Netflix in 4K Ultra HD-resolutie op je UHD tv kijken: hoe werkt het?

03 oktober 2014 4 Minuten 3 Reacties
Netflix-nieuw-retina

Via Netflix is het mogelijk om films en series in 4K Ultra HD-resolutie op je UHD te bekijken. Hoe dit werkt lees je in dit artikel.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een 4K Ultra HD tv als ze voor een nieuwe tv gaan maar één probleem dat deze kopers direct tegenkomen is het gebrek aan content. Je kunt via YouTube wat filmpjes vinden en er zijn wat websites die demomateriaal aanbieden, maar via Netflix is het mogelijk om films en series in 4K-resolutie te bekijken. Hoe dit werkt lees je in dit artikel.

Netflix 4K

Netflix was begin dit jaar één van de eerste streamingdiensten die met 4K-content aan de slag ging en het bedrijf belooft de komende tijd flink te investeren in nieuwe 4K-content. Voor Nederlanders met een abonnement op Netflix is het mogelijk de films en series die in 4K-resolutie beschikbaar zijn op een tv te bekijken.

Abonnement

Om films en series van Netflix in 4K Ultra HD-resolutie te bekijken is een abonnement op de dienst nodig. Alleen de abonnementen met een prijs van 8,99 euro per maand en 11,99 euro per maand bieden toegang tot HD- en Ultra HD-content. Het verschil tussen de zit hem in het aantal apparaten waarop je tegelijkertijd kunt streamen. Sinds oktober 2014 biedt het HD-abonnement van 8,99 euro per maand voor nieuwe abonnees echter geen toegang tot 4K-content meer. Nieuwe abonnees die Ultra HD-materiaal willen bekijken moeten dus een abonnement van 11,99 euro per maand afsluiten.

Aanbod 4K-content

Eerlijk is eerlijk, het aanbod van 4K Ultra HD-content is op dit moment nog niet groot, ook niet op Netflix. Maar, Netflix is wel de beste manier om snel aan content in goede kwaliteit te komen, zonder dat het je veel kost. Op dit moment zijn, afhankelijk van de regio waar je jezelf in bevindt, de onderstaan de films en series in UHD-resolutie beschikbaar;

  • Breaking Bad (alle seizoenen)
  • House of Cards (seizoen 2)
  • Smurfs 2
  • Ghostbusters 1+2
  • The Blacklist
  • Jerry Maguire
  • ”Moving Art” documentaires
  • Demo-content

Mocht Netflix meer content toevoegen in 4K Ultra HD-resolutie dan schrijven we hier natuurlijk over. Houd daarom ons Netflix-archief in de gaten.

Wat heb je nodig?

Zoals hierboven aangegeven heb je dus een abonnement op Netflix nodig maar dat is niet alles. Je tv moet namelijk de Netflix 4K-content wel kunnen weergeven. Hiervoor moet de tv uitgerust zijn met een H.265 (HEVC)-decoder en expliciete ondersteuning voor 4K Netflix. De dienst heeft zelf een pagina online gezet waarop de tv’s staan die de content ondersteunen maar houd er rekening mee dat deze lijst niet up-to-date is. Als je een nieuwe tv koopt is het verstandig goed te checken of de HEVC-decoder aanwezig is en of er expliciet vermeld wordt dat 4K Ultra HD-series en -films van Netflix bekeken kunnen worden.

Ook in ons 2014 home cinema overzicht proberen we altijd aan te geven of tv’s deze ondersteuning bieden. Daarbij brengen steeds meer fabrikanten een 4K mediaspeler op de markt die op een UHD tv aangesloten kan worden en HEVC-ondersteuning en 4K-Netflix ondersteuning toevoegt. Voorbeelden zijn de UHD 880 mediaspeler van Philips en de FMP-X5 mediaspeler van Sony.

Internetverbinding

Netflix geeft materiaal weer middels streaming. Dit houdt in dat je een internetverbinding nodig hebt. Nu is 4K-materiaal van hoge kwaliteit en moeten er veel pixels gestreamd worden. Dit zorgt ervoor dat je bij een trage internetverbinding een lagere kwaliteit doorgestuurd krijgt, simpelweg omdat anders een video niet weergegeven kan worden. Netflix zelf geeft aan dat een snelheid van minimaal 15 Mb/s zou moeten voldoen maar voor optimale prestaties wordt 25 Mb/s aangeraden. De meeste Nederlanders voldoen hier aan maar check ook dit voordat je een abonnement afsluit of een UHD tv koopt. Lees meer over de minimale snelheid van je internetverbinding voor het streamen van video.

Meer over 4K UHD

Wil je meer lezen over wat 4K Ultra HD precies is, wat de vereisten zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een dergelijke tv? Lees dan onderstaande artikelen door of neem een kijkje in onze home cinema informatiegids. Ook kun je terecht in onze Samsung UE65HU7500 review voor onze eerste ervaringen met 4K Netflix.

4K Ultra HD tv kopen: waar moet je op letten?
De beste 4K Ultra HD tv’s van dit moment
4K Ultra HD Blu-ray discs en spelers: alles dat je moet weten
Wat is de ideale kijkafstand van een 4K Ultra HD tv?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

bo smolders

bo smolders
14 januari 2015 om 12:51

jaa

Inloggen
Steven

Steven
17 oktober 2015 om 20:40

Heb sinds nov. 2014 een Philips 55PUS9109 ultra hd tv. Omdat de hevc codec ontbraken kregen we de uhd880 mediaspeler in 1e kwartaal 2015 gratis nagestuurt. We zitten nu in eind oktober 2015 en ik krijg na contact met Philips support de volgende reactie:

Situatie
U heeft zich geregistreerd voor de UHD880 actie en wacht op uitlevering van de box.

Antwoord
In 2014 introduceerden we de nieuwe Philips TV lijn, met state-of-the-art 4k Ultra HD beeldkwaliteit, gedurfde ontwerpen en de mogelijkheden die Android biedt- ’s werelds meest populaire besturingssysteem die in staat is om uw favoriete inhoud afspelen. Op het moment van de lancering was de HEVC (Een codec om 4K-content af te spelen) nog niet afgerond, met als resultaat dat het door sommige fabrikanten niet werd ondersteund, waaronder Philips. Om dit voor de consument op te lossen hebben we de UHD880 geintroduceerd, een Android L mediaspeler, die het mogelijk maakt om HEVC-gecodeerde video?s via Wi-Fi, Ethernet en USB af te spelen. Dit zodat u HEVC-gecodeerde inhoud af kunt spelen en met de best mogelijke beeldkwaliteit kunt kijken op de 2014 Philips UHD-televisies.

We bieden deze 250 euro kostende mediaspeler gratis aan aan consumenten die een Philips TV hebben gekocht in de 8809, 8909 curved, 9109 en 9809 serie en zich voor 30 juni 2015 hebben geregistreerd. De UHD880 stond gepland om in het eerste kwartaal van 2015 te worden verscheept in Europa en Rusland.

Helaas is echter de verzending uitgesteld tot nader order. Onze excuses voor eventuele ongemakken die u daardoor ondervindt.

Ik vindt zoiets ronduit schandalig. Als ik dat geweten had had ik de tv nooit gekocht. Ze komen hun beloften gewoon niet na. Andere merken hadden toen wel al de codec ingebouwd in de tv. Het is sowieso de laatste Philips tv die ik ooit gekocht heb.

Inloggen
Chaner

Chaner
15 januari 2016 om 00:05

@ Steven. Hier het zelfde probleem met Philips. Ook ik heb dezelfde reactie ontvangen.
Afgelopen maand dec 2015 kreeg ik een matje dat Philips als alternatief de Nvidia Shield tv gaat opsturen. Naar mijn mening een goed alternatief! Volgens mij krijg jij er ook 1

Inloggen