Nieuwe tv kopen: Wat is de ideale grootte?

27 november 2013 4 Minuten 0 Reacties
Samsung-F8000-retina

Wanneer je op zoek bent naar een tv zijn er heel wat dingen waar je rekening mee moet houden en fouten die je niet moet maken, maar één van de lastigste keuzes is vaak het formaat van de tv. Welke grootte is ideaal voor een tv?

De ideale grootte van een tv

De ideale grootte van een tv is van verschillende factoren afhankelijk, waaronder je eigen voorkeur, de content die je er op wilt kijken, de ruimte waarin de tv zich bevindt en de afstand tussen de tv en de kijkpositie. Hieronder leggen we kort uit waar je per punt op moet letten.

De ruimte

De ruimte waarin de tv komt te staan is één van de eerste dingen waar je naar moet kijken. Komt de tv in een meubel, wordt deze op een kast gezet of komt deze aan de muur te hangen? Mocht je kiezen voor een meubel dan is het belangrijk te kijken wat de maximale afmetingen voor een tv in dit meubel zijn, en bij een kast is het niet alleen belangrijk wat de afmetingen zijn maar ook of de kast het gewicht van een tv kan houden. Wil je de tv aan de muur hangen dan is het verstandig om van te voren een stuk karton in verschillende tv-formaten uit te knippen en deze op de beoogde plek te hangen. Op deze manier kun je zien of een bepaalde grootte beter bij je interieur past en of je überhaupt voldoende ruimte rondom de tv hebt.

Voorkeur en de content

De voorkeur is iets heel persoonlijks, net als de content die je het liefste kijkt. Wanneer je bijvoorbeeld graag zo ver mogelijk ondergedompeld wilt worden in een film en je veel 3D-films kijkt dan biedt een groot formaat tv de beste kijk-ervaring. Met name voor 3D-materiaal wil je dat het beeld zoveel mogelijk ruimte van je gezichtsveld inneemt. Ben je meer van de eenvoudige tv-programma’s en moet je het ook zonder surroundsysteem stellen dan kan een klein(er) formaat tv voldoen zonder aan de kijkervaring in te leveren. Dit punt is dus heel persoonlijk maar wel iets om over na te denken voordat je naar de winkel gaat. In de winkel is de grootte van de tv namelijk lastig in perspectief te zien omdat er ook van grote modellen omheen staan. Vergeet overigens ook niet dat je budget, weer een persoonlijk element, de beslissing voor de grootte van een tv kan vereenvoudigen. Grotere modellen zijn vanzelfsprekend duurder, tenzij je genoegen neemt met minder kwaliteit en/of features. Is de grootte dan belangrijker dan de kwaliteit en/of features?

Advertentie

Kijkafstand

Als je eenmaal weet wat voor mogelijkheden je in de beoogde ruimte hebt en naar welke range aan formaten je voorkeur uitgaat is het van belang te kijken naar de kijkafstand. In veel (huis)kamers is deze niet echt variabel en kun je dus het formaat van je tv deels hierop baseren. Heb je een kamer waarin de kijkafstand te wijzigen is door het verschuiven van meubels, dan kun je de beslissing omdraaien; je kiest een formaat tv en past hier de kijkafstand op aan.

Voor het bepalen van de ideale kijkafstand, en andersom dus de ideale grootte van een tv, kun je onze artikelen over de ideale kijkafstand voor een hdtv en de ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv doornemen. Zo wordt als ideale kijkafstand voor HD-content op een hdtv vaak 2 tot 2,5 maal de beelddiagonaal genomen. Voor een 50-inch tv komt dit neer op 254 tot 317 centimeter. Andersom kan het dus ook; is de kijkafstand in jouw kamer niet echt variabel, bijvoorbeeld 3 meter, dan weet je aan de hand van deze informatie dat een tv van rond de 50-inch de ideale kijk-ervaring biedt. Voor een 4K Ultra HD tv, een tv met viermaal de resolutie van een Full HD tv, geldt weer een andere regel.

Meer informatie

Meer informatie over belangrijke aspecten van een tv voordat je er een koopt en hoe je een tv optimaal kunt instellen vind je in onze Homecinema Informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Is de contrast ratio van een TV belangrijk of misleidend?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
10 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een TV koopt


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)