NHK slaat 4K over en gaat meteen voor 8K Ultra HD

13 september 2013 1 Minuut 1 Reacties
8K-uitleg

4K Ultra HD is dé trend van 2013 en het lijkt erop dat we er allemaal aan moeten gaan geloven. Omroepen en distributeurs beginnen met voorbereidingen, Ultra HD tv's worden aan de lopende band geïntroduceerd en ook lijkt 4K Blu-ray niet ver weg meer te zijn. Maar, bij dit alles komt veel geld kijken en aangezien 8K Ultra HD ook al aan de horizon verschijnt wordt steeds vaker de vraag gesteld of we niet moeten wachten of verder kijken.

NHK, een grote Japanse omroep die al jaren voorop loopt wanneer het aankomt op nieuwe technieken, heeft zichzelf dezelfde vraag gesteld. Het antwoord van het bedrijf is duidelijk; 4K Ultra HD slaan we over en we gaan direct voor 8K Ultra HD. Het bedrijf wil de Olympische Spelen in Tokio, welke in 2012 plaatsvinden, gebruiken om deze zestien maal hogere resolutie dan Full HD te testen.

8K Ultra HD, ook wel Super Hi-Vision genoemd, is volgens experts de maximale resolutie voor tv’s en andere displays. Wanneer we hoger gaan zien we namelijk het verschil op een normale kijkafstand niet meer. Wanneer dit het geval is zal ook de ontwikkeling van hogere resolutie stilvallen, er is simpelweg geen voordeel meer voor de kijker. NHK zegt goede redenen te hebben om nu al verder dan 4K Ultra HD te kijken. Volgens het bedrijf investeren veel uitzendinstanties miljoenen euro’s in de 4K-productiefaciliteiten en binnen een paar jaar kan er nogmaals een dergelijke investering overheen om aan de standaarden voor 8K te voldoen. NHK heeft dat geld niet en de meeste andere omroepen zullen het dan ook lastig krijgen.

Voorlopig staat NHK echter alleen. Het is momenteel de enige omroep die een roadmap heeft waarin 8K Ultra HD voorkomt. Toch is het bedrijf vol vertrouwen dat deze resolutie het helemaal gaat worden en binnen 7 tot 10 jaar moet iedereen in Japan dan ook een zestien maal scherper beeld via de kabel of satelliet binnenkrijgen. Ondertussen zitten wij allemaal nog te kijken naar het schamele aantal van 1.920 bij 1.080 pixels..

Via: InsideCI


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Mr.X

Mr.X
13 september 2013 om 22:03

720p op telenet-(

Inloggen