Olympische Spelen 2020 in 8K Ultra HD opgenomen

03 december 2014 1 Minuut 1 Reacties
8K-NHK

We hebben het bijna dagelijks over de hoge 4K Ultra HD-resolutie maar er zijn al bedrijven die aan een volgende stap werken. Het Japanse NHK laat deze week namelijk weten de Olympische Spelen van 2020 in 8K Ultra HD-resolutie op te nemen en uit te zenden.

8K Ultra HD is, zoals de naam al doet vermoeden, een hogere resolutie dan 4K. Met 7680 bij 4320 pixels moet het daadwerkelijk zijn alsof je uit een raam naar buiten kijkt. Nu is er nog nauwelijks 4K-content te vinden dus de kans dat 8K de huiskamer voor 2020 bereikt is vrij klein.

Maar, er zijn bedrijven die al een tijdje testen met 8K-opnamen en -uitzendingen, waaronder het Japanse NHK. De omroep heeft een deal gesloten met de Olympic Broadcast Service (OBS) om de Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio te registreren in 8K Ultra HD-resolutie.

Het gaat echter nog steeds om een test, in samenwerking met de BBC. De beelden worden waarschijnlijk op een speciaal aantal plaatsen uitgezonden en voor promotionele doeleinden gebruikt. Het is NHK echter onlangs al gelukt 8K-beelden via de ether te versturen en Japan heeft al meerdere malen aangegeven in 2020 te willen beginnen met uitzendingen in 8K Ultra HD-resolutie.

Maar, voordat het zover is focussen wij ons op 4K Ultra HD. Inmiddels is het aanbod van tv’s dat deze resolutie ondersteunt flink gegroeid en de verwachting is dat we in 2016 verschillende UHD-kanalen via de satelliet kunnen ontvangen. Ook worden binnenkort de eerste 4K Blu-ray discs verwacht.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Maurits

Maurits
08 december 2014 om 18:43

Nou, met een beetje mazzel hebben wij in 2020 pas de eerste Nederlandse kanalen.

Inloggen