordat deze voor consumenten beschikbaar gesteld wordt.

Panasonic ZT60 plasma TV

Mocht je, net als vele andere filmliefhebbers en home cinema enthousiastelingen, groot fan van de plasma techniek zijn dan is de ZT60 absoluut geen slecht model om mee te moeten stoppen. De TV komt in Nederland alleen in een 60 inch formaat maar beschikt wel over alle high-end features die je van een referentiemodel mag verwachten, inclusief Panasonic’s nieuwe Studio Master paneel dat voor de diepste zwartwaarden ooit moet zorgen. Daarvoor moet echter wel betaald worden wat de TV kost momenteel zo’n 4.500 euro. Volgend jaar krijgen we mogelijk goedkopere modellen te zien die van hetzelfde paneel gebruikmaken.

Bekijk de volledige 2013 plasma tv line-up van Panasonic, inclusief de ZT60 serie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)